Jellemzően nem kapnak. Vannak helyek ahol van hagyományos „ első étel” de az minimális mennyiség és és csak rövid ideig adják, kb arra h megszokja az evést, aztán ugyanazt eszik, max kicsit felaprítják neki.
Közlemény
Összecsuk
No announcement yet.
BLWiki - avagy BLW (Baby-led Weaning - igény szerinti hozzátáplálás) Lexikon
Összecsuk
Kiemelt topik
X
X
-
lányok, nagyon szégyellem magam, hogy a kezdő ételek lista még nincs kész! egyszerűen nem jutok el odáig, hogy befejezzem.
Comment
-
Sziasztok!
Ide is jövök!
Én is azon vagyok, hogy ne kelljen mást adni, de amikor a felnőtt, nem túl borsos, és nem túl sós levesből kapja Julkó a répát meg a krumplit, azonnal vörös lesz a kakától a feneke, ha csak pár percig éri is a bőrét. Ha külön csinálom neki natúr, akkor meg nem.
Ez általános szerintetek? Mert amúgy Julkónak nagyon érzékeny bőre van, épp most vagyok tejelvonó kúrán, hátha jobb lesz tőle neki.Zsófia vicceske CsupaRozi 080820 és Juliskabab, az erőgép 110520
Comment
-
hát, akkor ne add nekiaz, hogy ki mit mennyire érzékeny, az nagyon-nagyon egyéni dolog. vsz ha ő ilyen érzékeny féle-fajta leányzó, akkor nektek érdemes ráérősre venni a hozzátáplálást mint olyat, és csak nagyon minimálisakat adni még az ismerkedős fázisban, gyakran főzni natúrságokat, amiből tud enni.
(még csak kilenc hónapos ha jól látom, feltételezem tejezik még ezerrel, bőven nem szükséges még minden étkezéskor ennie veletek, csak ha olyan van amiről tudod, h nem üti ki…)
A bors amúgy elég erős illóanyagot tartalmaz (attól csíp), az simán kicsípheti a bőrét (a sótól nem hinném h baja lenne, azt az ételek önmagukban is tartalmaznak eleget, max. megszomjazik tőle/nem eszi meg, ha túl sós neki a cucc). Esetleg megpróbálhatod, h legközelebb nem raksz a levesbe borsot, ill. a saját adagotokat külön utóízesíted (vagy az ízesítés előtt kiszedsz neki valamennyit – így lényegében nem kell ténylegesen külön főznöd).
De ha a kaki csípősségén kívül nincs gondja a dologgal, akkor esetleg megpróbálhatsz eczni vele legalábbis kakiügyben, és akkor nem érintkezik vele semennyire semHé hó, gingalló | Nagykendőben ülni jó!
Ha megnövök, leszállok | Bejárom a világot!
Comment
-
ajánlott első ételek
Az alábbi listát leginkább „technikai” szempontból, ötlettárként válogattuk össze, hogy lásd, mik azok az ételcsoportok, amikkel egy még éppen csak enni tanuló baba is könnyen, önállóan vagy közel-önállóan elboldogul, mi az, amivel biztonságos, szülőnek-gyereknek egyaránt sikerélményt adó módon kezdhet hozzá az ételek felfedezéséhez.
1. mi adható?
• bármilyen ennivaló, amit te az ismereteid (egészséges táplálkozási szemlélet és/vagy védőnői ajánlások), illetve a családi hagyományok, sajátosságok alapján jónak látsz
• bizonyos ételek puffaszthatnak is (hüvelyesek, “K” betűs ételek), valójában minden az egyéni érzékenységen múlik. Ezeket leforrázhatod, vagy főzd fedő nélkül.
• a súlyosan allergizáló ételekkel, (tejtermékek, tojás, földimogyoró, hal, stb) illetve, ha a családban van speciális érzékenység valamire, bánj óvatosan.
• a legtöbb gabona glutént tartalmaz (hatására lisztérzékenység alakulhat ki), amelynek bevezetési időpontját illetően különböznek az álláspontok. (A jelenlegi magyarországi ajánlás szoptatott babáknál hat hónap után de a hetedik hónap előtt javasolja a bevezetését, másutt viszont egy éves korig javasolják az elkerülését. Erről bővebben itt olvashatsz.) A zabnak nagyon kicsi a gluténtartalma, a rizs gluténmentes
• a húsokat, halakat nem mindenki ajánlja kezdésre (ez is egyéni elbírálás alapján történjen), de 9-10 hónapos kortól már teljes biztonsággal adhatóak.
2. mennyit, hogyan és miért?
• nem baj, ha a babád először nem eszik. A tapintás, szaglás ugyanolyan fontos, mint az ízlelés. Hagyd ismerkedni!
• kínáld egyszerre többféle étellel. Hagyd, hogy ő válasszon!
• egyszerre több táplálékcsoport is képviseltesse magát. A gyerekek jó eséllyel azt választják, amire szükségük van, ha nem vezetjük félre őket
• legyen a tányéron többféle íz, szín, forma, állag.
• ne ijedj meg, ha az elfogyasztott mennyiséggel akár napokon keresztül ugyanabban a formában találkozol a pelenkában. A babának még emészteni is meg kell tanulnia.
• ha úgy döntesz, hogy a kicsi is azt egye, amit ti, akkor a saját adagotokat utólag sózd, ízesítsd, cukrozd.
• ha teljes kiőrlésű alapanyagot választasz, ökológiai termesztésű legyen, mert a méreganyagok a héjban raktározódnak el. (Bizonyos gombafajok a gabona héján telepednek meg. Ezek a héjjal együtt belekerülnek a teljes kiőrlésű gabonába, bármilyen termesztésű is.)
a; gyümölcs és zöldség
• mosd és hámozd meg őket.
• egy kis maradék héjdarab segítség lehet. Könnyebben meg tudják fogni, nem csúszik ki a kezükből.
• a bio árut nem szükséges meghámozni, bár érdemes, mert a héjával fog nélkül még nehezen boldogulnak.
• a zöldségeket, és néhány gyümölcsöt főzve, sütve vagy párolva add. Így kevésbé csúszós, könnyebb fogni.
• ne legyen se túl kemény, se túl puha, le tudjon harapni belőle darabokat, de ne is málljon szét a kezében. A babák ilyenkor még túl erősen szorítanak, egy szétfőtt sárgarépa püréként végzi az ujjaik közt.
• az elég puha, leves gyümölcsöket adhatod nyersen
• a magokat távolítsd el (pl. szőlő, cseresznye)
• darabold fel, szedd szét őket, hogy a kicsi jól meg tudja fogni, eleinte marokra.
• a formájuk inkább hosszúkás legyen, mint kerek
• nagyságra ujjhossznyi, marokméretű
• ha a mérete megfelelő, egészben is adhatod (sárgabarack, cseresznye, szőlő, kelbimbó)
• a keményebb gyümölcsöket (alma, körte) TILOS nyersen szeletben adni! Mindig egészben add, így nem tud akkora darabot leharapni, ami megakadhatna a torkán.
b; húsok
• minél szaftosabb húst válassz (pl. inkább comb, mint mell), a száraz húst nehezebb lenyelni
• inkább főzve pld. szaftban, mártásban, mint sütve
• nagyobb darabokban, mert először úgyis csak szívogatni fogja
• csonttal is adhatod, mert úgy könnyebb fogni (csirkecomb)
• szárnyast inkább a rostok mentén darabokra tépkedve, mert könnyebb így rágni és kiszipkázni a tápláló húsnedveket
• disznót, marhát a rostokra merőlegesen vágva, aprítva, mert könnyebb így rágni és kiszipkázni a tápláló húsnedveket
c; gabonafélék
• fokozatosan, lassan vezesd be őket
• tésztákat először mártás, szósz nélkül add, mert úgy a babáknak könnyebb megfogniuk
• a tésztaféléket, rizst jól főzd meg, úgy könnyebben emészthetők
• kevés kenyeret kínálj, mert túl sós lehet és csak telít, igazi tápérték kevés van benne
3. hat hónapos kortól biztonsággal adható ételek:
zöldségek:
sárgarépa
fehérrépa
zeller
krumpli
brokkoli
spenót
paradicsom (nyersen is adható. húzd le a héját, és magozd ki)
uborka (nyersen is adható)
paprika
paszternák
sütőtök
spárga
cékla
édeskömény
kelbimbó
karfiol
padlizsán
zöldbab
zöldborsó
retek
rebarbara
cukkini
gyümölcsök:
puha őszibarack (meghámozva, kézbe adhatod akár egészben)
sárgabarack
alma, körte (eleinte inkább puhára párolva, sülve add)
cseresznye
szőlő
görögdinnye
sárgadinnye
avokádó
banán
mangó
húsok:
csirkecomb
csirkemell
sovány marhahús
sertéshús
bárány
pulykamell
gabonafélék:
rizspogácsa
rizsliszt
rizs (áztasd be, majd jól főzd meg)
tojásmentes tészták
4. receptek
Ennyi alapanyagnál csak a fantáziád szabhat határt!
Íme néhány ötlet kedvcsinálónak (mert könnyű ráfogni
• párolt karfiol, brokkoli, kelbimbó, édeskömény-nyalábok
• sütőben sült répa, krumpli, cukkini, paszternák, cékla
• puhára főtt egész gesztenye,
• főtt kockákra vágott zeller,
• puhára főtt bébikukorica, spárga
• nyers ujjnyira vágott uborka
• nem túlérett hosszúkás avokádószeletek
• zöldség- és húsgolyók
• puha inkább főtt, mint sült húscsíkok
• csirkecomb bőre nélkül (szedd ki a szúróját)
• fél banán (úgyhogy az alján rajta hagyod a héját - előtte mosd le)
• kimagozott cseresznye
• olyan kisméretű egész alma vagy barack, amelyből kiharaptál egy fogásnyi felületet
• gabonakása-golyók
• rizsgolyók
• bárány-, csirkefasírtok
• halrudacskák – házilag!
• falafel
• lencse fasírt
• Ne feledd!
• Fontos a biztonság!
• Mindig üljön egyenesen!
• Lehetőleg ne, vagy ritkán add a kezébe az ételt, azonban soha ne tedd a szájába!
• Soha ne hagyd magára az étellel!
• Csak lazán!Utoljára szerkesztette baresz; 2012.03.06., 13:04.
Comment
-
Szia baresz!
Bocs, nem olvastam végig, de majd igyekszem....
de már az elején sztem-t írsz: a hal nam allergizál és egyébként milyen hal: a nagyüzemi pangi vagy apa által pecázott ponty - növényevő vagy harcsa - ragadozó?
olvasok is tovább, nem kötözködni akarok, de ez egy ilyen beszélgetős topik, vagy nem?
ha meg tudományosan megalapozott, kérlek add már meg a linket, ahonnan mindezt kiírtad, nagyon köszönömbabamamája
Comment
-
most a 2. pontnál írod, hogy egyszerre többfélével kínáld...
no ezt eddig sem blw-s, sem pürés, sem senki nem javasolja
oka az általad 1. pontban leírt allergizálással kapcsolatos: néked írom: ha neadj isten allergia lép fel és 3 félét is evett, honnan fogod tudni, hogy mitől???? újra adod egyesével??????
a blw nem arról szól, hogy mindent egyen egyszerre, legalábbis az angolszász irodalom szerint, de nagyon várom a linket..., amit ismételten köszibabamamája
Comment
-
elnézést, de másfelé nézek, mert a hámozás után mégis maradjon egy kis héj...gabona öko, itt meg legyen héj, no nem csak a vegyszerre gondolok, hanem arra, hogy a héj jól megtapad a szájpadláson és lóghat be a torkába...
megyen MT-t keresni, de holnap ismét jövökbabamamája
Comment
-
tufli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésemost a 2. pontnál írod, hogy egyszerre többfélével kínáld...
no ezt eddig sem blw-s, sem pürés, sem senki nem javasolja
oka az általad 1. pontban leírt allergizálással kapcsolatos: néked írom: ha neadj isten allergia lép fel és 3 félét is evett, honnan fogod tudni, hogy mitől???? újra adod egyesével??????
a blw nem arról szól, hogy mindent egyen egyszerre, legalábbis az angolszász irodalom szerint, de nagyon várom a linket..., amit ismételten köszi
a durva allergia sajnos akkor is bonyolult bajmegállapító diétát kíván, ha egyesével adjuk a kajákat, többnapos (esetleg hetes) elvonással, majd újra adással, direkt terheléssel, ezen szerintem a blw nem sokat oszt vagy szoroz.Gabriella NAK (Nursing at the keyboard)1978/04/19, Eszti
2008/06/15, Norbus
2011/04/18, Nándi
2015/03/30
privi helyett valerkanak kukac freemail pont hu
Comment
-
tufli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseelnézést, de másfelé nézek, mert a hámozás után mégis maradjon egy kis héj...gabona öko, itt meg legyen héj, no nem csak a vegyszerre gondolok, hanem arra, hogy a héj jól megtapad a szájpadláson és lóghat be a torkába...
megyen MT-t keresni, de holnap ismét jövökGabriella NAK (Nursing at the keyboard)1978/04/19, Eszti
2008/06/15, Norbus
2011/04/18, Nándi
2015/03/30
privi helyett valerkanak kukac freemail pont hu
Comment
-
tufli, nem igazán értem a kérdéseid.
de megpróbálok válaszolni rájuk, bár itt azt hiszem, itt inkább szövegértelmezési gondok vannak
először is, a hal, az hal, tökmindegy, hogy nagyüzemi tavi, vagy tengeri vad. ahonnan pedig az vigyázzunk vele részbe citáltam az Stefan Kleintjes dietetikus BLW táblázata. plusz többünk személyes tapasztalata
ezen kivül talán nem véletlen, hogy halat és húst nem igazán javasolnak 9 hónapos kor előtt. a fent nevezett dietetikus például.
kináld egyszerre többfélével. igen, nyugodtan. egyrészt ha tovább olvasod, látod, hogy mik a 6 hónapos kortól nyugodtan adható ételek. nagyon nagyon kicsi az esély rá, hogy ezektől allergiás reakció lép fel. ha mégis-és ezt nem írtuk le külön valóban, mert nem esszét, hanem listát írtunk-akkor szerintem nem akkora ördöngösség 3-4 étel közül kizárni, hogy melyik okozta az allergiát. másrészt, pont EZ a BLW egyik lényege. hogy megadod a választás lehetőségét. és igen, ugy zárom ki, hogy újra adom egyesével! mi evvel a gond? ennyire lusták lennénk? és hogy döntöd el, hogy ha csak egy ételt adtál, hogy nem pl. fogzás miatt, vagy az új mosószer miatt lett piros pöttyös, hanem az ételtől?
és hogy senki sem javasolja? nos, ez tévedés
szintén Kleintjest idézném :"Kínáld sokféle étellel! Nem szükséges annál jobban korlátoznod az ételek felfedezését, mint teszed azt a játékokkal."
de Gill Rapley is ezt mondja.
az utolsó hsz-edhez a héjjal kapcsolatban nem tudok mit hozzáfűzni. szerintem olvasd el még egyszer, amit írtam, elég érthető
linkeket pedig megtalálod a 2. hsz-benjó böngészést!
remélem, tudtam segíteni!Utoljára szerkesztette baresz; 2012.03.03., 22:17.
Comment
-
kedves valerka!
mint láthatóan nem hozzá értőnek....
allergiás reakcióból több féle van, nem csak a piros lesz a popsi ill. pöttyös a gyerek tipus, hogy egy hét kihagyás után újra próbálkozol, meg kisadag és emelem...
van olyan allergia pl. mogyoróra vagy bármire akár, amikor gégeduzzanat alakul ki azonnal, értsd néhány percen belül és fulladást okozhat, no én arról beszéltem
sajna nincs MT, oszt megint itt vagyok
jó, hogy van időd fülecskét vagy mit hámozni, még mindig nagymamaám a fő blw-s tanácsadombabamamája
Comment
-
tufli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésemint láthatóan nem hozzá értőnek....
allergiás reakcióból több féle van, nem csak a piros lesz a popsi ill. pöttyös a gyerek tipus, hogy egy hét kihagyás után újra próbálkozol, meg kisadag és emelem...
van olyan allergia pl. mogyoróra vagy bármire akár, amikor gégeduzzanat alakul ki azonnal, értsd néhány percen belül és fulladást okozhat, no én arról beszéltem
De ezt nyilván nem a ht elején, hanem amikor már kiderült, hogy ezek az ételek nem okoznak gondot.Ági és Sára(2011) + Luca
(2014)
Comment
-
tufli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésejó, hogy van időd fülecskét vagy mit hámozni, még mindig nagymamaám a fő blw-s tanácsadomÁgi és Sára(2011) + Luca
(2014)
Comment
Mamami portál footer
Összecsuk
Friss bejegyzések
Összecsuk
-
babamosoly általSziasztok!!!! Megcsináltam hogy itt tudjunk újra kapcsolódni. Régen beszélgetünk róla vajon kivel mi van, mi lett a ma már kamaszodó gyerkőinkből,...
-
Hol: Alter nevelés
2021.01.04., 21:46 -
-
Mamm általSziasztok!
Kisfiam 7 hónapos múlt és pár napja megállapította egy orvos, hogy a kutacsa teljesen bezárult. Igazából nekem is feltűnt...-
Hol: Baba-mama egészség
2010.12.28., 12:37 -
-
liv731 általSziasztok! Az 50 hsz még messze van (?) nekem, úgyhogy ide írok addig: ki vár babát itt a fórumon rajtam kívül?
Én a "számolás"...2008.05.13., 11:55
Comment