Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

BLWiki - avagy BLW (Baby-led Weaning - igény szerinti hozzátáplálás) Lexikon

Összecsuk
Kiemelt topik
X
X

•    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

zephyrus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

Fején találtad a szöget Rajta vagyunk az ügyön. Folyt. köv. hamarosan.
    De jó! Ezt nagyon várom!
    Szilvi és Hanga

Comment

Miért ne kezd hozzátáplálni a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőt!

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő:

• emésztő- és immunrendszere különösen éretlen és sérülékeny,
      • gyomra rendkívül kicsi,
      • bélrendszere fejletlen, nincs teljesen lezárva*,
      • rendkívül magas a vitamin-, tápanyag- és kalóriaigénye.

Ezért

• biztonságos,
      • természetes vagy ahhoz közelítő,
      • kis mennyiségű,
      • könnyű emészthető,
      • tápanyagokban, vitaminokban, illetve kalóriában rendkívül dús, azaz

tökéletes táplálékra van szüksége.

Ilyen tökéletes táplálék az anyatej, mert

• kellően magas a vitamin-, tápanyag- és kalóriatartalma;
      • könnyen emészthető;
      • immunizál;
      • nem idegen;
      • kíméletes;
      • építi és óvja az emésztő- és bélrendszert;
      • környezetbarát,
      • mindig friss;
      • mindig kéznél van, illetve
      • olcsó.

A nem anyatejjel táplált csecsemők számára kizárólag a tápszer az alkalmas és hasonló táplálék.

Azért ne kezdd meg a csecsemő hozzátáplálását kb. a 6. hónap betöltése előtt, mert
      • a szilárd táplálék

• számára nehezen emészthető,
      • nem kellően magas a vitamin-, tápanyag- és kalóriatartalma,
      • hamar eltelíti gyomrát, így jelentősen lecsökken az anyatej, illetve tápszer iránti természetes igénye,
      • tartalmát emésztőrendszere nem, illetve nem megfelelően képes hasznosítani,
      • gyakorlatilag emésztetlenül és hasznosítatlanul távozik.
      • éretlen immun- és emésztőrendszere miatt

• jelentősen megnő a betegségek, a fertőzések és az allergia kialakulásának veszélye;
      • a későbbiekben jobban fenyegetheti őt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye.

Megjegyzés: További részletes, tudományosan megalapozott információ itt!

*Ennek következtében minden közvetlenül a véráramba jut, ideértve az esetleges idegen fehérjéket és patogén anyagokat is.

Comment

Zephyrus ez nagyon ott van!!!
        Ági és Sára (2011) + Luca (2014)

Comment

Köszönöm.
          Azon gondolkodtam, miközben agyaltam ezen: vajon mi az oka annak, hogy az anyatejnek gyakorlatilag reklámot kell csinálni bizonyos "fórumokon" és itt nem a mamami-ra gondolok.

Comment

na, van egy percem
            tehát beteszem előlre a legutóbbi feljegyzést.
            ismét köszönjük, zsu!

én meg még jövök nektek a kezdő ételekkel. elnézést, számüzetésben vagyok, nem tudok gép elé kerülni elég időre, hogy megírjam, de rajta vagyok az ügyön!

anyatej reklám? hmhm. talán mert a tápszergyártók annyira erőszakosan nyomulnak. persze tudom, költői kérdés volt
            baresz és Igi
            BLWiki - azaz az igény szerinti táplálás (BLW) lexikon
            TAMINA

Comment

Sziasztok!
              Zselyke lányom ma 6 hónapos, kétszer kóstoltunk bio répát és néhányszor almát. Pürésítve A répapempő készítésnél volt valami megmagyarázhatatlan ellenérzésem a botmixerrel kapcsolatosan. Éééés... tadammm .... most rátok találtam, és ez az igény szerinti hozzátáplálás nagyon nagyon tetszik
              Olvastam a kenyérhéjat. akkor azt már adhatok neki? És még mit? 6 hósan mehet a karfiol, brokkoli, cékla? Sajna nálunk nincs biobolt, friss zöldség csak az van, ami a zöldségesnél. Vagy ne parázzam túl ezt a bio témát? És a gabonákat milyen formában lehet kínálni? Kölest, zabot, ilyesmit?
              Sok kérdésem lesz még

Comment

Hú, most látom, hogy van egy BLW tapasztalatok topik, megyek oda.......

Comment

SZVSZ a gabonafélékkel vigyázz, a gluténtartalmúakkal legalábbis. Az emberek jó része valamilyen mértékben hajlamos a gluténérzékenységre (van, akinél a mai módszerekkel nem is kimutatható, mégis hatással van rá), és a hosszú távú, rendszeres fogyasztás eléggé szét tudja szedni az ember emésztését, meg könnyen el is hízik tőle az ember ha sokat eszik (mindkettő tapasztalat). Szóval vsz ne adj neki sokat amíg ilyen kicsi.
                  Hé hó, gingalló | Nagykendőben ülni jó!
                  Ha megnövök, leszállok | Bejárom a világot!

Comment

kanesz, itt a 2. hsz-ben már találsz pár hasznos linket olvasgatni.
                    baresz és Igi
                    TAMINA

Comment

Mi is valahogy úgy csináljuk, mint Metanoia nem volt választásom, elvette a kanalat, meg nem is szerette a szètnyomott/reszelt cuccokat. A joghurtot viszont simán kanálról leette... nem igazán èrdeklik a táblázatok, mindent megeszik, ami ízlik neki - az egèszsègtelen cuccok nem is èrdeklik

Megkeresem azt a kutatást, ami azt ìrja, hogy az alap kaják nem allergizàlnak. Nem emlèkszem pontosan... persze köze van az örökletes hajlamhoz, de nálunk emberemlèkezet óta nincs allergiás a családban.
                      Eszter&Laci+Mihály (2011.08.02.) tele a privi, a gmailem aggotlne

Comment

az történt, hogy hetek óta betegek vagyunk, én különösen náthás. nem vettem észre, hogy az apósom által főzött paprikás krumpli csak neki diétás. a gyerek meg vígan megette. no, most már ez van, ha kiüti a popsiját, hát majd legközelebb jobban gyanakszom.
                        kérdésem a világot látott és olvasott "népekhez" közöttünk: a tradicionálisan csípősen, egyébként fűszeresen, zsírosan, cukrosan főző kultúrákban mit eszik a gyerek, ha nem üveges bébiételt? jól gondolom, hogy ha már egyáltalán, akkor is viszonylag rövid ideig kap külön kaját? (india, kína, mexikó, korea, nomádok, eszkimók ilyesmikre gondolok)
                        Gabriella NAK (Nursing at the keyboard) 1978/04/19, Eszti 2008/06/15, Norbus 2011/04/18, Nándi 2015/03/30
                        privi helyett valerkanak kukac freemail pont hu

Comment

Én épp lapozgattam a Meddig elég az anyatej? című kiadványt, biztos ismeritek. Ez annyit említ meg, hogy német területen a gabonakásákkal kezdik, Indonéziában a hallal Nem tudom máshol hogy van, de szerintem sok helyen nem kap külön kaját a gyerkőc.
                          Anett - Villő anyukája

Comment

nem is kell neki külön kaja sztem
                            baresz és Igi
                            TAMINA

Comment

Baresz ezt az első hszbe betennéd?

Többi MamaMinden lexikon

Comment

hát persze!
                                baresz és Igi
                                TAMINA

Comment

Mamami portál footer

Összecsuk

Friss bejegyzések

Összecsuk

Leszoktató pelenkák szobatisztuláshoz

Cikk a mamami portálról

Összecsuk

szivárvány
                                Betöltés...
                                X