Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Újszülött és hasfájás

Összecsuk
X

•    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

hasfájás tapasztalatok

Sziasztok! Mi az első héttől kezdve küzdünk hasfájással, lassan 4 hónapja. Leírom a tapasztalatokat, ha még valaki idetévedne (úgy láttam keresés alapján, hogy ez a topic van erre a célra).

A Kismamák nagykönyvében (Puedlo Kiadó, http://www.libri.hu/konyv/kismamak-nagykonyve.html) a 100-101. oldalon van egy jó leírás a hasfájás különböző típusaira (8 féle tünetegyüttes), illetve homeopátiás szerek ajánlásával. Mindenkinek ajánlom, ha nem "hisz" a homeopátiában, legalább azért, mert az is le van írva, mi az, ami segíthet egy-egy jellegzetes tünetegyüttesnél. Mi ennek megfelelően használtunk homeopátiás szereket. Eleinte forralt vízben feloldva adtam, majd rájöttem, hogy a baba nem nyeli félre a kis golyót, hanem elszopogatja (tündéri látvány!).

Tehát a tapasztalatok:

Első 1-2 hét: a baba elvileg ekkor még nem kellene, hogy hasfájós legyen, az a 3. héttől kezdődik a nagykönyv szerint, ha mégis, akkor a leggyakoribb okokról:
    http://www.kismamablog.hu/szoptatas/babahasfajas
    Így jöttem rá, hogy a szoptatós teát abba kellene hagynom, nem bírja a pocak az édesköményt. Egyes babáknak a szélhajtó teák (édeskömény, kömény) jókora szelet csinálnak... A kaportea szokott még beválni (mama vagy baba issza), nálunk az is gyanús volt... a kapormagolajról halottam még, hogy jó - én ettem belőle, másnap végigüvöltötte a napot... babája válogatja tehát.

3. héttől sokat segített a hasmasszázs, ennek sok leírása található a neten, különböző fantázianevekkel (óra, puding, hasprés stb.) Mindig kipróbáltam előtte magamon, hogy mi esik jól az én hasamnak, és rájöttem, hogy a simogatás is elég stimuláló sok fogásnál.
    Ekkor az a típusú hasfájásunk volt, amin a Diascorea nevű szer segít, melynek egyik tipikus tünete, hogy hátrafeszíti magát a baba. Bevált még a vasalóval melegített cseresznyemag párna a hasra, előtte finom hasmasszázs Weleda szoptatóolajjal (van külön pocakolaj is, de azt nem kaptunk a közeli DM-ben, és a szopiolajban is olyan olajtípusok vannak, amit fájós pocak masszírozására ajánlanak: kömény, édeskömény).

6. héttől megy ki egy enzim az anyatejből (azt hallottam), ami addig segítette a babának az emésztést. Nálunk akkor kezdődött az üvöltéses kólika. A szopi és a kakilás, ami addig sokat segített, most csak fokozta a panaszokat.
    Nálunk szorulásos gond nem volt, és az Ec-nek köszönhetően hőmérőzésre, szélcsőre sem volt szükség. A természetes dolgok híve vagyok, ezért gyógyszertári készítmények (Infacol, Gripe Water és tsai) nem játszottak nálunk.
    Viszont sokat segített a rugalmas kendő + fitneszlabda kombináció. Felvettem, rugózva ringatóztunk, amitől megnyugodott és elaludt. A függőleges helyzet, a testmeleg és az, hogy a légzésem masszírozta a hasát, sokat segített neki, jobbkedvűen ébredt. Miután kivettem a kendőből, mindig fokozatosan a vállához hajtottam a kis lábfejeit (először a balt lábat a jobb vállhoz, majd fordítva), majd mindkét térdet a hasához préseltem fokozatosan, de teljesen. Ettől kijöttek a szelek, amik időközben leértek... Féltem, hogy nem tud majd este elaludni, annyit alszik rajtam a kendőben, de nem így volt! Ha nem vettem fel kendőbe, akkor egész nap csak tartogathattam, nem tudott elnyugodni, többet volt ébren, este beájult, én pedig akkor láthattam neki a házimunkának, ez tarthatatlan volt. A kendő viszont megoldotta a gondot, szabadon tudtam tenni-venni.
    Ebben az időszakban tipikus Colocynthis-tünetegyüttesünk volt (ez a szer jó rá): hirtelen kezdet, elvörösödve üvölt, nyúlós-nyálkás széklet, szopi és kaki ront a helyzeten. Volt, hogy nem tudott rendesen enni, annyira beindult a hascsikarás az evéstől. De azért a súlya szépen gyarapodott.
    ekkoriban bevált még a hasi nyomás (alkarra, vállra, combra fektetés), ami más típusú tünetekkor nem segít. Az összegörnyedés is jó volt, ami az előző (diascoreás) időszakban kifejezetten fájdalmas volt neki.

3 hónapos korig tartott ez az időszak. A 12-14. hét között szokott elmúlni a hasfájás, ez nálunk nem jött be... viszont megváltozott, kicsit javult a helyzet. Savanyú bukás (előtte sosem volt bukós), zöldes széklet, féloldali arcpír, pelenkakiütés, nyugtalanság... azt hittem, a fogzás kezdődik. Majd olvastam az általam fent ajánlott könyvben, a nyugtalan gyermek homeopátiás kezeléséről szóló fejezetben, hogy ez tipikus Chamomilla-tünetegyüttes. Vagyis ha a baba hosszabb időn át kamillateát kap, fogzáshoz hasonló tünetei lehetnek. Ekkor jöttem rá, hogy igen, én egy hete minden nap iszom, hogy jobb legyen a pocijának... öngól. Abbahagytam a teát, adtam a Chamomilla bogyót, pár nap alatt elmúlt.

Az étkezésre nagyon figyelek, minden kritikusat kihagytam, hagymától a K-betűs zöldségeken keresztül a leveskockáig.

Kapott még probiotikumot a baba, először Normaflore-t 2 hósan, az nem sokat segített, most Protexin Restore-t. Ez utóbbit ajánlotta a gyermekorvos, mert állítólag ebben van jó összetételben a baciállomány. Ezt csak 3,5 hósan kapta, mert ez egy összetettebb készítmény, és amúgy csak anyatejes a baba. (A Normaflore egyszerűbb, az csak tisztított víz + egyféle baktérium)

Segít még a torna: lábemelgetés, lazán, lábkörzés (térdekkel a mellkashoz) távozni a szeleknek.

Lelki szinten: anyuka mit nem bír megemészteni? Sokszor ettől fáj a baba hasa. Kineziológia segíthet kideríteni.

Ja, és a büfiztetés! Az első 5 perc szopi után érdemes, majd a végén is alaposan. Nálunk a kendő szintén segített kijönni a levegőnek... nem hinné az ember, hogy még egy-két óra után is böfög egy rendeset a baba, mikor az evés után is böfögött párszor.
    Úgy tudom, minél függőlegesebb testhelyzetben érdemes szoptatni a babát, legalábbis nem fekve.
    Van, hogy azért fáj a hasa, mert túleszi magát, erre nem tudok jó tippet. ;-)

Evés gyakorisága: mi igény szerint ettünk, volt az elején, hogy 1-2 óránként. Minél nagyobb a szünet, annál több ideje van a baba gyomrának pihenni, emészteni. Bár állítólag nem erjed össze (ez a modern felfogás), sőt, az anyatejben található fájdalomcsillapító anyagok, oxytocin segít a hasfájáson. Tapasztalatom szerint ez is függ a hasfájás típusától, ld. fentebb (Colocynthisesnél egyáltalán nem használt a szopi...). Én igyekeztem azért nagyobb időközöket tartani (bealtatni másfél óra után, kisujj a szájba, cumit nem kapott), mert olyat is hallottam, hogy 2 étkezés között legalább 2 óra (egyes ajánlások szerint 3) teljen el, annnyi az emésztési idő kb.

Nálunk már lényegesen jobb a helyzet, de még mindig tart, a 4. hóhoz közeledve. Egyes babáknál 5 hós korukig is eltart, azt hallottam.
    Kitartást mindenkinek a kezelésében!
    Utoljára szerkesztette dittaditta; 2010.11.16., 22:21.
    Ditta, és az ő Kisteknőse (2010. júl.)
    http://mamioblog.blogspot.com/

Comment

Sziasztok!
      Mi először a Mecsek Baby teát próbáltuk, felemás sikerrel. Majd jött az Infacol, de az is csak egy darabig volt jó.
      Nekünk végül a Gripe Water vált be 100%-osan. Eleinte naponta háromszor adtuk, majd végül naponta egyszer. Hamarosan meg is szűnt a probléma. Nem is használtuk el az egész üveget.
      Iza
      Hercegnőnk 20100729

Comment

Legújabb tapasztalat: székrekedéses hasfájás, éjjeli éhség. Ébredéskor, szopi után romlik a baba állapota. Erre a Magnesium Phosphoricum homeo szert ajánlják (Schüssler-sóként kapható). ami bejött még: aszaltszilva-lé és sütőtök-krémleves. Mama issza, eszi, és a baba megkönnyebbül. aszaltszilva: Dr. Steinberger (biobolti), vagy DM saját márkája, Das gesunde plus.
        Utoljára szerkesztette dittaditta; 2010.11.16., 22:21.

Comment

Sziasztok!

Megszületett a második babánk!

Az elsőnél a kólika egy hét után indult, három hónapig folyton sírt, mi meg szélcsöveztük.

Most a másodiknál már az első naptól feltűnő, hogy fáj a hasa, erőlködik, nyög, bár ez "csak" éjszaka van...

Véletlenül találtam erre a topicra:
          http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=21026&page=13

Talán meg kellene próbálnom ezt a diétát? A gond az, hogy nem vagyok egy konyhatündér, rendelni szoktunk... Azt sem tudom, hogyan kellene hozzáfognom...

Kicsit más: van valakinek tapasztalata szájpenész/hasfájás témában? Nem lehet hogy összefügg a kettő? Nálunk a picinek szájpenésze van.

Ja a széklete is érdekes: átlátszó folyadék, amiben sárgás szilárd, túrószerű anyag a kaki, és ez igen nehezen jön ki.
          bebe vagyok L.J. mamája

Comment

Szia Bebe!

Remélem, már elmúlt a hasfájásotok - most láttam, hogy írtál anno, amikor visszakerestem a hozzászólásomat.
            Nekünk 8 hónapig volt, és elég furcsa módon oldódott meg. Hosszú kínlódás, gasztroenterológus stb. után elvittem egy természetgyógyászhoz (bioenergetikus.hu), és homeopátiás szert kapott a Candida gombára, majd beszedtünk egy doboz Protexint.
            A gombát hüvelyi úton kaphatja el szülésnél ("benyalja", már elnézést a kifejezésért), és pontosan nyúlós telepeket okoz a kakiban. Szájpenész szintén Candida gomba. Elvileg székletvizsgálat csak a normál Candidát mutatja ki, ami mindenkiben van.
            Diétáztunk is hónapokat, semmi tejtermék, élesztőtartalmú étel és gyümölcsöt se evett a baba. Egy hét homeo bogyó után javult a kedélye, 2 hónap alatt rendbejött, majd kapott egy hasmenéses bélfertőzést, azóta szerintem megint nem igazi a bélflóra egyensúlya.
            Remélem tudtam segíteni... (ha még fennáll a probléma)

Comment

Köszi Ditta!
              Igen, elmúlt, sokkal gyengébb volt, mint az első fiamnál,
              Rendszeresen adtuk a Gripe Watert, és így elég elviselhető volt.

Szájpenész meg a GrapeVital csepptől múlt el három nap alatt.
              üdv
              bebe vagyok L.J. mamája

Comment

Látom ide régen írtatok, remélem azért vki olvassa majd. A kisfiam holnap lesz 6 hetes és kb 5 napja produkál hasfájós tüneteket. Este 9-10 felé kezdi a sírást és kb 11-12ig kisebb megszakításokkal sír és végül kendőben alszik el. Én eddig úgy tudtam, hogy a hasfájás 2-3 hetes korban indul é 2-3 hós korig tart. Nem értem hogy nálunk akkor most mivan, hisz még csak most kezdődött. Előtte simán aludt 8-9 körül, semmi nyügi nem volt. A nagyobbik fiamnál 2hetes kezdődött és 2 hósan megszűnt de addig kb semmi nem használt, max a hasmasszírozás, meg tornáztatás. Egyébként napközben a kisfiam nagyon nyugodt baba, alszik-eszik-nézelődik, kb 2-3 óránként eszik, de ha gyakrabban kerül mellre, akkor napközben is szenved a hasgörcsökkel és rengeteget bukik. Gripe Water -t tegnap este 2szer adtunk neki (ezt nem próbáltuk a nagyobbik fiamnál tavaly) de azt hiszem semmit nem használt... :S lehet h nem is hasfájásról van szó, mivel csak most kezdett nyűgös , sírós lenni? remélem hamar elmúlik ....
                Betti vagyok, dúla, fiaim Ákos és Iván (2010-2011. szept. 12.) + Alma Írisz (2014. május 16.)

Comment

Találtam egy cikket a sírásról, a hasfájásról is szó van benne.
                  Mi az ötödik hétnél tartunk, hasfájás gyanúval. Mi is a Gripe Water-el próbálkozunk.
                  Nem olvastam el az összes elöttem lévő bejegyzést, remélem azért van, aki még hasznosnak találja majd. Betti, szerintem a cikkben megtalálod a választ a kérdésedre, ami lehet, hogy azóta már meg is oldódott?!
                  Judit
                  Áron 2009/10/06
                  Ákos 2011/10/03

Comment

Bár nem nagyon aktív ez a topic, azért hátha jár erre valaki... A mi kicsi babánk még nincs kéthetes, vagyis ahogy megtudtam még nem is lehetne hasfájós. Pedig az szegénykém, de ellentétben az itt olvasottakkal ő igenis kakil elég rendesen. Naponta 5-6-szor is, ami valamennyire oldja a hasfájást, de nem azonnal, néha bukik is, de nem rendszeresen. Amellett, h rossz látni, h szenved, azért is aggódom, mert nagyon keveset alszik, három órákat van ébren... A masszírozás, lábemelgetés szokott leginkább segíteni, de nem annyira megbízhatóan. A meggymagpárna, a kézben levés - függőleges, vagy fekvő helyzetben sem segít. Van valakinek esetleg hasonló tapasztalata, és megoldási javaslata?
                    G. + O. (2012.05), G. (2014.12)

Comment

Mákszem,

Még eléggé az elején vagy: nekem segített a Miért sír a baba c. könyv. - bár nem tudom, hogy nektek sír-e és onnan gondoljátok a hasfájást. Én sajnálom hogy kicsit később olvastam mert sokszor egy nap is sok a baba ordító kínszenvedéséből.
                      Mi most vagyunk két hónaposak, nekünk az első 4-5 hét szinte non-stop sírás és kevés alvás, ahogy te is írod. Azóta fordul elő olyan, hogy ébren van és nem sír, és szerencsére egyre többször. Még mindig szokott fájni a hasa, zuborog. Előtte is többnyire ezt éreztük, hogy zuborog a hasa és a beleiben buborékok tapinthatók.

Nekünk szinte csak a hordozás segített, így legalább el tud(ott) aludni. két hetes korában kezdtem hordozni, de akkor még nem non-stop, most már szinte egész nap rajtam van, csak szoptatásra, pelenkázásra bontom ki, és ha esetleg jó a kedve. Az én eddigi két hónap alapján való következtetésem, hogy persze fáj a hasuk, de sokszor "túlreagálják" és a megfelelő lelki támasszal jobban viselik a fájdalmat, ezért kell a sok testközelség. Illetve megijednek attól, ami történik velük, mint pl. bélmozgások, emésztés, ürítés, nem tudják hogy mi ez és ettől pánikolnak - erre is gyógyír a lelki támasz: nem hagyom egyedül, hordozom, hasamon alszik este stb.
                      Nekünk sokszor az éjszakát is átordította, gondoltuk hogy fáj a hasa és egy idő után már ott is bevetettem a hordozást- lám többnyire működött. az éjjel közepén betettem a kendőbe, kicsi séta és fitneszlabdán ülve le-fel rugózásos ringatás (ez a mai napig az altatás legfőbb kelléke) és megnyugodott, aztán először leültem az ágyra, majd lassan-lassan titokban egyre lejjebb csúsztam fekvő pozícióig és ő a kendőben aludt a hasamon. Nappal is akkor is be kell tenni a kedőbe, amikor azt hisszük fáj neki, nem kell várni míg elmúlik (én az elején ezt rontottam el) - egy próbát megér. Más is írta itt a fórumon rajtam kívül, hogy a hordozás segített.
                      Mi is így vagyunk- hogy karban, ölben nem igazán nyugszik meg, csak a "csodakendőben". Szerintem ez adja meg neki a stabil helyzet érzését, nincs olyan kilengése mint a kézben tartásnak.

Sokan még a szélcsövet dícsérik - erről nincs tapasztalatom.
                      Juli és Babóka: pici Dáriusz (2012-03-17)

Comment

Kedves Pompi!

Köszi a tapasztalatokat, a könyvet nem ismerem, de majd utána nézek. A hordozást most kezdeném, egyelőre nem rajong érte a baba, de nem adom fel

Comment

makszem99 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Kedves Pompi!

Köszi a tapasztalatokat, a könyvet nem ismerem, de majd utána nézek. A hordozást most kezdeném, egyelőre nem rajong érte a baba, de nem adom fel
                          Szia!
                          Merre laktok? Jó lenne eljutnod egy klubba ahol megmutatják a szakszerű jó kötést stb.

Nekem a Laura a 4. babám,és bizony neki is fáj a pocakja.Most már kezd jobb lenni de neki is nagyon korán kezdődött.
                          Esetleg segíthet ha szopi előtt fejsz pici tejet.A tejcsi híg eleje okozhat pocak fájást.Próbáld meg kb 5-10percenként büfiztetni,lehet a gond a sok levegő nyelés is,vagy a hirtelen evés.
                          Kitartást!
                          Noi a gyapis,1 fiú, 3,lány anyája

Comment

Mákszem, az anyatejbe átjutó tehéntej fehérje is sok babánál okoz hasfájást. Egy próbát szerintem megér, ha a tej miatt van, akkor 2-3 hét tejmentesség után javulnia kell.
                            Évi

Comment

Mákszem, még nekünk az EC is segített, ezt is dícsérték előttem mások is (van külön topic-ja), bár mi 1 hónapos kora után kezdtük, és ilyenkorra nekünk ritkult a székletek száma, kb 1-2 / nap, ami előtt így sokkal kevesebbet kínlódik. Többnyire a zuborgás a hasában is abbamarad tőle- egy időre.
                              Juli és Babóka: pici Dáriusz (2012-03-17)

Comment

mindenkinek köszi a tanácsokat! próbálkozunk, többfronton is eddig változó eredménnyel, de talán már picit jobb, vagy kezdjük megszokni

Comment

Mamami portál footer

Összecsuk

Friss bejegyzések

Összecsuk

Leszoktató pelenkák szobatisztuláshoz

Cikk a mamami portálról

Összecsuk

szivárvány
                                Betöltés...
                                X