freewallet.org yobit bgogoli eobot eobot yobit.net биржа vbulletin nulled rus wp super cache tarot falı irc web chat applet poloniex.com yobit.net yobit.net
köldökcsonk - Mamami Fórum | Baba-mama közösségi és piactér

Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

köldökcsonk

Összecsuk
X
 •  
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  köldökcsonk

  A köldökcsonk egy olyan pont, amiről nem sokat beszélnek, mert csak pár napig tart és hamar elfelejtjük. Persze gondolom mindenki emlékszik mikor pottyant le, de gondolom ezt a legtöbben nem teszik el emlékbe, nem foglalkozunk vele többet.
  A kórházban annyi tanácsot kaptam útravalónak, hogy alkohollal kezeljem úgy, ahogy mutatták és pár nap múlva majd leesik, addig meg ne érje víz a területet.
  A gyerekorvos alkohol helyett a betadint ajánlotta.
  A 10. napon reggel a pelenkában találtam meg, ahogy megjósolták, viszont azóta minden nap egy jó kövér vércsepp van a köldökére száradva. Ez is normális?
  Felhívtam az orvost és rákérdeztem, egy tízes skálán mennyire essek pánikba. Azt mondta ez előfordulhat, ha a bőrfelület nem pirosodik körülötte, nem kell aggódni és eltarthat egy hétig is. Vastagabb köldökzsinórú babáknál ez gyakrabban előfordul.

  Szerintem hasznos lenne, ha a köldökkel kapcsolatban leírnánk a tapasztalatainkat, ha azok eltértek az átlagostól, hátha megnyugtathatjuk a kezdőket, mint én, vagy felhívhatjuk a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
  WHAMrágcsaláncok / harányi blog

  #2
  Jó ötlet, Anna !

  Nálunk talán az tért el az átlagostól, hogy jóóó sokára esett le, pontosan a 21. napon. Addigra úgy lifegett, mint egy kis csapóajtó, plusz attól a spéci hintőportól sárgás volt, hát nem volt túl épületes látvány. Őszintén szólva, én annyira megkönnyebbültem, hogy végre leesett, hogy eszembe se jutott eltenni. Nálunk volt egy-két alkalommal vérzés, de akkor még fent volt a csonk, néhányszor pirosodott, és a végén már nagyon szárította a bőrt a köldök körül az alkohol, na ja, 3 hét kezelés után nem csoda... Kétszer lett kakis, háromszor pisis, minden alkalommal alvás közben rottyantotta/pissantotta magát nyakig a ded, hason alvó lévén állt a köldöke a cuccban, jól fel is ázott, meg kipirosodott, csúnya volt nagyon . Vízzel lemostam, óvatosan megszárogattam, alkohol, hintőpor, és szépen száraz lett, mire megint pelust cseréltünk.
  Extrém tapasztalataim nincsenek, talán tényleg csak az, hogy a környezetünkben egy babának sem volt fent ilyen sokáig a csonkja, volt, aki már a kórházban otthagyta .
  Anna

  Bence
  (080930), Róza (140428)

  Comment


   #3
   Vendinek is majdnem 3 hétig és 4 napig volt fent a csonk. Néhányszor vizes lett. Nekem is csak annyit mondtak, hogy arra figyeljek, nehogy begyulladjon.
   A fiam ovis, a lányom karácsonyi ajándék volt két éve.

   ELADÓ CIPŐK ITT.

   Comment


    #4
    En iden csecsemogondozoi suliba jartam, ahol arrol szo sem volt (pl a szuleszeti gyakorlaton), hogy viz ne erje a koldokcsonkot... Meg a babak tok szeretnek aprokent uszkalni, ugy, hogy csak a fejuk er ki a vizbol. Mi ugy tanultuk, es csinaltam en is, hogy furdovizet engedunk, kint beszappanozzuk a babat, a koldokot is (a csipeszt is), furdovizbe be, leobliteni, kivenni, tapogatva megszaritgatni a babat, koldokot is, aztan steril alkoholos gezlappal korben megtisztitani, oszt' annyi. Korhaztol fugg, hogy minden tisztabatevesnel lemossuk, vagy minden masodiknal, vagy napi egyszer. En Nonoval minden masodiknal csinaltam, a gyakorlaton meg csak reggeli furdetesnel, illetve, ha a kaki felert addig (ekkor szappanosviz, tisztaviz, szaritas, alkohol).
    Es igen, akar harom hetig is maradhat :O
    A verezgetesre sajnos nem tudok mit mondani, hacsak azt nem, hogy fertotleniteni kene, es az orvosnak biztos igaza van
    Judit, Noémie (2007), Ábel (2010) és Sacha (2014) mamája

    Comment


     #5
     jó topik
     Lindának 19 naposan esett le, már azt hittem ufo, mert akiket ismertem, 1 hetesen max elhagyták.
     Léna 8 v 9 naposan hagyta el.
     Ha jól tudom, Németországban szó sincs se alkoholról se hintőporról, és fürdetik is babákat rendesen, úgy ahogy Missbl-Judit irta.

     nálunk is volt ilyen vérezgetés utána, Anna, NO PARA! ahogy a doki mondta. a betadine kiméletesebb fertőtlenitő, használd azt.
     Edit- Linda, Léna- a márciusi szülinaposok mamája- +hajtka,bora meitai

     Comment


      #6
      hehe, akkor enyem a rekord mert meg az egyhonapos kontrollon is megvolt a koldokcsonkja.
      aztan picit verzett, de utana meg napokig megvolt.
      itt nem kenegetik nem piszkaljak semmivel.
      Andrea és a girl-power: Noémi & Amira
      és a legifjabb padavan: Ádám
      aki kíváncsi az agymenéseimre, kukk ide:http://andrea-momdoc.blogspot.com/

      Comment


       #7
       Érdekes, hogy országonként is mennyire eltérő a köldökcsonk kezelése. A kórházban is valami fertőtlenítő sárga lötyit adtak nekünk és a csecsemősök is azzal látták el, de otthonra már az alkoholt mondták. A gyerekdoki azt javasolta, hogy elég a betadin a hintőport pl hagyjam el, hogy tudjon levegőzni a terület. A vízet nem értem amúgy, mert nem tudom ez mennyire nyílt felszínű heg. Nem látom, viszont az igaz lehet, hogy nem fáj a babáknak, mert Panni oda se hederít, mikor leápolom a területet.
       WHAMrágcsaláncok / harányi blog

       Comment


        #8
        Szerintem azért kell(ene) védeni a nedvességtől, mert beleköltözhetnek a bacik és ez okozhat bajt, de Doc biztosan jobban tudja.
        A fiam ovis, a lányom karácsonyi ajándék volt két éve.

        ELADÓ CIPŐK ITT.

        Comment


         #9
         Napocskaeszter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
         Szerintem azért kell(ene) védeni a nedvességtől, mert beleköltözhetnek a bacik és ez okozhat bajt, de Doc biztosan jobban tudja.
         ebben en se vagyok nagyobb szakerto mint az atlag mamami, de ugy tudom hogy szarazon jobban gyogyul es nem punnyad be meg a bacik se jonnek.
         Andrea és a girl-power: Noémi & Amira
         és a legifjabb padavan: Ádám
         aki kíváncsi az agymenéseimre, kukk ide:http://andrea-momdoc.blogspot.com/

         Comment


          #10
          Bálintnak is csak három hét után esett le, én már kikészültem addigra, mert a többi négynél nem volt ilyen. Aztán 3 hónapos! korára gyógyult be, sőt még néha utána is szivárgott 1-2 csepp sárga vmi. Persze nagyon megijedtem, mindenféle rémséget összeolvastam a neten, de a mi dokink is csak alkoholos lemosást javasolt. Kevés alkohol steril gézlapra, naponta 2-3 alkalommal letörölni. Fürdetni én elvből nem fürdettem (most kövezzetek meg) csak het1x-2x, márhogy picuri korában. Kb. 6 hónapos volt a srác mire teljesen-teljesen renbejött. Most nagyon csini a köldöke.
          Viki

          Comment


           #11
           Mamacsibejól írja, itt nincs köldökcsonkápolás, semmilyen szinten. Azt mondják, hogy nem kell piszkálni, mert a piszkálástól gyulladhat be. A pisitöl, kakitól kell távoltartani. Csipesszel nem adnak haza ygereket akórházból, Arthur kórházban született, neki levették a csipeszt talán a 3. napon (itt akórházban nem fürdetnek, mert azt mondják, hogy a magazatmáz a legjobb börápoló, csak az esetleges véres trutymót törlik le) Ruben itthon született, a szülésznöm oylan rövidre vágta a köldökcsonkot, hogy amikor 3 naposan a gyerekdoki látta levenni a vizsgálatkor, azt hitte, hogy már le is esett neki aztán nézte meg jobban.
           Úgy kell ráadni a pelust, hogy a köldökcsonkot ne fedje be. Tehát a pelus elsö részét a köldökcsonk alá kihajtani/ behajtani (a kórházban is így csinálják). Így nem is lett csak olyankor pisis, ha pelusozáskor pisilt

           Rubennek volt olyan, hogy miután leesett (talán 10 napos volt?), azután még napokig sötétbarna, alvadt vér gyült össze a köldökben, de egyszer ezt a darabot is megtaláltam a bodyján, aztán szépen begyógyult neki.
           Hena
           Arthur 9 éves Ruben 7,5 éves Nalani 5,5 éves és Henry 3 éves
           ClauWi hordozási tanácsadó

           Comment


            #12
            itt, Angliában is az a trend, hogy nem kell hozzányúlni. minket a csipesszel engedtek haza, amikor az 5 napos kontrollra mentünk, akkor vetettem le (mármint a csipeszt), mert olyan hülye helyzetben állt, hogy nyomta a bőrét a hasán. Asszem olyan 10 napos volt, amikor leesett, és emlékszem, hogy még napokig neki is vérzett, főleg amikor sírt, és feszített. Kicsit meg is ijedtem, de megnyugtattak, hogy rendben van, egy kis vérzés belefér.

            Én egyébként eltettem a köldökcsonkját, ott figyel folpackba csomagolva a kórházas karkötője meg névtáblája mellett.
            magdi

            Márk (2008) Erik (2011) Alex (2015)

            Comment


             #13
             Nem tudom, hogy ez kórházanként változik-e, de én direkt kérdeztem, hogy mit csináljak, mert a pelenka amim van az befedi a csonkot. A JFK-ban azt mondták mindegy. A mosható amúgy nagyon is befedi, ezért megvártam, míg leesett és csak utána csomagoltam abba.
             WHAMrágcsaláncok / harányi blog

             Comment


              #14
              Anna, igen befedi, ezért mutatták meg, hogy hogyan kell vele taktikázni, hogy ne fedje be. Hamarabb és jobban gyógyul a seb, ha levegö éri.
              Hena
              Arthur 9 éves Ruben 7,5 éves Nalani 5,5 éves és Henry 3 éves
              ClauWi hordozási tanácsadó

              Comment


               #15
               na ezt se gondoltam, hogy hallok még újat (levegőzés), pedig de.
               az eldobható is takarja pedig... senki nem mondta, tiszta "szerencse", hogy eüs családom van...
               ááááááááá

               Öreganyám-Viki, én se fürdettem az elején minden nap, sőt inkább úgy, ahogy Te. most is csak azért van minden nap fürdetve, mert iszonyatosan meleg van és leizzad.
               Edit- Linda, Léna- a márciusi szülinaposok mamája- +hajtka,bora meitai

               Comment

               Betöltés...
               X