Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Stevia

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Stevia

    Boldogult terhességi diabéteszes koromban kezdtem el érdeklődni a természetes cukorhelyettesítők iránt, így akadtam rá a steviára vagy sztíviára, amivel kapcsolatban azonban elég kevés gyakorlatban is használható recept van magyar oldalakon (külföldi oldalakon picit több, de azokkal más bajom is volt - egyéb hozzávalók, mértékegységek stb.)

    Szóval, ha valakinek van kipróbált, bevált receptje ide vele, ezer köszönet érte!
    Juli

    #2
    Eddigi tapasztalataim:

    A stevia szirupot próbáltuk először, de rémes kesernyés mellékíze van. Kávéba tettük, amit teljesen dominált, de nem lett tőle édes a kávé. (pár csepp még nem érződik, 5-6 csepp meg már nagyon sok, a kávé eredeti íze teljesen elveszik). Ezért nem mertem még másban használni, ott figyel a polcon.

    A stevia por, ami 300-szor édesebb a cukornál már jobban bevált, de érdekes módon csak olyankor, ha folyékony dologhoz kevertem hozzá. Próbáltam túrót édesíteni vele (túrós rétes, mandulás-túrós felfújt), az nem jött be - vagy nem érződik egyáltalán, nemhogy édesítene, vagy jön a kesernyés íz. Egyetlen ételbe vált be eddig, az pedig a tiramisu, mert ott a tojáshoz adtuk hozzá és az íze remekül harmonizált a rummal.
    Juli

    Comment


      #3
      Tiramisu steviával:

      4 tojás
      1 csapott kávés kanál stevia por (a legkisebb kiskanál)
      250g mascarpone
      1 kupaknyi rum
      babapiskóta
      1 adag kávé
      kakaópor

      A tojássárgáját a steviával habosra keverem, majd hozzáadom a mascarponét és a rumot, ezután a kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan belekeverem. Ezután egy sor babapiskótát leöntök kávéval, majd a masszával és így tovább rétegenként. A tetejét kakaóporral megszórom, egy napig hűtőben tárolom, hogy összeérjenek az ízek.

      Hardcore terhes változat: Manner teljes kiőrlésű babapiskóta, bio koffeinmentes kávé, bio kakaópor

      Isteni finom, a családom imádja...
      Utoljára szerkesztette Letchie; 2008.11.06., 10:17.
      Juli

      Comment


        #4
        Melyik fajtát használod?
        Kézműves és életmód blog kisvicus kukac gmail.com ---> privi helyett ide írj!!
        "Amit tollal írsz, azt szíveddel és jellemeddel írod. Amit géppel írsz, azt csak szándékoddal írod." (Márai)

        Comment


          #5
          Én még csak stevia levelet vettem, azt áztattam ki, és az áztatásból maradt levet hasznlátam pl. teához. Egyszer főztem úgy gyümölcslevest, hogy nem tettem bele cukrot, hanem főzés után papírfilterbe tettem 1 kanál stevia levelet, és ezzel együtt hűlt ki a gyümölcsleves. A steviát csak fogyasztás előtt vettem ki a levesből és dobtam ki. Szerintem kicsit olyan íze volt, mintha polisettel ízesítettem volna a levest, de a családnak (főleg a kiskamasz fiamnak) ízlett)

          Comment


            #6
            akkor az agave-szirupak nyissak új topikot? szerintem jobb mint a stevia mert nincs mellékíze, és állagra olyan mint a méz. viszont még annál is jobb!
            Eszter - kislány (2009), kisfiú (2010), kisfiú (2014)
            lekvárok, dzsemek, receptek

            Comment


              #7
              kisvic eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Melyik fajtát használod?
              stevia rebaudiana bertoni kivonat por alakban, 50 g-s - olyan, ami a honlapodon is van

              - ööö...most jutottam el odáig, hogy látom a terméktapasztalatok között erről is van szó...
              Utoljára szerkesztette Letchie; 2008.11.06., 13:57.
              Juli

              Comment


                #8
                neusiedler eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                akkor az agave-szirupak nyissak új topikot?
                Nem tudom, döntsd el te. Szerintem megfér itt is, csak akkor át kéne nevezni a topikot valami olyasmire, hogy cukorhelyettesítők (stevia, agavé szirup stb.) , de azt nem tudom hogy kell, vagy van e hozzá jogosultságom egyáltalán.
                Juli

                Comment


                  #9
                  mondjuk az agave-sziruppal nem kell külön bajlódni, ami miatt érdemes lenne külön topikot nyitnom, csak szeretném ha megismernék az emberek ezt is, mint alternatívát
                  Eszter - kislány (2009), kisfiú (2010), kisfiú (2014)
                  lekvárok, dzsemek, receptek

                  Comment


                    #10
                    Épp ma vettem egyet...kiváncsi vagyok én is mit lehet kezdeni vele és mi a különbség.
                    Juli

                    Comment


                      #11
                      Neusiedler, képzeld, nálam Agave-biznisz folyamatban, rendeltem egyet a bioboltunkba (mármint a Budaörsibe), hátha meghozzák....
                      Rebaba blog

                      email: hellorebaba@gmail.com

                      Comment


                        #12
                        Letchie eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        stevia rebaudiana bertoni kivonat por alakban, 50 g-s - olyan, ami a honlapodon is van

                        - ööö...most jutottam el odáig, hogy látom a terméktapasztalatok között erről is van szó...

                        Bár más tollával ékeskedek, de a terméktapasztalatoknál tényleg vannak jó receptek.
                        Kézműves és életmód blog kisvicus kukac gmail.com ---> privi helyett ide írj!!
                        "Amit tollal írsz, azt szíveddel és jellemeddel írod. Amit géppel írsz, azt csak szándékoddal írod." (Márai)

                        Comment


                          #13
                          Kisvic, megnéztem a linkedet, ez a Te lapod? Mert nem láttalak!
                          Rebaba blog

                          email: hellorebaba@gmail.com

                          Comment


                            #14
                            Nem az enyém, Normanéké, egy barátcsaládé.
                            Utoljára szerkesztette kisvic; 2008.11.06., 22:32. Oka: m
                            Kézműves és életmód blog kisvicus kukac gmail.com ---> privi helyett ide írj!!
                            "Amit tollal írsz, azt szíveddel és jellemeddel írod. Amit géppel írsz, azt csak szándékoddal írod." (Márai)

                            Comment


                              #15
                              Juli, tényleg létezik tk. babapiskóta? Hol lehet beszrezni? És mik pontosan az összetevői? Cukor sincs benne?
                              Jaj, lehet, hogy megoldódik a tiramisu-problémánk! (A férjem kedvence, ám mivel a hagyományos babapiskóta nálunk nem jöhet szóba, évek óta nem készítettem.)
                              Angéla
                              Huba Márton (2004), Keve László (2007),Hanga Piroska (2010) és Ilka Mária (2013)

                              Eladó vagy zsámbéki, töki ingatlanra cserélhető dobai (Veszprém m.) házunk.

                              Comment

                              Betöltés...
                              X