Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

"Freezer cooking" - fagyasszunk

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    "Freezer cooking" - fagyasszunk

    Egy újabb amerikai (?) időt megtakarító ötlet a 'freezer cooking'. Lényege, hogy egy nap megfőzünk sokféle ételt, ami szépen becsomagolva, kiporciózva megy a fagyasztóba és több főzésmentes napig ezeken élünk.
    Itt még több info:
    http://lifeasmom.com/2010/03/prepari...r-cooking.html
    http://moneysavingmom.com/2010/02/ho...k-cooking.html

    Remélem más is kedvet kapott. Vagy van aki már csinálja?
    Jó lenne itt összegyűjteni olyan ételeket, recepteket, amik gond nélkül fagyaszthatók.

    #2
    En Miranak igy csinalom 2 honapja...pl. fozok huslevest sok zoldseggel, marha,-v. csirkehussal, krumplival es a fott cuccosokat osszeturmixolom es kis dobozokba fagyasztom...de magunknak is szoktam bolognait csinalni, amihez csak tesztat kell gyorsan fozni...idotakarekos.
    de sztem rengetegen csinaljak igy.
    Hédi, Mira (10.03.01.) és Áron (13.10.12.)

    Comment


      #3
      Nagyon tetszik az avatarod, Cicely Mary Barker tündérkéi most nagyon a kedvenceim között vannak!
      Heni és Timi (mi) - (2008.07.22) , na meg a BeBuhttp://bebu.hu

      Timi már oviba jár! Van hely, ahová felvették!!

      Comment


        #4
        én amíg mindketten dolgoztunk, így csináltam.
        Szombaton vasárnap többfélét főztem, így hétköznap mindig főtt ételt ettünk.
        Általában úgy csináltam, hogy pl a rakott dolgokat megcsináltam, és lefagyasztottam mielőtt rápirult a sajt, vagy a tejföl, majd hazaérve betettem a sütőbe (reggel a frigóból a sima hűtőbe költözött, de nem mindig), mire átöltöztünk, kész volt a kaja.

        Pörköltféléket, ragukat..., ilyenekeet fagyasztottam, a tésztát rizst főztem csak frissen hét közbwn.
        Niké és Hanna (2006,04,07),Gitta (2008,03,14), Zsuzska (2010,09,15)
        Egri hordozóklub csütörtökön és Mezőköves minden szerdán
        Beli Buba babahordozo-tanfolyamvezető vagyok
        írj a gmailemre az is cyanus

        Comment


          #5
          ez jó ötlet,én is sokszor tervezem, de többször túl sokáig tartottam a mélyhűtőben a kaját mert olyan fura állagú lett mikor kivettem persze akkor amikor nem készítés utáni héten ettük meg hanem hosszabb időre fagyasztottam le.
          Szóval nekem alapvetően azzal vana gondom,hogy nem tudom, pontosan milyen készültségi fokozatban lehet fagyasztgatni a különféle ételeket meg tudom van pár amit nem is lehet fagyasztani -pl tejtermékes holmikat is lehet hűteni köv hétig?
          Erről sosem találtam infot sehol pedig már többször gugliztam
          Viki
          Lányaim L(9), J(7) és D(4)

          Comment


            #6
            A kislányomnak én is sokat fagyasztottam, meg néha ezt-azt magunknak is. Engem az lepett meg, hogy a blogon havi adagokról (legalább 20 féle) étel írnak, úgyhogy tényleg nagyüzemben csinálják. Majd próbálok recepteket összegyűjteni.
            Én is attól tartok, hogy fura lesz az étel állaga. Azt írják, ha főzünk, egy pici adagot fagyasszunk le és próbáljuk ki, milyen. Ha működik, mehet a listára.
            Tetszik, hogy jól megtervezik, mit főznek, így időt, munkát és pénzt takarítanak meg. Néhány fő alapanyagból kombinálják az ételeket, az alapanyagokat így együtt készítik elő (pl. egyszerre darabolják fel az összes hagymát a kül. ételekbe).
            Ha már dolgozni fogok, ha nem is ilyen mértékben, de így fogom csinálni.

            Comment


              #7
              Nekem is vannak ilyen törekvéseim néha, de még nem olvastam utána, csak kút főből próbálkozok. Aztán amit akkor szívesen ennék, mindig olyan, amit frissen kell elkészíteni
              De szoktam spenótot nagy adagbam elkészíteni (friss, piacos spenótból), és azt lefagyasztani, meg leveseket. Anyós meg szilvásgombócot meg töltött káposztát ad mindig fagyósat, ami jól jön.
              Szeretnék hétvégén én is így egyszerre többet főzni, de úgy eltelik a hétvége, és néha annyira sajnálom a közös időből a sok főzésre való időt kivenni...

              Olyat szoktam még csinálni, hogy pl zöldségeket megpucolok, feldarabolok, lefagyasztom egységnyi adagokba, meg hagymát turmixszal összevágok egy nagy adagot, az is mehet fagyasztóba, és akkor már ezzel könnyebb a főzés. Kéne többször ilyeneket csinálni.
              Éva vagyok, Zsófi lányom (2009. december) és Vili fiam (2013 február )
              textilmózes eladó

              Comment


                #8
                Sziasztok!
                Befőttesbe még nem próbáltatok eltenni? Régen én is sok mindent próbáltam fagyasztani, de van ami úgy nem jó. Levest, szószokat, ragut én tiszta befőttesbe teszem még forrón, és fejjel lefele hagyom kihűlni. 2-3 hétre már lett próbálva, ha tele van az üveg, és "beszippant" a teteje, akkor bírja.
                Ritkábban vagyok már, de a privi megtalál. Gyerekem még mindig három, de már egyre kevesebbet háton.

                Comment


                  #9
                  Zöldségeket darabolva én is szoktam fagyasztani, főleg olyankor, amikor pl. kelkáposztát teszek levesbe (abból ugye nem kell egy teljes fej), vagy nagyméretű zellernél.. stb.

                  Babakajánál én "krumplis" alapot tettem el babakajás üvegbe (amíg a fiúk kicsik voltak), és akkor amit aznap felnőtt ételnek készítettem, abból tudtam kivenni valamit, vagy csak feltétet készíteni. Ill. apróra vagdosott párolt husit is fagyasztottam gyerkőknek annó. A babakonyhában ugye az is macera, hogy egyszerre picit eszik, tehát nem túl gazdaságos mindennapra külön főzni.
                  Ritkábban vagyok már, de a privi megtalál. Gyerekem még mindig három, de már egyre kevesebbet háton.

                  Comment


                    #10
                    húsleveshez való zöldségeket régebben én is fagyasztottam, de felengedést elszúrhattam mert nagyon rossz ízűek lettek -főleg a sárgarépa Ti hogy engeditek / olvasztjátok ki?

                    Ja és még előző hszemhez azt nem írtam hogy sokszor ha nagyobb adag kaja sikerül azt fagyasztom le és persze ilyenkor jó idő eltelik mire újra elővenném... de láttam a linkelt oldalkon van pár táblázat mi meddig fagyasztható

                    No meg jövőre a szülés körülre tervezek ilyesmit hogy legyen itthon sok-sok kaja majdnem készen.

                    Azért ha vkinek van kedve írja már meg, krumplit,tejtermékeket hogyan lehet, ha egyáltalán fagyasztani? (pl. ha már behabartam a főzeléket lefagyaszthatom?)
                    Viki
                    Lányaim L(9), J(7) és D(4)

                    Comment


                      #11
                      celesztina eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      húsleveshez való zöldségeket régebben én is fagyasztottam, de felengedést elszúrhattam mert nagyon rossz ízűek lettek -főleg a sárgarépa Ti hogy engeditek / olvasztjátok ki?

                      Azért ha vkinek van kedve írja már meg, krumplit,tejtermékeket hogyan lehet, ha egyáltalán fagyasztani? (pl. ha már behabartam a főzeléket lefagyaszthatom?)
                      Én nem olvasztom ki, hanem fagyosan hideg vízbe teszem fel főzni.
                      Krumplit meg tejtermékes dolgot még nem fagyasztottam. Barátnőm sajtot szokott lefagyasztani, de másról még nem hallottam. Vagyis de, tejszínt, de azt parfénak
                      Éva vagyok, Zsófi lányom (2009. december) és Vili fiam (2013 február )
                      textilmózes eladó

                      Comment


                        #12
                        A krumpli, legalábbis a főtt, nem bírja a fagyasztást, totál pocsék, grízes állaga lesz, szerintem ehetetlen.
                        Tejes, habart, akármis cuccoknál meg mikor hogy, legalábbis nálam, van, ami szétválik utána és randa, van, ami nem. Még nem jöttem rá, mi a titok...
                        Anya az összeomlás szélén és az állatkert: dilipók, hisztibéka-királynő és sipító kissárkány
                        Ha úgy érzed, személyemnek, véleményemnek túl nagy jelentőséget tulajdonítasz, gondolkozz el, a hiba vajon melyikünk készülékében lehet.

                        Comment


                          #13
                          főzelékezt nem szoktam, csaka főtt zöldséget, pl. mire felenged, a habarás is kész hozzá....
                          igazából főleg a husikat szoktam, ,és igen, alapanyag egyszerrre csinálással, vagyis hagymavágás nagyüzemben, hasonlók.
                          sajot szoktam fagyasztani, és sajtos ételt is.krumplit se nyersen, se főve.sütve viszont lehet kapni, fagyasztott sütött hasábburgonyát, úgyhogy úgy elvileg lehet
                          Niké és Hanna (2006,04,07),Gitta (2008,03,14), Zsuzska (2010,09,15)
                          Egri hordozóklub csütörtökön és Mezőköves minden szerdán
                          Beli Buba babahordozo-tanfolyamvezető vagyok
                          írj a gmailemre az is cyanus

                          Comment


                            #14
                            régebben hagymát én is fagyasztottam apróra vágva de mikor kiengedtem mindig megszívtam mert túl vizes volt és mindig olajos főzéshez kellett volna és fröcsögött szerteszét az olaj-ezzel lehet vmit kezdeni? Akár az olajban engedtem ki akár előtte máshol mindig így jártam
                            Viki
                            Lányaim L(9), J(7) és D(4)

                            Comment


                              #15
                              Vannak jól fagyasztható kaják, amiknek nem romlik az állaga a fagyasztástól:
                              pörköltek, curryk, chilik, tésztaszószok, töltött paprika. Ezekből mindig minimum dupla adagot csinálok és a fele automatikusan megy a fagyasztóba.
                              Lehet kelt tésztát is fagyasztani, pizzát, pogácsát.
                              Én is szoktam szilvás gombócot fagyasztani. Az állaga sajnos nem olyan jó, mint frissen, de a bolti ágyúgolyó keménységűhöz viszonyítva még mindig isteni.
                              Húslevest is fagyasztok. Nagyon finom alaplé krémlevesekhez, rizottóhoz.

                              A pörkölt jellegű állagtól eltérő kajákhoz inkább nyersen fagyasztok húst/halat. Megtisztítom, kockázom vagy szeletelem-klopfolom-fűszerezem és akkora adagonként zacskózom, amit egyszerre megcsinálok. Lehet panírozva is fagyasztani, de én utálok panírozni és olajban sütni . Arra kell figyelni, hogy reggel vagy előző este átkerüljön a mélyhűtőből a hűtőbe.
                              Ezeket így már gyorsan ki lehet sütni és friss kaja van.
                              Főzelékféléket hétköznap esti vacsorához sokszor eleve fagyasztva konyhakészen veszem.

                              Biztosan lehet rizst is fagyasztani, mert vannak ilyen előre fagyasztott termékek. De nekem nem jön be az ízük. Többsége édes, pedig húsos rizses egytálnak kellene lennie. Állagra különben nem rossz.
                              Krumplit csak elősütve láttam fagyasztva.
                              Főtt tésztát még nem láttam fagyasztva.

                              Én is szívesen várok tippeket, mert év elején én is megyek vissza dolgozni és még kevesebb időm lesz főzni.
                              Györgyi

                              Comment

                              Betöltés...
                              X