Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Édesek és nem édesek, finomságok cukor nélkül - receptek, ötletek, tapasztalatok

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Édesek és nem édesek, finomságok cukor nélkül - receptek, ötletek, tapasztalatok

    Kedvesek! Receptgyűjtemény Főzzétek, süssétek, egészégesen ÉS édesen

    Ebben a topikban ki-ki megoszthatja, milyen finomságokat sikerült készítenie/fellelnie, ami egészséges, és édes is, nyugodt szívvel adható a gyereknek, a frissen szültnek, a betegnek, a cukor- és csokifalónak, aki éppen le akar szokni , tehát a cukor- és édesség függőséget is képes csökkenteni

    Akkor továbbra is

    Jöjjenek ide
    - a cukormentes, vagy minimális cukormennyiséggel készülő
    - reform
    - egészséges
    - érdekes
    -különleges
    receptek, ötletek, sikerélmények. Hajrá a leszokóknak


    Tavalyelőtt még volt fagyi, csoki, jégkrém, puding, torta, süti (reform és nem reform hetente 3-szor), napi szinten túrór.di, édes müzliszeletek, kekszek, keksztekercs, kókuszgolyó, nem sorolom, minden volt. Idén már nem. Mert beláttam, mert beláttatták a hozzá értők, hogy
    A CUKOR: MÉREG.
    Nem eszem én se, a gyerekeim se. Függő voltam, a leszokásban nagy segítségemre voltak egy orvos és egy táplálkozáskutató professzor tanácsai (ne hagyjam éhezni a szervezetem, egyek aszalt finomságokat, olajos magvakat főleg 7-11 óra közt), és amikor újra visszaesnék, legyek erős, és: keressek olyan recepteket, étkeket, finomságokat, amiket elkészítve bűntudat nélkül merek megenni, vagy a gyerekeknek adni. Jelenleg a célom: az étkezés ne csak egyetlen élményforrás legyen, s az édes íz ne legyen az ételek ura. Mindenkit buzdítok arra, hogy változtasson mert a bajok nem aktuálisan, hanem 20 év leforgása alatt alakulnak ki és jelentkeznek. És mi felelősek vagyunk önmagunkért, és a gyerekeink egészségéért is. Ez a receptgyűjtemény lehetőséget kínál az édességek kiváltására.
    Utoljára szerkesztette tintin; 2011.05.03., 22:45.
    életmód blogom

    #2
    Kölesgömbök

    Főzd meg a kölest, még melegen keverj hozzá egy kevés vajat, beáztatott és turmixszal megdarált mazsolát, vanília őrleményt /vagy kivonatot, majd oszd 2 részre. Az egyikbe tehetsz durvára darált diót, a másikba vagy darált mákot, vagy kókuszt.
    Készíts vizes kézzel gombócokat.
    Szórj egy edénybe kakaóport/vagy karobot és mazsolát, és a gombócokat alaposan hempergesd bele. A másikat pedig kókuszba, vagy darált dióba forgathatod. Ha vidámabban szeretnéd fogyasztani, keverj el forró vízzel/vagy gabonatejjel egy kis kakaót/karobot, öntsd tálkába, és ebben szervírozd a golyókat.
    Tegyél be egy kis vidám zenét (könnyű jazz illik hozzá , és hamm.
    Utoljára szerkesztette tintin; 2010.09.29., 20:43.
    életmód blogom

    Comment


      #3
      Cukormentes muffin:
      20 dkg vaj
      3 tojás
      10 dkg rétesliszt
      10 dkg teljeskiörlésű liszt
      1/2 csomag sütőpor
      1 tk őrölt fahéj
      csipet só
      1 dl víz
      2 nagy, vagy 3 kicsi savanyú alma, nagylyukú reszelőn lereszelve és ezt 2 evőkanál szilvalekvárral összekerni
      2 marék mazsola

      Comment


        #4
        Kölespuding

        Ez annyira, de annyira egyszerű! Megfőzöd, turmixolod tejszínnel, vagy vajjal, /ha tejmentes vagy, akkor egy kis gabonatejjel és az olaj miatt dióval, ha ezt nem szereted, akkor kis meleg vízzel. Vanília őrleménnyel, vagy fahéjjal ízesítsd. És kész.
        Illik hozzá a
        hagyományos fűszerekkel /alkoholmentesen gyümölcsteával készült/ forralt bor, és egy hintaszék

        A köles hatása: lúgosító, kiegyensúlyozó, az édesség utáni vágyat csillapító, segíti a vér és a testnedvek felépülését, segít a láz megszüntetésében. Ez erősíti legjobban a földeneregiát, a gyomor, lép, hasnyálmirigy működését, harmonizálja az emésztő- és immunrendszert. Rendszeres fogyasztása fogyasztó hatású
        életmód blogom

        Comment


          #5
          múltkor ha jól rémlik a Kismamában írták hogy pár tortához, édességhez jó cukorpótló édesítő vmi aszalt gyümölcs turmixolva a tésztamasszához adva. Megnézem, megvan-e még az a szám és pontosan mit írnak (gondolom ez egészségesebbnek számít, ugye?)
          Viki
          Lányaim L(9), J(7) és D(4)

          Comment


            #6
            celesztina eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            múltkor ha jól rémlik a Kismamában írták hogy pár tortához, édességhez jó cukorpótló édesítő vmi aszalt gyümölcs turmixolva a tésztamasszához adva. Megnézem, megvan-e még az a szám és pontosan mit írnak (gondolom ez egészségesebbnek számít, ugye?)
            Igen, az egészségesebb
            életmód blogom

            Comment


              #7
              vettünk egy nagyobb mennyiségű savanyú bio almát, nem tudom, ebből mit tudnék kihozni. általában édes almát használok, valakinek vmi sütiötlete, tapasztalata van ilyen téren?
              Kriszta vagyok, fiam Boldi , aki imád velem bringázni
              Dél-budai klub

              Comment


                #8
                Rukamani eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                vettünk egy nagyobb mennyiségű savanyú bio almát, nem tudom, ebből mit tudnék kihozni. általában édes almát használok, valakinek vmi sütiötlete, tapasztalata van ilyen téren?
                édesítsd mazsolával! nagyon finom édes-savanykás lesz!!!

                Comment


                  #9
                  Ez a mai nyomasztó nap, és az eső, és hold a Rákban annyira, de annyira csokievésre késztetett, hogy estére elhatározásra jutottam, és sütöttem 4 tepsi ezt meg azt.
                  Semmi különösre nem kell gondolni, de majd jövök a recikkel. Finomak lettek, és egéssségesek, és édesek, miközben nem cukrosak.
                  életmód blogom

                  Comment


                    #10
                    Babakeksz

                    Na itt van egy nyugodt szívvel adható, és a mama által is nyugodtan felfalható babakeksz. Ez inspirált: http://flat-cat.hu/2009/10/18/babake...ozzal-almaval/
                    Egy orvosnő írja ezt a blogot, szóval örültem, hogy még szakmailag is megtámogatja a közismert tényt, hogy a cukor ártalmas a babának (és mindenkinek), és hogy a margarint ne tegyük bele a babaételbe.
                    Én átformáltam kissé a receptet. Íme:


                    Hv: 20 dkg tönkölyliszt (fele tk.)
                    60 gr repceolaj (én a Rapsot használtam, finom, szinte szagtalan)
                    10 gr barna cukor, vagy fruktóz
                    80 gr finomra reszelt alma
                    fahéj
                    késhegynyi szódabikarbóna

                    Mindent össze gyúrtam, pihent 20 percet, utána kinyújtottam, formáztam, és 180 fokon 8-10 perc alatt sütöttem. Valóban keksz-szerű, persze azt nem lehet várni, hogy olyan gyárias legyen, de a kiskölkőcék szívesen ették. És én is
                    Utoljára szerkesztette tintin; 2010.09.08., 22:35.
                    életmód blogom

                    Comment


                      #11
                      A másik tepsi egy szintén saját kútfőből összerakott zabkeksz lett, a mérhetetlen édességvágyam csillapítója.

                      Zabkeksz kukoricapehellyel

                      Hv.:
                      5 dkg kukoricapehely
                      8-10 dkg mazsola
                      10-15 dkg zabpehely (apró szemű)
                      100 ml olaj (repce, szőlőmag, vagy nem szűz olíva..., vagy más, nem napraforgó olaj)
                      1 tasaknyi vaníliás cukor
                      1-2 maréknyi liszt

                      A mazsolát beáztatom meleg vízbe. A többi szereplőt össze gyúrom, majd hozzáadom a kissé megázott mazsikat és a lisztet. Pihenjen vagy negyed órát, mert így jól össze olvadnak a komponensek. Utána lisztes kézzel lapos korongokat formázok, és 180 fokon 15-20 perc alatt sütöm. A mazsolák viccesen megduzzadnak, és amolyan amerikai keksz lesz az eredmény.
                      Ha nem kuk.pehellyel készítjük, akkor helyette mehet bele kókusz reszelék.

                      Megjegyzés: Ebben a receptben használtam vaníliás cukrot, ez egy csapott evőkanálnyi. Ha van vanília kivonatod, vagy őrölt vaníliád, tegyél azt bele, és egy csapott e.k. mézet, vagy ennek megfelelő steviát/ha szereted.
                      Utoljára szerkesztette tintin; 2010.09.08., 22:37.
                      életmód blogom

                      Comment


                        #12
                        Gyors sajtos pogácsa (tojásmentes)
                        Hv.:
                        130 gr liszt (fele tk, tönköly)
                        fél diónyi élesztő
                        125 gr vaj
                        60 gr sajt (elehet kéksajt is)
                        pici só
                        szezámmag

                        Az élesztőt pici vízben feloldom, majd beleöntöm a felolvasztott vajba, és összekeverem a liszttel, sajttal, pici sóval. Fóliába rakom és 30 percig pihentetem. Utána kis golyókat formázok, szezámmagba mártom a tetejét és a tepsibe rakom. Végül a tetejüket egy késsel bevagdosom.
                        220 fokon sütöm 10 percig. Eléggé tápláló, jó ízű, gyors süti, bár másnapra veszít az üdeségéből.
                        életmód blogom

                        Comment


                          #13
                          Gyors pogácsa (tej-tojásmentes)

                          Hv.:
                          130 gr liszt (tönköly)
                          80-100 ml olaj (repceolaj ment bele)
                          diónyi élesztő
                          pici só
                          szezámmag, vagy mák

                          Élesztőt kis vízben feloldani, mindent összegyúrni, pihi 20-30 percre hidegben, utána golyókat formázni, szezámba mártani, bevagdosni, 220 fokon sütni.
                          életmód blogom

                          Comment


                            #14
                            Babakeksz, zabkeksz, szezámos sajtos és egyszerű pogi

                            A 4-féle ropogtatni való:
                            Mellékletek
                            életmód blogom

                            Comment


                              #15
                              Ide is becsekkolok.

                              Aztaaaaaaa! de sok fincsiség!!!

                              majd beteszem a sült müzlit
                              Juli. Fanna (2007.tavasz) BendeManó (2009.ősz) Lizinek műhelye van, blogol... már a facebookon is meg vagyok található KulturálisKreatívok!!!

                              Comment

                              Betöltés...
                              X