Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Gluténmentes diéta gyereknek

Összecsuk
X
  •  
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    #46
    Sajnos családon belül érintettek vagyunk mi is, anyumtól hoztam nektek, ő évek óta ezt süti magának:

    Teljesen glutén/tej/cukor mentes kenyér:

    40 dkg rizsliszt
    et szórsz a keverőtálba, rá

    40 dkg kukorica keményítőt, és erre
    20 dkg burgonya pelyhet,
    megzod
    és így összekevered a szilárd összetevőket.
    (azért fontos h ebben a sorrendben menjen a cucc a tálba, mert a kukk.keményítő iszonyú por állagú, és így nem porozza szét a konyhát)

    5dkg élesztőt 0,1 l langyos vízben felfuttatsz, vagy csak porélesztőt teszel az egészbe (gondolom ez esetben a vizet azért a tésztához bele kell tenni)
    1 l víz
    1 egész tojás (ezt amennyire lehet felverve, mert minden amit tudsz habosítva tuti, uis az élesztő ügye nincs mivel reakciózzon (sikérre izgul, ami nincs a rizsben, kukoricában)
    1 ek olvasztott zsíradék
    géppel összekutyulva a liszttel.


    ez 2db formakenyér lesz, kizsírozott edényben 225 C°-on 3/4 óra alatt megsül villanysütőben.


    nah és egy kis csemege, ezt én találtam ki anyumnak, 80. szülinapjára:
    6 db tojás fehérje, jó alaposan felverve
    1 csipet val.
    1 kicsike citromlével.

    10 dkg gyümlcs cukor, vagy bármi ami édesít
    4,5 dkg kukorica keményítő és
    9 dkg kukoricaliszt a habos trutyiba keverve.
    180°C-on gyümölcstorta sütőformában aranybarnára sütni.

    1/2 l laktózmentes tej
    1cs pudingpor (legtöbb gluténmentes, hiszem kuk. keményítőből vannak)
    3 ek valamilyen cukor

    barack lekvár és tortazselé a tetejére.

    Szerény kis tortácska, de egy lisztérzékenynek igazi ünnep az ilyen csemege.

    Utoljára szerkesztette redy; 2012.06.18., 20:18.

    Comment


      #47
      Metanoia eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      A Mammut I. alagsorában vagy egy Allergia Bolt névre hallgató biobolt, ott vannak mindenféle gluténmentes és nemgabonalisztek is (pl. gesztenye, tökmag).
      köszönöm, végül is budaörsön tudtam vásárolni, mert kocsival kellett mennem.

      megvan a kislányom eredménye, semmilyen allergiát nem mutat ki. viszont annyit hallottam a rejtett glutén érzékenységről, itt is írtatok talán, hogy nem tudom, mit tegyek.
      múlt hét szerda óta (akkor volt mandulaműtéte) nem kapott semmit, amiben volna glutén, ez nem volt annyira nehéz eddig, mert csak pépes-puha dolgokat ehet. de azért kenyér belet lehetne, és épp most kukázom a 3. sikertelen kísérletemet a témában. coelipán ill glutenixből sütöttem, a lisztek csomagolásán lévő recept szerint. persze az előbbinél pl. hőfokot nem írtak, hogy mennyin kellene sütni....

      meg kétféle infót is találtam, hogy zabot- zabpelyhet lehet vagy nem lehet.

      amíg itthon vagyok vele, addig szívesen kísérletezgetek, bár a kenyér-kérdés elkeserít. (helyben árulnak gluténmentes kiflit ill 1-2 más pékárut, de megmondom őszintén a 260 ft os kiflit a kutya ette meg jómúltkor, annyira fura állaga és íze volt, hogy nem csodálom hogy a lányom nem ette meg, én se...)

      reggeli-tippeket tudnátok írni? rántotta, ok. gyümölcsök. más?

      Comment


        #48
        Edit, a fent leírt kenyér recept évek óta az unokák kedvence is
        teljesen jó állagú, finom kenyér lesz.

        Comment


          #49
          Ditamaja: A Batthyány térnél az Iskola utcában van egy biobolt, ott hihetetlenül olcsón (már a többihez képest) lehet kapni rizs, kukorica, gesztenye, stb liszteket! Ha érdekelnek az árak, kérek egy listát a tulajdonostól, hogy tudj hasonlítani a budaörsivel, illetve a Mechwart térnél van a budaörsi bolt "kistestvére" a cég ugyanaz, árak ugyanazok!

          Ajánlanám még a Barbara tésztacsaládot, azt a neten keresztül is lehet rendelni
          Petra vagyok Hargita(2011.01.30) és Nimród(2013.06.10.) anyukája
          ClauWi hordozási tanácsadó tej- és tojásmentes
          Vándor gyapi Zara Eladó batyu, karikás

          Comment


            #50
            anyum a gyártótól rendeli 40dekás kiszerelésben az éves adagját, így töredék áron jut hozzá a kukorica keményítőhöz.

            Comment


              #51
              Hát mi a schar termékekre esküszünk. Tudom, h nagyon drágák, de legalább finomak. Na meg kukoricás abonett. Na meg az örök kedvenc, a TAC-ban kapható csokicseppes kalács. A szintén ott kapható beiker kalács is finom, de az inkább süti-jellegű. Szoktam még néha gofrit vagy amerikai palacsintát sütni. Meg virsliből is van, ami GM. Ott van még a sima kukoricapehely, a dm-ben is kapható GM. Egy időben az nagy kedvenc volt. Most a reggelit illetően más nem jut az eszembe... Remélem, segítettem valamennyit.
              A Facebookon alakult csoport amúgy nagyon hasznos, talán itt találtam a linkjét. Érdemes körülnézni, ott is feltettek már uzsonna-tízórai-reggelivel kapcsolatos kérdéseket.
              Lívia

              Comment


                #52
                köszi lányok!

                Redy, tényleg ezt lehet hogy majd kipróbálom.

                Comment


                  #53
                  redy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Sajnos családon belül érintettek vagyunk mi is, anyumtól hoztam nektek, ő évek óta ezt süti magának:

                  Teljesen glutén/tej/cukor mentes kenyér:

                  40 dkg rizsliszt
                  et szórsz a keverőtálba, rá

                  40 dkg kukorica keményítőt, és erre
                  20 dkg burgonya pelyhet,
                  megzod
                  és így összekevered a szilárd összetevőket.
                  (azért fontos h ebben a sorrendben menjen a cucc a tálba, mert a kukk.keményítő iszonyú por állagú, és így nem porozza szét a konyhát)

                  5dkg élesztőt 0,1 l langyos vízben felfuttatsz, vagy csak porélesztőt teszel az egészbe (gondolom ez esetben a vizet azért a tésztához bele kell tenni)
                  1 l víz
                  1 egész tojás (ezt amennyire lehet felverve, mert minden amit tudsz habosítva tuti, uis az élesztő ügye nincs mivel reakciózzon (sikérre izgul, ami nincs a rizsben, kukoricában)
                  1 ek olvasztott zsíradék
                  géppel összekutyulva a liszttel.


                  ez 2db formakenyér lesz, kizsírozott edényben 225 C°-on 3/4 óra alatt megsül villanysütőben.


                  nah és egy kis csemege, ezt én találtam ki anyumnak, 80. szülinapjára:
                  6 db tojás fehérje, jó alaposan felverve
                  1 csipet val.
                  1 kicsike citromlével.

                  10 dkg gyümlcs cukor, vagy bármi ami édesít
                  4,5 dkg kukorica keményítő és
                  9 dkg kukoricaliszt a habos trutyiba keverve.
                  180°C-on gyümölcstorta sütőformában aranybarnára sütni.

                  1/2 l laktózmentes tej
                  1cs pudingpor (legtöbb gluténmentes, hiszem kuk. keményítőből vannak)
                  3 ek valamilyen cukor

                  barack lekvár és tortazselé a tetejére.

                  Szerény kis tortácska, de egy lisztérzékenynek igazi ünnep az ilyen csemege.

                  Köszönöm a receptet én is) egyik ismerősömnél diagnosztizáták a glut. érz-et, és neki kerestem. Viszont szeretném kérdezni, hogy ha felezem mondjuk ezt a mennyiséget akkor megsül szépen magában a kenyérsütőben is? Mert az ismerősömnek állítólag nem sült meg rendesen. ezért most olyan kenyérsütőt keres, amin van glut. sütési mód is. Nem is hallottam ilyenről eddig. Szóval a cél az lenne, hogy ne kelljen kivenni a tésztát ..

                  Comment


                    #54
                    Szeretettel ajánlok egy csoportot:
                    https://www.facebook.com/groups/642717642449282/
                    Anett - Villő anyukája

                    Comment

                    Betöltés...
                    X