Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Gluténmentes diéta gyereknek

Összecsuk
X
  •  
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Gluténmentes diéta gyereknek

    Csinál ilyet valaki? a gaps-be belemerülve rájöttem, hogy az egész egyszerűen nem a mi pénztárcánknak és nem az én képességeimnek való. viszont a gluténmentességet szeretném kipróbálni a kislányomnál, és tapasztalatokról szeretnék olvasni.

    #2
    Mi lényegében ilyesmiben utazunk (palaeolit szemléleti kereten belül), de N még nagyon kicsi, úgyhogy nem nagyon lehet eldönteni, hogy „csak úgy” egészséges vagy jobban bírja a dolgokat, mint a nem-gluténmentes korosztálya.

    Milyen jellegű tapasztalatokról szeretnél hallani? Eredmények, kivitelezés, konyhai praktikák, elméleti háttér? ) [nem feltételenül magamra gondolok mint válaszadó, csak érdekel, milyen kérdéseid merültek fel]
    Hé hó, gingalló | Nagykendőben ülni jó!
    Ha megnövök, leszállok | Bejárom a világot!

    Comment


      #3
      Metanoia köszi hogy írtál
      hát konyhai praktikák, ki hogy kezdett bele, miket vásárolt először, miket sütött-főzött először, stb.
      én szeretek mindent betankolni jóelőre, ezért is nehéz ilyen másba kezdenem, pedig lehet hogy csak 1-2 ételt kéne elsőre kipróbálni ?? mondjuk glmentes lisztből itthoni kenyeret, vagy tésztát...

      Comment


        #4
        szerintem egyszerűbb (olcsóbb) első körben a más jellegű ételekre áthelyezni a hangsúlyt, mint ugyanúgy enni mindent ugyanakkora mennyiségben, amit addig, csak „gluténmentesből”.
        A liszt ugyanis nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármilyen valódi étel (mivel a búza gyakorlatilag a mezőgazdaság „kőolaja” – az ipari mezőgazdasági módszerekkel a legolcsóbban, legnagyobb mennyiségben előállítható „élelmiszer”), ezért is raknak abból mindenbe.

        Mondjuk átszokni a reggeli szendvicsről reggeli rántottára, vagy ilyesmi. Illetve azokra az ételekre koncentrálni, amelyekben a liszt eredetileg is csak kis mennyiségben van jelen, és elhagyni belőlük azt a keveset.

        Aztán emellett persze lehet (érdemes) kísérletezni mindenféle gluténmentes édességgel meg kenyérrel ha igény van rá, azok a gm desszertek, amiket én találtam, kifejezetten felüdülést tudnak jelenteni a liszt-cukor jellegű egyensütemények után, és amennyire láttam elég vonzóvá tudják tenni ezt a fajta étkezést.
        Múltkor pl. csináltam egy ilyet egy házibulira, és kifejezetten sokan megjegyezték, hogy szerintük az volt az egyik legfinomabb étel.
        Hé hó, gingalló | Nagykendőben ülni jó!
        Ha megnövök, leszállok | Bejárom a világot!

        Comment


          #5
          Sziasztok. Miért akartok gluténmentesen étkezni? Ez nem egyfajta "divathullám", hanem kötelező étkezési mód, azoknak akik lisztérzékenyek=gluténérzékenyek. Ez egyfajta "betegség", immunhiányos állapot, amikor a szervezet ellenségként kezeli a glutént. több info itt

          Én több mint 3 éve csinálom ezt a diétát, azért mert muszáj, csak így lehetek egészséges, és mondhatom nagyon drága dolog... szóval ha nem szenvedtek ti v gyerekeitek ilyen "betegségben", semmiképpen sem ajánlatos/kell ezt a diétát csinálni.

          Hogy még érthetőbb legyek: gluténmentesen étkezni NEM lisztérzékenyek számára(!!!) semmivel sem jelent egészségesebb étkezést.
          Azt is fontos megemlítenem, hogy a gluténmentes étkezés nemcsak arról szól, hogy nem eszünk lisztet. Ennél sajnos sokkal több dologra kell figyelni.
          Utoljára szerkesztette szdp; 2012.04.24., 20:46.
          eladó ruhák itt: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=83317
          és itt: http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=81763

          Comment


            #6
            Emese, neked milyen vizsgálat mutatta ki? Biocard teszt szted megbízható vagy komolyabb dolgot csináltak? Bocs az Off-ért.
            Iskolás óvodás Waldorf

            Comment


              #7
              Nekem kifejezetten erre irányuló vérvétellel mutatták ki. Gasztroenterológiákon csinálják, beutaló kell hozzá. (utána szoktak csinálni azért gyomortükrözéssel mintavételt is, hogy biztos-e a diagnózis)
              A biocard teszt jó dolog, de erre alapozva nem szabad elkezdeni a gluténmentes diétát, úgy tudom csak "nagy valószínűséggel" mutatja ki, hogy az illető cöeliákiás-e. Csak akkor szabad elkezdeni ezt az életre szóló diétát, ha orvos is mondja. Ráadásul ahhoz hogy erről kapj igazolást -mármint hogy lisztérzékeny- (néhány kedvezmény van, de főleg gyerekeknek), arra mindenképpen orvosi igazolás kell.
              Tehát ez a teszt szerintem arra jó, hogy ha pl van a rokonságban egyenes ágon, akkor kiszűrjék vele ki cöeliákiás, de utána ha pozitív, mindenképpen szakorvoshoz kell menni még mielőtt diétázna az illető.
              Másik, ha valaki már diétázik, akkor érdemes évente ezzel ellenőriznie magát.
              Összegezve, megbízható, de ahhoz hogy felállítson egy ilyen diagnózist, nem elég.
              eladó ruhák itt: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=83317
              és itt: http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=81763

              Comment


                #8
                nekem negativ lett,akkor megnyugodjak? Neked voltak panaszaid? Egy biorezonos no mondta,hogy szigoru glutenmentes dietat kell tartanom.ekkor csinaltam a biocardot es a food detective tesztet.mindketto negativ a glutenra.mas kerdes h a buza kijott.ezek csak felnotteknek valo tesztek,gyerkoccel a heim palba mennek szakrendelesre,csak utana dietaznek. Apaleo nekem tul egyoldalunak tunik.
                Iskolás óvodás Waldorf

                Comment


                  #9
                  szdp eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Sziasztok. Miért akartok gluténmentesen étkezni? Ez nem egyfajta "divathullám", hanem kötelező étkezési mód, azoknak akik lisztérzékenyek=gluténérzékenyek. Ez egyfajta "betegség", immunhiányos állapot, amikor a szervezet ellenségként kezeli a glutént. több info itt

                  Én több mint 3 éve csinálom ezt a diétát, azért mert muszáj, csak így lehetek egészséges, és mondhatom nagyon drága dolog... szóval ha nem szenvedtek ti v gyerekeitek ilyen "betegségben", semmiképpen sem ajánlatos/kell ezt a diétát csinálni.

                  Hogy még érthetőbb legyek: gluténmentesen étkezni NEM lisztérzékenyek számára(!!!) semmivel sem jelent egészségesebb étkezést.
                  Azt is fontos megemlítenem, hogy a gluténmentes étkezés nemcsak arról szól, hogy nem eszünk lisztet. Ennél sajnos sokkal több dologra kell figyelni.

                  véleményem szerint nem csak a gluténérzékeny "BETEGEKNÉL "lehet/kell tartani gluténmentes diétát.azt h egyenesen káros mire alapozod?
                  http://www.tenyek-tevhitek.hu/hipera...s-kezelese.htm


                  http://www.tenyek-tevhitek.hu/hipera...aplalkozas.htm
                  kata

                  Comment


                    #10
                    noncso eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    nekem negativ lett,akkor megnyugodjak? Neked voltak panaszaid? Egy biorezonos no mondta,hogy szigoru glutenmentes dietat kell tartanom.ekkor csinaltam a biocardot es a food detective tesztet.mindketto negativ a glutenra.mas kerdes h a buza kijott.ezek csak felnotteknek valo tesztek,gyerkoccel a heim palba mennek szakrendelesre,csak utana dietaznek. Apaleo nekem tul egyoldalunak tunik.
                    A búzaallergia teljesen más dolog. A gluténérzékenység autoimmun betegség - hasonlóan működik a cukorbetegséghez.
                    A biocard mint mondtam állítólag elég jó teszt, nagy valószínűséggel nem vagy akkor gluténérzékeny. De a búzára lehetsz allergiás ettől függetlenül. Én nem akarok ítélkezni az ilyen biorezonos vizsgálatok fölött.. mindenesetre én inkább belgyógyászatra mennék ilyen betegségek kivizsgálása végett.
                    eladó ruhák itt: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=83317
                    és itt: http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=81763

                    Comment


                      #11
                      Kata, ne haragudj, ez olyan hosszú cikk, hogy nem tudom végigolvasni, esetleg emeld ki belőle amit szerinted ide vágónak tartsz.
                      Én nem ismerem a paleolit táplálkozást, tehát nem tudom a kettőt összehasonlítani.

                      Így hogy "káros", nem mondtam. De nem tartom egészségesnek, hiszen a búza, árpa, rozs nagyon fontos tápanyagokat =rostokat tartalmaz, és szerintem vétek lenne kihagyni egy olyan gyerek étrendjéből, akinek a szervezete kiválóan "kezeli" a glutént. Sajnos nekem most pont az a problémám, hogy ezek hiányában kevés rost kerül a szervezetembe, amit most méregdrága gluténmentes müzlivel és kefírrel, őszibaracklével próbálok pótolni.. némi sikerrel.

                      De miért nem tartom jónak? Én nem vagyok orvos, nem is szeretnék okoskodónak tűnni, csak azt írom le, amit az évek alatt erről a dologról megtudtam.

                      1. Nagyon drága
                      1 kg "Schar B" kenyérliszt 1299-1500 Ft között van, ebből kb 3-4 kenyeret lehet sütni, ha ügyes az ember) ennél persze van néhány olcsóbb fajta is, de azok kevésbé finomak

                      2. Komoly lelki erőfeszítés is
                      Ha egy gyereknek az orvos(!!!) azt mondja, hogy nem ehet glutént, nemcsak arra kell figyelnie hogy nem ehet búzalisztes dolgokat. Nagyon sok dologban van búzakeményítő, ráadásul ide tartozik a nyomokban elfogyasztott búza, árpa, rozs is. (leveskockák, felvágottak, fagyik, csokik, cukorkák.........stb) Szerintem ez kemény lélekjelenlétet kíván meg egy gyerektől, hogy tudjon nemet mondani, ha a társai számára tiltott dolgokkal kínálják. Utcán például nagyon nehezen megoldott a gluténmentes étkezés. Arról nem is beszélve, hogy ezt a diétát ha belgyógyász mondja valakinek, azt sajnos egész életen át tartani kell.
                      Hiszen gluténmentes diétát tartani nem azt jelenti hogy 1x-2x eszik az ember olyan süteményt, amiben nincs liszt. Ez nem gluténmentes diéta.

                      3. A lisztérzékenységre hajlamos gén nagyon sok emberben benne van. Van akinél soha nem jön elő, van akinél pedig valami előhozza. (orvostudomány számára még nem teljesen világos hogy mitől jöhet elő) Nem véletlenül változott a glutén hozzátáplálásáról szóló ajánlás is a csecsemők részére. Régen 1 éves kor előtt tilos volt adni, most azonban már jóval előrébb hozták a csecsemők glutén terhelésének ajánlását. Vajon miért? Azért, mert ha egy csecsemő hajlamos a lisztérzékenységre, és már csecsemő korában esetleg anyatej mellett bevezetésre kerül az étrendjébe a glutén, nagy eséllyel a szervezete jól fog reagálni rá, és nem ellenségként fogja kezelni. Tehát, ha egy családban valakinek kell tartani gm diétát, nem szabad a család többi tagját is gm diétán tartani, hiszen fontos az immunrendszert állandóan "emlékeztetni" erre a tápanyagra is. Természetesen semmi baja nem lesz egyik családtagnak sem, ha gm ételeket fogyaszt, de emelett fontos hogy ők bevigyék a glutént is szervezetükbe, akár búzás kenyér, akár búzás tészta formájában.
                      eladó ruhák itt: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=83317
                      és itt: http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=81763

                      Comment


                        #12
                        Ez nálunk úgy működik, hogy igyekszem azért itthon egyszerűen megoldani, és olyat főzök, amiből én is ehetek. De ha pl az adott dolgot tésztával, kenyérrel fogyasztjuk, abból a fiam és a férjem a búzás változatot kapja. (a kukoricalisztből készült tészta szerintem pocsék). Egyelőre a süteményeket gluténmentesen készítem, így én is ehetek belőle.
                        Távolabbi családtagnál úgy néz ki, hogy 4 gyerekből 2 lisztérzékeny, a szülők nem. Ott pl. már a húsok panírozását is kétféleképpen csinálja az anyuka.

                        Azért persze van előnye is:
                        - mindig el kell olvasnom az összetevőket a vásárolt élelmiszereken (ergo nem vásárolok össze minden vackot)
                        - felvágottakból, szalámikból, egyéb húskészítményekből általában csak a jobb minőségű, drágább márkák a gluténmentesek (ebből sem eszem mindent össze) /illetve ezen gyártók vállalják a gluténmentességet/
                        - utcán nem állok le a fornetti előtt, és nem vágok be 20 dkg lekváros pogácsát reggelenként, és nem csábulok be a sarki cukrászdába egy szelet tortáért, vendégségben ritkán tudok az édességekből fogyasztani =ebből a szempontból talán kevésbé hízlaló (viszont a sok krumpli, kukorica meg rizs amit meg ehetek, az meg hízlal)
                        eladó ruhák itt: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=83317
                        és itt: http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=81763

                        Comment


                          #13
                          Több helyről hallottam már én is, hogy most "divatja" van a GM diétának. Teljes mértékben egyet értek Emese szavaival. Én már több mint 7 éve diétázom... Nem annyira jó poén! Bár ha azt vesszük a nagyobb kereslet esetleg lejjebb verheti az árakat. Az azért nem lenne rossz!
                          Ildi és a kékszeműek Marci (2003.03.) Bori (2006. 03.) Lackó (2009.03.) március a legszebb hónap!
                          és végre közel van az ovi/suli!!!

                          Comment


                            #14
                            A búza, árpa, rozs vitamin-kalóriatartalom arányban elbújhat a legtöbb állati termék mellett… (ie. ugyanakkora vitaminbevitel sokkal nagyobb energiatartalommal párosul. ha hozzávesszük, hogy ennek a nagy része pillanatok alatt felszívódik, és utána hamar éhes lesz az ember, nem biztos, hogy annyira jól járunk vele)

                            Szerintem amúgy egy nem tudatos hagyományos táplálkozás az édességekkel, miegymással, illetve a klasszikus „egészséges táplálkozás” a méregdrága feketekenyérrel meg ilyenolyan búzacsírával meg mittoménmivel nem nagyságrendekkel drágább, mint egy jól bejáratott gluténmentes vagy paleo. Csak éppen utóbbiak igényelnek némi gasztronómiai szemléletváltást – megpróbálni reprodukálni a kenyér-tészta-alapú étkezést, csak „gluténmentesen” (ilyenolyan lisztekből, őrleményekből) tényleg baromi drága. Sokkal egyszerűbb, ha az ember főz magának valami nagyobb adag tartalmasat a szendvicsek meg hagyományos köretek helyett (v. mondjuk zöldségkörettel, salátával), naponta egyszer-kétszer eszik belőle és azzal jól elvan.

                            Amúgy abban egyetértek a fentebb szólókkal, hogy a glutén igazából a jéghegy csúcsa. Viszont sok, elvileg nem cölákiás emberke „rejtélyes” panaszai (gyomorbajok, betegesség stb) eltűnnek csak a gabonafélék elhagyásától [ilyet speciel ismerek].
                            Hé hó, gingalló | Nagykendőben ülni jó!
                            Ha megnövök, leszállok | Bejárom a világot!

                            Comment


                              #15
                              Ildi, 7 éve??!! Hűha. Csak nem a terhesség hozta elő neked?

                              Metanoia, a Gluténmentesen c. újságban olvastam, hogy mivel erősen folynak a cöeliakival kapcs. kutatások, nemrég jöttek rá arra, hogy többféle cöeliakiás beteg is létezik. És mint írtam korábban, a búza allergia meg egy teljesen máshova sorolandó betegség. Ezt a többféle cöeliakiás ágat én sem nagyon értettem a cikkből, ezért inkább nem is írnám ide.. nehogy félreértésre adjon okot. De el tudom képzelni azt amit írtál..

                              Ildi, te esetleg olvastad ezt a cikket amire gondolok, a legutóbbi számban volt.
                              eladó ruhák itt: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=83317
                              és itt: http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=81763

                              Comment

                              Betöltés...
                              X