Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Hordozási tanácsadók ide!

Összecsuk
X

•    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

Hordozási tanácsadók ide!

Sziasztok!

Ezt a topikot azért nyitjuk (egyeztetve a hordozóiskolák képviselőivel), hogy kérdéseitekkel, problémáitokkal képzett hordozási tanácsadókhoz fordulhassatok. A topikban az összes hordozóiskola végzettje képviselteti majd magát (ClauWi,hordozo.hu, NRW, AFPB, BeliBuba, Trageschule Dresden). A cél, hogy szakmailag korrekt és megalapozott válaszokat kaphassatok a felmerülő témákban.

Sajnos a többi, témában már létező topikban keverednek a szakmai útmutatások a jószándékú segítő mamamik tapasztalataival és tanácsaival, ami nem minden esetben szerencsés, így úgy gondoljuk, hogy lenne létjogosultsága ennek a topiknak. Természetesen ezzel nem a másik topikok szükségességét szeretnénk elvitatni, hisz azt is fontosnak tartjuk, hogy hordozó szülők egymás közt is osszák meg tapasztalataikat.

Kérlek tartsátok szem előtt, hogy az írásbeli kommunikáció nem helyettesít(het)i a személyes tanácsadást, egyénre szabott konzultáció csak személyes találkozás keretein belül valósulhat meg. Ne várjatok tehát komplett problémamegoldásokat, általánosságban tudunk segíteni.

Csak olyan tanácsokat adhatunk, amikről teljes meggyőződéssel hisszük, hogy minden szituációban biztonságos és használható egészséges babákat és szülőket feltételezve.

Ugyanakkor - mivel a különböző babahordozó iskolák egyes kérdésekben más véleményen vannak - előfordulhat, hogy két tanácsadó kissé eltérő tanácsot ad.
    A babahordozásban (sem) létezik "arany igazság", de abban mindannyian egyetértünk, hogy törekedni kell az optimumra a baba és a hordozó személy igényeit figyelembe véve.

Egyéni preferenciákat és helyzeteket nem tudunk itt mérlegelni, hisz nagyon kevés információ birtokában "kell" ajánlanunk. Vegyétek tehát figyelembe, hogy olykor szigorúbb, kevésbé megengedő tanácsokkal találkozhattok. Jóakaratú barátnőként, hobbihordozóként, segítőkész mamamiként az embernek nincs akkora felelőssége, ha nem épp megfelelő tanácsot ad, bennünket azonban szakmai végzettségünk és nevünk kötelez.

Állunk rendelkezésetekre!
    Utoljára szerkesztette Batyuklán; 2013.06.26., 18:08. Oka: kieg
    Nem tudok jönni, ha nagyon fontos és halaszthatatlan, akkor batyuklan kukac gémél pont kom

Eszter és négy kétlábú meg két négylábú

Comment

Jó ötlet a topic.

Kezdhetnénk az újszülött hordozásával. Nekem úgy jött le, hogy a legtutibb a kengurúkötés, ezt követi a belül zsebes keresztezett (nem kiterített kendőszárakkal).
      Miben rosszabb a belül zsebes?
      Ivett, Zengő (2010.03.19), Zente (2012.02.10.)
      Eladó kendők!

Comment

jaj de jó ez a topic. szuper ötlet
        Lujza: Emma, Sára és Anna anyukája

Comment

Ágnes, aki három pasival él együtt

Comment

Írtam Katinak a felvetésekről!
            Nem tudok jönni, ha nagyon fontos és halaszthatatlan, akkor batyuklan kukac gémél pont kom

Comment

Engem is érdekelne, hogy miben más a nem kibontott szárú belül zsebes mint a kenguru.
              És még egy kérdés, ha lehet : Van egy Zarám (köszi Ivett ) és tök jó batyut tudok vele kötni. Mire figyeljek? A babám mindig elalszik benne. Hogy kössem hogy jó legyen?
              Ági és Sára (2011) + Luca (2014)

Comment

vettivett eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Jó ötlet a topic.

Kezdhetnénk az újszülött hordozásával. Nekem úgy jött le, hogy a legtutibb a kengurúkötés, ezt követi a belül zsebes keresztezett (nem kiterített kendőszárakkal).
                Miben rosszabb a belül zsebes?
                A kengurukötést nehezebb jól megkötni, kezdőknek (első, vagy első hordozott gyermeknél) én inkább a belül zsebes keresztezettet ajánlanám, de gyakorlat teszi a mestert!
                Mindkettőnél az a jó, ha a baba gerince meg van támasztva, de ez megvalósítható kiterített kendőszárakkal is. Kiterítve a fejét jobban tartja.
                Érdemes felkeresni egy hordozási tanácsadót, hogy kipróbálhasd a gyermekeddel, hogy mi az, amire figyelni kell kötéskor (csípő, gerinc, fejtartás), és ez kettőtökön hogy a legideálisabb (testalkat, babaméret, baba izomtónusa, jelenlegi kendőkötési technikád, gyakorlatod), és persze új kötéseket tanulhatsz.
                Általában érdemes több kötést megismerni, nem biztos, hogy mindenre és mindenkire ugyanaz a kötés "illik" legjobban. Hiszen azért jó a kendő, mert variálható, mindenkinek a kedve szerint!
                Utoljára szerkesztette Reka74; 2011.11.18., 16:53.
                Gyógytornász vagyok, perinatális szaktanácsadó és hordozási tanácsadó, de legfőképpen Anya. Gyermekeim: Péter 2002, Mityus (Máté) 2005, Csipetke (Nóra) 2010

Comment

Szerintem ha az ember pontosan és jól köt szinte mindegy, hogy kenguru vagy belül zsebes. A lényeg a sávonkénti meghúzásban van. Az a legmelósabb, "legnehezebb". Ha jól kötjuk a belül zsebest, ott sem lehet megspórolni.
                  Kriszta, kétgyerekes Mami Cseni (2007.12.04) és Olivér (2009.07.03)

Comment

A kengurukötésről tanácsadás közben még nem kellett átváltanom másra, mert nem ment. Akinél belekeztünk, meg tudta kötni. Ugyanolyan "strapás" meghúzni sávonként mindkét kötést, ha jól akarja az ember csinálni.

A nem kibontott szárú belülzsebes és a kenguru között több különbség is van. Azzal kezdve, hogy a belülzsebes nekedszorítja a babát, míg a kenguru hagyja "hintázni", folytatva azzal, hogy előbbinél a lába között kereszteződik a kendő, így nem lehet akármilyen a terpesz, ha be is lövöd mondjuk 60 fok körülre egy újszülöttnél, szét fog csúszni, mert széttolja az X. Ha a belülzsebest nagyon feszesre húzod, akkor nem lesz a térde a köldöke magasságában, mert nincs bugyor, ha pedig van bugyor, akkor nincs elég feszesre húzva a kendő.
                    Ha ennek tetejébe kiteríted a szárakat a hátán, akkor a két kiterített szár soha nem lesz feszes minden egyes sávot tekintve (főleg a szélek szoktak lógni, mert általában középtájt húzza az ember feszesre és onnan terít), onnan a zseb is tud nyerni némi anyagot, így amellett, hogy a 3 réteg jobban lenyomja, kiegyenesíti a hátát, egy idő után meg tud ereszkedni a zseb feszessége is.

Egyéni szempont még, hogy számomra sokkal kényelmesebb volt a kenguru, amiért vállon oszt el súlyt. Van akit zavar a vállra lelógó rész, az viszont fel tudja hajtogatni (nem gyűrni), amikor épp kéne a karját emelgetni.
                    Utoljára szerkesztette Pogi; 2011.11.12., 21:18.
                    G(2006)D1(2008)D2(2010)

Comment

Kifelejtettem még azt, hogy a nagy terpesz és az egyenes hát általában együtt jár: gömbölyű csak akkor tud lenni a baba, ha megfelelően kicsi a terpesz, ha spárgázik, nem fog gömbölyödni sem. Persze a belülzsebesben nem spárgázik azért, csak arra akartam utalni, h van összefüggés itt is.
                      G(2006)D1(2008)D2(2010)

Comment

Es itt egy velemeny a zsebes kereszt mellett.
                        Ein Kommentar von Frau Hilke Engel-Majer
                        Physiotherapeutin, spezialisiert auf die Behandlung von Kindern

Egal um welches Alter oder welches Kind es sich handelt, halte ich aus physiotherapeutischer Sicht die Wickelkreuztrage immer für vorteilhafter als die Känguruhtrage, sowohl für das Kind als auch für den Tragenden!
                        Durch die quere Tuchbahn über den Po wird dieser optimal fixiert. Die überkreuzenden Tuchbahnen halten den Rumpf des Kindes stabil und fest an der /dem Tragenden ohne zu sehr einzuengen. Es ist sogar möglich eine Schiefhaltung zu korrigieren. Die Kritik, dass der Rücken des Kindes zu sehr gerade gedrückt wird kann ich nicht nachvollziehen. In der Känguruhtrage gibt die eine Tuchbahn nicht annähernd soviel Halt. Dadurch ist der Rücken nicht nur selten mehr gebeugt, sondern oft auch seitlich verbogen. Jeder Tragende der beide Wickelvarianten ausprobiert hat fühlt den Unterschied selbst. Natürlich haben unsere Säuglinge entsprechen der Embryonalhaltung noch keine aufgerichtete Wirbelsäule wie Erwachsene. Allein durch das Angeschmiegtsein an Brust und Bauch der Trageperson besteht auch in der Wickelkreuztrage keine Überstreckung des kindlichen Rückens - in der Känguruhtrage dagegen hängt das Kind eher zusammengesunken. Das Kind hier stabil "anzuwickeln" ist bedeutend schwieriger.
                        Nun zu der /dem Tragenden: Wem sind beim Tragen nicht schon die Schultern "abgebrochen" wenn die Kinder immer schwerer werden. Der flächige Quergurt bei der Wickelkreuztrage sorgt dafür, dass viel Gewicht über das Becken und die Lendenwirbelsäule abgenommen wird. Die Schultern werden deutlich entlastet. Eigentlich ist es sehr einleuchtend wenn man es ausprobiert!
                        Google translates valtozat:
                        Hilke Angel Majer megjegyzése
                        Gyógytornász, aki specializálódott gyerekek kezelésében

Nem számít, milyen korú és milyen gyerek, azt hiszem a fizioterápiás szemszögéből a zsebes keresztezett kötés mindig kedvezőbb, mint a kenguru kötés, mind a gyermek és a viselőjének!
                        A keresztirányú kendőszár ideális módon rögzíti a gyerek fenekét. A keresztben futó szárak megtartják a gyermek törzsét, stabilan és erősen a hordozószemélyhen anélkül, hogy azt beszoritsák. Még az is lehetséges, hogy egy ferdetesttartást kijavítsunk. A kritika, hogy a gyermek háta nagyon egyenes, nem tudom megérteni. A kenguru kötés egyetlen szára közel sem ad annyi tartást. Így a hát nem ritkán jobban görbül, hanem oldalra is kidöl. Minden hordozószemély maga érzi a különbséget. Természetesen a baba gerince a magzati póoznak megfelelően nem egyenes, mint a felnőtteké. Maga hordozószemély mellkas és a hasára való hozzásímulástól nem fog homorítani a gyermek - a kenguru kötésben a gyermek inkább belesőpped. A gyermeket itt stabil bekapózba hozni sokkal nehezebb.
                        Most a hordozószemély: Kinek nem szakadt még meg a válla, amikor a az egyre nehezebb gyereket cipelte? A zsebes keresztezett kötés keresztszár biztosítja, hogy a nagy súlyt átvezeti a medence és az ágyéki gerincre. A vállak megkönnyebbülnek. Igazából nagyon nyilvánvaló, ha kipróbálta!
                        Fiu(2007) lány (2009) fiu (2017)

Comment

Nagy súlyú gyereknél nekem nem a vállamnak volt kényelmetlen a kenguru, hanem maga az, hogy elől volt. Ilyen téren sem éreztem hátrányát, mondjuk 8 kiló felett egyáltalán nem kötöm már előre, nem bírja a hátam. Emögött a vélemény mögött szerintem az a szemlélet áll, ami itt nem ritka, hogy a hordozóskor végéig elől cipelik a gyerekeket. Naná, hogy kényelmetlen lesz a kenguru (is).
                          Abban igaza van, hogy rosszul megkötött kenguru látványosan rosszabbul néz ki egy rosszul megkötött belülzsebeshez képest, ami nagyobb teret ad a korrigálásnak.
                          G(2006)D1(2008)D2(2010)

Comment

Na jo, akkor ide irom en is.

Mi ugy tanultuk AFPBnel, hogy a kenguru azert idealisabb mint a kibontatlan szaru belul zsebes (kibontottat nem javasoljuk), mert a kengurunal felfele huzza akendo a babat, leven, hogy a vallra jon a kendo, es nem honalj ala, vagyis a gerincoszlopot felfel tartja, es nem pedig a hordozora 'lapitja" a babat,mint a zsebesnel (kibontatlan szaru belul zsebes, de nem irom le husszor teljes egeszeben a szot, jo? ). Kengurunal emiatt az idealis poz ervenyesul, terdek magasan, nem tul szetterpesztve, csipo billen, hàt gombolyodik.

Aztan meg kengurunal nincsen anyuka hasan "ov" akendoszarral, ami a zsebesnel van. Frissen szult, hasa még erzekeny, akar csaszaros, akar nem, anyukanal nem kell, hgoy egy ilyen ov lefele nyomja a belso szerveket. Kengurunal nincs ilyen ov.

Zsebesnel honaljban megy a kendo, ami erzekenyebb anyukaknal az elso nagy mellu idoszakban (sok tejci) mellgyulladast okozhat, ha elszoritja a tejcsatornakat. Kengurunal nem itt megy.

Az elso erv, amit irtam, es amit fentebb Pogi is reszletez, a legfontosabb szeirntem, de a tobbi erv is meggyoz engem.

Ja es igen, AFPB szerint a kibontott szar nem engedi a hàt idealis gombolyodeset, mert az erok nem olyan iranyban hatnak a babara, hogy gombolyiteni tudja a hatat. Egy jol megkotott kengurunal, ahol kb fulkozep magassagig jol van meghuzva savonkent a kendo, ott nem kell 'mechanikusan ' (egy szàrral) tartani a baba fejet, hanam magatol megtartja a gerincoszlop folytatasaban.

Az AFPB velemenyet (es az enyemet), kerdeztetek, ezt irtam meg.
                            Kiskrumpli, a Francia Babahordozasi Egyesulet (AFPB) okleveles oktatoja

es gyerekei: Jules (2006.04.23), Elise (2008.03.01) & Léonard (2011.01.24)

Elado francia gyerekruhak nagyon olcson, keresd a topikomat!

Comment

Köszi
                              Ma próbálkoztam a kenguru kötéssel, sajnos nem túl nagy sikerrel , de nem adom fel , előbb vagy utóbb menni fog.
                              Lenne egy kérdésem is: A kendőm hosszú, így ha a babó feneke alatt kötöm meg akkor a maradék a földig lóg. Hátravihetem a lába alatt és megköthetem hátul? Az nem gond?Vagy kössem a feneke alatt és tűrjem el a maradékot?
                              Ágnes, aki három pasival él együtt

Comment

Mamami portál footer

Összecsuk

Friss bejegyzések

Összecsuk

Leszoktató pelenkák szobatisztuláshoz

Cikk a mamami portálról

Összecsuk

szivárvány
                              Betöltés...
                              X