freewallet.org yobit bgogoli eobot eobot yobit.net биржа vbulletin nulled rus wp super cache tarot falı irc web chat applet poloniex.com yobit.net yobit.net
Felfüggesztett oltatás megtagadásért - Mamami Fórum | Baba-mama közösségi és piactér

Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Felfüggesztett oltatás megtagadásért

Összecsuk
X
 •  
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Felfüggesztett oltatás megtagadásért

  Mi erről a véleményetek? Nekem speciel kicsit sérti az igazságérzetem.

  Felfüggesztett oltatás megtagadásért


  Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte első fokon a Szegedi Városi Bíróság csütörtökön azt a szentesi anyukát és élettársát, akik megtagadták a korosztályos kötelező védőoltások beadását négy gyermekük számára.

  A bíróság az asszonyt és a férfit egyaránt 8 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztve.

  Az ítélet szerint a szülők veszélyeztették a gyerekek egészségét, testi fejlődését azzal, hogy nem engedték számukra a korosztályos kötelező védőoltások beadását; szigorú - kizárólag növényi eredetű alapanyagokból álló - diéta szerint táplálták őket; és az orvosi utasítások ellenére rendszertelenül adagolták számukra a D-vitamint.

  Schlichter Erika bíró elmondta, a szülők közvetve a jelenleg tíz és öt év közötti korú gyerekek szellemi fejlődését is veszélyeztették az oltások megtagadásával, mivel így nem mehetnek közösségbe, óvodába, illetve iskolába.

  A 2006-ban indult per során a vádlottak elmondták, az oltások beadását az esetleges súlyos mellékhatások és szövődmények miatt ellenezik.

  A tárgyaláson meghallgatott orvosok és igazságügyi szakértők elmondták, az elmúlt években a védőoltások rendszere átalakult, a korábban alkalmazott oltóanyagokkal szemben a jelenlegiekben például nem található higany, a szövődmények száma és azok súlyossága is jelentősen csökkent. Az ítéletet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.
  Utoljára szerkesztette Bambiviki; 2008.09.12., 12:55.
  Benjámin (2006.05.) , Jonatán (2008.06.) és Szófia (2011.03.)

  #2
  Hát én speciel abszolút rendszertelenül adagolom a D vitamint ... most aztán jól betojtam, remélem, nem dob fel valaki az ÁNTSznél.

  Sírni van kedvem ettől a hírtől.
  Juttka
  Boti (2005. 10. 12.), Zsófi (2007. 08. 28.), Enikő (2009. 11. 5.) és Ákos Ármin (2013. április 18.) anyukája
  Ovink
  Sulink

  Comment


   #3
   húú, ez nekem kicsitsok...én is ellene vagyok sokkötelező oltásnak, pont a mellékhatásai miatt...ja, és a d-vitamin..mivel sokat voltunk szabadba, így én nem adtam..most akkor mi lesz? tehát ha vki lop, vagy megver vkit, akkor az kisebb bűn, mint nem beadatni, az amúgy már sokesetben elavult-eltűnőfélben lévő betegség elleni, mellékhatásokkal teli védőoltást? a hpv ellen nem kötelező az oltás, pedig mennyi problémátokoz ésmilyen gyakran hallani róla, de a már- már kihalófélben lévőbetegségekről igen....persze, nagy üzlet,minek kihagyni...

   Comment


    #4
    szerintem itt nem a d vitaminról van szó...

    bár ebbe belefolyni nem szeretnék, meg nincs meg hozzá az orvosi ismeretem sem. de ha egy oltás kötelező akkor az. egy rendszer nem lehet minden egyednek tökéletes, de alkalmazkodni kell. szóval szerintem egy diéta nem lehet ok arra hogy egy fontos oltást ne kapjon meg a gyerek. persze mondom, nincs orvosi ismeretem, hogy ez mennyire fontos.

    a d vitamint én is rendszertelenül adtam, de összeszedtük magunkat etéren nagyjából, fontos h oké legyen a csontfejlődés
    Kockapaci (F 2007.tél, A 2013.tél és L 2015. tavasz)

    Comment


     #5
     szcst eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
     a már- már kihalófélben lévőbetegségek
     Nem tudom, mely betegségekre gondolsz konkrétan, de jónéhány pont a védőoltásoknak köszönhetően tűnik kihalófélben lenni. Ez nem jelenti azonban azt, hogy nem veszélyes. Évszázadok óta kihaltnak hitt kór is felütheti a fejét járvány formájában is akár egyik napról a másikra is.

     Nem is beszélve arról, hogy ha a gyerek mégis elkap egy ilyen kihalófélben lévő betegséget, akkor milyen nehezen fogják azt az orvosok diagnosztizálni. Hisz nem láttak ilyet még életben, plusz nem is gondolják, hogy nem oltott gyerekről van szó...jó esetben nem hal bele a gyerek, mire rájönnek, mi baja.
     Varda

     Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

     Az igazságnak sok arca van

     Comment


      #6
      nehéz a tutit megmondani, hisz időnként elvekről és nem érvekről van szó..
      alapvetően, a nem beoltottak veszélyeztethetik az oltottakat, hisz nem védettek, tehát megbetegedhetnek és fertőzhetik az egyébként oltottakat... lyukas lesz a "védőháló"

      mi is kötelező: BCG (ez ugye a TBC oltás)
      nem mondanám hátradőlősnek a helyzetet, sok új pozitív van (menekültek, homeless)
      kezelés sokáig tart, drága antibiotikumokkal, rendszerint nem teljesen gyógyul...
      beteg ember fertőzhet állatot (elnézést az elvonatkozásért) és így hiába mentesek a teheneink jelen állapotban, ha befertőzi őket egy hordozó ember..

      2-3 hónapos korban: diftéria, szamárköhögés, tetanusz, haemiphilus influenzae, fertőző gyermekbénulás...
      Livi szakmája, én egyiket sem szeretném a gyerekemnek..

      MMR - mumsz, rubeola, kanyaró... szintén zenész...

      nem tudom, mennyire észérvek alapján döntöttek a szülők...
      azért felfüggesztettet kaptak, mert csak figyelmeztetni akarta a bíróság... senki nem adna ezért ugye börtönt..
      de a többieket veszélyeztetik..
      3 a királyfi, majd a 4. lány lesz

      Comment


       #7
       gyuzso eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       alapvetően, a nem beoltottak veszélyeztethetik az oltottakat, hisz nem védettek, tehát megbetegedhetnek és fertőzhetik az egyébként oltottakat... lyukas lesz a "védőháló"
       Gyuzso, légyszi, ezt magyarázd meg, mert pont ezt nem értjük a férjemmel. Ha én be vagyok oltva vmi ellen, akkor hogy veszélyeztethet az, aki nincs beoltva? Az oltás nem véd? Akkor minek kapják a gyerekek?
       Nekünk kicsit pénzszagú ez az egész. Vagy mivel lehet magyarázni, h tőlünk nyugatabbra negyedennyi oltás se kötelező, csak itt és a cseheknél van ez a rengeteg szúrás.

       Nálunk egyébként pont aktuális a téma. Nagyon félünk az MMR-től, a férjem be se adatná, én meg győzködöm, mert nyuszi vagyok.
       Erika
       és a gyerekek:
       Alma Flóra (2007.06.26.) Atilla Zsolt (2009.04.09.) Emese Hajnal (2011.09.28.)

       Comment


        #8
        Azért szerintem nagy könnyelműség ebben a témában véleményt mondani. Pl. hogy a nem beoltottak veszélyeztetnék a beoltottakat - ez nem egészen így van. A népesség 100%-os átoltása illúzió, és amíg így van, addig az oltottaknak szükségük van a vad törzsekre, mert az megerősíti az oltás hatását. Számomra átláthatatlan az oltottak - nem oltottak egymásra gyakorolt hatása, nem is mennék bele.

        De azért vannak fura dolgok. A rubeola pl. egy gyakorlatilag ártalmatlan betegség, terhesség alatt elkapni veszélyes. Most őszintén, ez indokolja, hogy beoltassunk minden 15 hónapos fiút és lányt? Nem lenne elég azokat a lányokat, akik serdülőkorig nem kapták el, akkor beoltani? A fiamnak mekkora esélye van arra, hogy terhesen elkapja? Akkor meg minek oltassam?

        Ugyanez a mumpsz. Fiúknál egy (serdülőkor előtt nagyon ritka) szövődmény a here- és mellékheregyulladás, többnyire csak az egyik érintett, ha megbetegszik, 30-40%, hogy elsorvad, ezzel csökkentve a megtermékenyítőképességet. Nagyon ritka, hogy sterilitást okoz. Ez vajon ok arra, hogy minden 15 hós fiút és lányt beoltsunk??? Na ne.

        Ja, és van, amelyiknél az indokolásnál konkrétan az szerepel (bár nem vagyok benne biztos, hogy magyar példa), hogy túl hosszú a lábadozási idő, nem kívánatos, hogy a szülő ilyen hosszú időre kiessen a munkából.

        Szóval nagyon összetett a dolog, nem fekete-fehér, hogy ilyen egyszerűen véleményt mondjunk.

        Hirte könyvet javaslom, objektív, nem ítélkezik, tájékoztat. De minek, ha úgysincs döntési jogunk?
        Pindi
        Benedek (2004), Boróka (2006), Benjámin (2008) és Bercel (2010) mamája

        Comment


         #9
         Freszeci, szerintem pont az szól a pénzről, hogy ott kevesebbet adnak vagy nem tudom. én örülök, hogy ennyi van, sőt annak is hogy most októbertől lesz még egy kötelező.

         volt egyszer szó valami terror fenyegetésről szóló műsorban, hogy az elfeledett betegségek pl pestis, mekkora pusztítást okozhatnának, ha mondjuk egy terrortámadás keretében megfertőznének egy közösséget...

         szerintem ez ellen nem igazán észérvek vannak...hibaszázalék sajnos mindenhol van, mégis vállaljuk. még mindig nagyobb szerintem a kockázat, hogy ha nem...
         Kockapaci (F 2007.tél, A 2013.tél és L 2015. tavasz)

         Comment


          #10
          én csak alap-virológiai tudásomra vértezve gondolnám, hogy a vírus ugye gyengített törzset tartalmaz, azt, amelyiket a valcinagyártáshoz használtak
          a természet úgy védekezik, hogy szelektálódnak új törzsek, amelyek erősebb fertőzőképességűek, több komplikációt okoznak
          a vakcina vírusok keresztvédelmet adhatnak az új vírusokkal (szerencsés esetben) vagy enyhébb lefolyású megbetegedést okoznak az oltottaknál
          a vakcinákat elvileg fejlesztik, hogy az újabb izolátumok kerüljenek bele...

          Nyugat-Európa országainak nem Ukrajna, Románia és a többi a szomszédja.... ez csak egy pici segítség, hogy miért vagyunk mi veszélyeztetetebbek...

          én szívesen elolvasnám a Hirte könyvet! érdekel más álláspontja
          lehet, hogy segít nekem is eligazodnom...

          én nem akarok nyakig merülni most a betegségek elemzésébe, háttérinfók olvasásásba, nincs rá energiám, de majd egyszer.. ez sem fekete-fehér...

          (a pneumococcus kötelező oltása sokkal inkább tűnik pénzszagúnak... a többi oltóanyag szerintem nem annyira durva költség...)

          de egy nagyon kedves kollégámat idézve: szabad velem egyet nem érteni! (így kerek a világ, ugyanis! )
          3 a királyfi, majd a 4. lány lesz

          Comment


           #11
           Abba én most nem mennék bele, hogy helyesen jártak-e el a szülők azzal, hogy nem adatták be az oltást... Szerintem jogos, hogy a bíróság elítélte őket. Ők megszegtek egy törvényt, ezért pedig felelni szokás jó esetben; aki tv-t hág át, az számoljon ezzel. A kiszabott büntetés sem olyan súlyos talán. Persze ha melléteszem, hogy xy-t még meg is dicsérik, amiért elgázolt valakit, akkor nekem is sérti az igazságérzetemet... De nem teszem mellé, mert ez nem relatív dolog; törvény van, ez van, akkor is, ha a tv sz.r adott esetben.
           "Szárnyatlan szállj sült kappan"

           Comment


            #12
            szerintem pedig a szülő döntsön arról, hogy miket kapjon/ne kapjon a gyereke, és ne az állam! felháborít, hogy ezzel akarják "legyűrni" az egyre szélesebb körű ellenállást.. Bambiviki, honnan van a hír, és mikori? Nem lehetne valamilyen szolidaritási akciót csinálni?
            mostanában újra vagyok

            Comment


             #13
             az hogy valaki a saját életét mondjuk úgy intézi ahogy az egy dolog, de a gyerekéét ne tegye már tönkre. és ezt nem csak az oltásra értem, egy szülő nem tehet meg pl mindent a gyerekével...pl nem verheti ugye? ja mert az rossz? és ki határozza azt meg, hogy rossz?


             visszatérve, tegyük fel, hogy van egy abszolút tudatlan, analfebéta szülő és mondjuk nincs kedve beoltatni a gyerekét? döntsön ő? persze ez sarkított példa...
             Kockapaci (F 2007.tél, A 2013.tél és L 2015. tavasz)

             Comment


              #14
              Varda, súlyos tévedés, hogy az oltások visszaszorították mindenféle "súlyos" betegség (ld. mumpsz, rubeola??? ) elterjedtségét. Ajánlom figyelmetekbe az erről szóló könyveket: http://vedooltas.com/ és http://ketezeregy.hu/oltas/index.html
              Kétkedőknek: Érdemes elgondolkodni, hogy akik eladnak valamit (az oltóanyagot), miért nyomják annyira, hogy kell, akik pedig nem árulnak semmit (ja de, a könyvüket a témáról), miért nyomják, hogy nem kell.
              Vera

              Comment


               #15
               illetve inkább azt akartam írni, hogy ha én úgy ítélem meg, hogy az oltással jobban veszélyeztetem a gyerekemet, mint a nem-oltással, akkor bizony inkább a törvényszegés. (és egyébként pedig csak a kisemberekkel tartatják be az összes hülye törvényt, mert kiszolgáltatott helyzetben vannak)
               mostanában újra vagyok

               Comment

               Betöltés...
               X