freewallet.org yobit bgogoli eobot eobot.com отзывы 2019 yobit.net биржа vbulletin nulled rus wp super cache tarot falı irc web chat applet poloniex.com
Együttalvás (szülőkkel és/vagy tesókkal is) - Mamami Fórum | Baba-mama közösségi és piactér

Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Együttalvás (szülőkkel és/vagy tesókkal is)

Összecsuk
X
 •  
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Együttalvás (szülőkkel és/vagy tesókkal is)

  Három topik moderátori összevonása (Együttalvás, Tesóágy - avagy testvérek együttalvása és Együttalvás - gyakorlati kérdések)

  Annyian félnek (ösztöneik ellenére szerintem) az együttalvástól, hogy érdemes lenne egy linkgyűjteményt csinálni az együttalvás előnyeiről, biztos mindenkinek van összegyűjtött információja, megoszthatnánk itt őket! Könyv vagy cikk. (Aztán Kattix majd lefordítja és mi meg elolvassuk magyarul is végre őket!)

  Nekem a fő kedvencem ez a Times cikk, én ezt "lobogtatom", ha kérdőre vonnak...ami azért megesik.
  Livi

  #2
  Ez jó ötlet Kellene csinálni valami szöveggyűjtemény-szerűséget (illetve van is), ahová az ilyen írásokat fordításban be lehetne tenni. Ez tök jó dolog, külföldi kitekintés, miegymás.
  http://moshatopelus.blogspot.com/
  Egy apuka, aki kendőben hordoz, és (sok)mindent tud a mosható pelenkáról
  Benjámin (2007.11.10.) Mirjam (2010.02.07.)

  Comment


   #3
   Azt hittem, hogy azt írod majd Laeres, hogy a szöveggyűjteményt kinyomtatva visszük mindenhova magunkkal és ha valaki beleköt az együttalvásba, csak előkapjuk táskából.
   Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
   http://jucuu.blogspot.com/

   Comment


    #4
    lehet, hogy arra gondolt, ha vki belédköt a szöveggyűjteménnyel ütöd ki...
    Kinga
    Benjámin 2007, Mirjam 2010, Ruben 2013

    Comment


     #5
     Ez is jó!
     Livi

     Comment


      #6
      Nekem az alap a Sears-könyv (William Sears: Éjszakai gondoskodás, http://www.amazon.com/Nighttime-Pare.../dp/0452281482),

      mellesleg bőségesen elegendő irodalom, no jó, kiegészítésként a liga-cikkeket is böngész/t/em (http://www.lll.hu/fuzetek/csaladi_agy, http://www.lll.hu/cikkek/ejszakai).

      További szöveges 5letek a témában:
      Mothering különszám:
      http://www.mothering.com/shop/index....oduct_id=29794

      James McKenna, PhD: Sleeping With Your Baby: A Parent's Guide to Cosleeping
      http://www.powells.com/cgi-bin/bibli...12275188:13.95


      Jay Gordon: Good Nights. The Happy Parents' Guide to the Family Bed (and a Peaceful Night's Sleep!)
      http://www.amazon.com/Sleeping-Your-.../dp/1930775342

      Comment


       #7
       Kik írnának olvasói leveleket(!) együttalvás témájában?

       Apropója az alábbi cikk:

       Kiságyba a csecsemőket!
       Gyakorló vagy korábbi kisgyerekes szülők jól tudják: mindenki hamarabb visszaalszik éjjel, ha az ágyba, maguk mellé veszik a síró vagy éppen megnyugtatott csecsemőt. Ám életet menthet, aki vállalja a kényelmetlenséget. Amerikai adatok szerint az elmúlt húsz évben az ötszörösére emelkedett a véletlen, fulladásos csecsemőhalál az ágyban.

       A The Washington Post címlapján ismertetett kutatás, amelyet részletesen a Pediatrics gyermekorvosi folyóirat februári száma közöl, arra figyelmeztet: az ágyba vett, vagy az éjjeli szoptatás után egyszerűen ottfelejtett csecsemőt a szülő agyonnyomthatja, de párna, nyaka köré tekeredett takaró, valamint az is fulladásos halált okozhat, ha a matrac és a fal közé szorul. Az ilyen esetek szaporodása szembetűnő, de előfordulásuk továbbra is ritka: 100 ezer élve születésre vetítve 12,5. "Óriási a növekedés az ilyen halálokokban. A nyilvánosság számára az az üzenet: a véletlen fulladás potenciálisan megelőzhető, ha biztonságos alvási környezetet biztosítanak a babáknak" - állítja Carrie K. Shapiro-Mendoza, az atlantai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központtól. A legkisebbeknél ettől eltekintve is a fulladás a leggyakoribb halálok, ám ez általában azzal függ össze: a szájukba vesznek, és lenyelnek valamit, ami megakad a torkukon.

       Korábban a SIDS, a hirtelen csecsemőhalál-szindróma gyakoriságát a felére csökkentette Amerikában egy országos kampány, amely a háton altatást népszerűsítette. A mostani adatok fényében a "kiságykampány" lehet a soron, miután egy hat évvel ezelőtti felmérés megállapította: 1993 és 2000 között több mint kétszeresére nőtt a kisgyerekükkel alvó szülők száma. Vannak, akik úgy vélik: ez erősíti az anya-gyerek kapcsolatot, és a csecsemő is nyugodtabb éjszaka. Ám szakemberek szerint sokan nem ilyen kényelmi, hanem anyagi okokból alszanak egy ágyban a csecsemővel. Az afroamerikai családokban például több mint háromszoros a véletlen fulladás gyakorisága a fehérekhez képest.

       Szőcs László Washington| Népszabadság| 2009. január 28.

       Révész Sándor mailcímére várja a lelkes válaszokat:
       reveszs@nepszabadsag.hu

       Comment


        #8
        Szívesen írok. E-mailben jó, ha elküldöm neked?
        Én sokat gondolkodtam ezen a témán, mert ez itthon is téma, hogy "nem szabad a babával együtt aludni". Én még nem is mondtam soha a gyermekorvosnak, sem védőnőnek, mert úgy látom az átlag egészségügyis ezért szétrúgná a fenekem.
        Marcsi és Tibike (2008.08.20.) az én ovis nagyfiam
        Eladó Máv-telepi lakásunk (1,5 szobás tégla, saját kertrésszel), a 15. kerületben

        Comment


         #9
         Mothering jan-feb számában van 2 ellencikk pont erre a kampányra, aki cikket ír szóljon sztem feltétlenül olvassa el, ha tud angolul, de az egyiket én már le is nyersfordítottam, át tudom küldeni!!
         Kérdéseid vannak a babád alvásával kapcsolatban? Küszködtök az altatással?
         Alvós konzultáció!
         Cikkek, információk a gyerekek alvásáról
         Szoptatást támogató csoport
         ÖLBEBABA
         LLL szoptatási tanácsadó

         Comment


          #10
          Szandi kérlek ide is feltétlenül tedd be, engem is nagyon érdekel.
          Kinga
          Benjámin 2007, Mirjam 2010, Ruben 2013

          Comment


           #11
           remélem sikerült beszúrni és nem veszik le érte a fejem

           A megnyugtató családi ágy
           Elismert orvos biztosítja a szülőket h a gyakori ébredés gyermekeknél normális
           És biztonságos együttaludni a gyermekeddel.
           Babák és alvás. Néha úgy tűnhet mintha a kettő kizárná egymást, és az alvástéma csak rosszabodik amikor az újdonsult kismamát folyton kérdezik: Jó baba? Átalussza az éjszakát?
           Nme rosszindulatból jön, de ezek akérdések gyakran arra engednek következtetni h mi vagy a babánk esteleg az első kóros jeleit véljük felfedezni, mi több szociális deviancia, hogy nem hajlandó végigaludni az éjszakát. Mi esetleg azon aggódunk h hosszú távú esteleg örök rossz szokást hagyunk kibontakozni agyakori ébredésekkel amit csak fokoz a csontokig hatoló fáradtság érzése reggelente. Aggódunk h mi magunk sem aludhatjuk át többé az éjzsakát.
           Ezen aggodalmak tükrében, és a széleskörű nyomás hatására, mely szerint eleget kell tennünk a csecsemő alvás társadalmi normáinak, aligha vallanánk be az igazi éjszakai szokásainkat miszerint gyakran áthozzuk a gyerekünket az ágyunkba mert ez az egytlen módja h pihenhessünk. És újra csak aggódunk h a gyermekünk jóllétét – akár az életet kockáztatjuk. Azon morfondírozunk h babák mikor változtak meg ennyire vagy ősanyáink és más anyák más kultúrákban hasonló dilemmákkal néznek szembe.
           És néha amikor sötét és csönd van, melengetően hat ránk anyák és gyermekiek képe akik alszanak és ébrednek a világ minden táján mint egy nagy éjszakai gondoskodás amint besötétedik majd kivilágosodik.
           Végülis nem olyan rosszak az éjszakák.

           Babák és az alvás
           Az egyik probláma amit a kultúránk kreál az újdonsült anyáknak az az a meggyőződés h a csecsemő alvása gyorsan ugyanolyanná válik mint a felnőttalvás. Ettől lesz az éjszaka átalvása egy fontos cél. Habár, ez az elgodnolás ami egy félreértésen alapszik, a félreinformálódottságunk forrása és kűzdelmes perceket okoz anyáknak csecsemőknek és családoknak egyaránt.
           Az anyák gyorsan rájönnek h a babáik nem követik a felnőtt mintát más viselkedésterületeken mint pl evés, motoroskészségek, nappalialvás, tehát logikus h az éjszakai alvásmintáik is egyediek és fejlődnek. Mindez a babák idegrendzserének és agyának éretlenségéből fakad: a csecsemő agya csak egy negyede a majdani felnőtt méretének, ez az arány más fél más állatoknál. Ez a tény teszi a fajok közt az embergyereket a legkevésbé életképessé és szülői gondoskodástól legjobban függővé.

           Szeparáció és szorongás

           Pszichológiai értelemben az anyaközelsége éjjel-nappal biztonságot nyújt, ez az amit minden főemlősbébi elvár. Ehhez hasonlóan amikor a gyermek egyedülmarad, értsd nincs fizikai kontaktusban a mamájával vagy gondozójával, a baba idegrendzsre vészjelzőként fog működni és a gyermek be van programozva h sírással tiltakozzon, ami az evolúció évmilliói alatt alakult ki. Ez magyarázza h miért sírnak a gyereke amikor megpróbáljuk lerakni őket akár éjjel akár nappal és megmagyarázza a folytonos szükségletüket arra h biztonságot adó fizikai közelségben legyenek gondozójukkal.
           Nagyon is lehetséges h jelentős és visszafordíthatatlan hatása van a babákra, minthogy más fajoknál is így van, ha elkerülnek anyjuktól, különösen az első hetekben, ha a szeparáció tartós és/vagy a baba súllyos stressz jeleit mutatja. A súllyos stressz azt jelenti amikor egy magányos sírásrohamot elcsendesedés követ és fizikai és érzelmi magábazuhanás. Ez az ellenállás, majd lemondás válaszreakció összefüggésbe hozható kifejezetten magas kortizol stresszhormon szinttel. Magas kortizolszint végleges elváltozást hagyhat fontos agyi területeken, mint pl az amygdala és a hippcampus, ami a memóriafejlődéssel van összefüggésbe és különösen érzékeny a stresszre.
           Ezek a kutatási eredmények nagyon óvatossá kellenne h tegyenek minket olyan módszerek használatánál mint pl „hagyni h kisírja magát” mely arra hivatott h megtanítsa a babákat hosszabban aludni. Ezek a módzsrek egész biztosan beindítják a ellenállás-lemondás válaszreakciót és magas kortizolszintet okoznak- még bennünk is akik hosszú percekig hallgatjuk az üvöltő gyerekünket.

           Modern alvási elrendezések
           Habár az egyedül alvás lett a norma és megkövetelt sok nyugati kultúrában, valójában ez egy nagyon is mai és kulturális jelenség.
           Nyugati társadalmakban általános gyakorlat volt az együttalvás anya és szoptatott babája egy ágyban ált. 2éveskorig kb 150évvel ezelőttig. Az idösebb gyerekek a testvéreikkel vagy távolabbi családtagokkal aludtak vagy a felsőbb társadalmi osztályoknál szolgával vagy szolgálólánnyal. A 20században azonban a nagyon gazdag családok elkezdtek háló lakórészeket építeni a házakba h minden gyerek külön alhasson. Az a tévhit járta h a bölcsőágyi halált anyák okozzák akik ráfekszenek és megfullasztják gyermekiket. Ez a tévhit további anyákat tántorítot el az együttalvástól. A jelenlegi bölcsőhalállal és együttalvással kapcslatos ajánlások tovább rontották a helyzetet.
           Ez a váltás az egyedül alvás irányában nem egy globális jelenség-világszerte sok anya alszik a gyermekével. Egy 1971es antropológiai felmérés szerint melyben 186 kultúra vett részt, minden egyes kultúrában a baba karnyújtásnyira aludt egy embertől és a kultúrák 2/3ában anya és gyermeke egy ágyban aludt. Nemrégiben készült tanulmányok azt mutatják h az együttalvás széleskörben elterjedt; például egy 2000.-ben, Amerikában készült felmérés alapján a szülők 47.3% állítja h együttaludt babájával időnként, 13%-uk egy ágyban aludt szüleivel. Ne felejtsük el h az együttalvást, különösen a az egy ágyban alvást, nem sokan vallják be, hiszen egyes szülők, akik időnként ágyukba hozzák gyermekeiket nem tekintik magukat együttalvóknak. Egy Brit tanulmány szerint meyl részletesen kitért az együttalvásra, a Brit szülők 70% osztotta meg ágyát gyermekével az első 3 hónapban.

           Az együttalvás biztonsága
           A fejlett országokban, a bölcsőhalál az első számú gyermekhalálozási ok 1hónpos éa és 1 éves kor között és a bölcsőhalál gyakorisága 2 és 4 jhónap között tetőzik. Az elmúlt évtizedekben, kutatók vizsgált számos tényezőt amely növelheti vagy csökkentheti a bölcsőhalál kockázatát és ezek között megtalálható az együttalvás is. Áttörés hogy felsimerték a hason altatást mint rizikófaktort, és a világméretű „altass háton” kampány drasztikusna csökkentette a bölcsőhalál esteket. Különösen azokban a nyugati társadalmakban ahol a bölcsőhalál adatok magasak. Nemrégiben készült tanulmányok, melyeket lentebb részletese tárgyalunk, vizsgálták az összefüggést a bölcsőhalál és a egy ágyban alvás között, és habár az eredmények ellentmodásosak, fény derült bizonyos dolgokra.
           Kérdéseid vannak a babád alvásával kapcsolatban? Küszködtök az altatással?
           Alvós konzultáció!
           Cikkek, információk a gyerekek alvásáról
           Szoptatást támogató csoport
           ÖLBEBABA
           LLL szoptatási tanácsadó

           Comment


            #12
            Számos, nagykiterjedésű és eset-kizárásos tanulmány vizsgálta akapcsolatot a z együttalvás és a bölcsőhalál között, kizárva pl azokat az eseteket ahol más már ismert faktorok befolyásolták a bölcsőhalál előfordulását. Egy nagyon részletes Brit tanulmány, Peter Blair és kollégái által, hogy amint kizárták az anyai alkoholfogyasztást, dohányzást és a paplan és takarók hasznlatát, valamint a nagyfokú fárdstágot és azt a helyzetet amikor túl sok ember volt egy háztartásban, az együttalvás nem találták veszélyesnek. Ezek a fkatorok különösen fontosak 14hétnél fiatalabb gyermekek esetében. Egy másik Újzélandi tanulmányban csak akkor volt rizikófaktor az együttalvás ha az anya dohányzott, és/vagy a terhesség alatt is. Egy Chicago városi tanulmány nem talált rizikót abban ha egy nemdohnyzó szülő egy ágyban aludt gyermekével. Más kutatók is arra a következtetéásre jutottak a bölcsőhalál tekintetében, h az egy ágyban alvás más rizikó faktorokkkal együtt jelentkezik, mint pl tínédzser anyák, szegénység, afroamerikai, altatási pozició (nem háton), vezsélyt jelentő párnák, takarók, más együtt alvó nagyobb gyerekek, vagy heverőn és más nem biztosnásog alkalmatosságon. Azok az esettanulmányok amelyek az együttalvást veszélyesnek találták, nem vették figyelmbe ezekt a tényezőket, különösen a takarók és párnákat nem.
            Az egy ágyban alvás és más együttalvási elrendezések egyre népszerűbbek ezért még fontosabb h a szülők tudják hogyan tehetik biztosnásogossá. Az Unicef és más orvosi szervezetk is azonusultak ezzel a szemlélettel.
            Hogyan aludjunk a fáradt gyerekekkel
            Akármilyen biztonságos és evolúciós szepmontból előnyös az egy ágyban alvás, nem szentírás, és nem minden babának és szülönek felel meg. Sok család, más kultúrákban is, különböző együttalvási formációt válsztanak, amelyek nekik megfelelnek. Például, ha a szülőknek szükségük van több térre, mitn amit az egy ágyabn alvás megenged, akkor a bölcsőt, rácsoságyat is lehet a hálószobába rakni vagy a gyermek ágyát az ágy mellé tolni. A fentemlített tanulmányok ismeretében én mindig azt tanácsolom a szülőknek h legalábbis a párhetes csecsmőjüket vigyék saját hálószobájukba. James J. Mcjenna és Thomas McDade azt állítja h a biztosnágos együttalvás azt biztosítja h legalább két érzékkel figyelhetjük a babát: láthatjuk és hallhatjuk is őket ha együttalszunk velük.
            A csecsemők és a kisgyerekek általában hamarabb merülnek álomba ha nem egyedül vannka és biztosnágban érzik magukat. A szoptatott babák csak úgy mint édesanyjuk, kiélvezhetik a nyugtató hormonok áradását a testükben, mint pl. bétaendorfin és oxitocin, amely együtt a legjobb természetes alatató a szoptató édesanyáknak. Sok édesanya, magam is, kisgyerekeket és totyogókat is szívesen álmoba szoptatják, különösen nappali alváskor.

            Hogyan aludjuk, mi szülők
            Talán a hócihő a gyermeink alvása körül nem is arról szól hogy képesek e átaludni az éjszakát, hanem ami vélt háborítatlan alvászsükségletünkről. A kutatások és más kultúrák szájhagyománya azt mutatja h nem mindenütt ez az elvárás, és nem tartják alvásproblémának világszerte az ujdonsült anyukák ha gyermekük sűrűn ébred éjjelente. Ha saját alvásszükségletünkre koncentrálunk nagyon egyszerű megoldásokhoz jutunk. Nappal egy kis alvást ajánlok minden ujdonsült anyukának. Legalább egy óra vízsznitesen, amíg a babád alszik, amit az idősebb ygerek alvásával össze lehet egyeztetni; már 15perc is ajándék. Ez egy jobb befektetés a családi béke érdekében mint a takarítás vagy más munka amíg a baba alszik. Fontos h tudjuk h ez az időszak elmúlik ahogy a babák érnek és egyer idősebbek lesznek.
            A házimunkát sem árt megosztani a házastárssal vagy más felnőttel. Az édesapák kítűnöek erre a feladatra. Az elsőszámú szabály volt számomra amikor kisgyermekeim voltak h ágyban kell lenni napi 12órát mondjuk este 8tól reggel 8ig.
            Ez perzse nehezebb amikor az anya főállásban dolgozik, de az együttalvás ilyenkor biztosítja a nappal elmulasztott testkontaktust is-éjszakai gondoskodás- ahogy egy kanadai 4gyermekes anya leírja.
            Éjjal nappal gondoskodni nagyon nagy munka egy anyának, amelyhez sok segítségre és támogatásra van szükség. Ahogy az ausztrál képregényrajzoló mondja: meg kell tanulni lazítani és pihenni, érezni a fárdtságot és megfelelő helyet találni neki az életünkben és az élvezet már jön magától, megismétlem: megéri semmittenni és pihenni!
            Kérdéseid vannak a babád alvásával kapcsolatban? Küszködtök az altatással?
            Alvós konzultáció!
            Cikkek, információk a gyerekek alvásáról
            Szoptatást támogató csoport
            ÖLBEBABA
            LLL szoptatási tanácsadó

            Comment


             #13
             a másikat most fordítom, ígyekszem...
             Kérdéseid vannak a babád alvásával kapcsolatban? Küszködtök az altatással?
             Alvós konzultáció!
             Cikkek, információk a gyerekek alvásáról
             Szoptatást támogató csoport
             ÖLBEBABA
             LLL szoptatási tanácsadó

             Comment


              #14
              MI zsíroztunk már a Révésznél olvasói levelet, jó a kapcsolat. Zelda, írod vagy írjam? Vagy tegyük össze az érveinket, és írják alá jó sokan?

              Mindenképpen idézzünk a Sears-cikkből, amely szerint a mama légzése szabályozza ÉS ÚJRA IS INDÍTJA a babáét!!!

              http://www.lll.hu/node/252
              már nem vagyok mamami
              csakazolvassa@freemail.hu -- itt megtalálsz
              minden jót!

              Comment


               #15
               És egy még egyértelműbb:

               http://www.szoptatasportal.hu/node/1065
               már nem vagyok mamami
               csakazolvassa@freemail.hu -- itt megtalálsz
               minden jót!

               Comment

               Betöltés...
               X