Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Könyvajánló - gyerekkönyvek

Összecsuk
X

•    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

Könyvajánló - gyerekkönyvek

Én gyerek könyvet ajánlanék, amit nagyon szeretünk!
    A Füzesi Zsuzsa sorozatban megjelent kottás-dalos könyveket nagyon szeretem: Zsipp-zsupp, Eszterlánc, Ünnepek. A fiaim nagyon szeretik! Főleg, ha furulyázok, vagy gitározok is hozzá...
    Mesekönyvekből pedig a Vidám mesék-et nagyon szereti a 3 évesem (és én is )!

FIGYELEM!
    Tubarózsa készített egy életkor szerinti táblázatot, amibe kéri, hogy mindenki írja bele a javaslatait!
    KLIKK IDE!

KÖSZI!
    Utoljára szerkesztette Regi; 2013.09.30., 13:09. Oka: kérték, hogy csatoljam a táblázatot :)
    Regi

Regi, épp most akartam erről topikot indítani. Első gyerekes mama lévén zöldfülű vagyok a témában, saját emlékeimre tudok hagyatkozni, meg a józan eszemre. Úgyhogy jól jön minden tipp!

A vidám meséket imádtam! Tegnap rendeltem meg pont Félixnek.

Az lenne a kérdésem, hogy mik az első mesekönyvek, könyvek amikkel indítani lehet? Most még csak 7 hónapos... Mikor kezdtetek mesét olvasni a gyerkőcnek?
    Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
    1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

Comment

Hú, most ébrednek a fiúk, de majd még jövök, mert ez izgalmas téma!
      Könyvek is vannak még amik jók, majd írom is! De a mesélés önmagában is érdekes kérdés! Mármint hogy mit, mikortól, hogyan!
      Mert aminek én utánna jártam (később hozok linkeket is), az az, hogy a fejből, könyvnélküli mesélés még jobb kezdetben a gyerekeknek! Mert az megmozgatja a fantáziájukat, a belső képalkotásukat!! Míg a képek kész dolgot adnak!
      Ez azért is érdekes, mert ehhez képest, mi nem így kezdtük, hanem mindent könyvből! Amit ma azért nem csinálnék már így, mert Robi nem szereti a fejből mesélést! VAgyis mindig kéri, hogy könyvből olvassam, mertahhoz van kép! Kis lusta!
      De már dolgozom a terven, hogy miként "lopjam" vissza nála, vagyis inkább miként szerettessem meg vele a könyv nélküli mesélést!
      De lehet, hogy jobb lenne, ha ez a téma megint új topikba menne!?!?
      Help me Kattix!
      Regi

Comment

Bármilyen fényképes újság (Playboy ráér... ), valamint ezek is jók lehetnek:
        Weöres Sándor: Ha a világ rigó lenne című versgyűjteménye Hincz Gyula rajzaival. A másik, ami jól nézegethető is, a Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz. Ezt a könyvecskét Würtz Ádám illusztrálta, a másikhoz hasonló látszólag gyerekes, mégis tartalmas rajzocskákkal.
        Ági
        Dinoszauruszok gyűjtője - 2005.12.04. Pónikirálylány - 2008.12.22.

Comment

Ide is másolom:
          Gyermekirodalom kategóriában pedig a Csimota két könyve: Egyszervolt (mesék tegnap és ma), Friss tinta! (versek kortárskörből). És valami interkulturális mesék válogatásai is készül mostság az Irodalmi Centrifugával/Bódis Krisztával együttműködésben- ezt is várom már nagyon, mert szeretem a Csipke Józsika és társai mesealakokat.

Na meg szerettem/szeretem a Mumincsaládot Tove Jansson tollából, meg persze a Lázár Ervin-meséket, most éppen A Hétfejű tündér van a párnám alatt. Jaj, Bálint Ágnestől Frakk, a macskák rémét ki ne hagyjam!

Comment

Ja, NAGY kedvenc még:
            Weöres Sándor: Bóbita

Leszkai András: Moha bácsi meséi
            Regi

Comment

Egészen piciknek: dalok, mondókák - fejből.
              Nagyobbaknak: Boribon; Bogyó és Babóca; Kipkopp; Anna, Peti és Gergő.
              Ezek mind sorozatok, s éppen ezért némelyiket már erőltetettnek találom. Pl. az utolsóként megjelent Boribon kötet - az autós - nagyon kilóg a sorból, s a Kipkopp és az évszakok szintén gázos.(Olyanok, mint a mozisorozatok: bejött, ja, akkor csinálunk még 1,2,3... folytatást hozzá.)Tehát lapozz bele, mielőtt a teljes sorozatot megveszed.
              Illetve: Gyakorlott sorozat-mesélőként észrevehető, hogy ki kitől koppintott egy-egy fordulatot, sztorit stb. Ez szintén elég ciki.

Pótolhatatlan: fejből mesélés!!!

Mesekönyv vásárlásakor nagyon ügyelek arra, hogy a szövege és a képi világa is igényes legyen. (Én pl. ezért nem szeretem Füzesi Zsuzsa könyveit.)

Budapesten a Pagony könyvesboltokat érdemes felkeresni; ott szakszerű segítséget kapsz, ha nem sikerül magad választanod.

Lényeges szempont szerintem az is, hogy az adott mese, vers neked is tetszen. Nálunk örökös harc van 1-2 mesekönyv körül: a gyerek szeretné hallani, én pedig nem szeretném elolvasni - mert nekem unalmas, béna, erőltetett stb.. Az ilyen köteteket többnyire beteszem a Karitaszos cuccok közé.
              Angéla
              Huba Márton (2004), Keve László (2007),Hanga Piroska (2010) és Ilka Mária (2013)

Eladó vagy zsámbéki, töki ingatlanra cserélhető dobai (Veszprém m.) házunk.

Comment

galang eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Egészen piciknek: dalok, mondókák - fejből.
                Nagyobbaknak: Boribon; Bogyó és Babóca; Kipkopp; Anna, Peti és Gergő.
                Hol van a határ a kettő között korban? Persze, tudom, nem egyik napról a másikra, meg a nagyobbaknak is megy a mondókázás, de mikortól aktuálisak a Boribon, Anna és Peti stb könyvek? Lövésem sincs, segítsetek.

Comment

galang eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Mesekönyv vásárlásakor nagyon ügyelek arra, hogy a szövege és a képi világa is igényes legyen. (Én pl. ezért nem szeretem Füzesi Zsuzsa könyveit.)
                  Érdekelne a véleményed, hogy F.Zs. miért nem jó? És mi az igényesség mércéje? Mert laikusként én nem nagyon tudom! Persze van olyan, hogy nekem nem tetszik, de attól az még lehet igényes...
                  Regi

Comment

Hmm.. Füzesi Zsuzsa szerintem a legszebb mesekönyveket díszítette. Én nagyon szeretem. Elő is kotortam Lizának pár hónapja a régi FZS gyerekkori könyveim, amikre nagyon vigyáztam, és ami számomra még most is kincs.

HÉDI
                    Liza (2007), Gréta (2009) és Vince (2016)

Comment

Lőrinc kedvencei:

Larousse: Mitológiai történetek
                      Grimm-mesék
                      Testünk működése
                      Boribon-, Kicsi piros autó-, Pettson és Findusz-sorozat

Vershallás fejlesztésére:
                      Tóth Krisztina: Állatságok (rövid versek egzotikus állatokról, igényes kortárs gyerekversek)
                      Szabó T. Anna - Tóth Krisztina - Varró Dániel: Kerge ABC (ugyanilyen, abc-rendben)
                      már nem vagyok mamami
                      csakazolvassa@freemail.hu -- itt megtalálsz
                      minden jót!

Comment

Füzesi Zsuzsa rajzait én sem szeretem, de szerintem ez egyéni preferencia kérdése.

Évus, a Kerge ABCt megvettem beleolvasás nélkül és annyira megbántam... van benne 1-2 jópofa, de szerintem nagyon béna kínrím a legtöbbje. Pedig úgy örültem neki, nagy csalódás. Viszont ha már vers: nekem nagyon megtetszett és meg is vettük a könyvhéten Nagy Natália: A nap születésnapja c. verses mesekönyvét.

Comment

Regi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Érdekelne a véleményed, hogy F.Zs. miért nem jó? És mi az igényesség mércéje? Mert laikusként én nem nagyon tudom! Persze van olyan, hogy nekem nem tetszik, de attól az még lehet igényes...
                          Igazad van, rosszul fogalmaztam. Bocsánat mindenkitől, akit személyesen érintett. Újrafogalmazva: Nekem Füzesi Zs. rajzai nem tetszenek. (Ugyanúgy, ahogy pl. a Walt Disney-féle sem.) Ennyi. Éppen ezért az általa illusztrált könyveket (mese, vers) sem szeretem.
                          Réber Lászlóval épp ellenkező a helyzet. Bár nem mindegyik könyv tetszik azok közül - tartalmában -, melyeket ő illusztrált, de az általa készített rajzok miatt szívesen veszem a kezembe.

Hol van a határ a kettő között korban? Persze, tudom, nem egyik napról a másikra, meg a nagyobbaknak is megy a mondókázás, de mikortól aktuálisak a Boribon, Anna és Peti stb könyvek? Lövésem sincs, segítsetek.

Gyerekfüggő. Na, ezzel sokat segítettem, de tényleg így van. Észre fogod venni, hogy mikortól lesz rá igénye. Huba kb. 1,5 évesen már rendszeresen kérte a Boribonok olvasását - persze nem a fejből mese/vers helyett.
                          A Bogyó és Babóca köteteket későbbre tenném, az APG sorozatot pedig csak ezutánra. Azt javaslom, olvass bele, nézd meg a szövegét és a képeit - magad is el tudod dönteni, hogy milyen sorrendben érdemes elővenni őket. (Pl. ezek közül a Boribon a legegyszerűbb szövegét és képeit tekintve is, és a történetek ezekben a legrövidebbek.)
                          Ja, és ezek csak kiragadott példák, a legismertebbek. Ezeken túl még rengeteg igényes, hazai és külföldi szerző könyveit árulják.
                          De a legjobbak: a saját, családi meséink. Bármilyen helyzetet meg lehet oldani meséléssel! Ezt a trükköt Boldizsár Ildikótól tanultam: ha gond van, kezd el mondani, hogy Egyszer volt, hol nem volt .... Hubának erre kikerekednek a szemei, felfelétekint, s minden gondját, bánatát elfelejti. Kiváló hisztiűző, remekül használható sorbanálláskor a boltban stb. Persze ez akkor működik, ha a lurkónak már sok meseélménye volt.

Évuska, Tóth Krisztinától ismered a Londoni mackókat? Mi nagyon szeretjük. Hát ilyeneket érdemes kiadni és megvásárolni!
                          Angéla
                          Huba Márton (2004), Keve László (2007),Hanga Piroska (2010) és Ilka Mária (2013)

Eladó vagy zsámbéki, töki ingatlanra cserélhető dobai (Veszprém m.) házunk.

Comment

jó kis téma!
                            mi a "szótanítós" kis vaskos könyvecskékkel kezdtük, amik bírják a nyúzást, és nem kell rájuk "vigyázni" annyira, hogy a gyerek tönkre ne tegye "véletlenül".
                            volt pl állatfotós, meg béna (felnőttnek is alig felismerhető) rajzos. (kék hangya, csókos szájat formázó parfümösüveg...)

viszont, úgy gondolom, ennek a stratégiának lehet, hogy Regiékhez hasonlóan az a következménye, hogy Bence nem szereti annyira, ha fejből mesélek... csak ritkán kéri/engedi.
                            Murphí törvénye alapján persze akkor kéri, mikor annyira fáradtan zuhanok ágyba én is, hogy legszívesebben már horkolnék is... gondolat egy szál se. :S
                            múltkor, eső után, hogy csigákat láttunk hazafelé, meséltem egy csigafiúról, hogy milyen kalandok érték. Elveszítette a házát, és most keresi.
                            Míg kitaláltam, hogy mi is történjen következő lépésben, addig is mááászott, meg még máászott kicsit... még mindig csak mászott... mert hát a csigák nagyon lassú lények, mint tudjuk.

Vagy arról szoktam mesélni, hogy mi történt vele kisebb korában, vagy velem, amikor vártam őt... vagy ilyen reality-meséket, hogy az esőcseppecske mit csinál a víz-körforgásban.
                            Bonyolult (Bence 04.10.24.)
                            HipnoSzülés a tévében

Comment

4 éves korig a mindennapokról mesélés szerintem elég. Erre jó pl. a Boribon és az Anna-Peti történetek. Nálunk fejből is mehetnek, nem mindig kell a könyv. 4 éves kor után kezdődnek a népmesék-tündérmesék, ilyensmik, ha jól tudom.
                              Nórinál azt vettem észre, hogy a rutin, a megszokottság, orrvérzésig ismétlődés az, ami neki most kell. Megnyugtatja, szereti ezredszer is hallani ugyanazokat a történeteket, és számít, hogy mind ugyanazokról szól. Ezt a kis világot ismeri, egyelőre ebben mozog. Valószínűleg érzi a szülő, mikor kell/lehet ebből továbblépni.
                              Livi

Comment

Mamami portál footer

Összecsuk

Friss bejegyzések

Összecsuk

Leszoktató pelenkák szobatisztuláshoz

Cikk a mamami portálról

Összecsuk

szivárvány
                              Betöltés...
                              X