Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

otthonoktatás

Összecsuk
X
 
 •    
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  otthonoktatás

  sziasztok!

  Még egy évünk (na jó, egész pontosan 8-9 hónapunk) van, hogy 100%-san elhatározzuk ez-e a jó út számunkra, persze különösen is kisfiunknak. Nagyon-nagyon hajlunk felé, de kiváncsi lennék a ti véleményetekre, esetleg tapasztalatokra...szóval jó lenne minél több infót begyűjteni, hogy biztos(abb)ak legyünk a dolgunkban.
  eszter

  #2
  Eszter, le a kalappal, hogy belevág(ná)tok! Én eddig csak külföldi (amerikai) oldalakon olvastam az otthonoktatásról, úgyhogy nagy nagy figyelemmel fogom kísérni ha megy itt róla a társalgás!
  Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
  1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

  Comment


   #3
   Itthon is vannak már jónéhányan, akik "csinálják", a levelezőlistán elég sok mindent leírtak (igazság szerint csak + -kat) de azért bennünk még van kétely. Nehéz ügy, a mai alap és tán' még középfokú iskolarendszerbe sem szeretném, ha bekerülne a gyermekem, de túl sok alternatíva viszont nincsen. Persze az is meghatározó, hogy ki hol él. Ahol mi, ott ill. a közelben nincsen lehetőség alter. suliba iratni, ha lenne, akkor ilyen téren is lenne választási lehetőségünk...így kissé ördögi kör.
   Az otthonoktatásban rengeteg előnyt látok, csak óriási elszántság, fegyelmezettség és kitartás is kell hozzá a szülőktől is és azért a gyerkőctől is. Tehát, ha belekezdünk, akkor nyakig benne leszünk s feladni, kilépni utána már nem lehet, mert az abszolút felelőtlenség, tehát előre kell mindent nagyon mérlegelni.

   Comment


    #4
    Nem szeretnék nagyon belekotyogni, de tudjátok, hogy Liv731 blogjában rengeteg info van, ugye?
    Rebaba blog

    email: hellorebaba@gmail.com

    Comment


     #5
     ez nem is belekotyogás!!
     igen, elolvastam, olvasom folyamatosan, csak gondoltam hátha kapok itt is vagy másoktól is még még...gondolatokat.

     Comment


      #6
      Na nem tudom mikor lesz időm elolvasni Livi blgján a dolgokat, láttam már, hogy van info, de most sok sok más van terítéken. Ha valakinek van türelme esetleg pár mondatban leírni, hogy Mo-on ez hol tart most és főleg, hogy jogilag mi a háttere... (Iskolakötelezettség, stb) az nagyon érdekelne addig is.
      Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
      1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

      Comment


       #7
       Ez engem is nagyon érdekel, nem is tudtam, hogy Magyarországon van erre lehetőség. Bár lehet, hogy részünkről mindegy, miután elolvastam Évuska beszámolóját a kórházi napjaikról, valahogy elment a kedvem a hazaköltözéstől.
       De tényleg jó lenne,ha valaki ide összefoglalná a lényeget!
       Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
       http://jucuu.blogspot.com/

       Comment


        #8
        Hát 100%-san összefoglalni nem tudom, de amit eddig "kinyomoztam" azt leírom-
        alapvetésnek, a magántanulói jogviszonyról:
        http://www.mpigyor.hu/tartalom/diakj...ltajogvisz.htm

        1. kérvényeznie kell a szülőnek, hogy magántanuló legyen a gyermeke, indoklással, hogy miért ezt látja számára megfelelőnek; be kell iratnia egy tetszőlegesen kiválasztott intézménybe, ahol majd a szintfelmérő vizsgákat fogja letenni (ah szóval előbb beiratni és az adott intézményben kérvényezni)
        2. elbírálják, a gyermekjóléti szolgálat kivizsgálja, hogy megfelelőek-e a feltételek mindehhez (hogy ez hogyan történik és formális-e vagy sem, azt nem tudom, de talán hamarosan lesznek bővebb infóim egy otthonoktatós családtól)
        3. az otthontanulóra is az adott tanterv érvényes (tehát sajnos nincsen külön tanterv a magántanulói jogviszonyban lévőkre) tehát annak ütemében kell haladjon, gyorsabban amúgy lehet, vagyis egy tárgyból akár hamarabb is végezhet valaki, mert halmozhatók a vizsgák
        4. amúgy félévkor és évvégén kell vizsgázni-a szülő dönthet, hogy hányszor szeretné (egy anyuka nekem azt írta esetükben negyedévente van)
        5. nem tudom pl. kell-e közben bármilyen konzultációszerűre bemenni az iskolába vagy sem... ha a gyerkőc akar közben bemehet egy-egy órára, iskolai foglalkozásra bármire...
        6. a szülő egyébként mindent úgy csinál, úgy old meg, ahogy szeretné, tehát akár magántanárok is sorakozhatnak egy gyerkőc körül hogy okítsák...

        Úgyhogy vannak még tisztázatlan kérdések, de állítólag sokszor még a gyakorlatban is

        Amint több infóhoz jutok megosztom veletek.
        Hát első szusszra ennyi

        eszter

        Comment


         #9
         Hú, ez nagyon érdekesnek hangzik eddig. Várom a további információkat!
         Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
         http://jucuu.blogspot.com/

         Comment


          #10
          Sziasztok! Én csak annyit tennék hozzá, hogy Magyarországon nincs iskolakötelezettség, csak tankötelezettség, ennek ellenére egy iskolához tartozni kell. A gyerek joga a magántanulói státusz, ha ezt választja a szülő. Általában van gyerekjóléti ellenőrzés, hogy otthon fejlesztő-e a környezet. Az iskola köteles ingyen vizsgáztatni a gyereket és bizonyítványt adni. A magántanulók után normatívát ugyanis nem kap az iskola.

          Aztán a hogyan a családokon múlik. Szerintem nagyon izgalmas dolog!
          Livi

          Comment


           #11
           Szia Livi!
           De örülök, hogy írtál már annyi hasznosat olvastam nálad!! Végülis azok is segítettek, hogy eddig eljutottunk a döntésünk felé-úgyhogy köszönet!
           Engem zavar ez a gyerekjóléti ellenőrzés (általában az ellenőrzéseket sem szeretem nem tudod esetleg, hogy ez pontosan mit takar, miből áll? vagy csak formális jellegű?

           köszönöm!
           eszter

           Comment


            #12
            Szia Eszter! Nincs mit! Mi még nem döntöttünk, de nagyon jó lenne! Sajnos, még fogalmam sincs a gyerekjóléti izéről, de a blogomra kommentelő otthonoktatók azt írták, hogy semmi jelentősége nem volt, inkább ilyen "na, nézzük ezt a csodabogár családot-vizsgálat" jellegű. Általában nem kötözködnek senkivel, de ezt is biztosan iskolája válogatja. Van egy olyan érzésem, hogy érdemes rugalmas iskolát/igazgatót választani.
            Livi

            Comment


             #13
             Sziasztok!
             Erre találtam még rá:"A magántanulókra vonatkozó szabályokat hazánkban két jogszabály tartalmazza: az egyik a közoktatásról szóló 1993. évi 79. törvény, a másik a nevelési oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet.

             A közoktatási törvény kimondja, hogy 7. § (1) A tankötelezettség - a szülő választása alapján - iskolába járással vagy magántanulóként teljesíthető.
             Tehát szabad a választás, de azért nem teljesen, mert ugyanezen § következő bekezdése megszorítást tartalmaz:
             (2) Ha az iskola igazgatója vagy a gyámhatóság, illetve a gyermekjóléti szolgálat megítélése szerint a tanulónak hátrányos, hogy tankötelezettségének magántanulóként tegyen eleget, vagy az így elkezdett tanulmányok befejezésére nem lehet számítani, köteles erről értesíteni a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes önkormányzat jegyzőjét. A jegyző dönt arról, hogy a tanuló milyen módon teljesítse tankötelezettségét. Hátrányos helyzetű tanuló esetén az iskola igazgatójának a döntéséhez be kell szereznie a gyermekjóléti szolgálat véleményét.
             Ezt a rendelkezést konkretizálja a fent említett rendelet:
             23. § (1) Ha a tanuló - szülőjének a közoktatási törvény 7. §-a (2) bekezdésében szabályozott választása alapján - tankötelezettségének magántanulóként tesz eleget, az erről való bejelentést követő három napon belül az iskola igazgatója beszerzi a tanuló lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes gyermekjóléti szolgálat véleményét, annak eldöntésére, hátrányos-e ez a megoldás a tanulónak. A gyermekjóléti szolgálat tizenöt napon belül köteles megküldeni véleményét.
             (2) Ha a tanuló tanulmányi kötelezettségének a szülő döntése alapján magántanulóként tesz eleget, felkészítéséről a szülő gondoskodik, illetőleg a tanuló egyénileg készül fel. Az az iskola pedig, amellyel a tanuló tanulói jogviszonyban áll - kivéve, ha a tanuló független vizsgabizottság előtt ad számot tudásáról - állapítja meg a tanuló érdemjegyeit és osztályzatait, továbbá dönt - minden esetben - a tanuló magasabb évfolyamra lépésével kapcsolatos kérdésekben.

             A közoktatási törvény még a tanuló jogainak felsorolásakor is kimondja, hogy a tanuló joga, hogy magántanuló legyen. A magántanulót az iskola valamennyi kötelező tanórai foglalkozása alól fel kell menteni. ... Az, akit felmentettek a kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, az igazgató által meghatározott időben, és a nevelőtestület által meghatározott módon, ad számot tudásáról.
             A törvényben nincs meghatározva az értékelés módja, gyakorisága: akár a tanuló otthoni munkái alapján is lehetőséget látok az értékelésre, amennyiben az iskola elég rugalmas.

             Azt is megtaláltam, miért idegenkednek a magántanulóktól az iskolák, egyszerűen anyagi okokból: nem jár rájuk normatíva! Ez azonban csak azon magántanulókra igaz, akik saját döntésük alapján lesznek azok.

             Az igazgatóknak nem érdekük, hogy valaki saját döntése alapján magántanuló legyen, így tényleg érdemes kis protekciót szerezni náluk, de ha a jegyző az ismerősünk, az sem rossz. Az önkormányzaton ugyanis mégiscsak a jegyző a minden, és az önkormányzat az iskola fenntartója... továbbá az övé a végső szó magántanulás engedélyezésekor is!"

             Úgyhogy Livi jó a megérzésed a rugalmas igazgatóval
             A lényeg tényleg ezen van, mert utána igencsak angy a szülő szabadsága, nincsenek konkretizálva dolgok. De persze a felelősség is!
             A www.otthonoktatas.extra.hu oldalt (is) ajánlották még, ha esetleg van, aki még nem ismeri..

             Comment


              #14
              Hű, már most rengeteget tanultam tőletek. Köszi az infokat Livi és Eszter.

              Nagyon izgalmasan hangzik, azzal együtt, hogy én nem merném bevállalni, magam miatt (nem érzem, hogy képes lennék rá).

              És engem érdekelne az, hogy az iskolai közösség szerepét hogyan "pótolják" (nem jó szó) az otthonoktatók. Ez nekem mindig is nagy kérdőjelként lebegett amikor az otthonoktatásról hallottam, de hozzáteszem rögtön, hogy nem mélyedtem még soha bele a témába, úgyhogy ez lehet hogy bugyuta kérdés. Ja, és iskolás gyerekem se volt, csak én voltam iskolás.
              Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
              1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

              Comment


               #15
               nekem voltak ismerőseim, akik otthon oktatták a gyerekeiket, sőt magánsulit is kezdtek más gyerekeknek, de nem voltak sokan, talán12-en.
               Ebben a konkrét családban nem vált be a dolog, mert a közösségbe sosem tudtak később beilleszkedni, az azóta már felnőtt gyerekek. Persze szülőtől függ sok minden, ők konkrétan már ott tartanak, hogy totál rossz a szülőkkel való viszony, az unokáikat sem láthatják a szülők. Szóval gáz. De hallottam én is olyan vidékre le és kiköltözöttekről, akik saját kis kolóniában élnek és úgy tanítják a gyerekeket is, és csak jót hallani.

               Talán kevesen vannak, akiknek a munkájuk ezt megengedi, és alkalmasak is a feladatra, hiszen a gyerek jövője a tét. Igazolást pedig csak a jövő ad majd, az, hogy milyen emberek lesznek.

               Szerintem azért gyerekfüggő is a dolog, én imádtam a sulit, a gyerekközösséget, de pl a tesómnak talán jobb lett volna, ha magántanul, ő utálta a reggel 8-tóli kötött programokat. most is ilyen, de olyan egyetemet végzett, olyan a munkája is, hogy nem kell sanyargatnia magát.

               én konkrétan (pedagógusként) nem merném állítani, hogy alkalmas lennék rá. elég nagy tudomány akár írni olvasni megtanítani, és nem elfogultnak lenni. én kicsit olyannak érzem ezt, mintha magamat akarnám megműteni, nekem nem menne.

               mindezt nem kedvszegésnek szántam, vagy kötözködésnek, csak szabad véleménnyilvánításnak, tehát nem kell egyetérteni, mindennek több oldala van.
               Kinga
               Benjámin 2007, Mirjam 2010, Ruben 2013

               Comment

               Betöltés...
               X