Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Találkozás a halállal

Összecsuk
X
 
 •    
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Találkozás a halállal

  Akció
  közkívánatra.
  Mikor mennyit kell a gyerekeknek a halálról tudni, megzavarja e, vagy nem , ha igen akkor mi zavarta meg.
  De beszélhetünk a hospisról, a gyászról, a halálközeli élményekről is. (Polcz Alain rajongók ide.)
  Kinga
  Benjámin 2007, Mirjam 2010, Ruben 2013

  #2
  pl. szerintem nincs olyan, hogy vki meghalt, de vissza jött, az akkor nem halt meg, ezért én jobb szeretem a halálközeli szót használni.
  Kinga
  Benjámin 2007, Mirjam 2010, Ruben 2013

  Comment


   #3
   Mi nem beszélünk dikertben erről a gyerkőcöknek, de most halt meg a dédijük. Elmondtuk neki, hogy meghalt és hogy elköltözött a Jézuskához. Amikor lementünk hozzájuk, mindig első dolga volt, hogy beköszönjön neki, de most teljesen megértette a dolgot és csak 2. nap délután kérdezte meg, hogy hol van. Akkor bevitte a nagyija, megmutatta hogy nincs a szobában, és nem kereste tovább.
   Lili Eperke , Soma Bernát és Fanni Csenge anyukája
   Aki aromaterapeuta is

   Comment


    #4
    Hát mi sajnos nagyon érintve voltunk a dologban 2007 tavaszán.
    Bence fiam édesapja akkor távozott az élők közül ,teljesen váratlanul.
    Akkor volt Bence 4 és fél éves,valahogy muszály volt neki elmondani.Azt mondtam,hogy meghalt és felköltözött a mennyországba,ahonnét ő mindíg figyel rá!
    Korához képest nagyon jól felfogta,de elfogadni szerintem sosem fogja.És bizony törést okoz akárhogy tálaljuk a dolgot,ha nem is rögtön ..nállunk is kb. fél év után jelentkeztek a problémák.
    GyöngyeszBencus 2002/12 16 és Petra 2008/04 28 anyája
    Mivel már nagyon ritkán járok erre kérlek próbáld velem a facebook oldalamon felvenni a kapcsolatot,köszi

    Comment


     #5
     Saját tapasztalatom még nincs ,de elveim vannak. A halál ugyanúgy része az életnek, mint a születés, vagy bármi más. Sok-sok magyar népmesében szó van róla akár megszemélyesítve is, de a mesékben is meghal az öreg király, a szegény ember stb stb. Előbb utóbb pedig a családban, vagy ismeretségi körben is lesz valaki, akinek a halálával szembesülnie kell a gyermeknek. Férjem édesapja akkor halt meg, amikor Kómi még a pocakban volt, tehát ő eleve nem fogja ismerni az egyik nagyapját, és nyilván előbb-utóbb rájön a hiányra. Ha mi felnőttek sem miszitfikálják túl, akkor a gyerekek sem fogják azt gondolni, hogy ez valami természetellenes, gonosz dolog. Persze nyilván itt már világnézeti , vallási aspektusok is képbe kerülnek. Én úgy látom, hogy a vallásos emberek jobban föl tudják dolgozni, mivel számu(n)kra, illetve reményei(n)k, hitü(n)k szerint a halállal nem ér véget minden. Nekem gyermekkoromban elé sok "élmény" jutott sajnos, a szüleim mindig őszinték és korrektek voltak. Nemrégen húnyt el az egyik nagybátyám, akinek van egy négyéves unokája. A kisfiúnak pár napig nem mondták el, hogy mi történt, mert temetést szerveztek ,egymást vigasztalták, az anyukája is félt még a dologtól és kereste a megfelelő alkalmat stb. Amikor a temetés után felmentünk hozzájuk, ott volt az unokaöcsém is. Csak rá kellett nézni a gyerekre... teljesen egyértelmű volt ,hogy tudja. Mindent tudott, pedig senki nem mondott neki semmit. Anyukám akkor mondta is az unokatesómnak, hogy beszéljen a kisfiúval gyorsan, mert látja rajta, hogy nagyon várja már. ÉS a kisfiúnak az első kérdése volt mielőtt még az anyja bármit is mondhatott volna neki, hogy ha meghalt a papa ,akkor most hol van? Szóval szerintem nem szaabd félni erről beszélni a gyerekekkel.
     Szilva


     Kornél (9) Bolda (7) Rozga (4) Kolos (1)
     Hurcibaba Klub (8)

     Comment


      #6
      Nekünk sajnos van saját tapasztalatunk. 3 héttel a 3. gyerekünk születése előtt veszítettük el a férjem édesanyját.
      A kislányomnak már mondogattuk, hogy nagyon beteg. Egyszer rákérdezett, hogy meghalhat-e, ha nem sikerül meggyógyítani. Megmondtuk neki az igazat.
      Mivel hívők vagyunk egy kicsit könnyebb. Tudja, hogy a Mennyben van. Mi kerestük a lehetőségeket, hogy beszélhessünk róla, elősegítendő a gyászmunkát.
      A középső nem fogta fel. Csak hónapokkal később kérdezte, hogy hol van. Már nem is emlegeti. Pedíg nagyon szerette...
      Kata
      Dorka(2004), Gábor(2006) és Péter Baba(2008) anyukája

      Comment


       #7
       Gyöngyi, nem is tudtam, sajnálom. Még mindig vannak problémák?

       Furcsa, hogy sokszor mennyivel egészségesebb a gyerekek hozzáállása, mint a felnőtteké.
       Kinga
       Benjámin 2007, Mirjam 2010, Ruben 2013

       Comment


        #8
        Én is Polcz Alain rajongó. Azóta, hogy a fősulin volt egy fél éves szemináriumom a gyermekek és a halál témájában.
        Férjemnek él a nagypapája. Áprilisban lesz 95 éves. Így télen nehezen tűri a bezártságot, és gyakran mondogatja, hogy job lenne meghalni. Nem zavarja, hogy a gyerekek is hallják. (ő az egyébként akiről meséltem, hogy benn volt a gyerekei születésénél, és segített a bábának és a feleségének). Hanna ezért már most kérdezget. És nekem is könnyebb így, mert nem akkor fog vele szembesülni, amikor esetleg dédi (vagy valaki más)elmegy. Mi rendszeresen járunk a temetőbe is, és akkor is beszélünk a témáról, ha kérdez.
        A legdurvább kérdése az volt, hogy Gitta is meg fog halni?
        Ezt azért kérdezte, mert megbeszéltük, hogy aki születik, az meg is hal. És Gitta ugye nemrég született... Mikor rákérdezett, hogy miért, megbeszéltük, hogy úgy jövünk ide, hogy megszületünk, és úgy megyünk tovább, hogy meghalunk.Ez neki most elég.
        Niké és Hanna (2006,04,07),Gitta (2008,03,14), Zsuzska (2010,09,15)
        Egri hordozóklub csütörtökön és Mezőköves minden szerdán
        Beli Buba babahordozo-tanfolyamvezető vagyok
        írj a gmailemre az is cyanus

        Comment


         #9
         Ez nagyon érdekes téma. Szerintem - és bocsánat a hasonlatért, semmi más párhuzamot nem vonnék a kettő között - úgy kell ezt kezelni, mint a nemiséget. A gyerekek mindig csak annyit kérdeznek róla, amennyit képesek meg is érteni. A felnőttek ott rontják el a dolgot, hogy vagy azt hiszik, hogy valamihez még kicsik, vagy éppen ellenkezőleg, olyan dolgokat terhelnek rájuk, amire még nincsenek felkészülve. Szóval szerintem is mindig mindenről lehet és kell is beszélni, mert a titkolózás, a dolgok elmaszatolása (erre értettem a hasonlóságot) az többet árt, mint használ. A gyerekeket ösztönösen is foglalkoztatja a halál, és ha nem merünk velük erről beszélni, akkor ez valami nagy, sötét, félelmetes, szorongást keltő dolog lesz számukra. És ahogy a beszédben is őszintének kell velük lenni, úgy a cselekedeteinkben is. Én pl. soha nem tartottam helyesnek azt, ha valaki megpróbálja leplezni az érzéseit egy gyerek előtt. Azt gondolom, hogy a gyerekek akkor tudják a helyén kezelni a halált, ha amellett hogy megkapják róla a számukra szükséges információt, megtapasztalhatják azt is, hogy mit jelent ez a környezetük számára. Hogy igenis fájdalmas és szomorú, ha valakit elveszítünk, mert nagyon fog hiányozni, és ilyenkor szabad sírni meg hasonlók. Én azt tapasztalom, hogy azoknál az ismerőseimnél, ahol valamiért mesterkéltség lebegte be a haláleseteket, ott a gyerekek sokáig nem nagyon tudtak mit kezdeni a helyzettel. Éppen ezért azt sem tartom feltétlenül jónak, hogy ha egy kisgyereket azért nem visznek el egy temetésre, mert jaj ezt nem kéne látnia. Mert voltaképpen mit nem szabad látnia? Hogy szomorúak vagyunk és elesettek, hogy ne mondjam gyengék? Szerintem pont attól fogja tudni tiszteletben tartani mások gyászát (és a sajátját is), ha tisztában van azzal, hogy ilyenkor az ember elesett, és támogatásra van szüksége. Szóval ahogy a legtöbb természetes dolgot, úgy a halált is a maga természetességében kéne megélni. Ahogy régen az egész család odagyűlt a halott ágya köré, sőt siratóasszonyokat hívtak, hogy a gyászolók bátran szabadjára engedhessék a fájdalmukat.

         Bocs, kicsit össze-vissza voltam, meg sok is, de sajnos elég sok rossz példát láttam a környezetemben, és annyi minden kavarog bennem, de azért remélem, érthető volt...
         Utoljára szerkesztette Zituci; 2009.01.30., 22:37.
         Zita, Csenge (2008.02.15.), Marci (2011.09.16.) és VBA2C Hajna (2014.11.29.) mamája
         Zita mama oldala
         Támogasd a Közép-budai Waldorf Iskolát!
         Ölbebaba - Ölelés Babahordozó Egyesület
         Babahordozási tanácsadó, tanfolyamvezető vagyok. Kérdezz bátran, segítek!
         Eltűnések idején emailben elérhető vagyok (szhzita és gémélpontkom).

         Comment


          #10
          Gyöngyesz És azóta rendeződött a dolog?
          Zita, Csenge (2008.02.15.), Marci (2011.09.16.) és VBA2C Hajna (2014.11.29.) mamája
          Zita mama oldala
          Támogasd a Közép-budai Waldorf Iskolát!
          Ölbebaba - Ölelés Babahordozó Egyesület
          Babahordozási tanácsadó, tanfolyamvezető vagyok. Kérdezz bátran, segítek!
          Eltűnések idején emailben elérhető vagyok (szhzita és gémélpontkom).

          Comment


           #11
           Halál és nemiség - Erosz és Tanatosz - máris Freud környékén karcolunk
           http://moshatopelus.blogspot.com/
           Egy apuka, aki kendőben hordoz, és (sok)mindent tud a mosható pelenkáról
           Benjámin (2007.11.10.) Mirjam (2010.02.07.)

           Comment


            #12
            Zituci, teljesen egyetértek veled.

            Eszter
            B1 (2004) és B2 (2007)


            Új termékek érkeztek! http://dejavuvilag.hu/
            Facebook, naponta frissül: https://www.facebook.com/dejavuvilag
            Mamami topik: http://www.mamami.hu/forum/showthrea...t=deja+vil%E1g[/SIZE]

            Comment


             #13
             laeres eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             Halál és nemiség - Erosz és Tanatosz - máris Freud környékén karcolunk
             Hajjaj... Nem akartam amúgy semmi extrát kihozni a dologból, csak a fősulin jártam egy félévet szexuális nevelésre, és ott fordult elő az a téma, hogy miről hogy és mikor kell/lehet/érdemes beszélni a gyerekekkel.
             Zita, Csenge (2008.02.15.), Marci (2011.09.16.) és VBA2C Hajna (2014.11.29.) mamája
             Zita mama oldala
             Támogasd a Közép-budai Waldorf Iskolát!
             Ölbebaba - Ölelés Babahordozó Egyesület
             Babahordozási tanácsadó, tanfolyamvezető vagyok. Kérdezz bátran, segítek!
             Eltűnések idején emailben elérhető vagyok (szhzita és gémélpontkom).

             Comment


              #14
              Zituci: tökéletesen egyetértek.
              Igazából egyébként szerintem manapság pont az a probléma, (mint a nemiségnél is), hogy mindenhol csak annyit mondanak, hogy beszélj neki a korának megfelelően, de a legtöbb szülő nem tudja mi a korának megfelelő válasz. Rengeteg könyvet ísmerek a témában, de például példamondatokat egyik sem tartalmazott.
              Nálunk apa például, egyáltalán nem tudja mit mondjon, holott azt tudja, hogy a korának megfelelően kéne vele beszélni. Szóval én mindig azt mondom, hogy várjuk meg amíg a gyerek kérdez, és ha kevés volt az info, úgyis tovább fog kérdezni, ha tudja, hogy megkapja rá a választ.
              Niké és Hanna (2006,04,07),Gitta (2008,03,14), Zsuzska (2010,09,15)
              Egri hordozóklub csütörtökön és Mezőköves minden szerdán
              Beli Buba babahordozo-tanfolyamvezető vagyok
              írj a gmailemre az is cyanus

              Comment


               #15
               Igen, igazából nagyon ügyesen tudnak segíteni nekünk azzal, ahogy kérdeznek. Valószínűleg éppen emiatt nincs is nagyon szükség példamondatokra, mert legtöbbször elég egyértelmű a kérdés, és így a válasz is, csak nem kell túlbonyolítanunk a dolgokat. Aztán a gyerkőcök úgyis le fogják állítani a dolgot - ahol megkapták, amit akartak - annyival, hogy "aha értem". És ezt is olyan bájos természetességgel tudják mondani.
               Zita, Csenge (2008.02.15.), Marci (2011.09.16.) és VBA2C Hajna (2014.11.29.) mamája
               Zita mama oldala
               Támogasd a Közép-budai Waldorf Iskolát!
               Ölbebaba - Ölelés Babahordozó Egyesület
               Babahordozási tanácsadó, tanfolyamvezető vagyok. Kérdezz bátran, segítek!
               Eltűnések idején emailben elérhető vagyok (szhzita és gémélpontkom).

               Comment

               Mamami portál footer

               Összecsuk

               Friss bejegyzések

               Összecsuk

               Cikk a mamami portálról

               Összecsuk

               szivárvány
               Betöltés...
               X