Főoldal Egyéb kategória Hogyan készüljek a császármetszésre?

Hogyan készüljek a császármetszésre?

by maja

A kismamák ma már egyre többet készülnek babájuk érkezésére. Érthetően mindenkinek az a vágya, hogy a szülés és születés útja minél háborítatlanabb legyen, a lehető legkevesebb beavatkozással. Vannak azonban olyan baba-mama párosok, akiknek a császármetszés az útjuk. Ami nem jó vagy rossz, egyszerűen csak akkor, abban a pillanatban ez mindkettőjük útja, hogy jól legyenek. Érdemes készülni erre a lehetőségre is, ezért összeszedtünk pár tippet, ami jól jöhet császármetszés esetén.

Tájékozódj a jogaidról és az intézményről, ahol szülni fogsz

A császármetszéssel szülő nőkre is ugyanazok az alapvető jogok vonatkoznak, mint bárki másra, aki az alapellátásba bekerül. Beletartoznak ebbe olyan alapdolgok, mint a méltóság tiszteletben tartása, a tájékoztatás, a döntésben való részvétel vagy az újszülöttel való közös elhelyezéshez való jog. De hogy ez hogyan működik a gyakorlatban, az erősen intézményfüggő. Ezért fontos lépés, hogy megismerjük a választott intézmény szokásait, alapvető sarokpontjait, hogy mit engednek és mit nem császármetszés esetén. Befolyásoló tényező az intézetvezető és az ügyeletes orvos szemlélete, és azon is sok múlik, hogy az adott helyzetben kik vannak a kismama körül. Az ismerkedés közben érdemes kérdéseinket, kéréseinket megfogalmazni és átbeszélni az adott intézményben dolgozó szakemberekkel.

Érdemes ismerkedni a császármetszés természetével és ennek mentén egyeztetni a lehetőségeinkről

A császármetszést korábban alapvetően életmentő helyzetekben alkalmazták. Mára azonban annyit korszerűsödött az eljárás, hogy megelőzésként (vagy sajnos indokolatlan esetekben) is szokták alkalmazni, így ma Magyarországon a babák csaknem 42%-a császármetszéssel jön világra. A korábbi eljárásokhoz képest mára már sokat finomodott a módszer, és egyes intézményekben megélhető ebben is a gyengédség. Ha ismerjük a császármetszés természetét, és azt is, hogy mi az, ami a lehető legközelebb áll a kisbaba ideális útjához, akkor ebből a tudásból el tudunk indulni a realitás felé, és feltárni azokat a pontokat, amiket érdemes átgondolni, megbeszélni a műtétre készülve. 

Létezik már gyengéd császármetszés, ahol a baba a számára nyitott résen keresztül önmaga dolgozza ki magát a külvilágba. Fontos momentum, hogy gyengéd császármetszés esetén nem vágják el azonnal a köldökzsinórt, hanem hagyják egy-két percig pulzálni, így a kisbaba hozzájuthat a méhlepényben tárolt vérmennyiség nagy részéhez, ami elengedhetetlen a vastartalékai feltöltéséhez. Talán a legfontosabb mozzanat pedig az, hogy a kisbaba műtéti körülmények között is érkezhet az édesanyja mellkasára. (Amennyiben ez a választott intézményben lehetséges, érdemes vastag takaróval készülni, mert a műtőben hideg van).

Ha ezek nem valósulhatnak meg, mert nem olyan intézményben szülünk, ahol ezt támogatják, már az is nagy dolog, ha születést követően odatartják a kisbabát az anyukájához, meg tudja nézni, megpuszilni, érintkezik a bőrük. Az pedig külön jó még, ha az anyuka kezét szabaddá lehet tenni, hogy meg tudja fogni a babáját.

Mi történik, miután megszületett a babám?

A legtöbb intézményben a műtőben van egy üvegfal, ami mögül az apa figyelemmel kísérheti a folyamatot, de be nem mehet. A műtőben az anya elé ki van feszítve egy paraván, és a megszületést követően a legtöbb esetben odatartják az anyához a babát, majd elviszik megvizsgálni. Az apa elkísérheti a babát a vizsgálatra, és ha mindent rendben találnak, meg is kaphatja a mellkasára. Ekkor a babák többnyire megnyugszanak.

Dúlai támogatás

A dúla elsődleges feladata ebben a helyzetben a szülők támogatása, hogy legyen egy érzelmi, biztonsági háló körülöttük. Ismeretei alapján el tudja mondani, hogy mi fog történni, mire lehet számítani. A szülés és születés pillanatában, amíg az anya a műtőben van, tudja támogatni, erősíteni az apát. Majd amikor a baba megszületik és elviszik megvizsgálni, az apuka kerül fókuszba, mert a babával mehet és kérheti a szőrkontaktust. Ezután pedig a dúla az édesanyára fókuszál, akit próbál erősíteni, amíg vissza nem kapja babáját. Műtét után sokáig csak háton szabad feküdni, a mozgásban is korlátozottabb az anyuka. Ebben az esetben is nagy segítség, ha mellettünk van a dúlánk, aki segíti a picit a mellkasunkon tartani, segíti a szoptatást vagy a szükséges dolgokat odaadni, amíg az apa nincs jelen.

Szülésznői támogatás

Ha az adott intézmény szabályzata engedi, lehet fogadott szülésznőnk is. Hasonlóan a dúlához, lelki támogatást tud nyújtani a nehéz percekben. Emellett jól kiismeri magát az adott intézményben, tudja mikor mi fog történni, mi a szokás, a rutin és erre fel tudja készíteni a szülőket. A szülésznő a műtét utáni megfigyelőben is gondoskodhat az anyukáról, segíthet a szoptatásnál és praktikus tanácsokkal tudja ellátni az új családot.

Császármetszés és szoptatás

Sok helyen találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy a császármetszés rontja a szoptatás esélyeit. Ez önmagában nem igaz. A szoptatást a műtétet követő szeparáció nehezíti meg. Sok helyen hat-tizenkét óráig nem találkozik babájával az édesanya, pedig császármetszés esetén is az lenne a legfontosabb, hogy minél előbb mellre kerüljön a baba.  Ha nincs szeparáció, akkor szinte ugyanolyan esélyekkel indulnak a szoptatásban a császármetszéssel született babák is, mint a hüvelyi úton érkezettek. Általában negyvennyolc óra alatt elindul a tejtermelés, ez a császármetszések esetében kitolódhat néha hetvenkét órára, de ennél markánsabb különbség nincs. Ha azt sikerül elérni, hogy ne válasszák el a babákat és az anyákat, akkor az nagyban át tudja segíteni az adott helyzetet.

Saját kórházi szoba előnye

Ha van rá lehetőség, érdemes a választott intézményen belül saját szobát igényelni. A császármetszést követően nehezebb a mozgás. Az lenne az áldásos, ha minden kismamának lenne segítsége a műtét után, mert nehéz egyedül ellátni a kisbabáját. Privát szoba esetén nincs korlátozva a látogatók száma, így könnyebb együtt lenni akár az apukával, akár dúlával. Ez térítéses szolgáltatás. Az ára intézményenként változó, erről helyben lehet tájékozódni.

Kórházi csomag

Az alapvető csomagon túl, császármetszés esetén, van pár dolog, ami megkönnyítheti az első napokat. A műtétet követő hat-nyolc órában nem lehet mozgatni a fejet, így jól jöhet egy sportkulacs és szívószál. Érdemes több darab magas derekú bugyit is bekészíteni, ami nem érintkezik a sebbel (van eldobható is). Érdemes egy kisebb csomaggal készülni, amelybe csak azokat a holmikat tesszük, amikre az őrzőszobában szükségünk lehet (ide kerül az édesanya közvetlenül a műtét után).

A test regenerálása

A császármetszést követő fájdalmak miatt az anyukák félnek a legapróbb mozdulatoktól is, ami teljesen érthető, viszont a későbbi regenerálódás szempontjából elengedhetetlen, hogy a műtétet követően minél hamarabb mozogjanak. Pár órával a műtét után az egész pici mozdulatok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy könnyebb legyen majd a műtét után az első felkelés. A komoly hasi beavatkozás miatt speciális helyzetben vannak az anyukák a gyermekágy alatt is, ezért kiemelten fontos számukra, hogy célzott, regeneráló mozgást végezzenek, egészen a tizenkettedik hétig, és utána kapcsolódjanak be egy szülés utáni regeneráló programba. A csaszarvonal.hu oldalon például letölthető egy applikáció, ami segíti a regenerálódás folyamatát.

Készülés lélekben

„A szülés kitüntetett jelen, amely magával hozza a múltat és előrevetíti a jövőt.”

Jó ezzel a szép gondolattal érkezni a szülés és születés pillanatához, akárhogyan is alakul. Jó, ha készülünk arra, hogy a szülés útja sokféle lehet, és nem csak a hüvelyi szülés számít szülésnek. Sok esetben a hasi szülés a baba és mama útja.

De a császármetszések esetén is merőben más a programozott, illetve a  sürgősségi császárra való készülés. Bármelyik is következzen be, ha a kismama fel tudja tenni a kérdéseit és azokra a szakemberek megnyugtató válaszokat tudnak adni, akkor nagyobb eséllyel tudja elfogadni, hogy abban a helyzetben, abban az időpillanatban a császármetszés a legjobb út a babának és neki. Mindezek mellett a császármetszés után sok anyukában alakulhat ki hiányérzet vagy egy olyan érzés, hogy valamit nem tudtak megcsinálni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a műtétet követően minél rövidebb legyen a babától való szeparáció, hogy minél előbb legyen meg az újratalálkozás, hogy az édesanya vissza tudja kapni a kompetenciaérzeteit. Ma már több helyen is működnek olyan csoportok, ahol szakemberek segítenek feldolgozni a császármetszés élményét. Ilyen például a Szilánkok csoport vagy a Császárvonal csoportjai is.

Amikor a szülésünkre készülünk, érdemes a babának azt is elmesélni, hogy mi fog történni akkor, ha császármetszéssel érkezik a világra. A kapcsolatanalízis terápia során például mindig készülnek a kismamák erre az útra is. A terapeuta egy szöveggel segíti az édesanyát, hogy szavakkal is meg tudja fogalmazni, ami rájuk vár császármetszés esetén.

Majamami

!Könyvajánló! Az Anyasebek, egy könyv a császármetszésről, a szülésélmény pszichológiájáról, lelki hátteréről, a gyakran fellépő problémákról és feldolgozásuk lehetőségeiről.

Hogyan éli át lelkileg egy édesanya a császármetszéssel történő szülést, ha sürgősségi beavatkozásként, vagy éppen az orvosok nem megfelelő hozzáállásának következményeként került rá sor? És mit jelent azok számára, akiknek valamilyen biológiai okból szóba sem jöhetett más út a gyermekvállaláshoz?

Berencsi-Eke Csilla, a könyv szerzője számos, egymástól nagyon különböző történetet gyűjtött össze az érintett anyák tollából. A könyvet itt éred el.

!Könyvajánló! A lelki köldökzsinór könyvben a baba-mama méhen belüli kapcsolatáról olvashatunk. Megismerhetjük az „intelligens magzatot”, a kapcsolatképes pici emberkét, aki képes reagálni a mama üzeneteire, sőt kezdeményezi ezt, boldog ellazultságban tudja élvezni az édesanyjától kapott biztonságot, tud jelzéseket adni, sírni, megijedni, szenvedni, tiltakozni, kötődni. hogyan maga a kapcsolat a baba és a mama között. Izgalmas, meglepő és megindító történetek adnak hírt arról, mi minden tud megtörténni ebben az intim világban. Megismerhetjük tizenöt várandós édesanya élményeit, a kisbabájával egymásra találás örömét, a formálódó, erősödő köteléket, amely minden későbbi emberi kapcsolat ősmintája, a bizalom, biztonság, életöröm és életszeretet forrása. A könyvet itt éred el.

Korábbi interjúnk a gyengéd császármetszésről, itt.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.