Főoldal CsaládNők világa NAGYMAMA-STAFÉTA HALÁSZ JUDITTAL

NAGYMAMA-STAFÉTA HALÁSZ JUDITTAL

"Régi mesékre emlékszel-e még..."

by maja

Fotó: Magánarchívum

Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is beengedett minket a nagymamai térbe és megosztotta velünk gondolatait a Nagymama-stafétában. Boldogság, hogy nekem megadatott személyesen is találkozni vele, hiszen éveken keresztül voltam jelen szervezőként a debreceni gyermeknapi koncertjeinél. Volt azoknak a napoknak egy megfoghatatlan huncut bája. Mi felnőttek is izgulva fogadtuk, de az igazi élmény mindig a gyermekek csillogó tekintete volt, ahogy meglátták a színpadra érkezni.

Az első találkozásunk óta sok év telt el és ma már én is gyermekeimmel hallgatom dalait, mégsem tudom feledni a pillanatot, amikor először fogadhattam. Nálam már csak a koncertre készülő gyerkőcök voltak izgatottabbak. Alig várom, hogy végre a sajátjaimmal közösen is átéljük a varázslatot. Addig is itthon zenélünk és hallgatjuk meg ezredjére is a Somderét, Csiribirit, Micimackót, a Vannak még rossz gyerekeket és még sok-sok kedves dalocskát.

Mamami: Milyen nagymamának tartod magad?

A nagymama mindig készen áll és mindig van ideje

és nála jobban nem szereti az unokát senki se

A nagymama mindent megenged és nála mindig jó

hogy legyen ki csak veled törődik, a nagymama arra való

Halász Judit: Mikor az első unokám megszületett, örömömben egy lemezt készítettem a nagymamákról, arról, hogy milyennek képzelem én az igazi jó nagymamát, és persze az unokát is, aki megosztja örömét, bánatát a nagyival. A nagymama ahol tud segít, megvéd, tanácsot ad. Én ilyen nagymama leszek! Persze nem számoltam azzal az aprósággal, hogy a család hány tagja akarja még saját okos, jó, sőt legjobb tanácsaival nevelni az újonnan jött csemetét. Arról is elfelejtkeztem, hogy én aktív „dolgozó” vagyok, aki nem rendelkezik úgy az idejével, mint egy mesebeli nagymama. Az én egyik nagymamám csodás sztrapacskát főzött, és olyan meséket költött, hogy hasamat fogtam a nevetéstől! A másik Tutsek Annát olvasott, akinek mulatságos Cilikéitől jókedvűen aludtam el. Ő meg akart tanítani főzni is, de ezt kikértem magamnak, „Nem képzeled Nagyi, hogy ilyen marhasággal fogom tölteni felnőtt koromat?” Aztán mikor férjhez mentem, és külön lakásba költöztünk, naponta több telefont bonyolítottam vele és anyámmal, főzési utasításokat kérve.

Én megpróbáltam saját lehetőségeim szerint kitalálni, mi is lehet jó a (később már három fiú) unokáimnak. Nem volt könnyű, mert életük első 3-5 évét az óceánon túl élték, a legkisebb pedig az elsőt, mivel a fiam ott dolgozott. De amikor hazajöttek a mesék és a dalok birodalmában próbáltam náluk sikert aratni, ha időnként nálunk aludtak. Amikor játszottunk valamit, akkor feltettem valami Chopin, Vivaldi, vagy Mozart lemezt, halkan, háttérzenének, azt remélve, hogyha később majd hallgatnak hasonlót, a kiegyensúlyozottság nyugalmas érzéseivel teszik.  Eljött az idő, amikor az ételekkel volt sokféle problémájuk. Egyik ezt nem szerette, a másik meg azt. Akkor találtam ki egy levest, amivel a legnagyobb sikert arattam. Zöld levesnek neveztem el, a színe miatt. Azt hittem, ezt meg sem fogják kóstolni, olyan méregzöld színe volt. De tévedtem! És mindent bele tudtam turmixolni, amit egyébként nem voltak hajlandóak megenni. Azóta sokat változott a recept, de hetenként szerepel az étrendünkben.

Hogy milyen nagymama vagyok? Igyekszem a gyerekek segítségére lenni, és a családnak is megfelelni.

Mamami: Melyek a nagymamaság legörömtelibb élményei, pillanatai?

Halász Judit: Természetesen a gyerekek sikerei, vagy a közös élmények. Soha nem felejtem el, milyen érzés volt, amikor egy távoli osztrák sí-helyen legidősebb unokánk (akkor 5 éves), megnyert egy versenyt! A díjátadásnál neki játszották el a magyar himnuszt! Amikor megmutathatunk nekik egy várost, akár itthon, akár a nagyvilágban. Amikor megoszthatjuk velük azt az élményt, amely velünk történt, mikor először megláttuk Velencét, vagy akár Bécs nevezetességeit. Ma már kamaszok, fiúk, nem könnyű a közelükben maradni. Nagyon sokféle új hatás éri őket, és csak remélni tudom, hogy megtalálják azt a közeget, társaságot, amely hasznukra válik.

Mamami: Kísérték-e kétségek, fájdalmas, nehéz érzések, pillanatok a nagyszülővé válást? Megváltozott-e a kapcsolatod a gyerekeiddel, ahogy szülők lettek?

Halász Judit: Nagyszülővé válni számomra öröm volt és boldogság. Nekem csak egy fiam van, neki három! Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy nem én vagyok az első számú tanácsadó, hanem a gyerekek anyukája. Nekem pedig alkalmazkodnom kell hozzájuk. Eleinte sok mindenben hangot adtam a véleményemnek, de rájöttem, hogy ezzel esetleg kettejük között teremtek konfliktust, ezt pedig szeretném elkerülni. Felnőttek, meg kell adnunk nekik azt a bizalmat, hogy ők sem viszik másfelé a gyerekeket, csak esetleg más módon. Talán ezt volt a legnehezebb megtanulnunk, vagy mondjam úgy, megszoknunk.

Mamami: Ha bármit kívánhatnál az unokáidnak jövőjükkel kapcsolatban, mi lenne az?

Halász Judit: Hogy mit kívánok az unokáimnak? Természetesen először azt, hogy legyenek egészségesek, hogy béke legyen és a Földet ne tegyék tönkre az emberi felelőtlenségből származó veszélyes változások. Azt kívánom, hogy találják meg azt a foglalkozást, hivatást, munkát, ami nekik is örömöt okoz. Az ember élete legnagyobb részét munkával tölti, és nehéz élete van annak, aki hétfőn már egy sóhajjal ébred, hogy végig kell dolgoznia az egész hetet. Én azt kívánom az unokáimnak, hogy a munkájuk legyen az érdeklődésük központja is, amiről hétvégén, vagy bármelyik pillanatban szívesen gondolkoznak, és a gondolatuk megoldását siker koronázza. Egy szóval szeressék majd a feladatukat! Találják meg a hozzájuk legjobban illő társat. Ismerjék meg a világot. Legyen szerető családjuk, és tartsák meg jó kapcsolatukat, segítő készségüket testvéreikkel.     

Ha úgy érzed, már tűrhetetlen, hogy senki nem figyel rád…

…s ha azt hallod, hogy jobban tennéd, ha befognád a szád,

akkor azt ajánlom, hívd a nagymamát

Kapcsolódó cikkek