Főoldal CsaládNők világa Kell-e aggódniuk az amerikai nőknek, ha cikluskövető appokat használnak?

Kell-e aggódniuk az amerikai nőknek, ha cikluskövető appokat használnak?

by dalma

Világszerte nők tízmilliói használnak különböző menstruációs alkalmazásokat, amelyek segítenek nekik a tünetek előrejelzésében, nyomon tudják követni rajtuk az ovulációs ciklusukat. A kényelmességnek azonban ára van: a felhasználók személyes adatokat mentenek el egy alkalmazásba, ami viszont nem biztos, hogy garantálja ezen adatok teljes biztonságát.

Most pedig, hogy az Amerika Egyesült Államokban éppen 23 államban tervezik illegálissá nyilvánítani az abortuszt, az adatvédelmi aggályok nők ezreiben erősödtek fel – írja a Business Insider. Felmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy a hatóságok esetleg arra kényszeríthetik a cikluskövető alkalmazások mögött álló cégeket, hogy a felhasználóik adatait adják át nekik – ezen adatokból pedig akár azt is kikövetkeztethetik, hogy az adott felhasználó eshetett-e át terhességmegszakításon.

Nem lehetetlen, hogy hatóságokhoz kerülnek az adataik

Eva Blum-Dumontet, a technológiai irányelvek kutatója úgy nyilatkozott, hogy a felhasználóknak tisztában kell lenniük az alkalmazások használatából eredő kockázatokkal. Azt mondta a lapnak, hogyha az emberek valóban hasznosnak találják a cikluskövető appokat, nem kell feltétlenül megszabadulniuk tőlük, mert kicsi a kockázata annak, hogy az adatok a bűnüldöző szervekhez kerülne, ugyanakkor azt is hozzátette, nem akar hamis biztonságérzetet kelteni a felhasználókban. “Nem valószínű, hogy megosztanák ezeket az adatokat, de nem lehetetlen” – fogalmazott. 

Azt is kiemelte, hogy még mindig nem tökéletesek ezek az appok adatvédelmi szempontból, a cégeknek még mindig lenne tennivalóik annak érdekében, hogy megvédjék felhasználóikat attól, hogy az adataikat harmadik félnek adják át.

Törölni minél előbb?

Egyes vélemények szerint azonban az amerikai nőknek már most törölniük kellene a menstruációs alkalmazásaikat készülékeikről, hiszen ha a hatóságok mégis megszerzik az adatokat, abból súlyos problémák is adódhatnak, hiszen a szigorúbb törvények értelmében mind az abortuszon átesett nő, mind az orvos is akár börtönbüntetést kaphat.

Több, Amerikában népszerű ilyen applikációt tulajdonló cég igyekezett megnyugtatni a felborzolt kedélyeket azzal, hogy nyilatkozatban álltak ki a felhasználóik adatai védelme mellett. Blum-Dumontet szerint ezen vállalatok nyilatkozatai, bár biztatóak voltak, “konkrét lépések” kell őket követniük – például ígéretet kell tenni arra, hogy értesítik a felhasználókat, ha személyes adataikat a bűnüldöző szervek kérik ki.

Ti használtok cikluskövető applikációt?

Fordította: Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.