Főoldal CsaládNők világa Mit adhat nekünk nőként a cikluskövetés?

Mit adhat nekünk nőként a cikluskövetés?

Interjú Tornai Ildi Billings Ovulációs Módszer ® oktatóval, termékenységtudat-oktatóval

by maja

Fotó: Márti fotóz

Lányként a világra születve életünk során, különböző Életkörökbe avatódunk be. Fontos és áldásos lenne, ha ezekről az életkörökről elődeink, nagymamáink, anyukáink élettapasztalatai által kerülnénk közelebbi kapcsolatba, az ő tudásuk eszenciáit ízlelgetve tudnánk, a magunk útját előkészíteni és megélni.

Ezzel szemben, ma azt tapasztaljuk, hogy fontos és nagyon alapvető információk nincsenek a birtokunkban, így például a női test, saját testünk csodáiról és működéséről sem tudunk sokat. Azt látjuk, hogy rengeteg félelem és tévhit kapcsolódik magához a szülésünkhöz is, de úgy érzékeljük, hogy ezek sokkal korábbról származnak, hiszen hogyan is tudnánk megérkezni otthonosan a szülésünkhöz, ha magát a nővé válásunkat is tabusítva, tőlünk elidegenedve kell megélnünk.

Mik ezek a tabuk, és miért épültek be a társadalmi hitrendszerünkbe? Ezek ellenére hogyan tudjuk a lányainkat felkészíteni a menstruálás gyönyörű megtapasztalására? Hogyan lehet segíteni, hogy ne az undor, hanem a csodálat kapcsolódjon ehhez az állapothoz? Hogyan tudunk és miért fontos, nőként jól kapcsolódni a ciklusunkhoz?

Hála és öröm, hogy Tornai Ildikó Billings Ovulációs Módszer ® oktató és cikluskövetés-oktató vállalta felkérésünket és egy gyerekektől hangos délutánon beszélgettünk a fenti kérdésekről.

Mamami: Mielőtt jobban belemennénk a ciklustudatosság témájába, kérlek, mesélj nekünk arról, hogy hogyan is lettél cikluskövetés-oktató? Mi a te történeted ezen az úton?
Fotó: Csontos Lea

Tornai Ildikó: Eredetileg, angol-német szakos nyelvtanár vagyok, de 15 éve egy multi cégnél dolgozom. Négy gyermekem van. A legkisebb gyermekem születése volt az az élmény, ami a női segítő foglalkozások felé terelt. Ő háborítatlanul született, és ez a megélés óriási hatással volt rám. Olyan más minőségű segítségeket kaptam ebben az időszakban, hogy úgy éreztem, szeretnék én is képessé válni arra, hogy ily módon tudjak segíteni nőtársaimnak, így dúlává képeztem magam. Ez volt az első vonal, ami által kapcsolódtam a segítő szakmákhoz.

A másik vonal, ami bejött az életembe, az a természetes családtervezés, cikluskövetés. Nem áll hozzám közel, hogy mesterségesen gátoljuk a fogamzást, de a negyedik gyermekünk születése után eljött az idő, hogy erre megoldást találjunk a férjemmel. A természetes családtervezést sok tévhit és előítélet kíséri, és én magam is sokáig elhittem ezekből jópárat. Egészen addig, amíg találkoztunk egy házaspárral Nyíregyházán, akik a magyarországi Billings Központot vezetik, és hallottam tőlük egy hiteles, személyes beszámolót erről a módszerről. Abban a pillanatban éreztem, hogy ezt én is szeretném megtanulni. Ezt követően elvégeztem a másfél éves, nemzetközileg akkreditált Billings oktatói kurzust. Azóta folyamatosan dolgozom ezen a területen, előadásokat, egyéni oktatásokat is tartok.

Mamami: Miért pont a Billings Ovulációs Módszer®? Mi győzött meg téged?

Tornai Ildikó: Amikor először megismerkedtem a Billings módszerrel, megtapasztalhattam, hogy egy egyszerű, biztonságosan alkalmazható rendszerről van szó, még a szoptatás időszakában is. A szoptatás egy olyan női életszakasz, ami komoly hormonális változásokkal jár. Szimpatikus volt, hogy a módszer nemcsak rendszeres ciklusok esetén, hanem az átmeneti időszakokban is működik (pl pre-menopauza alatt is), egyszerűen használható, hatékonysága megegyezik a hormonális fogamzásgátlókéval és jóval magasabb, mint a különböző gátmódszereké (óvszer, pesszárium).

Mamami: Emlékszel arra, amikor megfogalmazódott benned, hogy ez a hivatásoddá is válhat?

Tornai Ildikó: Az a gondolat, hogy ezt magam is szeretném, a saját életemben alkalmazni és emellett másoknak oktatni, nagyon hamar megérkezett. Az, hogy a hivatásommá válhat, több évi tapasztalattal fogalmazódott meg bennem. Jó érzés látni, hogy a Billings átadásával hatással vagyok nők és házaspárok életére és jó érzés megtapasztalni, hogy vannak, akik ennek a módszernek köszönhetik a gyermeküket és vannak, akik ennek segítségével élhetik görcsmentesen a házaséletüket. Összességében ezek a találkozások, élmények vezettek oda, hogy ez egy szuper dolog és szeretném megismertetni másokkal. Vannak egyébként főleg külföldi – amerikai, kanadai, ausztrál – példák arra, hogy orvosok, dietetikusok és Billings oktatók közös praxisban segítik a párokat. Ennek megvalósítása bennem is motoszkál.

Mamami: Milyen céllal találnak meg alapvetően téged a hozzád fordulók?

Tornai Ildi: Három céllal szoktak megkeresni, attól függően, hogy a hozzám fordulók mely életszakaszban vannak. Az egyik cél a babatervezés. Jellemzően azok a párok fordulnak hozzám, akik túl vannak a próbálkozás egy éves lélektani határán és nem érkezik a baba.

A mi protokollunk egyébként nem várja meg az egy évet.

Ha egy gyermekre vágyó pár megtanulja ezt a módszert és tudatosan alkalmazza, egészen pontosan tudni fogja, hogy mikor van a ciklus legtermékenyebb időszaka, amikor legnagyobb eséllyel megtörténhet a fogantatás.

Így ha ezt a módszert használva három-négy hónap alatt nem fogan gyermekük, tudjuk célzottan küldeni őket szakemberekhez és hamarabb kiderülhet a probléma a ciklustáblázat segítségével. Ezáltal felgyorsul a folyamat, ami kevesebb lelki teherrel jár.

Járnak hozzám olyan párok is, akiknél már megszülettek a várt gyermekek, teljes a család és nem szeretnének több gyermekáldást, viszont fontos számukra a nő egészsége és lehetőleg elkerülnék a mesterséges fogamzásgátlást. Nagyon sokan vannak ilyen párok, egyre többen.

A harmadik cél pedig az, amikor nem párok, hanem nők fordulnak hozzám, akik vagy egészségesek és egyszerűen szeretnék megtanulni a ciklusuk működését, vagy van már valamilyen nőgyógyászati nehézségük (endometriózis, policisztás ovárium), amire a cikluskövetés segítségével szeretnének pontosabb rálátást nyerni.  

Mamami: Beavatsz minket abba, hogy hogyan lehet elképzelni a veled való munkát? Mennyi alkalom, mi történik?

Tornai Ildikó: A közös munka egy kezdő beszélgetéssel indul, ahol tájékozódom, hogy az adott hölgynek vagy párnak mik a céljai, mi az egészségügyi hátterük, van-e bármi egészségügyi probléma, amiről tudnom kell, vagy van-e olyan életkörülmény, ami azt teszi indokolttá, hogy kicsit hosszabb legyen a közös munka. Ilyen eset lehet, például amikor a nő szoptat, vagy már tapasztalja magán a változó kor első tüneteit.

Mamami: Lehet tudni, hogy mennyi ideig tart egy közös munka veled?

Tornai Ildi: Két végletről beszélnék. A legrövidebb együttműködés 4 hónap szokott lenni, kétheti rendszeres konzultációkkal. Ez akkor van, amikor a nő ciklusával és egészségével rendben van minden és vagy gyermeket szeretne, vagy a fogamzás elkerülését szeretné megtanulni. Ebben az esetben négy vezetett cikluson megyünk keresztül szorosan nyomon követett személyes oktatás keretében, és ez az idő a legtöbb esetben bőségesen elég arra, hogy megtanulja, mi történik a testében.

Viszont vannak olyan élethelyzetek, melyek hosszabb együttműködést igényelnek. Sokan már úgy találnak rám, hogy valamilyen nőgyógyászati nehézséggel küzdenek (pl PCOS), ebben az esetben hosszabb lesz a közös munka, jellemzően hat-nyolc hónap.

A leghosszabb együttműködésem eddig egy olyan édesanyával van, aki az ötödik gyermeke születését követően szerette volna megtanulni ezt a módszert, fogamzás elkerülésére. Vele két éve dolgozunk együtt, mert igény szerint szoptat, és a ciklusa a kicsi 20 hónapos korában tért vissza. A nemzetközi protokoll azt írja elő, hogy egy szoptató édesanyát az első peteérésig, majd további három cikluson keresztül kísérjünk, így az ilyen típusú együttműködés is hosszabb időt kér. Mivel ezeket a folyamatokat nem lehet sürgetni, mindig türelemmel és személyre szabottan dolgozok.

Mamami: Debrecenben a Szent László Domonkos Plébánia szervezésében korábban volt egy termékenységtudatossághoz kapcsolódó rendezvény. Ennek a sajtótájékoztatóján találkoztam először a Billings módszerrel és ehhez kapcsolódóan egy virágfüzérrel, aminek segítségével a ciklusfázisokat lehet szemléltetni/követni. Mesélsz nekünk erről?

Tornai Ildi: Ahhoz, hogy ennek a fontosságát, szépségét el tudjam mondani, kicsit jobban meg kell ismernünk a Billings módszer hátterét is. A Billings módszert az 1950-es években kezdték el fejleszteni Ausztráliában, majd a 70-es években globálisan is elterjedt és ma már közel ötven millió nő használja Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában , Afrikában és a csendes-óceáni szigetvilágban is. Ez az egyetlen cikluskövetési módszer, amihez abszolút nem szükséges semmilyen eszköz (hőmérőzés, ovulációs tesztek, stb), így az őserdők területein is elterjedt, ami azt jelenti, hogy sok írástudatlan is használja.

A különböző szemléltető eszközöket, mint például a virágfüzért is, arra találták ki a módszer oktatói, hogy írástudatlan párok is megértsék, a ciklus működését. A piros virágok a menstruáció napjait jelölik, a zöld ágacskák a terméketlen napokat, a fehér virágok pedig a termékenység napjait. A csendes-óceáni szigetvilágban azok a nők, akik használják ezt a módszert, az ágyuk fölé kitűzött virággal vagy zöld ágacskával jelölik férjük számára, hogy éppen a ciklusuk mely fázisában tartanak.

Fotó: Márti fotóz
Mamami: Ennek olyan szép a szimbolikája…

Tornai Ildi: A velem dolgozó pároknál is lehet találkozni kreatív megoldásokkal. 🙂 A legegyszerűbb a mai modern világban, amikor a pár letölti a kifejezetten a módszerre kifejlesztett cikluskövetési alkalmazást (BillingsApp), amit közösen használnak, így a férj az aznapi szimbólumból tudja, hogy a felesége a ciklus mely szakaszában tart. De van olyan pár, aki a fürdőszoba tükrén szokta jelölni az aznapi állapotot. A férj és feleség között, ez egy izgalmas, napi szintű kommunikáció.

Mamami: Igen, bennem is az fogalmazódott meg, hogy ez egy közös, összekacsintós titok, amit csak ők tudnak és más nem. 🙂 
Te dúla is vagy, bennem van egy olyan érzés, hogy a női test ismeretét valahogy ki akarják iktatni az életünkből, mint ahogyan a szülés természetes folyamatáért is meg kell küzdenünk, hogy megtörténhessen. Esetleg gondolkoztál már azon, hogy vajon miért is van ez így?

Tornai Ildi: Nehéz erről úgy beszélni, hogy az ember ne essen bele különböző találgatásokba. Érdekes jelenség, hogy ezt a módszert orvosok fejlesztették ki, komoly tudományos háttere van, ez a WHO által a leggyakrabban vizsgált termékenységtudatos módszer. A magyarországi orvosi közösség egyelőre viszont alig ismeri. Vannak kezdeményezések ennek az állapotnak a megváltoztatására, hiszen például úgy néz ki, hogy a SOTE-n 2022-től oktatni fogják a cikluskövetéses módszerek  jelentőségét, hatékonyságát és a diagnosztikában való felhasználási lehetőségeiket. Jó, hogy elindul ez a folyamat, ennek ellenére egyelőre úttörő munkáról van szó.

Természetesen bennem is felmerül a kérdés, hogy ha adott egy tudományosan alátámasztott módszer, amiről már az 1970-es években is a legmagasabb szintű szakmai folyóiratokban lehetett olvasni, miért nem megy át a jelentősége az orvosi berkekben,  miért nem használják, ajálnják. Több válasz is lehetséges. Az egyik, hogy ezekben a módszerekben olyan szinten nincs pénz, mint a fogamzásgátló tabletták forgalmazásában.

Ugyanis ha ezt egy nő, lány megtanulja tizenéves korában, akkor onnantól kezdve ő szabad, nem lesz szüksége tablettára, spirálra, óvszerre, ha nem akar ilyesmit használni. Emellett pedig a ciklustudatosság oktatása, ugyanúgy mint a háborítatlan szülés kísérése, tudást, empátiát, türelmet és hosszú távú, bizalmon alapuló (női) együttműködést igényel.

Egy intézményesített egészségügyi rendszerben erre nincs idő, pénz, energia és sokszor szakember sem.

Mamami: Mikortól javasolnád a módszerrel vagy egyáltalán a cikluskövetéssel való ismerkedést gyermekeknél?

Tornai Ildi: Nem a módszerrel való megismerkedés az első lépcsőfok, mert ez már alkalmazott biológia. Ha egy felnőtt nő tudja a ciklusa működésének szabályszerűségeit, akkor arra ráépíthető egy olyan egyszerű szabályrendszer a Billings által, amivel el lehet érni akár a vágyott megfoganást vagy el lehet kerülni a gyermekáldást. Mindennek az az alapja, hogy ismerjük a ciklusunk működését és ezt az alaptudást akár már 12-13 éves korban is meg lehet ismertetni a lányokkal.

Vannak már itthon is olyan lehetőségek, ahol a saját nyelvükön ismerkedhetnek a kamaszok a ciklusukkal. Ilyen például a Ciklusshow, ami egy pozitív testtudatot ad át a lányoknak. Ennek van egy fiú párja is, a Titkos Küldetés. Ezek mellett pedig vannak az idősebb kamaszkorosztálynak szóló szexuálpedagógiai programok, pl a Teenstar. Ezeknek a programoknak a mottója, hogy „arra vigyázok, amit értékesnek tartok”. Itt nem azt tanítják meg, hogy hogyan kell védekezni, hanem a test működését ismertetik meg. Megpróbálják átadni és láttatni azt, hogy mekkora érték és milyen csodálatos a testünk működése. Ha ezt a tudást megkapják a fiatalok, akkor ennek megfelelően tudnak tájékozott, felelős döntést hozni a különböző, testüket érintő helyzetekben.

Mamami: Manapság valahogy undor veszi körül a menstruációs vérhez való kapcsolódást. Szintén egy elgondolkodtató kérdés, hogy vajon abban az esetben, ha jobban ismerjük a testünket, javítható-e az ehhez való hozzáállás és elérhető-e, hogy ne teherként, hanem áldáskent nézzünk erre, hiszen ez feltétele az egészségünknek és az életadásnak is.

Tornai Ildi: Úgy gondolom, igen. Figyeljük meg, hogy kulturálisan melyek a menstruáció körül kialakult szavak, kifejezések. A legtöbb esetben például ki sem mondjuk azt, hogy „vérzés”, hanem azt a szófordulatot használjuk, hogy „megjött”. De találkozhatunk azzal a kifejezéssel is, hogy „havi baj”, „nem várt”. Elég lealacsonyító, tabusító kifejezések.

Amikor együtt dolgozok hölgyekkel, mindig ránézünk arra, hogy a ciklusunkból az egyetlen dolog, amit látunk, ami egyértelmű, az a vérzés. Kicsit olyan ez, mint amikor ülünk a színházban, látjuk az összehúzódó és széthúzódó piros függönyt, csak magát a színdarabot nem, ami a két piros függöny (menstruáció) között játszódik. Majd amikor elkezdünk a ciklusfázisokról tanulni, megértjük, hogy a színdarab hogyan néz ki, és hogy ennek szerves része a függöny be –és kihúzása. A menstruáció a körforgás szerves része, egy olyan testi jel, ami az ovuláció következménye. A rendszeres ovuláció pedig a női egészség legfontosabb jele. Ha van ovuláció, akkor van menstruáció is.

Azt tapasztalom, hogy magának a folyamatnak a megismerése sok esetben átalakítja a gondolkodásunkat, mert

a megértés hoz egy lelki megnyugvást és onnantól kezdve nem a korábbi fájdalmas, szenvedéssel teli képeket társítjuk a vérzésünkhöz, hanem üdvözöljük, hogy jól működünk és ez klassz érzés.

Mamami: Neked van hívásod arra, hogy a módszert fiatal lányokkal is megismertesd?

Tornai Ildi: Én alapvetően felnőttekkel dolgozom. A kiskamaszokkal való munka, az ő életkori sajátosságaikat figyelembe véve, más módszertant, más felkészülést és tudást igényel. De sok kollégám foglalkozik ezzel, ez egy külön végzettség, szakterület.

Mamami: Nagyon jó összefoglalókat olvashatunk tőled a témával kapcsolatban, ahol nem rejted véka alá a nőgyógyászok esetleges tudatlanságát vagy szándékosságát, hogy nem a valós információkat közvetítik, amikor a fogamzásgátlót felírják. Volt ezek után negatív visszajelzés orvostól?

Tornai Ildi: Nem volt negatív tapasztalatom, bántó megjegyzésekkel nem szembesültem, inkább azt tapasztalom, hogy több nőgyógyász is elkezdte követni az oldalam. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a Billings tudományosan alátámasztott módszer, melynek a tudományos háttere, módszertana értékes egy egészségügyi dolgozó szemszögéből is. Voltak már orvos, szülésznő, védőnő, biológus végzettségű ügyfeleim, mindenki tanult valami újat a Billings módszer elsajátítása során.

Mamami: Klasszikus záró kérdés, mik a további tervek, célok? 🙂

Tornai Ildi: Jelen pillanatban az, hogy olyan párokkal és nőkkel tudjak együtt dolgozni, akiknek ez a módszer segítség lehet. Hosszútávon pedig a Billings módszer népszerűsítése. Ma már ötvenen dolgozunk itthon Magyarországon Billings oktatók, szuper együttműködéseink kezdenek kialakulni nőgyógyászokkal, endokrinológusokkal. Egyelőre tényleg úttörő munka a miénk, de véleményem szerint nagyon fontos társadalmi felvilágosítást végzünk, amiben továbbra is szeretnék közreműködni.

Tornai Ildikóval, Bíró-Polgár Mariann beszélgetett

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.