Főoldal CsaládNők világa ANYASTAFÉTA – HERNER DORKA

ANYASTAFÉTA – HERNER DORKA

Támogató interjúk anyáktól anyáknak

by maja

„Voltam és vagyok türelmes anyuka, türelmetlen anyuka, kiabálós és szépen kérős, engedékeny és határt szabó, otthon és kórházban szülő, kendős és babakocsis, dagi és vékony, barna és vörös, egyedülálló és feleség, állami és magánovis, boldog és boldogtalan.” Így vall saját magáról Gyerekes gondolatok könyvében Herner Dorka pszichológus és coach. Az öt gyermekét „terelgető” Dorka könyvének minden sorát imádtuk, így nagy megtiszteltetés, hogy válaszolt az Anyastaféta 10 kérdésére.  

Mamami: Mi volt a legnagyobb kihívás anyaként, amit sikerült megoldanod?

Herner Dorka: Nem ugrik be “legnagyobb”. Helyette beugrik sok-sok-sok kép az elmúlt majdnem 17 évből: mikor épp nagyon nehezen-fáradtan-szomorúan voltam és akkor is megszoptattam, akkor is adtam reggelit, akkor is megmostam a fogát, akkor is meséltem, akkor sem hagytam sírni…

Mamami: Mi volt az eddigi legnehezebb próbatétel amit anyaként átéltél?

Herner Dorka: Hogy ne mindig és minden áron és kérdés nélkül szoptassam, adjak reggelit, mossam a fogát, meséljek és itassak könnyeket, hanem azon az igényemen túl, hogy kielégítsem a gyerekeim igényeit, figyeljek oda egyéb igényeimre is… Nincs a végén pont, ez a próbatétel zajlik évek óta és esélyesen életem végig fog tartani. Folyamatosan keresem és igazgatom az egyensúlyt egy olyan rendszerben, amiben minden és mindenki szünet nélkül pulzál, változik.

Mamami: Mi az a három dolog, ami szerinted boldoggá tesz egy gyermeket?

Herner Dorka: Hogy az őt megszülő, nevelő és tanító emberek boldogok.

Mamami: Ha újra kezdhetnéd, mit tanácsolnál magadnak a babás korszakban?

Herner Dorka: Nem csinálnék semmit máshogy. Látom, hogy az, amit akkor vagy akár később hibának vagy rossz döntésnek éreztem, amikért bántottam magam, vagy amikért mardosott a bűntudat, mind – akár maga a bántás és a bűntudat is – csak egy lépés volt valamilyen irányba. És mivel boldog vagyok a mostani életemben, nem lépnék másfelé.

Mamami: Mi az, amit elfogadhatatlannak tartasz a gyermeknevelés kapcsán?

Herner Dorka: A bántalmazás bármilyen formáját, legyen az fizikai- vagy verbális agresszió, otthagyás vagy tartásdíj nemfizetés. De hozzáteszem: fölnőttként igazából már nincs elfogadhatatlan. Pszichológusként látok embereket szikkadt talajokból kivirágozni, traumákat arannyá kovácsolni, vérből örömkönnyeket sírni.

Mamami: Hogy érzed, mennyire gyermek-és anyabarát a világ körülötted?

Herner Dorka: A világgal mint léptékkel mindig nehéz mit kezdenem, úgy érzem, kicsi vagyok én ahhoz. A saját mikrokörnyezetem gyermek- és anyabarát, ezért küzdöttem sokat kívül és magamban belül is, és küzdök is, ha barátságtalan dolgokat észlelek.

Mamami: Milyen szavakkal, érzésekkel tudnád jellemezni a szüléstörténeted?

Herner Dorka: Melyiket? 🙂 5 gyerekem van, négyszer szültem – mivel az elsők ikrek. Széles spektrumon mozognak a jelzőim a legcsodálatosabbtól a halálfélelmetesig. Volt, amelyikkel sok munkám volt magamban utólag, de mára már mindegyiket a helyén érzem – és ez a legfontosabb.

Mamami: Mik azok az emberi értékek, amit mindenképpen szeretnél átadni gyermekednek/gyermekeidnek?

Herner Dorka: Nem célom értékeket átadni. Nem az a célom, hogy azt lássam majd bennük, ami szerintem érték, hanem az, hogy boldognak lássam őket. Célom saját magamban még tovább tágítani azt, hogy ne gondoljam, hogy az a jó vagy helyes, ami nekem a jó vagy helyes. Célom szabadon engedni őket, hogy mindegyikük kiteljesedhessen úgy, ahogy nekik jó. De ez amilyen egyszerűen hangzik, pont olyan nehéz, merthogy ez maga a feltétel nélküli elfogadás, ami egy folyamatos, és nem egyszer kegyetlenül nehéz belső munka. Viszont nem csak értük csinálom! A megítéléseimtől és elvárásaimtól való szabadulással minden alkalommal növelem a belső szabadságomat.

Herner Dorka Gyerekes gondolatok című könyvét a Mamami Boltban is megtaláljátok.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.