Főoldal UncategorizedTotyogótól a tinédzserig Mi az a kontinuum elv?

Mi az a kontinuum elv?

by mamadmin

Csontos Lea

Jean Liedloff az emberi fejlődésre vonatkozó, kontinuum elv néven ismertté vált elméletét „Az elveszett boldogság nyomában – A kontinuum-elv” című könyvében fogalmazta meg. A szerző öt expedíción vett részt a Yequana indiánok között Venezuelában, majd megfigyeléseit kontinuum elv néven foglalta össze. De mit is takar a „kontinuum elv”?

Liedloff szerint az emberek – különösen a csecsemők – fizikai, szellemi és érzelmi fejlődése akkor lehet optimális, ha bizonyos, az evolúció során kialakult szükségletek teljesülnek. A babák számára ilyen szükségletek többek között:

  • Az újszülöttet születése után azonnal az anya karjába helyezik, majd ettől fogva folyamatosan karban hordozzák, vagy más módon tartják a gondozó (elsősorban az anya) közelében. Eközben a baba megfigyelheti a hordozó tevékenységét (vagy szopik, vagy alszik). A hordozás egészen addig tart amíg a csecsemő saját igénye szerint el nem kezd mászni, általában 6-8 hónapos korában.
  • Szülei ágyában alszik, velük állandó testi kapcsolatban, amíg saját elhatározásából nem választja a külön alvást (általában 2 éves kor körül).
  • Igény szerinti, azaz a baba jelzéseire válaszoló szoptatás.
  • A gondozók azonnali reagálása a testi jelzésekre (arckifejezések, sírás, stb.), rosszallás, ellenérzés,a gyermek igényeinek megkérdőjelezése, és túlzó aggodalom kifejezése nélkül, és a gyermeket nem állandóan a figyelem középpontjában tartva.
  • Megadni a lehetőséget a babának arra, hogy érezze (és eleget tegyen annak a feltételezésnek), hogy őt eredendően társas és együttműködő lénynek tekintik, erős önfenntartó ösztönökkel, és létezését nagyra értékelik.

Liedloff szerint azokra az evolúciós szükségletekre, amelyek nem elégülnek ki csecsemő-, illetve kisgyermekkorban, az egyén élete során egyéb módon keres kompenzációt, ami mentális és társas problémákat eredményezhet.
Liedloff elméletén több nevelési irányzat alapul, legismertebb közülük a kötődő nevelés (attachment parenting). A könyvet magyar nyelven a Kétezeregy kiadó jelentette meg 2007-ben.
(A cikk szövege a GNU Free Documentation License feltételei szerint használható fel, a Wikipedia Continuum Concept szócikke alapján készült.)
Ha van kedved együtt olvasni Liedloff könyvét, gyere és csatlakozz a Mamami olvasókörhöz!

Itt pedig egy jó kis cikket találtok a Liedloff könyv kapcsán és mamami beszélgetők tollából: Kötődő nevelésről Kamcsatka Orsi és Évuska cikke

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.