Főoldal Család"Nevelés" GYÓGYÍTÓ MESÉK – NYÁR

GYÓGYÍTÓ MESÉK – NYÁR

A varázsmagok

by maja

Augusztus havát régen Aranyasszony vagy a Bőség havának is nevezték. A termések betakarítása, aratása augusztus végén fejeződött be. A mezőgazdaság e legfontosabb munkáját, az „élet” betakarítását, hálaadással és aratóünneppel zárták a földön keményen dolgozó nők, férfiak és a gazda. Az utolsó kévéből aratókoszorút fontak, ami már a legősibb civilizációkban is szokás volt, majd elvitték a gazdának. Így biztosították a bő termést a következő évre. Ha a gazda jól tartotta a munkásokat szép, nagy, díszes koszorút készítettek neki, ha rosszul tartotta őket, csak egy kicsit kapott. A koszorút megszentelték, majd a ház fő helyén tartották és vetéskor a kimorzsolt szemeket belekeverték a vetőmagba, hogy átadja az erőt és az áldást a következő évi termésnek. A következő mese is erről fog szólni, egy földművesről és egy tanítóról, és persze arról, hogy hogyan lett évről évre bővebb a termés a földműves földjén.

A VARÁZSMAGOK

Egyszer egy nagy tudású mester úgy döntött, hogy elutazik két hétre pihenni a városból vidékre. Persze ahogy híre ment a dolognak, a földművesek versengeni kezdtek a kegyért, hogy ők láthassák otthonukban vendégül. A mester nem variált, hanem az első földművesnek, aki elé járult és felajánlotta neki vendégszeretetét, elfogadta a meghívását és odaköltözött hozzá két hétre.

Mikor letelt a két hét és eljött a búcsú ideje, a mester kifejezte elégedettségét és a földműves invitálására, aki felajánlotta neki, hogy jöjjön el hozzá legközelebb is, megígérte, hogy jövőre is eljön hozzá. Búcsúzóul egy zsák gabonát adott neki és azt mondta, hogy ezek nagyon különleges gabona magok és egy külön földterületre ültesse el őket, ne a többi közé és különös gonddal gondozza őket.

A földműves megfogadta a tanácsot és egy külön parcellára vetette a mestertől kapott varázsmagokat. Egy év múlva, mikor a híres mester ismét pihenni jött hozzá, nagy örömmel újságolta, hogy az összes földjén jó volt a termés, de azon, ahová azokat a magokat ültette, amit tőle kapott ott tízszerese lett a szokásosnak. A mester örömmel hallgatta a földművest és mikor ismét eltelt a két hét, és ismét búcsúzkodni kezdtek, megint egy zsák gabonát adott neki ajándékba és megint ugyan azokat az instrukciókat hagyta hátra a földművesnek, aki természetesen ismét meghívta, hogy legközelebb is nála szálljon meg.

Ez így is ment legalább tíz évig. A mester minden évben eljött, eltöltött a vendégszerető földművesnél két hetet, majd mikor elment, búcsúzóul adott neki egy zsák „varázsmagot”. A földműves, a nagy hozamnak hála persze nagyon meggazdagodott és egyre szebben tudta vendégül látni a mestert. Gazdagsága és terményei messze földön híresek lettek, olyannyira, hogy a környékbeliek is mind hozzá kezdtek el jönni vetőmagért.

Szóval a tízedik látogatása után a földműves mikor búcsúzkodtak és ismét kapott egy zsák „varázsmagot” nem bírta tovább és így szólt a nagy tudású mesterhez:
– Mester kérlek engedj meg nekem egy kérdést!

A mester mosolyogva biccentett, hogy kérdezhet, mire a földműves így szólt:
– Kedves mester! Most már tízedik esztendeje jössz és áldod meg jelenléteddel házamat és annak népét és nagy kegy nekünk jelenléted a sorstól. Nem is beszélve a felbecsülhetetlen ajándékról, amit minden évben kapunk tőled, és amitől gazdagság lett a jutalmunk. De áruld el kérlek, hogy honnét szerzed ezeket a csodálatos „varázsmagvakat”?

Erre a mester így szólt:
– Tudod, pihenni jövök ide hozzád minden évben két hetet. Nekem a legjobb pihenés az az, hogy sétálhatok a természetben. Ezen sétáim során gyakran jártam a gabona földjeiden és szemléltem a termést. Mikor egy-egy különlegesen szép kalászt találtam, akkor annak a magjait leszedtem és egy zsákban gyűjtöttem neked össze. Tehát ezek a magvak nem „varázsmagvak”, hanem a te földed és munkád eredménye. Én csak kiválogattam belőle a legszebbeket és aztán odaadtam neked, hogy azzal gazdálkodjál.

Kérdések felnőtteknek:

  • Ki tudom –e szelektálni mi az, ami hasznos számomra? El tudom –e távolítani a fölöslegeset?
  • Megtalálom –e a pozitív értékeimet, amikre tudok építeni?
  • Tudom –e rendszerezni a tudásom vagy elveszek a részletekben?
  • Miként használhatom fel legjobban a rendelkezésre álló erőm, tudásom?

Játékok gyerekeknek:

  • Válogassatok búzaszemet, keressétek meg melyikek a legszebbek! (Játszhatjátok más természetben található dolgokkal: Keresd meg a legszebb pitypangot, tobozt, levelet!) Miért azt választottad? Miért az a legszebb?
  • Készíthettek a búzaszemekből képet, vagy érzékelő dobozt!
  • Olvassatok róla, vagy nézzetek videót hogyan készül a búzából kenyér. Akár süssetek otthon kenyeret!
  • Énekeljétek el és játsszátok el az A Part alatt című népdalt! Készítsetek hozzá malmot!

Mese forrása: Horváth Ádám oldaláról, aki az egyik legnagyobb ninja mesterétől, Ed Martin Shihan-tól hallotta.  http://ninjutsubudapest.com/varazsmagok

A mesét és a feladatokat Lengyel Emese meseterapeuta hozta nekünk.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.