Főoldal Család"Nevelés" Aranyat és röhögőgörcsöt érő őszinteség

Aranyat és röhögőgörcsöt érő őszinteség

Gyerekszáj - avagy vicces, kínos, tanulságos megnyilvánulások a legkisebbektől

by maja

Vigyázat, a tartalom hosszan tartó, makacs nevetést eredményezhet!

Tegye fel a kezét az az édesanya, akinek a beszélni tudó – vagy épp csak tanuló – gyereke egyszer sem nyilvánult meg úgy, hogy az könnyes röhögőgörcsöt, vagy családi anekdotává szelídült kínos pillanatokat eredményezett. Nos? Gondolom, senki sem jelentkezik, nem véletlenül!

A gyermeki őszinteség igazán megkapó és gyakori jelenség: az igazmondás ezen formája bárhol, bármikor, bárki előtt felszínre törhet a „közlési kényszer” korszakát taposó gyerektől, vicces vagy kínos szituációk formájában, melyeken akár évek múltán is képesek a szereplők egy jót derülni.

A kis igazmondó juhászok persze nem csupán mondandójuk valóságtartalmával csalnak mosolyt a felnőtt arcokra, hanem Kazinczy-t megszégyenítő nyelvújításaikkal is.

Gyerekszáj és egyéb móka, kacagás (képünk illusztráció – pexels.com)

A gyerekszáj által „publikált” aranyköpésekből szinte családonként megjelenhetne egy-egy regény (az aranybányának számító területből egyébként számos kötetet publikáltak már és műsorok is készültek a témában), hiszen a nyelvi fejlődés útvesztői sokszor eredményezhetnek vicces félremondásokat, vagy kontroll nélküli információközlést. Sok szülő ilyenkor tollat vagy telefont ragad és jegyzetel, hogy biztosan megmaradjon az utókornak az adott aranyköpés, a lehető legpontosabban igazodva az elhangzottakhoz.

A Mamami fórum tagjai által közzétett aranyköpések között nehéz volt szelektálni. Bevallom, nettó 40 percig derültem a képernyő előtt, változó intenzitással. A gyerekeim kifejezetten furcsán néztek rám, mikor nem bírtam abbahagyni az olvasást, a nevetést, vagy szó szerint sírós-röhögő görcsöt kaptam egy-egy kreatív megnyilatkozás láttán.

A Mamami fórum aranyat érő tartalmaiból gyakran szemezgetünk megosztható tartalmakat, gyermeknap alkalmából pedig mi mással is kedveskedhetnénk Nektek, mint gyermekeink stand up-osokat megszégyenítő kinyilatkoztatásaival.

Zsepiket és nevetőizmokat bekészíteni!

Egy betú nem okoz kínos perceket, vagy mégis? (képünk illusztráció – pexels.com)

Egy betű nem okoz kínos perceket, vagy mégis?

Panka szinte minden magánhangzó helyett “a” hangot mond, n helyett meg ny-et. Így a néni szó nyanya. Gondolhatjátok, milyen kellemes, mikor egy korosodó nénire kezd mutogatni a hátamról a buszmegállóban, és közben sikítozza, hogy “Nyanya, nyanya!”

Alig múlt 2 éves Panka, épp sétáltunk, amikor elhaladtunk egy pizzázó terasza előtt. Bizonyos mássalhangzókkal hadilábon állt még, köztük a z, dz, és dzs hangzókkal is. Mondanom sem kell, a teraszon ülök elég furcsán néztek, mikor a mellettem sétáló gyerek kiabálni kezdett, hogy „Anyaaaa együnk piccccccsát”…ami nála a pizzát jelentette, ugye…

Csenge kb 2,5 évesen: Miskolcon voltunk Apu ikertestvérééknél közös (kerek) szülinapjukat ünnepelni, következetesen Skolcnak mondta, ti. mi Skolcon voltunk

2,5 éves Zalán tanítja 3 hónapos húgát beszélni:
-Villő, mondd díííííí.
-Villő, mondd dáááááá.
-Villő, mondd BASSZUSGITÁR.

Karacsonykor a 3 éves Gergő meglátta amikor bekapcsolták a karácsonyi díszfényeket a kultúrház előtt, es jött hozzám helyzetjelenteni nagy komolysággal: Anya! Meggyulladt a Karácsony!!!

Csoni, edd meg az ebédet, látod, Apa tányérja már üres….
-pejsze, pejsze, de én kicsi vagyok, Apa meg a tápláléklánc csúcsa….

Flóra elesik.
-Anya, megütöttem a nadrágom!

Tomika: – Mami, tudod ki erősebb a bakéliumoknál? (“r” hang helyett “l”  )
Én: – Nem.
Tomika:- A Jóisten, meg a Domestosssssssss. 

Bevallom, napestig tudnám még folytatni a gyűjtést a témában, a fenti szösszenetek sora igazságtalanul szűk keresztmetszetet ad ebben a színes, vicces és kendőzetlenül őszinte műfajban. Zárásképp álljon itt egy igazán friss nyilatkozat, melynek igazságtartalmát a bőrömön érzem- szó szerint- és ami után még most, 10 perc elteltével is nehezemre esik abbahagyni a nevetést.

Miközben ezt a cikket írom, mellém telepszik a kanapéra az idősebbik gyerekem, kezében egy arctisztító koronggal. Felnézek, érdeklődöm, hogy mit csinál.

Petra (4 éves)– A ráncaimat tüntetem el anya!
Évi (32 éves, és feleennyi kreativitással bír) – De neked nincsenek is ráncaid kicsim!
Petra – Nyugi anya, nekem csak játék ráncaim vannak, az igaziak maradnak a te arcodon.

Éljen a gyermeki őszinteség! Éljen a kreatív gyerekagy! Boldog gyermeknapot az összes szókimondó nyelvújítónak!

Hutóczki-Orosz Évi

Ha még többet szeretnétek kacagni, gyertek a mamami fórumra a “Gyerekszáj” topikot böngészni.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.