Főoldal CsaládEgészség Szülés utáni regeneráció

Szülés utáni regeneráció

by mamadmin

Kilenc hónapnyi várakozás és a szülés után minden anya alig várja, hogy otthon legyen a gyermekével. Bár az elkövetkező hetekben és hónapokban a csecsemőé a főszerep, az anyáknak saját magukkal is fokozott mértékben törődniük kell – önmaguk, családjuk és nem utolsó sorban a csecsemő érdekében.

Bár vannak könnyebb és nehezebb szülések, a szülés minden esetben trauma az anya szervezetének. A szülés utáni regeneráció minősége nem csak a közvetlen felépülés gyorsaságát és eredményességét határozza meg, hanem akár évtizedek múlva is kihat az anya egészségére. (Szülés utáni 40 nap kihat az elkövetkező 40 évre, szokták mondani.)

Ami a regenerációs időszak hosszát illeti, ezen a téren is le kell számolni a korábban általánosan elfogadott elméletekkel. Bár valóban kiemelt fontosságú az első hat hét, a tapasztalatok mellett most már tudományos kutatások is bizonyítják, hogy hat hónaptól egy évig terjedő időszak szükséges a teljes regenerációhoz.

A szülés hatása a szervezetre

A szülés rendkívül nagy megterhelés a női szervezetnek. A hüvely szülés közben többszörösére tágul, illetve a kismedence izomzata is hasonló táguláson megy keresztül. A szülést követően a medencefenéki izmok regenerálódása általában spontán megtörténik, de az esetek 15-30 %-ában súlyos izomsérülések alakulnak ki, melyek érinthetik a teljes kismedencei izomzatot. A tágulásnak és sérüléseknek rövid és hosszú távú hatásai is vannak.

Rövid távú hatások

Normális lefolyású szülés után a nők negyedénél megjelenik a medencefenék izomzatának gyengülése: inkontinencia, prolapszus vagy a hüvely lazaságának érzése. Az idősebb korban szülő nők általában jobban veszélyeztetettek, mint fiatalabb társaik.

  • Inkontinencia – Az inkontinencia akarattól függetlenül jelentkező vizeletvesztés. Mértéke szerint enyhe, középsúlyos és súlyos inkontinenciáról beszélhetünk. Az inkontinenciáról ezen az oldalon tudhat meg még többet.
  • Prolapszus – A kismedencei prolapszus akkor jelentkezik, amikor a kismedencei szerveket (méh, húgyhólyag, végbél) támogató izmok és szövetek meggyengülnek. Ennek eredményeképpen egy vagy több kismedencei szerv elhelyezkedése megváltozik.

A második, illetve további terhesség(ek) és szülés(ek) után a panaszok általában egyre súlyosabbak. Ez visszavezethető arra, hogy a kismedencei izomzat nem regenerálódott megfelelően.

Hosszú távú hatások

Ha a szülés során fellépő izomsérülés hosszabb időn át fennáll, az később nagy eséllyel vezethet az inkontinencia és a prolapszus kiújulásához – általában már súlyosabb formában. Az eredeti izomsérülések hatását ugyanis tovább erősíti a kötőszövetek és az izmok öregedés következtében fellépő gyengülése.

A statisztikák szerint a szülésen átesett nők 50%-nál lép fel prolapszus vagy inkontinencia és a nők közel 11% esik át élete folyamán ezek valamelyikéhez kapcsolódó műtéten. Az ilyen típusú műtétek közel 30%-t legalább még egy alkalommal meg kell ismételni.

Izomregeneráció

Jelenleg nem ismert olyan módszer, amely jelentősen csökkentené a medencefenéki izomzat terhesség és szülés alatti sérülésének mértékét, az izmok minél teljesebb regenerációjának nincs más alternatívája. Mit tehet Ön a regeneráció elősegítése érdekében?

Kismedencei torna

A gátizom, a medencefenéken elhelyezkedő izmok összessége. Ezek az izmok vesznek részt az ürítésben, a szülésben, a szexualitásban, valamint alátámasztják a kismedencei szerveket. Rendszeres tornáztatásuk jelentős mértékben csökkenti a szülés által jelentett kockázatokat.

Megfelelő táplálkozás

A szükséges energiaszint fenntartása érdekében szülés után kismértékben növelni kell a napi kalóriabevitelt. Emellett néhány tápanyag különösen fontos szerepet tölt be ezen izmok regenerációjában. Ezek közé tartozik a leucin (egy esszenciális aminosav), az Omega-3 zsírsavak és a cink (az emberi szervezetben egyik leggyakoribb ásványi anyag).

A BABÁNTÚL 12 féle vitamint és 8 féle ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítő az anyai szervezet szülés utáni regenerációjának támogatására lett kifejlesztve. Nagy mennyiségű esszenciális aminosav és Omega-3 egyedi kombinációja. Cinkben gazdag. Az anyatejjel táplált csecsemők igényeihez igazítva.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.