Főoldal CsaládEgészség Fogszabályozás természetes módszerekkel

Fogszabályozás természetes módszerekkel

DSMILE tréningben rejlő lehetőségek

by szanna

A mai kor emberének életében a civilizáció vívmányai – a cumis gyermekkor, az ülőmunka, az éjszakai fogcsikorgatás a stressztől, a görnyedés a különböző elektronikus kütyük fölött – mind maradandó nyomot hagynak. A rágás és a mozgás elmaradása jól látható és érezhető elváltozásokat képes előidézni a testen és az arcon egyaránt.
A szájlégzés következtében, az arcüregek átszellőzésének hiányában megváltozhat az arc növekedésének iránya (long face). A szájlégző gyermek agya nem jut elég oxigénhez. Ettől még lehet jó tanuló viszont a szükséges energia többszörösét használja el. Elkalandozik a figyelme, hamar elfárad hiszen több energiát használ.


A szervezet egy rendszer, amiben minden mindennel összefügg.

A test nem feltétlenül ott jelez, ahol a problémát kiváltó ok van. Elképzelhető, hogy egy évek óta visszatérő kínzó migrénes fejfájás mögött rossz tartás áll vagy figyelemzavar és iskolai alul teljesítés hátterében a szájlégzés húzódik meg.
Ha a testtartás nem megfelelő – az esetek nagy többségében – az arcon és a beszédben is megjelenhetnek elváltozások:

  • karikás szemek,
  • megnyúlt arc,
  • gyakran nyitva tartott száj,
  • nehezen követhető beszéd,
  • rekedtes hang,
  • kusza fogak.

Ezekért a tünetekért felelhet egyetlen izomcsoport, nevezetesen a nyelv és a hozzá kapcsolódó ún. orofaciális myofunkciók működési zavara, diszfunkciója. Ebből következően felborul a test izomegyensúlya és szabad szemmel jól látható tünetek jelennek meg nemcsak az arcon, hanem a testen is. Nyelvlökéses nyelés esetén egyes izmok túlságosan ernyedtek, mások túlfeszülnek.

Az esetek 86%-ánál a következő tünetek figyelhetőek meg:

⦁ előrebukó fej,
⦁ előreesett vállak,
⦁ feszes/hiperextendált térdek,
⦁ felhúzott/aszimmetrikus vállöv,
⦁ előrebillenő medence,
⦁ csavarodás a felsőtestben,
⦁ alulműködő arc- és szájkörüli izomzat.

A szabálytalanul kivitelezett nyelést nyelvlökéses nyelésnek nevezi a szakirodalom. Jól láthatóan a páciens a két fogsor között kidugja a nyelvét beszéd közben de a szájlégzés következtében észlelhetjük hogy amikor nem beszél akkor is ott tartja. Ezáltal minden egyes nyelésnél (naponta 2 000-2 500 alkalommal!) hatalmas erővel ütközik a nyelv a fogaknak. Így nemcsak a fogak fordulnak el, csúsznak szét – akár legyezőszerűen – de mivel a fogak rendszerben működnek, ez hatással lesz a harapásra és az állkapocs pozíciójára is.

A Dsmile (Dynamic Smile-Dinamikus mosoly) program kidolgozása egy fogszabályozó szakorvos, Dr. Hermann Gábor, egy oligofrénpedagógia-logopédia szakos gyógypedagógiai tanár, Baracsy Gabi és egy angol előadóművész, Alexander Evans közös gondolkodásából született, a program elemeit Baracsy Gabi foglalta rendszerbe. Alapvetésük, hogy ha csak a fogakra vagy a nyelv helyzetére koncentrálunk, sosem fogjuk tudni hosszútávon megoldani a páciensek panaszait. A módszer azért működik intenzíven, mert a gyakorlatok három szakma: fogszabályozás – logopédia- légzészabályozás és mozgásrehabilitáció területét integrálják.

Visszanyúlva csecsemőkori, legintenzívebb fejlődési szakaszhoz történik a rendszer újraindítása, melyben az egész test részt vesz, ellentétben a többi nyelvlökéses terápiával. Ebben a „letisztított állapotban” kerül újra tanításra az idegrendszer az adott funkciók ellátására, most már az adott működésnek megfelelő módon. A módszer lényege, hogy nem csak a problémás területekre koncentrál, hanem az egész testet és a funkciók közötti összefüggéseket figyelembe véve közelít a megoldáshoz.

A szervezet mindig próbál alkalmazkodni a kihívásokhoz, de ha azt adjuk neki amire szüksége van, hamar reagál, jelzi, hogy ez így könnyebb, kellemesebb neki. A Dsmile légzésterápia alapja az orrlégzés elsajátítása (Buteyko légzés, tibeti légzéstechnika, beszédlégzés elméleti háttere alapján). Nem mellékesen a testtartás is javul, hiszen görnyedt háttal, összenyomott mellkassal nem lehet megfelelően lélegezni. A terápia során nem a direkt légzéstechnikát sajátítják el a résztvevők mert a cél, hogy a természetes, élettani légzés rendeződjön.

A testkép elemző fotó elkészítése után pontosan kiszámítható, hogy az általában 4,5 kg-ot nyomó fejünk valójában hány kilogrammnyi terhelést jelent a testünknek a nem megfelelő testtartás következtében. Így sokkal hamarabb elfáradunk, dekoncentrálttá válhatunk és kényszertartásokkal próbáljuk kompenzálni a kialakult állapotot. Amennyiben a fogsor záródásán, az állkapocs helyzetén, a nyelvpozíción szeretnénk változatni akkor nagyobb összefüggéseiben az egész testet kell vizsgálnunk.

A tréning feltétele a ráébresztő vizsgálaton való részvétel, amely során a páciens felismerve az eltéréseket és azok következményeit együttműködő partnerré válik.
Maga a terápia heti 1 óra, majd a többi napon napi 10 perc gyakorlásra van szükség, 3 hónapon át. A következő 3 hónap már az otthoni ismétlés időszaka, heti 3 alkalommal elegendő elvégezni a gyakorlatokat, hogy a terápia hosszútávon is sikeresen beépüljön. A tréning már 3 hónap alatt láthatóan rendezi a szervezet működését a légzés –nyelés – testtartás hármasának optimalizálásával.

Már 7 éves kortól képesek a gyerekek önállóan elsajátítani a foglalkozáson tanultakat melyet otthon – szülői segítséggel – a mindennapi rutinba beépítve gyakorolnak. Igazán kiváló és látványos eredmények érhetők el a gyermekek és kamaszok mellet a felnőtt terápiák során is, azzal a közhiedelemmel ellentétben, hogy ekkor már kevésbé van lehetőség a változásra. A foglalkozások barátságos környezetben, kiscsoportos formában zajlanak. Természetesen igény esetén lehetőség van egyéni foglalkozásra is.
A Dsmile-al a természetes módszereket kereső pácienseknek – tudományos alapokon nyugvó tények ismeretében – sebészeti eljárások helyett a kevesebb fájdalommal járó azonban hosszú, kitartó munkát igénylő terápia választására is van lehetőségük.

A fogak szabályozása önmagában sokszor nem elegendő. Több páciens kortörténetéből kiderül, hogy korábban már volt fogszabályozó készülékük mely segítségével szép eredményt értek el. Azonban a fogak a készülék levételét követően nem maradtak meg a szabályosra rendezett sorban, hanem elmozdultak vagy akár vissza is rendeződtek az eredetihez hasonló állapotra.
A Dsmile tréning a Body Balance alapjaira építkezve kiváló kiegészítője a fogszabályozásnak. Segítségével nem csak a tünetek kerülnek korrigálásra (kusza fogazat, fogsorzáródási rendellenességek) hanem az okok is megszüntethetőek (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés).

Eredményesen alkalmazható:
⦁ fogászati és fogszabályozási rendellenességek,
⦁ állkapocsízületi problémák,
⦁ nyelvlökéses nyelés korrekciójára,
⦁ testtartásbeli anomáliák,
⦁ légzési panaszok,
⦁ figyelem-koncentrációs problémák,
⦁ alvászavarok, horkolás, alvási apnoe,
⦁ ujjszopásról, cumizásról való leszoktatás, szájlégzés megszüntetése,
⦁ beszéd- és hangképzési zavarok kezelésénél.

A program jelentős szerepet vállal a fogszabályozásban, aktívan hozzájárul a készülék viselési idejének lerövidítéséhez, valamint az elért eredmény tartóssá tételéhez .Európa számos országában, sőt már a tengeren túlon is elérhetők a Dsmile terápiák. Magyarországon immár több városban van lehetőségük a pácienseknek felkeresni rendelőket.

További információkat a dsmile.hu oldalon olvashatnak.A cikket írta Dr. Hagymásy Nóra logopédus-gyógypedagógus, debreceni régió certificalt Dsmile trénere.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.