Főoldal CsaládNők világa Hasproblémák a szülés után

Hasproblémák a szülés után

by mamadmin

Fotó: Arren Mills

A várandósság, a szülés, a szülés utáni hormonális változások megváltoztatják a női testet. Sok olyan kihívással nézünk szembe ilyenkor, amire nem is számítottunk.

Megszületett a baba, megszületett az Anya. De az Anya feleség és vonzó nő is akar maradni. Mégis, ez a pocak nem akar rendbe jönni. Fáj a derekad, gyenge a gátizmod, nagy a hasad. Miért nem javul, amikor tornázni is elkezdtél? Ennek a jelenségnek az oka a rectus diastasis lehet.

A rectus diastasis az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban. Klinikai értelemben a 2 cm-nél szélesebb eltávolodást soroljuk csak ide, de a szülés utáni pocakkal mindenképpen speciálisan kell foglalkozni. A mély izmok gyengesége önmagában is okozhatja a pocak „terhes pocak” kinézetét, de ha nincs eltávolodás az egyenes hasizmaid között, és ebben a hormonális időszakban helytelenül edzel (hasprések, felülések), akkor majd lesz. Nagyon gyakori sajnos, hogy azért lesz valakinek ez a problémája, mert túl hamar túl sokat és nem megfelelően edzett.

A fokozatosság és a speciális gyakorlatok kiemelten fontosak. Ebben az időszakban ne végezz hasprést, felülést, lebegő ülést, nyújtott lábas plankot (főleg ne nyújtott kézzel, tenyéren). Ha kihagyod a lépéseket, nem érsz el jó eredményt, nem érdemes kapkodni.

Az RTM – Rectus Training Módszer az alapoktól épít fel és regenerál, a szülés utáni (posztnatális) változókat és problémákat figyelembe véve. Egyénre szabott gyakorlatok igazodnak a Te fizikai és lelki állapotodhoz mérten, sose túl sok, nem túl nehéz, mert a gyakorlatok veled együtt erősödnek. Az oktatók ott vannak veled minden lépésnél, és segítenek, támogatnak. Ne add fel az álmaid, lehet még erős a hasad, nem kell ezzel együtt élned, vagy nem feltétlen kell kés alá feküdnöd.

Tőkés Renáta
Pre- és Posztnatális Fitnesz Specialista
Kangatraining Magyarország Országos Vezető
RTM – Rectus Training Módszer alapító

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.