Főoldal Baba a házbanSzoptatás Tények és tévhitek a szoptatásról

Tények és tévhitek a szoptatásról

by mamadmin

Dr. Fehér Boglárka csecsemő-és gyermekgyógyász orvos, laktációs szaktanácsadó

Az anyatej a csecsemők optimális növekedését és fejlődését biztosító, a baba igényeinek megfelelően folyamatosan változó, páratlan enni és innivaló. Természetesen a szoptatás ennél sokkal többet jelent. Legtöbbször már a gömbölyödő pocak láttán egymás után kapjuk a jótanácsokat arról, hogyan szoptassunk. Mi is az igazság? Összeszedtünk néhány tévhitet, ami rendületlenül kering a nők között.

Tévhit: A mellbimbókat már a szülés előtt edzeni kell, például törölközővel dörzsölni.
Tény: A mellek külső beavatkozás nélkül is felkészülnek a szoptatásra. A dörzsöléssel viszont könnyen sérülést okozhatunk.

Tévhit: A kisebb mellű anyák kevesebb tejet termelnek, mint a nagyobb mellű mamák
Tény: A tejtermelő képesség nem függ a mellek méretétől.

Tévhit: Normális dolog, ha a szoptatás fájdalmas.
Tény: Az első néhány napban tapasztalható, majd ezután megszűnő, pici érzékenységet leszámítva, a szoptatás NEM jár fájdalommal.

Tévhit: A szoptatás 20 percig tartson, és legalább 3 óra teljen el 2 szoptatás között.
Tény: Ha jól van mellen a baba, a hosszas szoptatás nem áztatja fel, vagy sebesíti ki a mellbimbót. A 3 óránál gyakoribb szoptatás nem okoz hasfájást. Az anyatej termelése kereslet kínálat alapján működik, ezért érdemes a baba jelzéseit figyelni, és olyan gyakran, és hosszan szoptatni, ahogyan igényli.

Tévhit: Nagy melegben a szoptatott babáknak extra folyadékot, vizet vagy teát kell adni.
Tény: Az anyatej 87% vizet tartalmaz, ami fedezi a baba folyadékigényét, engedjük ilyenkor gyakran szopni, hogy csillapíthassa szomját.

Tévhit: Ha az anya elkapott valamilyen fertőzést, vagy lázas, nem szoptathat.
Tény: Fertőző megbetegedés esetén, nagyon kevés kivételtől eltekintve a szoptatás folytatható. Az anya szervezete a betegség legyőzése érdekében ellenanyagokat termel, amiket az anyatejjel a babának is átad, így a baba vagy nem betegszik meg, vagy csak nagyon enyhe formában. A láz következtében, káros összetevők nem jelennek meg az anyatejben, a szoptatás folytatható.

Tévhit: A szoptató anyának naponta legalább 4 liter folyadékot el kell fogyasztania, és bizonyos ételek fogyasztásától tartózkodnia kell.
Tény: Elegendő a szomjúságnak megfelelő mennyiségű folyadékot meginni. Kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt a szoptatás időszakában is, nem szükséges kihagyni az étrendből egyes ételeket.

Tévhit: Cumizavar nem létezik.
Tény: Az arra hajlamos babákat akár egyszeri cumi, cumisüveg használat is megzavarhat. Megváltoztathatja a baba jó szopási technikáját, akár azzal is számolhatunk, hogy a mellet is elutasítja.

További hasznos szoptatási cikkeinket itt találod:

link

Ajánlott könyv szoptatás témában:
A szoptatás női művészete
https://mamamibolt.hu/szoptatashoz/1612-a-szoptatas-noi-muveszete

Még több beszélgetés a témában a mamamikkal itt , laktációs szaktanácsadó hallgatók tanácsai pedig itt olvashatók a mamami fórumon.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.