Főoldal Baba a házbanSzoptatás Tejcsatorna elzáródás

Tejcsatorna elzáródás

Szoptatás-mini infótár

by maja

Fotó: Sass Nóra

Meglehetősen kellemetlen, néha több napot is megkeserítő tapasztalás lehet a szoptatás időszaka alatt jelentkező tejcsatorna elzáródás.  Az elzáródás tüneteként általában csomók megjelenését említik az édesanyák. 

Mik a tünetek, a kialakulás okai és hogyan tudjuk megoldani a problémát?

A tejtermelő rendszert szőlőfürthöz hasoníthatjuk, ahol a tej termeléséért a szőlőszemekhez hasonló mirigyek a felelősek. A megtermelt anyatejet a mirigyektől az emlőbimbóig egyre nagyobb átmérőjű csövecskékké összefutó csatornarendszer szállítja el, mely hasonlatos a szőlőfürt szemeit tartó szárrendszerhez. A csatornákban létrejövő stop, a mögöttes területek ürülését akadályozza, a tejjel feltelt mirigyek összessége hozza végül létre a csomós megjelenést.

A tejcsatorna elzáródás, általában fokozatosan kialakuló, az egyik emlő állományában jelentkező, tömött tapintatú területként, csomóként észlelhető, mely felett enyhe bőrpír is lehet. Az érintett terület különböző mértékben lehet fájdalmas, mely fájdalom a tejleadás során fokozódik. Hőemelkedés is kísérheti a tejcsatorna elzáródást, mindezek mellett az anya általános állapota jó.

Az elzáródásnak különböző okai lehetnek:
A csatornán belül létrejövő „dugó”, ami lehet besűrűsödött anyatej, vagy a kevéssé ismert entitás, a tejkő.
A tejcsatorna falára kívülről ható nyomás, ami lehet az emlő elégtelen ürülése miatti túltelítődés, de lehet a melltartó, vagy hordozókendő széle által okozott benyomat.
A fekve szoptatáskor az emlő alatt maradt babakéz, akár az anyai ujj, amely mindig egy ponton gyakorol nyomást az emlőre valamilyen okból.
A tejcsatornák emlőbimbón levő kivezető nyílását elzáró elváltozások, mint a bleb, seb szintén okozhat elzáródást.

A legfontosabb a megelőzés. Igény szerinti, gyakori szoptatás mellett kisebb valószínűséggel telítődik túl az emlő. A megfelelő méretű melltartó kiválasztásával, a pici kezének szopizáskor megfelelő helyzetbe hozásával a kívülről történő nyomás következtében létrejövő elzáródás akadályozható meg. A telítetlen zsírsavban gazdag ételek fogyasztása szintén kedvező hatású. Az emlőbimbó sebesedését pedig, a helyes mellretétel kivitelezésével előzhetjük, illetve szüntethetjük meg. Az emlőbimbón levő bőrkeményedésszerű elváltozásra húzópakolást helyezhetünk, felpuhítva a bleb akár a következő szoptatáskor is magától leválik, vagy könnyen leválasztható lesz.

Fontos a kiváltó ok megszűntetése mellett az emlő gyakori ürítése. Érdemes minden szoptatást az érintett oldallal kezdeni, figyelve arra, hogy a másik emlő ne telítődjön túl. Ha jóleső érzés, akkor szoptatás előtt az érintett területre meleg borogatás helyezhető. A szoptatás közben érdemes olyan pozícióban elhelyezkedni, mely során a gravitáció is segíti a tej ürülését az emlőbimbó irányába. A szoptatás után jegelést is alkalmazhatunk, mely az érintett terület vizesedését csökkenti, tejapasztó hatásától nem kell tartani.

Amit tilos, az a csomós terület alapos kimasszírozása, átmasszírozása, mely rendkívül fájdalmas volta mellett visszatérő tejcsatorna elzáródás, krónikus fájdalom okozója is lehet. A kezeletlen elzáródás következménye lehet a tejtermelés csökkenése, de akár a mellgyulladás is.

A megfelelő kezelés mellett az elzáródás szépen megoldódik, bár nem ritka, hogy több napig tartó kitartó „munka” után ürül ki a tejkő, nyílik meg az összetapadt falú tejcsatorna. Az elzáródás oldódása után még érzékeny lehet a korábbi csomónak megfelelő terület, de ez a kis kellemetlenség néhány nap után teljesen megszűnik. Nagyon fontos, hogy amennyiben a megfelelő kezelés alkalmazása mellett sem észlelhető javulás, vagy éppen romló állapotot látunk, feltétlenül kérjük szoptatástámogatásban jártas szakember segítségét.

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

A szerző korábbi írásait itt, itt, itt és itt olvashatod.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.