Főoldal Baba a házbanSzoptatás Szoptatás és támogatás

Szoptatás és támogatás

Interjú Trokán Annával

by maja

A fotó Trokán Anna saját tulajdona

A támogató közegnek a tanulmányok szerint óriási jelentősége van abban, hogy a szoptatás végül sikerül-e. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a barátnők, anyák, testvérek, dúlák szerepét.

Várandósan az egyik vérvételre várakozva elkezdtem lapozgatni egy szoptatással kapcsolatos füzetecskét, ahol megakadt a szemem az illusztrációkon lévő anyukán. Olyan erőt sugárzott az egyes szopis pozíciókat bemutatva, hogy magabiztossága odavonzotta a tekintetem. Néhány perc alatt rájöttem, hogy a képeken Trokán Anna szerepel. Éppen ezért nagyon boldog voltam, amikor vállalta, hogy a mamami oldalán egy mini interjúban elmondja, hogyan érezte magát ő az életének ebben a szakaszában. Fogadjátok szeretettel!

Mamami: A gyermeked táplalásán túl adott-e még neked valamit a szoptatás?

Trokán Anna: A tápláláson kívül a lehető legtöbbet adta a szoptatás, két és fél évig szoptattam kisfiamat. Megnyugtatás fájdalomcsillapítás összebújás bizalom erősítés, immunerősítés. Nagyon jó természete van, de szerintem a szoptatás is hozzájárult ahhoz, hogy nagyon jó fej.

Mamami: Milyen reakciókkal találkoztál szoptatás alatt? Volt-e valamilyen nehézséged ezzel kapcsolatban?

Trokán Anna: Igazából a reakciókat nem nagyon figyeltem, ilyenkor mindig a gyerekre koncentráltam. Negatív élményem egyáltalán nem volt akár a nyilvános szoptatással akár a hosszú szoptatással kapcsolatban. Maximum annyi hogy jézusom még mindig cicizik? De ezeket lepattintottam. Pozitívat meg általában azoktól az anyukától kaptam, akik kicsit irigykedve nézték, mert ők is szerettek volna sokáig szoptatni. Ilyenkor mindig bánom, hogy nem tudok segíteni, de igyekeztem tanácsot adni vagy elirányítani szakemberhez azt, aki segítséget kért. Szerencsére nehézségem nem akadt, egyszer egy gyulladás kezdemény volt, de csírájában elfojtottuk Csetneki Julianna szoptatási tanácsadóval, aki rengeteget segített nekem. Leginkább azzal, hogy biztatott és növelte az önbizalmamat azzal, hogy folyton azt mondogatta, hogy jól csinálom.

Mamami: Mi a legszebb élményed ami a szoptatáshoz kapcsolódik?

Trokán Anna: A legszebb élményem talán az, amikor születés után a pocakomra rakták a kisbabámat, és szinte fél perc múlva már szopizott is. Ez annyira megdöbbentő ösztön, ami tényleg akkor realizálódik, amikor látod es átéled.  

Mamami: Ki vagy mi az,ami hatékony segítséget adott a szoptatással kapcsolatban?

Trokán Anna: Előbb említettem Csetneki Juliannát, aki nagyon sokat segített. Egyébként szerencsés vagyok, mert valahol mindig is az ösztöneimre hallgatok. És ez így volt a szoptatással kapcsolatban is, amit ösztönösen gondoltam, azt tűnt jónak. És be is vált.

Ha támogatásra van szükséged fordulj bizalommal az La Leche Liga Magyarország szoptatási tanácsadóihoz, ha „csak”erősödni szeretnél és még több önbizalmat, tapasztalatot szerezni akkor gyere a mamami fórumra, ahol több száz oldalon keresztül olvashatod a mamamik beszélgetéseit.

Bíró-Polgár Mariann (majamami) írása

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.