Főoldal Baba a házbanSzoptatás Mit tehetünk, ha erőteljes a tejleadás?

Mit tehetünk, ha erőteljes a tejleadás?

Szoptatás - mini infótár

by maja

Talán a szoptatással kapcsolatban utolsóként gondolunk arra, hogy az is gond lehet, ha túlságosan bőséges a rendelkezésre álló anyatej mennyisége, illetve túlságosan gyorsan áramlik. Ami másnak vágyálom, az sok anyának nehezíti meg átmenetileg, vagy akár hosszabb időre is a szoptatást.

Mi az a tejleadó reflex?

Az erőteljes tejleadás fogalmának megértéséhez szükséges, hogy megismerkedjünk a teljadó reflex fogalmával is. A baba szopizása az emlőt érő olyan mechanikai stimulus, mely hatására hormonok szabadulnak fel, és a véráram segítségével eljutnak az emlő mirigyrendszeréhez. Ilyen a tej leadásáért (is) felelős oxitocyn. A tejet termelő mirigyrendszer felépítését a szőlőfürthöz hasonlóan képzelhetjük el. Tejtermelő gömböcskékből, és a tejet elvezető csatornákból áll, melyek hasonlóak a szőlőfürt egymásba összefutó, egyre vastagabb száraihoz.

Az oxytocin apró izomsejtekhez kapcsolódik hozzá, melyek körbeveszik ezeket a bizonyos gömböcskéket, és csatornákat, és ezek összepréselésének következtében az anyatej eljut a termelődés helyétől az emlőbimbón levő nyílásokig.  A reflex kiváltódása feltétele a hatékony szoptatásnak, és fejésnek is, hiányában, a baba helyes mellretapadás és hatékony szopizás mellett is csak a rendelkezésre álló anyatej töredékéhez tud hozzájutni, és nélküle a fejés sem lehet hatékony.

A tejleadó reflex, egy hosszabb ideig tartó szopizás alkalmával, több alkalommal is kiváltódhat. A tejleadáshoz kapcsolódó érzést az emlőben, hírtelen megfeszülés, bizsergő, szurkáló érzésként írják le az anyák, de az is normális, ha semmiféle különleges érzés nem kíséri a tejleadást. A reflex hatására elinduló tejáramlás a baba szopási ritmusát is megváltoztatja. Az addigi apró szopó mozgásokat komótos ritmusos „erőteljes” szopás váltja fel. Ezzel párhuzamosan, gyakran tapasztalnak az anyák, az ellenoldali emlőből tejcsepegést, vagy akár spriccolást is.

Erőteljes tejleadás jelei

Az erőteljes tejleadás miatt a tej áramlása kifejezetten gyors, így a baba ezzel gyakran nehezen tud lépést tartani. Szopizás közben a kisbaba hangosan kortyolhat, gyakran kattogó hang hallható. A gyors áramlás miatt köhécselhet, nyugtalan, tekereg, húzogatja, vagy el is veszítheti az emlőt, a megszakadó vákuum miatt.  Az is előfordulhat, hogy rászorít az emlőre, hogy megpróbálja a tejáramot lassítani, de el is engedheti azt. Gyakran ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy milyen gyors az áramlás, hiszen nem ritka, hogy az emlőbimbóból sugárban spriccol a tej. Az erőteljes áramlás, és a következményes levegőnyelés, gyakori bukások, de akár bélgázosság okozója is lehet. Az időről időre kiváltódó erőteljes tejáramlás miatt van, hogy nem tud, nem szeret komfort szopizni, vagy akár mellen elaludni baba.

Mi a megoldás?

Mivel az erőteljes tejleadó reflex gyakran a túlságosan bő tejmennyiség következménye, ezért ebben az esetben a baba igényeihez kell a tejtermelést igazítani. Ennek megállapítására és a baba igényeinek szükséges tejmennyiség beállításában érdemes szakember segítségét kérni.  Emellett segíteni kell a babának abban, hogy meg tudjon az erőteljes áramlással küzdeni. Érdemes olyan pozícióban mellre tenni a kicsit, melyben „hegynek felfelé” szopizik, a garvitáció ellen hatva ezzel, így próbálva elérni azt, hogy lassuljon az áramlás.

Tulajdonképpen az ismert szoptatási pozíciók, kereszt-, bölcső-, vagy hónaljtartás esetében is jól alkalmazható az, hogy amikor a baba mellre került az anya dőljön hátra, az ülő és a fekvő pozíció között valahol félúton helyezkedjen el. Érdemes a kicsit gyakran, akár szoptatás közben is büfiztetni, és a korai éhségjelek észlelésekor, még nyugodt állapotban mellre tenni, így kevésbé vehemensen fog hozzákezdeni a szopizáshoz.

Érdemes kitartani, hiszen az idő múlásával a baba növekedésével párhuzamosan nő a szájüreg is, ügyesedik a kicsi, így egyre jobban képes lesz elboldogulni az erőteljes tejleadással. Ahogy telnek a hetek, a tejtermelés is külső beavatkozás nélkül a baba igényeihez fog igazodni, és nagy valószínűséggel a tejleadás is mérséklődik. Amennyiben az idő múlásával nem tapasztalunk változást, vagy kifejezett tüneteket észlelünk, érdemes szakember segítségét kérni, így a lehető legrövidebb időn belül át lehet lendülni a túl gyors áramlás okozta időszakon.

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

Ha szeretnél még beszélgetnia vagy csak tájékozódni a szoptatással kapcsolatban, várunk a mamami fórumon.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.