Főoldal Baba a házbanSzoptatás Készülj a szoptatásra, hidd el, megéri!

Készülj a szoptatásra, hidd el, megéri!

Szoptatás - mini infótár

by maja

Régen, amikor több generáció élt egymás közvetlen közelében, nagy valószínűséggel, sokkal könnyebb dolga volt az asszonyoknak, hiszen mire saját maguk is gyermeket vártak, már sok tapasztalatot gyűjtöttek a gyermekneveléssel, szoptatással kapcsolatban. Természetesen még így sem tudhatták a választ minden felmerülő kérdésükre, abban azonban biztosak lehettek, hogy a család női tagjai elérhető közelségben vannak.

Napjainkban a friss házasok gyakran nagy távolságba kerülnek a családtól, és a család fogalma is kicsit átalakult, sokkal szűkebb kört jelent, jórészt a szülők és testvér/testvérek közösségét. Szerencsés az a kismama, akinek már közeli barátnője, vagy lánytestvére szült és szoptatott, általuk sok hasznos elméleti és gyakorlati információ birtokába kerülhet.

Mit tehet, akinek nincsen ilyen lehetősége? Egyáltalán érdemes készülni a szoptatásra, és ha igen, azt mégis hogyan?

Jó hír, hogy a felkészülés egy része magától is végbemegy, semmi különös teendő nincsen. Az emlők készülnek az érkező kisbaba szoptatására, a mirigyállományban végbemenő változások az emlő méretének növekedésével járnak. A gyakran hallott javaslat, miszerint törölközővel dörzsölve kell edzeni az emlőbimbót, hogy felkészüljön a szoptatásra, felesleges, sőt kifejezetten káros.

Nem csak a test, a lélek is készül attól a pillanattól kezdve, hogy megszületett az elhatározás, szoptatni szeretném a kisbabámat. Ahogy közeledik a szülés időpontja, egyre több szoptatással kapcsolatos válaszra váró kérdés merül fel.

Hogyan tegyem mellre? Honnan fogom tudni, hogy szopizni szeretne? Miből lehet tudni, hogy van elég tejem? 

Ma már nem nehéz, akár néhány perc alatt választ találni egy kérdésre. Azonban nagyon lényeges, hogy az információáradatból sikerül-e jól merítenünk. Valószínűleg nem a legjobb döntés, válogatás nélkül mindent elolvasni, hiszen igen gyakran, egymásnak teljesen ellentmondó információkat találunk egy-egy dologgal kapcsolatban. Érdemes olyan szerzőtől származó gondolatokat megfogadni, elraktározni, aki szoptatással kapcsolatos szakképzésben részesült, szakirodalmi hivatkozásokkal támasztja alá javaslatait, vagy nagy szoptatást támogató szervezetek által írottakkal egybecseng a tollából származó információ. Talán erre is vonatkozik a mondás: A kevesebb néha több.

Felkészítő foglalkozás

Szerencsére nem csak írásos formában kaphatunk információt a szoptatásról, egyre gyakrabban lehet találkozni olyan felkészítő tanfolyamokkal, amik speciálisan a szoptatásra készítenek fel. A tanfolyamot általában képzett szoptatástámogatásban jártas szakember vezeti, aki igyekszik szóban, írásban, és gyakorlati bemutatók segítségével is átadni a legfontosabb információkat a tejtermeléssel, a mellretétellel, és a szoptatással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban is.

Anyacsoport

Az országban egyre több helyen találhatunk szoptatástámogató anyacsoportokat. A csoportokba már a várandósság alatt ellátogathatunk, ahol kincset érő gyakorlati tudással gazdagodhatnak a szoptatással kapcsolatban a kismamák, láthatnak újszülött kortól egészen a szaladgáló totyogósig gyermeket szopizni. A csoport a későbbiekben is biztos pont lehet, hiszen támogató jelenlétet biztosít a szülés után is a nehezebbnek megélt időszakokban, a felmerülő kérdésekre mindig kaphat választ az alkalmakon az édesanya.

Érdemes hát készülni, hogy jól indulhasson a szoptatás. A legfontosabb szoptatással kapcsolatos információk birtokában, a „jótanácsok” útvesztőjében, tudni fogjuk melyik a jó irány, és ha kérdésünk van, tudjuk, hol érdemes választ keresni, ha problémánk van kihez érdemes fordulni. 

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

A témával kapcsolatban Baba-mama csoportokat itt találtok, IBCLC szaktanácsadók listáját pedig itt tudjátok böngészni. Ha szeretnétek még többet olvasni a témában gyertek a mamami fórumra.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.