Főoldal Baba a házbanSzoptatás Folyékony kérdések – kell-e itatni a szoptatott babát

Folyékony kérdések – kell-e itatni a szoptatott babát

Szoptatás - mini infótár

by maja

Sass Nóra

„Csak néhány korty teával kínáld meg szoptatások között, biztosan szomjas szegény.”
„Napi legalább 4-5 liter folyadékot igyál, úgy lesz elég tejed!”


Ismerős mondatok? A legtöbb esetben talán zavart mosoly fut át az arcokon és hirtelen semmi frappáns válasz nem jut eszébe a szoptató anyukáknak. Hovatovább talán mintha lelkiismeret furdalást is éreznének, hiszen milyen anya az, aki az igény szerint szoptatott babájának nem ad más folyadékot. Szomjaztatja gyermekét, sőt még azt is képtelen megtenni, hogy elfogyasszon napi öt liternyi folyadékot, hogy bőven legyen teje. Mi az igazság?

Sajnos gyakran már az újszülött világra jötte után, az első szoptatás előtt felmerül az, hogy kapjon egy kis folyadékot a baba, hiszen úgysincs még az emlőben semmi. Azonban tudnunk kell, hogy már a szülés után azonnal rendelkezésre áll az anyatej. Ez valóban töredéke annak, ami a gyakori szopizások mellett néhány nap után elérhető, viszont a baba pocakja is picike, pontosan a rendelkezésre álló mennyiség befogadására képes. Ezért a feleslegesen adott folyadék kiegészítés az értékes anyatej elől foglalja el a helyet.

A későbbiekben az a kisbaba, aki hatékonyan szopik, és igény szerint teheti azt (amikor csak szeretne szopizni mellre kerülhet, és addig lehet mellen, amíg szeretne), annak a babának nincsen szüksége az első hat hónapban egyéb folyadék adására. Az anyatej több,  mint nyolcvan százaléka víz, így megfelelő folyadékellátást biztosít még nagy melegben is a baba számára. Nincsen más dolga az anyának a nyári időszakban, mint a baba jelzéseire figyelve megszoptatni a kicsit, ahányszor csak kéri azt. A szomjoltó szopizások általában gyakori, rövid alkalmakat jelentenek.

Hat hónapos életkor után, a hozzátáplálás elindulásakor érdemes lehetőséget biztosítani  arra, hogy ha szeretne, ihasson a finom falatokra a pici, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy még ilyenkor is néhány korty anyatejjel jobban csúszik minden. A legjobb választás természetesen a víz, amit forralás, majd visszahűtés után kínálunk a piciknek. A cukros teák, és a gyümölcslevek megtöltik a pocakot, és ráadásul üres kalóriát jelentenek, elfoglalhatják a helyet a sokkal értékesebb anyatejtől, vagy a hozzátáplálás során adott babaételektől.

Manapság szinte a csapból is az folyik, hogy oda kell figyelni a napi folyadékbevitelre. Na de mennyit kellene innia saját szükségletén felül annak, aki szoptatja a kisbabáját? Szerencsére a természet nagyszerűen gondoskodott erről is, hiszen bonyolult táblázatok, és az elfogyasztott mennyiségek jegyzetelése helyett csak néhány egyszerű dolgot kell szem előtt tartani. A szoptatás során felszabaduló, a tejleadásért felelős oxytocin szomjúságot okoz, így nincs más dolgunk, mint a szoptatáshoz készülve elérhető távolságba folyadékot odakészíteni, és minden alkalommal elfogyasztani azt. Így nem kell külön számolgatni, hogy hányadik pohárnál is tartunk aznap.

Amennyiben a babának van bőven vizelete, szépen gyarapszik, a megtermelt anyatej mennyisége elegendő, és ha emellett a szoptató anyának is van bőségesen vizelete, akkor biztos lehet abban, hogy elegendő folyadékot fogyasztott. Az anya számára is a legjobb folyadékpótlást, és szomjoltást a víz jelenti, de nem tilos a rostos gyümölcslevek fogyasztása sem, szem előtt tartva azt, hogy ezek bizony üres kalóriákat jelenthetnek az anyának is. A tehéntej fogyasztása sem tilos, de tejtermelést fokozó hatásában bízva nagy mennyiségben fogyasztani nem feltétlenül szerencsés, hiszen van olyan baba, akinél ez problémát okozhat.

Mind a baba, mind a szoptató anya számára fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, ehhez nem szükséges semmi más, mint az anyai szomjúság szerint fogyasztott bőséges folyadék, és a baba igény szerinti szoptatása, majd 6 hónapos kortól a folyadék fogyasztás lehetőségének biztosítása. Ugye milyen egyszerű?

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

A szerzőtől további mini infókat olvashatsz itt. A témában olvashatsz, beszélgethetsz és kérdezhetsz a mamami fórumon.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.