Főoldal Baba a házbanSzoptatás Amit a tejbelövellésről tudni érdemes

Amit a tejbelövellésről tudni érdemes

Szoptatás - mini infótár

by maja

A várandósság ideje alatt a szoptatással kapcsolatban szinte minden kismamát az a kérdés foglalkoztat leginkább, hogy vajon lesz-e elég teje.

A szülés után azonnal rendelkezésre áll, a rendkívül értékes tulajdonságokkal rendelkező, csupán néhány milliliternyi előtej, vagy colostrum, ami pont elegendő mennyiséget jelent az újszülött baba számára, hiszen kicsi gyomrában nincs is hely nagyobb mennyiségnek. Izgalmas időszak ez, amikor anya és baba összehangolódik, és közösen megtanulja, hogyan is működik a szopizás. Tulajdonképpen megkönnyíti a tanulási folyamatot, hogy az emlők ebben az időszakban még nem feszesek.

Azonban csak néhány napot (2-6 nap) kell várni, és érezhetően történik, megváltozik valami. A folyamat, nagy valószínűséggel hamarabb lezajlik többedszer szülő anyák esetében, mint első babás anyukáknál. Megtörténik a tejbelövellés, vagyis elindul a nagyobb mennyiségű tej termelődése.

Mégis mit kellene érezni? Pontosan milyen változásokat fogok tapasztalni?

A kezdettől fogva nagyon gyakori, igény szerinti szoptatás mellett, tulajdonképpen szinte észrevétlen a folyamat, csak annyit észlelnek az édesanyák, hogy picit elnehezül, teltebb lesz a mell, és a baba, szopizás közben elkezd nagyokat kortyolni, ami általában mindkettőjük arcára széles mosolyt csal.

Mi történik akkor, ha a szoptatás, vagy az emlő ürítése nem történik meg kellő gyakorisággal?

Sajnos előfordulhat az, hogy anya és baba el vannak különítve egymástól, mert a pici korábban érkezett, vagy esetleg anya szorul átmenetileg orvosi ellátásra, megfigyelésre. Azonban abban az esetben is hasonlóakat tapasztalhat az anya, ha csak meghatározott időnként szophat a baba, vagy a helytelen mellretétel, vagy a nem megfelelő fejési gyakorlat mellett nem ürül a mell megfelelően, illetve kellő rendszerességgel. Ilyen esetben bizony kellemetlen, fájdalmas élménnyé válhat a tejbelövellés. Az emlő feszes, fájdalmas, meleg tapintatú lehet, az sem ritka, hogy hőemelkedés, vagy láz jelentkezik.

Az újszülött a mell állományának kifejezett feszessége miatt nehezen tud mellre tapadni, sőt akár a tejleadó reflex is gátlódhat a nagyfokú feszülés miatt.  Mi a megoldás ebben a helyzetben? Az emlő rendszeres, gyakori ürítése, amihez legegyszerűbb a babát segítségül hívni, és gyakran mellre tenni őt. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor fejéssel kell biztosítani az tej ürülését.

Előfordulhat az is, hogy a pici nem tud mellre tapadni, olyan feszes a mell állománya. Ebben az esetben érdemes mellretétel előtt picit fejni, amivel az emlőbimbó körül levő állomány felpuhul, ezt követően már a kicsi néhány kortyolása után egyértelműen érezhető, hogy csökken a feszesség. Amennyiben a tejleadás is gátolt, a szoptatás előtt tehetünk meleget az emlőre, ami segíti a tejleadás kiváltódását.

Szoptasd az első perctől kezdve gyakran, igény szerint kisbabádat, így a nagyobb mennyiségű tejtermelődés megindulása, csaknem észrevétlen lesz, szinte csak a hatalmas kortyokból, és a babád súlygyarapodásának elindulásából fogod észrevenni a változást.

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

Kapcsolódó cikkek