Főoldal Baba a házbanSzoptatás A rettegett mellgyulladás

A rettegett mellgyulladás

Szoptatás - mini infótár

by maja

Fotó: Gór Ágnes

A szoptatás alatt jelentkező, talán legrettegettebb probléma a mellgyulladás, ami gyakran, sajnos indokolatlanul a szoptatás végét is jelenti.

A mastitis, magyarul mellgyulladás, leggyakrabban a szülést követő 2-3 hétben fordul elő, de a szoptatás alatt bármikor kialakulhat. Klinikai definíció szerint az emlőben észlelhető fájdalmas, forró, duzzadt, ék-alakú terület, ami 38,5oC vagy annál magasabb lázzal, hidegrázással, influenzaszerű végtagfájdalommal és álta­lános rossz közérzettel jár. A tej íze megváltozhat, sósabbá válhat. A fejéssel ürülő tej sűrű pudinghoz hasonló, gennyes lehet, mennyisége átmenetileg csökkenhet.

A kezeletlen túltelítődés és tejcsatorna elzáródás, az emlőbimbón levő sérülés mind okai lehetnek a mellgyulladás kialakulásának. Az emlő gyakori ürülését megakadályozza az, ha anya és baba el vannak különítve egymástól, vagy ha a szoptatás nem megfelelő technikával, és csak bizonyos időközönként lehetséges. A nem megfelelően megválasztott melltartó szorítása is elegendő lehet ahhoz, hogy elzáródás alakuljon ki. Az emlőbimbón levő sérülés tárt kaput jelent a kórokozóknak, szabad út nyílik az emlő belső állománya felé, ami mellgyulladást eredményezhet.

A kezelés legfontosabb eleme az emlő gyakori, hatékony ürítése. Az érintett emlővel kezdjük a szoptatást, előtte helyezzünk néhány percre jó meleg borogatást az adott területre. Természetesen oda kell figyelni, hogy a másik, nem beteg oldal ne telítődjön túl mindeközben. Fontos, hogy a mellretétel jól sikerüljön, hiszen amennyiben a kiváltó ok a sebes emlőbimbó volt, annak gyógyulását ezzel tesszük lehetővé, illetve így tudjuk segíteni a hatékony ürülést.

Érdemes a babát úgy mellre helyezni, hogy az álla az érintett terület felé essen, ezzel is fokozva az emlő ürülését, ezt megtámogathatjuk azzal, ha a gravitációt is segítségül hívjuk. A szoptatás után az emlő ürülését fejéssel fokozhatjuk. Majd végül rövid idejű jegelést alkalmazhatunk, az ödéma csökkentésére. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás és az ágynyugalom. A szoptatással összeegyeztethető láz- és fájdalomcsillapítók is alkalmazhatóak. Amennyiben az emlőbimbó területén fertőzött seb található, ennek kezelése elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Amennyiben a fentiekben leírtak alkalmazása mellett 12-24 órán belül sem észlel javulást az anya, vagy rosszabbodás tapasztalható, antibiotikum adása válik szükségessé, mely nem jelenti a szoptatás befejezését, hiszen választható olyan antibiotikum, mely mellett a szoptatás folytatható. Az antibiotikum alkalmazásának ideje mastitis esetén a szokásosnál hosszabb, 10-14 napot jelent. Fontos tudni azt, hogy amennyiben az antibiotikum szedése mellett is napokig fennmarad a láz és a többi mellgyulladást jellemző tünet, úgy felmerül a mellgyulladás szövődményeként jelentkező, sebészi beavatkozást igénylő tályog lehetősége is.

Csakúgy, mint a tejcsatorna elzáródás esetén tilos a problémás terület durva ki- illetve szétmasszírozása, mely rendkívül fájdalmas, és a későbbiekben visszatérő problémák, krónikus fájdalom alapját képezheti.

Ha felmerül a mellgyulladás lehetősége, már az első tünetek észlelésekor érdemes szoptatástámogatásban jártas szakember segítségét kérni. Így a lehető legrövidebb idő alatt, komplikációk nélkül oldódhat meg a probléma.

Dr. Fehér Boglárka
Csecsemő- és gyermekorvos, laktációs szakember

A szerző korábbi írásait ide klikkelve olvashatod.
A mamami fórumon még többet olvashatsz, beszélgethetsz a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.