Főoldal ZöldülünkZero waste Tudományos cikkrészletek – eldobható pelenkák

Tudományos cikkrészletek – eldobható pelenkák

Környezeti és egészségügyi problémák

by mamadmin

A pelenkás korú gyermekek a lakosság 1 százalékát teszik ki, ugyanakkor a pelenkák miatt ők termelik ki a lakossági hulladék 8-10 százalékát. Megdöbbentő számok. Azonban nem csak környezetünkre, hanem közvetlen a babák bőrére is kedvezőtlen hatással van az eldobható, plasztik pelenka.

Egészség, babák bőre, nemzőképesség

1955-ben az Egyesült Államokban minden gyermek textilpelenkát használt, majd 1961-ben bevezették az eldobható pelenkákat, használatuk 1991-re 90 százalékra nőtt. Ezzel arányosan 1955-ről 1991-re 7 százalékról 78 százalékra emelkedett a babákon a bőrirritációk száma. (Journal of Pediatrics, 1959, Vol 54 pp. 793-800 “Relationship of Peri-Anal Dermititis to Fecel pH” by Drs. Tamio, Steiner, Benjamin)

Egy Procter & Gamble tanulmány szerint a pelenkakiütések előfordulásának gyakorisága 7.1 százalékról 61 százalékra növekedett. Egy másik cikk pedig arról számol be, hogy az eldobható pelenkát használó egy hónapos csecsemőknél 54 százaléknak van pelenkakiütése, ebből 16 százaléknak súlyos pelenkakiütése volt. (Journal of Pediatrics Health Care 1 (1987): 26-34.)

Az eldobható pelenkákat mindenhol reklámozott nagy nedvszívásuknak köszönhetően ritkán, vagy széklet esetén cserélik. Egy japán csoport ezért azt vizsgálta milyen egészségügyi következményei lehetnek a vizeletnek hosszú távon kitett szervezetnek. A vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy azok a gyermekeknek a pelenkáját, akik húgyúti fertőzésben szenvedtek, naponta átlag 4,7 alkalommal cserélték, míg az ilyen panaszokat nem tapasztaló gyermekeknél átlag 7,5 alkalommal. (Sugimura T, Tananari Y, Ozaki Y, Maeno Y, Tanaka S, Ito S, Kawano K, Masunaga K)

Egy 1999-es tanulmány és egereken végzett kísérletek szerint az eldobható pelenkákban felhasznált anyagok bőr-, szem- és orrirritációt válthatnak ki. Már egyetlen eldobható pelenka kibocsátása okozhat asztmatikus tüneteket. A textilpelenkát használóknál efféle összefüggést nem mutattak ki. (Anderson, Rosalind, and Julius Anderson. “Acute Respiratory Effects of Diaper Emissions,” Archives of Environmental Health, 54, October 1999.) További tanulmányok összefüggésbe hozták a papírpelenka használatát az asztma és bronchitis kialakulásával gyermekkorban. (Mothering, Issue 98)

Az eldobható pelenkák gyártása folyamán a cellulózrostokat klórgázzal fehérítik, és a folyamatban organoklór vegyületek keletkeznek, melyek közül a legmérgezőbb a dioxin. Organoklór maradványok minden eldobható pelenkában kimutathatóak. (EPA, “Integrated Risk Assessment for Dioxins and Furans from Chlorine Bleaching in Pulp and Paper Mills.”)

Az egyszer használatos eldobható pelenkák akár impotenciához, terméketlenséghez vezethetnek a pelenka magasabb belső hőmérséklete miatt, mivel ezáltal a herezacskók is folyamatosan magasabb hőmérsékleten vannak tartva. Az eldobható pelenkák fokozottan elterjedt használata magyarázhatja az elmúlt 25-30 év folyamán a terméketlen férfiak számának jelentős növekedését, állítja az USA-ban végzett tanulmány (Archives of Disease in Childhood).

A kutatás eredménye szerint, a műanyag tartalmú eldobható pelenkák használata során a herezacskók hőmérséklete magasabb, mint a textilpelenkák használatakor. A hőmérséklet kritikus fontosságú a herék és a spermiumok egészséges fejlődésénél.

A kutatók 48 egészséges kisfiú (közöttük 5 koraszülött babával) herezacskó hőmérsékletét figyelték a születésüktől kezdődően 55 hónapos korukig egy apró hőmérséklet szonda segítségével. A vizsgálatot két 24 órás periódusra osztották. Az egyik periódus alatt a fiúk mosható pamut pelenkát viseltek, a másik alatt, pedig műanyag tartalmú egyszer használatos eldobható pelenkát. A hőmérsékletet ébredéskor és alvás időben is megmérték, és az összehasonlíthatóság érdekében a végbél hőmérsékletet is figyelték.

A tanulmány eredményeként kiderült, hogy a herezacskók külső hőmérséklete, amely közelről tükrözi a herék valódi hőmérsékletét, megnövekedett az eldobható pelenkát használó kisfiúk esetében. A két eset között a herék hőmérsékletében, komoly, 1,1°C – 6°C-ig terjedő különbség mutatkozott. Végül a kutatók azt a konklúziót vonták le a vizsgálat eredményeként, hogy az eldobható pelenkák hőszigetelése jelentősen károsította a herék normális hűtő mechanizmusát, 13 megfigyelt kisfiúnál, pedig ez a hűtő mechanizmus gyengült.

Felnőtt férfiak esetében kimutatták, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően, csökkenthet a spermiumok száma. A felnőtt férfiak terméketlenségének komoly kockázati tényezője lehet, hogy gyermekkorban a herék hőmérséklete magasabb volt a normálnál. A tanulmány szerzői arra következtetnek, hogy korai gyerekkorban a herezacskók folyamatosan magas hőmérsékleten tartása a herék nem megfelelõ működéséhez, egészségügyi problémákhoz vezethet, amely elsősorban a felnőttkori terméketlenségben mutatkozik meg.

(Partsch, Aukamp, and Sippell. “Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies.” Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. 2000.05.)

Környezetvédelem

A mosható pelenkák használatával jelentős hulladékmegelőzés érhető el (becslésünk szerint országos szinten 2-3%), különösen a már szelektív hulladékgyűjtést és komposztálást alkalmazó településeken (akár 8%). A hulladékcsökkenés igazán látványosan az érintett háztartások szintjén jelentkezik, hiszen az éves pelenkamennyiség meghaladja az egy főre jutó teljes hulladékmennyiséget.
Részletesebben megvizsgálva a pelenkák anyagának és magának a pelenkának az előállítását,megállapítható, hogy a szuper abszorbens polimer előállítása okozza a legjelentősebb környezeti hatást ezen az életciklus szakaszon belül ( Aumônier – Collins, 2005)

Az eldobható pelenkák becslések szerint a kommunális hulladékok 3%-át jelentik Budapesten (Barótfi, 2000). Ez évente Magyarországon kb. 100 000 tonna plusz kommunális hulladékot jelent. Az Egyesült Királyságban a háztartási hulladék 2-3%-át teszik ki az eldobható pelenkák, mennyiségük 400 ezer tonna évente ( Aumônier – Collins, 2005). Egy kisgyermek pelenkás korában kb. 4-5000 db pelenkát használ el, ami 500-800 kg (Aumônier – Collins, 2005) illetve 850 kg (Olive, 2004) hulladékot jelent gyermekenként. Mivel átlagosan 2,5 éves korukra válnak a kisgyermekek szobatisztává, ez a pelenkás időszakra vonatkoztatva évi 200-340 kg használt pelenka-hulladékot jelent, ami meghaladja az egy főre eső éves háztartási hulladék mennyiséget (242,5 kg/f ő/év (VKSZ, 2007)).

A megdöbbentő adatok sarkalltak minket arra, hogy többet tegyünk a mosható pelenka használata érdekében.
Egyértelműen elmondható, hogy a mosható pelenkák használatánál is figyelemmel kell lenni a könyvezetvédelemre egyéb aspektusokban is, hogy az valóban környezetbarát legyen:

– környezetbarát mosószerek,
– szárítógép nélküli szárítás,
– pelenkakülsők többszöri használata,
– energiatakarékos mosógép használata,
– 40 fokon történő mosás, amikor csak lehet.

Az öko eldobható pelenkák esetében érdemes figyelmesen elolvasni a pelenka csomagolásán levő tájékoztatás, mert gyakran a 100% lebomlás a csomagolásra vonatkozik, illetve csak a pelenkák egyes részeire.

Egészség

Gyakran a szülők a pelenkák nagy anyagi költsége miatt úgy takarékoskodnak, hogy tovább hagyják a babákon az eldobható pelenkákat, s ez okohat a pelenkakiütéseket. Az eldobható pelenkák legfőbb reklámozott előnye a „száraz érzés”. Sajnos a szárazság nem jelent egyet a tisztasággal. Ezek az egyszerhasználatos pelenkák a babákon több ideig maradnak, hiszen nem nedvesedik át, a pelenka belsejében lévő nátrium poliakrilát (duzzadó zselé) miatt. Baktériumok szaporodhatnak el a babapopsin, betegségeket és pelenkakiütéseket okozva.

Általában megmutatva a modern mosható pelenkák használatát, nagyon sok szülő reagál úgy, hogy ha tudta volna, hogy ilyen egyszerű, már hamarabb váltott volna. A Földünk és a gyermekeink érdekében mindenképpen az a feladatunk, hogy megmutassuk milyen egyszerű és mennyivel egészségesebb a babák számára, ha textilből készült pelenkát használnak.

Valóban olyan rossz az eldobható pelenka?

Az attól függ, hogyan definiáljuk a rosszat. Kitehetjük-e gyermekeinket saját akaratunknál fogva és rutinszerűen potenciálisan káros vegyi anyagoknak?
Ignorálhatjuk-e azt a hangot, amely ordít a fülünkbe minden alkalommal, amikor kidobunk a szemétbe egy műanyagba csomagolt koszos eldobható pelenkát, tudván, hogy 4-500 évig nem bomlik el.  

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.