Főoldal Baba a házbanPelenkázás Totyogósok mosható pelenkázása

Totyogósok mosható pelenkázása

Tapasztalatcsere a nagyobbak pelenkázásáról

by maja

A mamami fórumon böngészve találni rá a „Nagyobb gyermek mosható pelenkázása” topikra. Nálunk pont totyogó korú a kisebbik fiam, ezért kíváncsi lettem, hogy mit tanácsoltak egymásnak a mamamik és mire az olvasás végére értem, megfogalmazódott bennem, hogy leírom én is a saját mosi pelusos hétköznapjaim. Behívtam a tapasztalatcserébe Emmama anyukatársam is, akivel majdnem egyidősek a kisfiaink. Együtt beszélgettünk pelus típusokról, kinek melyik márka vált be, valamint napközbeni és éjszakai pelusozásról.

Kezdetek

Majamami: Nálam fokozatosan alakult a mosható pelusozás szeretete, ha lehet ezt így fogalmazni. Eleinte, amikor még nem volt rutinom, a környezetünk megóvása adta a lendületet. Első kisfiamnál nem is voltam olyan lelkes és nagyon nehéz volt motiválnom magam a folytatásra. Vele még eszembe sem jutott, hogy éjszakára vagy nyaralás alatt mosit használjak.

Második kisfiamnál viszont a kötelesség mellé szegődött a rutin és ezzel együtt megjelent a lelkesedés is. Egyre jobban kezdtem megismerni az egyes pelenkatípusokat és ez adott némi önbizalmat és biztonságot a választásban. Sőt elkezdtem élvezni a különböző márkák kipróbálását. Könnyű helyzetben voltam, mert az első gyerkőc után volt már egy alapfelszerelésem, így bátran próbálkozhattam még egy-egy darabbal.

A választásnál szükségünk is van a bátorságra és a körültekintésre (ez nekem annyira nincs meg) mert ma már nagyon sokféle mosipelussal találkozhatunk. A teljesség igénye nélkül, vannak aio-k, egyméretes, többméretes külsők, gyapjúpelusok, zsebes, csónakos típusok. Van miből kiválasztani azokat a darabokat, amik babánk méreteinek és nekünk is megfelelnek.

Emmama: Én már az első gyerekkel megszerettem a mosizást. 2009-ben még nem volt elterjedt, de még igazán ismert sem a hordozás, sem a mosható pelenkázás, így beszerezni is sokkal körülményesebb volt mindent. Volt nekünk azonban egy csodás fórumunk, a mamami, ahol én is rábukkantam ezekre a lehetőségekre és egyre többet tudtam meg róluk.

Ott aztán lehetett tanulni, eladni-venni, véleményeket, tapasztalatokat cserélni. Bár nekem is két nekifutás kellett, de sikerült, és már az első gyerek fél éves korában elkezdtük lecserélni a készletet moshatóra. Talán az a legnehezebb, hogy hiába tájékozódsz, nem biztos hogy neked is az válik be, ami másnak.

Érdemes többféle pelussal kezdeni, mondjuk 2-3 fajtával és aztán meglátod, melyik a legjobb a babának és mamának, apának meg úgyis más esik a kezére. 🙂

Azt hiszem, akkor még egyáltalán nem jutott eszembe a környezettudatosság, lánykám volt és egyszerűen beleszerettem a gyönyörű mintákba, amikkel nyáron szerintem nagyon menő és cuki volt a kislányom.

A második gyermekem fiú lett, vele már a köldökcsonk leesése után mosiztunk, de akkor már tudatosabban. Vele csak moshatót használtunk, akkor is ha mentünk valahová és éjjelre is. Akkor tanulta meg a férjem mi az a gyapjú lanolinozás, és jókat derült a mamamis lanolinozó topikon, amikor esténként azt bújtam. A harmadik gyerek hamar jött, az első csak három és fél volt még, és bizony megcsappant a mosási kedvem is.

Valahogy jöttek a nehézségek, ázások, ezért bár nappal szinte teljesen mosis volt, éjjelre visszaálltam az eldobósra. (A gyerekek is imádták, a nagyobbak már kértek a kedvenc mintákat, pici korukban pedig egyik kedvenc játék volt a pelusok pakolása.)

A negyedik gyereknél volt a teljes kifáradás, én akkor már 6 éve megállás nélkül pelusoztam. Bevallom ő már jóval kevesebbet volt mosiban, mint a többiek. Aztán megszületett az ötödik. Valahogy minden visszaállt a régibe (igaz volt 1 pelenkamentes évem is), de őt megint nem tudnám másban csomagolni, csak moshatóba, sőt vele egészen másként teszem azt.

Kérdések

Majamami: Nálunk amikor a kisifiam három hónapos lett és biztonsággal fel tudtam adni rá az egyméreteseket, elkezdődőtt a mosikaland, de van, aki később, már totyogó korban, a szobatisztulást segítő folyamatként kezdi el a mosható pelenka használatát. Ebben a korszakban az elején néha felmerül az a kérdés, hogy a gyerkőcök nem akarják elfogadni a mosható pelust, illetve melyik a megfelelő pelenka számukra. De ha a kezdeti „nemakarom-eldobhatótkérek” nehézségen túl vannak, akkor jön a másik kérdés, melyik típust válasszuk, hogy egy totyogó pisimennyiségét bírja a pelenka.

Ahogy olvasgattam a fórumos anyukákat leginkább azok a kérdések foglalkoztatták őket is, hogy milyen típusú pelust válasszon, aki nagyobb gyermekkel kezdi a mosit és mit használjon éjszakára, hogy ne legyen ázás.

Emmama: Biztosan döcögősebb az átállás egy nagyobb gyereknél, mindig könnyebb a kezdetektől mosható pelenkát használni, de azért lássuk be sokszor bármilyen pelust nehéz egy dacoló totyogó korúra ráadni. Nyáron történt, hogy elutaztunk és vittem néhány eldobhatóst is, hogy ha olyan helyen kirándulunk, hogy nem fér a táskámba (az öt gyerek cucca mellé) a mosipelus, akkor jó lesz majd az eldobós. Hát indulás előtt ráadtam (volna) az eldobóst, hogy ne kelljen visszafelé cipelnem a kakis/pisis pelust,de nem boldogultam az éppen lefeküdni nem óhajtó másfél évessel és ahogy próbáltam a gyereket is tartani meg a pelust is, elszakadt, ezután már nem volt kérdéses, hogy marad a mosható.

Nappalok

Majamami: Nálunk átlagos testalkatúak a fiúk, se nem aprók, se nem nagyok, szóval jól tudom alkalmazni az egyméretes és a méretes pelusokat is és nem okozott különösebb gondot a megfelelő típus megtalálása. Most is többféle pelusból áll a készletem. Van popin, bambino mio, milovia, ImseVimse és gyapjú pelus is. Prefoldokból pedig Blümchen, bambino mio és sok-sok tetra (egy nyaralás alkalmával szintén a fórumos mamamik beszélgetése által jött meg a kedvem a tetrák használatához, ami azóta is tart).

Az általános tapasztalat az, hogy ha átlagos testalkatú vagy vékonyabb a gyerkőc, akkor jól működnek az egyméretes pelusok, viszont ha vastagabb, nagyobb popójú a totyogónk, akkor inkább a méretes pelust válasszuk. (jók a onesize-ok, de újszülötteknél szerintem az újszülött pelusokat kell választani ha valaki ettől a ponttól moshatózik)

Emmama: Nekem az a tapasztalatom, hogy más jó a lányoknál és más a fiúknál, és tényleg számít a testalkat is. Emellett még azt is érdemes megfigyelni, hogy mennyit pisil. Ilyenkor persze mindenki úgy gondolja, hogy az ő gyereke sokat, de nem mindegy, hogy egyszerre sokat vagy többször keveset, ez a szobatisztulás közeledtével ugyanis megváltozik.

Én ezt úgy ellenőriztem most a kisfiamnál, hogy pucin volt a meleg időben. (Az én kisfiam novemberben lesz két éves, ő keveset pisil, de sokszor.) Mi most legszívesebben méretes külsőt használunk és tetrát. A tetrát fiúsan hajtogatom (ehhez sok videót és leírást is találni a mamami fórumon), a közepébe egy három rétegben összehajtott kis törölközőt vagy egy újszülött prefit teszek. (Tipp: a prefold pelenkák szerintem nagyon jók minden korosztálynak, és a kisebb méretet is fel lehet használni később, ha a nedvszívást akarod növelni. Én szeretek kis prefiket tenni éjszakai pelusba is.)

A méretes külsők kifejezetten a nagyon kicsi vagy a már nagyobb gyerekeknél ideálisak, ezért én inkább ezt választom általában. Az egyméretesek legnagyobb állása már éppen jó a husi másfél évesemre. Bár az is igaz hogy kb. 1 éves kortól annyira beindul a mozgás, hogy már nem nőnek olyan gyorsan. A készletben most van bambino mio, pop-in, billou, és blümchen is. Ez utóbbi nagyobb, mint a többi méret. A Blümchen XL méretű külsőit kifejezetten szeretik a nagyobb babák szülei, amikor úgy érzi az ember, az egyméretes kicsi.

Arra kell még figyelni, hogy egy és másfél éves kor felett már van, hogy leszedik magukról a tépőzáras pelust. Bár én nem szeretek bíbelődni a patenttal, nagyobbaknál azonban megéri patentozni! A lányoknál, vagy a vékonyabb alkatú gyerekeimnél a csónakos pelenkákat, a gro viát és a totsbots-ot is nagyon szerettem. Pop-in pelenka is mindig volt a készletben, azzal nem lehet mellélőni.

Ami még meghatározhatja, hogy mit válassz, hogy milyen szárítási lehetőségeid vannak. Nekem néhány éve lett szárítógépem, amiben puhák lesznek a pelusbelsők, betétek, tetrák. De amikor teregettem bent is, télen is, akkor fontos szempont volt, hogy hamar megszáradjanak. A tetra és a prefold fél nap alatt megszárad, de egy szupi nedvszívó belsőpelenka vagy akár egy AIO 1-2 napig szárad.

Majamami: Bátran kijelenthetem, hogy én a totyogós korszakos pelusozást könnyebbnek érzem, mint az eddigi időszakot. Nincs vita, felveszi, mert nem ismer mást. Ma már stabilan szól, ha pisi vagy kaki van, így azonnal ki tudom cserélni, nincs ázás.

Ha nem szól, akkor is cserélem két óránként a belsőket, nem is szeretem, ha több időt tölt benne, higiéniai okokból is fontosnak tartom a cserét. Azért nálunk is előfordul, ha például úton vagyunk valahol, akkor eltolódik ez az idő és persze van, hogy elalszik és akkor is későbbre csúszik a csere. Ha napközben elalszik csere nélkül és otthon vagyunk, nem piszkálom, egyszerűen csak leveszem róla a pelust, aláteszek egy tetrát és pucin alszik tovább.

Emmama: Egy nagyobb pelusozása azért jobb szerintem, mert már szól, ha kaki van. Én szeretek ilyenkor is kakifogó papírt használni és mivel már szilárdabb a kaki, ha laza is nem folyik ki a pelenkában mindenhová. Többször elég a papírt kitennem, és ha még pisi sem volt, akkor mehet vissza ugyanaz a pelus.

Éjszakák

Majamami: Éjszaka két-három alkalommal szopizik, de totyogós korában soha nem ázott át még a pelus, régebben, amikor kisebb volt, többször ázott, mint ma. Jelenleg a pop-in pelusokat szeretem éjszakára használni, saját betéteikkel és egy tetrával turbózva. De van, hogy gyapjúpelust használok.

Emmama: Nálunk már nem szopizik egész éjjel. Nálunk is körülbelül két alkalom a szopi és akkor sem olyan sokat, mint babakorában, ezért a pisi is jóval kevesebb, nem ázunk sosem. Ráadásul már többször volt, hogy egész éjjel nem pisilt, csak reggel egyben. Ilyenkor ha időben átpelusozom reggel, akkor megmarad egy éjszakai pelusom, de van hogy direkt rajtahagyom, mert az azért mindent kibír. Mi belsőpelenkát használunk, és disana bebújós gyapjúkülsőt.

Leszoktató pelusok, kiegészítők

Majamami: Miután már stabilan szól, ha pisi vagy kaki van, nyáron napközben a leszoktató pelust is elkezdtem használni. Ez inkább csak „összegyűjt”, de nem olyan jó nedvtartó hosszú távon, így lehetőleg azonnal kell cserélni.

Ügyes mamamik meg is tudják varrni otthon is a pelusokat, bár én nem tartozok ebbe a kategóriába. 🙂 A fórumon többen írják, hogy gyapjúból sokan kötnek, varrnak saját pelust. A gyapjúban egyáltalán nem lesz melege a babáknak, sőt, igazán jól szellőző pelenka külsők. Mellette polár anyagból is lehet egyszerűen pelust készíteni. Vastagabb polár anyagból pelusformákat kell kivágni, varrni rá egy kötőt és már kész is van a polár külső. A „varrós topikban” még rengeteg tippet olvashatunk.

Emmama: Nálunk sosem volt leszoktató pelus, mondjuk általában ilyenkor hagytam őket pucéron vagy felhúztuk a bugyit és mindig volt nálam két-három tartalék bugyi. Vagy ha mentünk például játszótérre, akkor kapott egy patentos külsőt egy kevés belsővel, hogy ne legyen nagyon megpakolva, de azért felfogja ha van valami. Ezt útközben állva is le tudtam venni róla.

Majamami: Amúgy a mosizás nekem abban is segít, hogy ha itthon vagyunk, ne használjak popsitörlőt. Ha csere van, akkor pisi esetén a mosható popsitörlővel törlőm át, ha kaki van, akkor egyszerűen lemosom a kádnál. Külön jó, hogy popsikrémet sem használtam még soha.

Emmama: Ez nagyon érdekes téma, mert én sosem gondoltam, hogy valaha megszabadulok a bolti popsitörlőktől. Az ötödik gyereknél kezdtem el használni a mosható törlőt, és rém egyszerű, nem értem eddig miért nem. Azért talán, mert annyifélét olvastam, hogy ki mit kutyul és mibe mártja.

Én már több mint egy éve nem vettem popsitörlőt! Ella’s House popsitörlőnk van, szükséges körülbelül nyolc darab. Amikor megyek kakis pelust cserélni, előtte odafordulok a csaphoz és bevizezem, majd kicsavarom. Minden lejön, ha elsőre nem, akkor jobban bevizezem. Ha úton vagyunk, mindig van nálam egy kulacs ivóvíz, ilyenkor abból vizezem be. Sokkal jobb, mint a bolti, ráadásul én nem tudom, mi van abban, de nagyon gyanús, mert olyan szennyeződést is eltávolít, amit semmilyen más erős tisztítószer sem, a maradékot esetleg ajánlom gyerek íróasztalok törlésére. 😉

Majamami: Összességében elmondhatom, hogy nekem egyáltalán nem okoz nagyobb korban gondot a mosipelus használata. Sőt, inkább azt mondhatom, hogy szeretem, mert egyből szól, hogy pisi, kaki van, így egyszerűbb a dolgom. Természetesen, amikor a kakis pelusokat mosom, nekem is eszembe jut, hogy nem vagyok normális, de aztán megérzem az eldobós pelus pisis, szúrós szagát és már nem is annyira bánom a pelusok mosását. Nem beszélve a megspórolt pénzről, amiből meg minden hónapban könyvet veszek. 🙂

Emmama: Én többször gondoltam már hogy elegem van belőle, és azt is, hogy soha nem akarom abbahagyni. Komolyra fordítva a szót, a legnagyobb előnyét a napi használatban úgy érzem, hogy az eldobható pelenka a benne levő vegyi anyagok miatt valóban irtó büdös, és az is marad. Egy kakis pelustól az egész család szenved, hiába teszed két zacskóba is (mennyi nejlon). Így azonban nem, persze büdös, meg fúj ki kell mosni, de ez kb. két húzás a folttisztító szappannal, egy kis víz, kicsavarás és mehet a vödörbe. A használata, feladása pedig éppen annyi idő, mint egy másik pelusnak. Ja és gyönyörködhetsz a mintákban is! 😉

Emmama és Majamami

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.