Főoldal Baba a házbanPelenkázás Szobatisztaság egyszerűbben

Szobatisztaság egyszerűbben

Leszoktató pelenkák, bugyik

by mamadmin

Eljön az idő, mikor központi kérdéssé válik, mikor szokik már le a gyermek a pelenkáról, jönnek a rokoni kérdések, a bölcsi, ovi, ami sürgeti a dolgot. De valljuk be, nekünk szülőknek is jobb, ha minél hamarabb szobatiszta a baba, büszkék is vagyunk rá, ha sikerül, irulunk-pirulunk, ha nem. Itt is az arany középút a legcélravezetőbb, erőltetni sem jó, de ha nem is próbálkozunk, akkor jó sokáig pelenkázhatjuk a babánkat.

Az elmúlt évszázadban sok módszer látott napvilágot a szobatisztulás kapcsán megengedőbb passzív változatoktól a büntetéssel fenyegető rendszerekig. Egy biztos, a poroszos módszer ebben sem feltétlenül célravezető, a gyengéd megfigyelés, és reagálás a jelekre sokkal inkább.

Érdemes korán beszerezni egy bilit, hogy lássa, ismerkedjen vele a baba. A már ülő babákat akkor is rá lehet ültetni a bilire mikor még nem jelez, hogy szokja, ne idegenkedjen tőle. A mosható pelenkát használók előnyben vannak, hiszen a babák kezdetektől érzik a nedvességet pisilés után. Nagyon jó könyvek kaphatók a témában, erről ITT írtunk is Nektek.

Néhány évtizede a gyermekek többsége 1,5 – 2 éves kor körül szobatiszta lett. Ma az átlag életkor közel 3 év. Ez a kitolódás több tényezőnek köszönhető:

  • eldobható pelenkák – nem érzi benne a nedvességet a baba, a szülők is könnyebben tovább hagyják a babán
  • számos (pelenkagyártók által finanszírozott*) tanulmány jelent meg arról, hogy két éves kor alatt nem érnek meg rá a babák
  • poroszos módszerektől való elhatárolódás miatt

Pedig saját három gyermekemen tapasztaltam, hogy textil pelenkával, figyelve a gyermekek jelzéseit, lehetőséget adva a szabad popsis létre nyáron a szabadban, vagy akár bent is a megfelelő óvintézkedések mellett, bizony mindhárom két éves kor alatt lett szobatiszta. Ha nyáron kezdjük, nagy előny, hogy sokat szellőzik a popsija, a fűben pisilés érzése felkelti bennük az érdeklődést, mi is történik. Élvezik is, próbálkozhatnak, illetve mi is megfigyelhetjük a ritmusukat, jelzéseiket, amelyeket később pelenkában vagy leszoktató pelusban könnyűszerrel fogunk tudni értelmezni.

Ha hamarabb szobatiszta a baba, sok pelenkát is takarít meg nekünk (így anyagilag, munkában, mosásilag, vagy szemétügyileg is), de ez már csak a bónusz.

A házon belül érdemes leszoktató pelenkát használni, nagyban leegyszerűsíti a szobatisztulást, főleg ha előtte eldobhatót használtunk. 6-8 db leszoktató elegendő, nem nagy befektetés, hiszen újra és újra használható.

A leszoktató pelenka nem igazi pelenka, hanem inkább bugyi, kisgatya kategória, nedvszívó és vízhatlan réteggel ellátva. Ha azonban bemegy a gatyóba, cserélni kell, nem tartja bent sokáig, mint egy pelenka. A baba érzi benne a nedvességet, szuperü tudatosul benne mi is történik.

MIT KELL TUDNI A LESZOKTATÓ PELENKÁRÓL

Több leszoktató pelenka típus is létezik. A legtöbb csak éppen a becsorgást fogja meg, de az elején, amikor még az egész adag bemegy, érdemes nagyobb nedvszívású verziókat választani. Ezekre hoztunk példákat:

Pop-in: jól bevált leszoktató, puha pamut bugyi nedvszívó réteg és vízhatlan belső réteg, legbelül pedig Coolmax anyag a jobb szellőzésért, gyors száradásért. Éjszakai modelljébe plusz betét is tehető. leszoktato pelenka


ImseVimse: Nagyon jó fazon, betét is tehető bele, abszolút megbízható svéd márka és aranyos mintákkal kapható termék, így a gyerekek is szívesen felveszik. Jó nedvszívás, biopamut anyag.

imsevimse leszoktató pelenka

Ha épp csak az eleje csorog be….

Ezt is ismerjük ugye, addig addig tartogatja, játszik a gyermekünk, még a végén az eleje bemegy a gatyóba. No ezekre remek megoldás a vékonyabb típusú leszoktató pelusok hada. Néhány márkát itt is mutatunk, amiket ismerünk, merünk ajánlani: Bambinomio, Popolini

+1 TIPP

Matrica a bilibe

Nagyon jó ötlet a bilimatrica, ami motiválja a gyerekeket a bilibe pisilésre.

A myweefriend matrica, míg üres a bili, egy fekete pötty a bili alján, de amint rápisil gyermekünk, édes kis figura rajzolódik ki belőle. 

ttp://mamamibolt.hu/leszoktato-pelenka/2829-matrica-bilibe

Szobatisztaság topik a Mamami fórumon: ITT

*Forrás: Diaper Free – Ingrid Bauer könyv

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.