Főoldal Baba a házbanPelenkázás Pelenkák karbantartása – Pelexikon III.

Pelenkák karbantartása – Pelexikon III.

A Mamami fórum anyukáinak ajánlói alapján

by maja

A mamami fórumon beszélgető anyukák tapasztalatai által íródott a Pelexikon vagy ahogy egymás között viccelődtek, a “wikipelenka”. Olyan gazdag tárháza ez a mosható pelenkázásnak, hogy szeletekre bontva összefoglaltuk a fontosabb információkat, tapasztalatokat, ajánlásokat. A megfelelő darabok kiválasztása mellett fontos a pelusok karbantartása is, ezért a mamamik segítségével összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat.

Pelenkák előkészítése mosáshoz

Megóvhatjuk a pelenkák gumírozását, ha kifordítjuk, derékrészén összepatentoljuk és így helyezzük a gépbe. Tépőzáras pelenkákat érdemes mosóhálóban mosni, a többi textíliától elkülönítve, egy kis mosószert téve a hálóba, de a tépőzárat minden esetben tegyük rá a “tépőzár-parkolóra”. Manapság az energiatakarékosság által nagyon sok mosógép alacsony vízfogyasztású, ezekbe a gépekbe a pelenkákat érdemes előnedvesíteni. Nem érdemes vizet locsolni rá, mert van olyan gép, ami rögtön leereszti a felesleges vizet, vele együtt akár a dobba helyezett mosó- és fertőtlenítő szert is.

Extrém foltok esetén marhaepe szappannal húzzunk egy csíkot mosás vagy áztatás előtt a foltra.

Mosás

 • Mosódióval: A mosódió hatóanyaga egy természetes anyag, a saponin, mely vízzel érintkezve habzik. Mosódió használata mellett az ecetes öblítést el kell hagyni, vagy folyékony mosódiót használjunk, hogy az öblítéskor a mosódió ne legyen jelen. Nagyon szennyezett ruhához, pelenkához nem elegendő.
 • Mosószappannal (reszelék): kézzel mosásra alkalmas, lehetőleg ne a mosógépben használjuk, mert a szappan lerakódásokat okozhat a gépben.
 • Mosóporral, folyékony mosószerrel: Érdemes figyelembe venni, hogy gyártó által javasolt mennyiség kétharmada vagy akár fele általában elegendő mosásonként. A mosóporokkal szemben a folyékony mosószernek az az előnye, hogy oldott állapotban kerül a gépbe, és a megfelelő időpontban fejti ki hatását, míg a por alakban használt mosószerek maradvány lerakódást okozhatnak. Mosipelus mosásához jobban szeretjük a folyékony mosószereket. Az összetételnél minél kevesebb adalékanyag legyen benne: optikai fehérítők nélküli, ha lehet illatanyagoktól mentes, a szappan tartalom pedig legyen 5% alatti. A legtöbb gyártó celluláz enzimmentes mosószert javasol, mert a viszkóz anyagokat (így a bambuszt is) a celluláz enzim bontja, így élettartamuk csökken. Sajnos kevés enzimmentes mosószert találtunk, de azért vannak! Itt összegyűjtöttünk Nektek az ajánlott mosószereket.
 • Mosószódával (nátrium-karbonát Na2CO3): vízlágyító, zsíroldó, kevés szódabikarbónával a hatása fokozható. Erősen szennyezett ruháknál, Na perkarbonáttal (folttisztító sóval) együtt használható (5 ek. mosószóda + 2-3 ek. perkarbonát). Mosópor mennyiségéhez képest 2/3 mennyiség szükséges a mosószódából.

A víz hőfoka: Azt tudjuk, hogy a magasabb hőfok jelenti a környezetvédelem szempontjából a problémát a mosás tekintetében. Alapvetően elegendő a 40 fokon történő mosás és néha egy 60 fokos tisztítás. Használj MioFresh adalékot, ami 30 fokon is már hatékony fehérítő és fertőtlenítő. Újabban a környezetvédők 30 fokos mosásra buzdítanak minket, kísérlezzünk ezzel is.

Pelenka fehérítők, folteltávolítók és fertőtlenítő óriások

 • Na perkarbonát ez a környezetbarát tisztítószer egyetlen összetevőből, a nátrium-perkarbonátból áll, mely nem más, mint a mosószóda (nátrium-karbonát) és hidrogén-peroxid vegyülete. Folttisztító sónak is mondják, illetve aktív oxigénes fehérítő néven is ismert. A hidrogén-peroxidból szabad oxigén lép ki használat közben, és vízzé bomlik el, ennek köszönheti fehérítő és fertőtlenítő hatását, valamint környezetbarát tulajdonságát (citromsav hozzáadásával meggyorsíthatjuk alacsony hőfokon a Na perkarbonátban az oxigénfelszabadulás sebességét, amennyiben gyors eredményt szeretnénk). Fehérítő hatása mellett fertőtlenítő hatással is rendelkezik.
 • Miofresh – Legismertebb adalék a pelenka mosáshoz, fehérít és fertőtlenít már 30 fokon is. Mosásonként adagolható a mosószerhez
 • Urlich pelenkafertőtlenítő – ha erősebb fertőtlenítésre vágysz bababarát és környezetbarát módon, ez lesz a te szered. Eltávolítja a vízkőlerakódásokat, semlegesíti a mosószer maradványait a textíliában, antibakteriális hatása van, kíméli a textíliát és felfrissíti a színét, tartósítószer mentes és nem utolsó sorban, nem tartalmaz pertrokemikáliákat és állati kísérletek nélkül készül.
 • Gall (marhaepe) szappan: helyi folteltávolításra alkalmas. Hidegvizes leöblítéssel a nagyobb szennyeket eltávolítjuk, majd a maradék foltos területre rádörzsöljük. Áztatás előtt vagy mosás előtt is használható
 • Imse Vimse folttisztító szappan: helyi folteltávolító állati összetevők nélkül, isteni citromos illattal, háromszoros méret egy átlagos szappanhoz képest.
 • Növényi szappan: gyapjúkülsők helyi folteltávolítására, illetve mosására alkalmas.
 • Végül a Nap, ami UV sugaraival fertőtlenít. 🙂
 • +1 mamami tipp: EC, azaz természetes csecsemőhigienia CIKKÜNK A TÉMÁBAN – garantált a foltmentesség

Öblítés

 • citromsav: vízkőoldó adalékanyag. Ecet helyett öblítésre használható (az ecetnél hatékonyabb vízkőoldó, de nem illan el az anyagból, így többszöri öblítésre mosható ki a textiliákból).
 • ecet: vízlágyító és mosószer semlegesítő hatású, 1/3 ecet+2/3 víz elegyét az öblítőtartályba öntjük az ott maximált szintig. 5-10 %-ig ételecet néven természetes ecetet lehet kapni, a 20%-os ecet esszencia mesterséges úton előállított szintetikus ecet, így azt kerüljük. Előfordul, hogy a pelenka csípős vizelet szagúvá válik az ecet használata miatt, ilyen helyeken az ecetes öblítést is mellőzni kell, jellemzően kemény vizű területeken ahol az ecettel kölcsönhatásba lépő ásványi részeket tartalmaz a vezetékes ivóvíz.
 • illatosítás: Illatosítani kétféleképpen lehet, illóolajat (hamar elillan az illata), vagy mosóparfümöt (ez a szintetikus illat, tartósabb) csepegtetünk az öblítővízhez. Akinek az ecet száradás utáni tiszta ruha illata kevés, az teafa, vagy valamilyen citrus illatával gazdagíthatja légkörét.

Eltömődött pelenkák kezelése

Ha esetleg mosás után kellemetlen szaga van a pelenkának, valószínű, hogy a szappan maradványai eltömítették a szálait. Ezt a problémát leghatékonyabban 30-40 °Cmosó- és öblítőszer nélküli mosással orvosolhatjuk, mely során a textilszálak közötti mosószer maradványokat kell eltávolítani. Lehetséges, hogy egymás után több ilyen mosásra lesz szükség, ugyanis, akkor teljes a siker, ha a mosógép fedelét felemelve már nem egy habos tetejű gépház köszön vissza, hanem egy olyan látvány, mintha rendes mosás után lennénk.

Ugyanezzel az eljárással lehetséges a kikeményedett pelenkák felpuhítása is!

Mosogatószeres mosást is javasolnak eltömődés ellen, de ezt csak kézi mosással végezzük. Ezt követően pedig a fent leírt hideg vizes öblítést végezzük el.

Vasalás: A pelenkákkal kapcsolatban kifejezetten nem ajánlott a vasalás, ugyanis a textilszálakat lesimítva csökkentik a vízfelvevő képességet. A pelenkákat tehát ma már nem ezzel a módszerrel fertőtlenítjük!

mosipelus

A Mamami fórumon lévő anyukák tapasztalatai által összeállított ajánló. Még több információt olvashatsz ha ellátogatsz a fórumra.Figyelem, mindenki saját felelősségére készítse/használja a szereket!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.