Főoldal Baba a házbanPelenkázás Nyaralás és mosható pelenkázás

Nyaralás és mosható pelenkázás

by maja

Forrás: Mamami fórum

Már bőven benne járunk a nyárban, többen talán már túl is vagyunk a nyaraláson, azoknak viszont, akik most kerekednek fel, összegyűjtöttünk pár apró tanácsot, ami hasznos lehet, ha mosható pelenkával indulnak pihenni. Nálunk volt már több hosszú hétvégi kiruccanás és kijelenthető, hogy van élet mosipelussal nyaralás alatt is.

Megvallom, első gyermekemmel meg sem fordult a fejemben, hogy ne eldobós pelenkát vigyek magammal ha elutaztunk, mondván, hogy a nyaralás a pihenésé (persze tudjuk, hogy kisgyerekeknél leginkább csak a helyszín változik, a feladatok nagyjából ugyanazok 🙂 ). Viszont a tavalyi évben második kisfiammal már merész voltam és egy nagykörűi két nap valamint egy noszvaji hosszúhétvége a barátoknál ráébresztett, hogy nem sokkal macerásabb mosival sem a nyaralás.

Nem szerettem volna csak a saját tapasztalataimra hagyatkozni, hiszen sokan, sokfélék vagyunk, így a mamami fórum erre vonatkozó topikját böngészgettem. Itt a fórumon beszélgető anyukák által, már kipróbált helyzetek élménybeszámolóit olvashattam. Mindannyiunk tapasztalatát egyesítve rajzolódott ki, hogy milyen infókat érdemes átadni azoknak, akik mosipelussal indulnak nyaralni.

Külsőből, belsőből mit és mennyit?

Azt gondolnánk, hogy az utazás hossza befojásolhatja a mennyiséget, de a fórumos beszélgetéseket olvasva kiderült, hogy a hosszabb utak esetében sincs szükség több pelusra, hiszen úgyis öblítjük, mossuk. Szerencsére én sem estem neki a szekrénynek és pakoltam egy hétnyi mennyiséget, pedig tudtam volna mihez nyúlni. 🙂 

A tapasztalatok alapján inkább arra érdemes figyelni, hogy van-e mosógép a szálláshelyen, ahová érkezünk. Ha van, az nagyban megkönnyíti a mosizást, hiszen minden ugyanúgy zajlik, mint itthon. Ha nincs, akkor meg marad a kézi mosás, ami kicsit macerásabb. De erről később.

A mennyiség szempontjából, ha a magam és a fórumos anyukák tapasztalatát veszem, akkor 5-6 pelenkakülsővel és 15-20 darab belsővel tökéletesen lehet boldogulni. Én Pop-in külsőből vittem kettőt és vittem egy Blümchen és két Milovia külsőt.  A mamami fórumon beszélgető anyukák nagy része nyaralás alatt a tetra pelenkára esküszik. Kevés helyet foglal, könnyen mosható és nagyon gyorsan szárad. Ha az időjárás kegyes hozzánk, a napocska tökéletesen fertőtlenít és fehérít.

Nem vagyok nagy spiler a tetrák hajtogatásában, szóval nekem piskóta formájú milovia belsőim vannak, de vittem tetrát is, így turbóztam kicsit a „csomagot”.

Annyira meglepően jó volt a tetra pelenka, hogy itthon is megtartottam azt a gyakorlatot, hogy ha csak az otthonunkban vagy a kertben molyolunk, akkor egy tertrát használok egy külsövel. Nálunk kb másfél órát bír.

Azt azért el kell mondanom, hogy napközben, mivel meleg volt, nagyrészt a strandon voltunk, szinte csak úszópelenkát használtunk, a textilpelenkára alig volt szükség.

Hogyan tisztítsuk a pelusokat?

Amikor csak két napra mentünk, öblítettem a pelusokat majd a peluszsákba gyűjtöttem. A fórumon olvastam egy nagyon jó ötletet, az egyik anyuka, ha csak rövid időre utaznak, a kiöblített pelusokat cipzáros hűtőtáskába pakolja. Legközelebb ha utazunk tuti kipróbálom. De van, aki repülőtéren használt zárható, műanyag zacskókat használ erre a célra.

Alapvetően minden használat után (kivéve amikor kirándultunk, akkor ment a peluszsákba) kimostam a mosdóban a pelust és kiterítettem száradni, mire elfogyott az utolsó tiszta, már megszáradt egy, így folyamatos körforgásban voltak.

Hosszabb útra, ami 4-5 napnál több, mi még nem mentünk, de tisztítás szempontjából szintén egy fórumos anyuka tapasztalatát hozom: „Amikor két hétre mentünk, akkor vittem vödröt és mostam minden este – gumikesztyű, teafás-ecetes öblítés, forró víz, békás folyékony finommosószer, öblítés után még egyszer ecetes öblítés. Gyorsan száradó dolgokat vittem, mert hűs erdőben nyaraltunk.”

Mosószereket pedig vihetünk is magunkkal kis üvegben, vagy a nyaralás helyszínén is vehetünk, így nem kell cipelni. Jómagam a mosószódát szeretem, bár nagyon kell vele vigyázni kézi mosásnál, mert nem túl jó a kezeinknek. Emellett miofresht is használtam, hogy kicsit ázzanak benne a belsők, külsők és így egyáltalán nem volt pisiszag.

A mi nyaralásaink alatt kegyes volt az időjárás, szóval a száradás miatt cseppet sem kellett aggódnom, viszont az esős idő megnehezítheti a dolgunk. Egy anyuka így ír erről: „Nem volt vészes a rossz idő miatt sem bár a hegyekbe aki megy számíthat arra hogy reggel este ködösebb párásabb nedvesebb minden….”

Tárolás

Soktényezős ez is. Nem mindegy, hogy tömegközlekedéssel indulunk útnak vagy autóval. Ha tömegközlekedéssel megyünk, jó lehet, ha több pelenkazsákot viszünk, amibe majd tároljuk a használt pelusokat. Ha autóval megyünk szerintem a legjobb megoldás, ha visszük magunkkal az itthoni tároló vödrünket.

Ebbe remekül bele lehet pakolni a pelusokat, így a bőrőndünkben nem foglal helyet, a nyaralóban pedig a fürdőbe állítva, ide dobhatjuk be az elöblített, nedves pelusokat. Szintén a mamami fórumos anyukák tippjei alapján én teafaolajat teszek zsepire és azt rögzítem a vödör tetejének a belsejére. De van, aki ecetes vizet tesz bele és ebben áztatja a pelusokat öblítés előtt.

Ami még hasznos lehet

Véleményem szerint, ha nem strandra, hanem kirándulni megyünk dupla mennyiségű mosit csomagoljunk a hátizsákba, biztos ami biztos alapon. Sem a belső sem a külsö nem foglal sok helyet, így ha bármi történik, tudunk mihez nyúlni. Érdemes már előre elkészíteni a kis „csomagot”, hogy csak rá kelljen adni a kicsire, amikor szükséges. Ne felejtsük otthon a pelenkazsákot, hogy legyen mibe tenni a használt belsőket (én eleve ebbe szoktam pakolni a tiszta pelusokat, így cserénél csak kiveszem a tisztát és beleteszem a használtat).

Összességében teljesen jól sikerült a nyaralás mosható pelussal, napi 20 percnyi mosást kellett rászánni. Jövőre már szobatiszta lesz a kisfiam (remélem 🙂 ), de ha nem akkor ugyanígy mosipelusokkal indulunk útnak.Majamami

Kapcsolódó cikkek