Főoldal Baba a házbanPelenkázás A jó öreg tetra pelenkák

A jó öreg tetra pelenkák

by mamadmin

Textilpelenka kisokos

Ha azt mondom textilpelenka, mindenki erre a fajta pelusra gondol. Míg nálunk a felnőtt lakosság nagy része ismeri, Amerikában erre a fajta pelenkára már alig emlékszik valaki.
A modern mosható pelusok egyszerűek és könnyen kezelhetőek, akár egy eldobható: feladod a babára tépőzárral/patenttal rögzíted és készen is van.
Amikor először ismerkedtem a mosható pelenkákkal, a tetrák nem is jöttek szóba, hiszen azt olyan bonyolultan hajtogatták anyáink is…

Aránylag vékony szövésű, négyzet alakú (bár kicsit deformálódik az idők során), négyzetrácsos mintázatú pamut pelenka, jó nedvszívású, igazi régimódi fajta… Nevezik muszlin vagy mull pelenkának is.
Van belőle egy rétegű, és több rétegű is, popsitörlőnek is ideális kisebb méretben.

Mivel úgyis vesz az ember lánya az alap babakelengyébe tetra pelusokat is (a baba alá, fürdetéshez, büfizéshez, kiságyba, babakocsiba stb.), így nekem is volt 10 darab fehér tetra pelenkám. Hamar rájöttem, hogy mennyire egyszerű és gazdaságos módja a pelenkázásnak, és születéstől a szobatisztaságig használható darabja a készletemnek. Harmadik gyermeket szolgálják. Csak néhány jó pelenkakülső kell hozzá, s máris a pelenkázás lehető leggazdaságosabb verzióját kapjuk. A megfelelő méretre kell hajtogatni, mosása rém egyszerű és nagyon hamar szárad is.

Vannak ennél sokkal nagyobb nedvszívású pelenkák, a tetra tehát sűrűbb cserét igényel, na de semmi sem tökéletes. Én magam alapvetően sűrűn cserélem még a szuper nedvszívókat is, egy pisi ha belement és észreveszem, akkor cserélem. Nekem ez így szimpatikus, egyszerűen nem szeretem a baba alatt hagyni. Ezért sok pelenkát használok, nekem nem elég a 20 belső. Kb. 20 egyéb nedvszívó belsőm van (pop-in, Imsevimse, Lenya éjszakára, és blümchen prefold nagyrészt) és ehhez jön a 15 tetra pelenka, aminek egy része bambusz anyagú (Kikko-xkko), ezeket különösen szeretem, de újszülött korban kicsit nagy.

Tetra pelusból pedig igazán nem nagy befektetés a + 10 db, még ha a legjobbat veszem is.

Kedvenceim:

  • Disana / Lenya biopamut natúr fehérítetlen
  • Kikko (xkko) bambusz (ez nagyon nagyon finom puha és sokat is szív)
  • Kikko (xkko) biopamut színes

Ugyanebből az anyagból készítik a kifogókat is, amit fürdéshez használunk, illetve ágyba, pelenkázóra stb. alátétként. Ebből két favorit anyagminőség szinten:

  • Sophie 2db muszlin: eszméletlen jó az anyaga, imádjuk!
  • Kikko bambusz kifogói szintén puha nagy és jó nedvszívó is.

Ezeket nyáron árnyékolásra is nagyon szeretem, vagy puha vékony kis takarónak. Elterjedt manapság pólya helyett az úgynevezett swaddle is, erre is alkalmas mindkettő nagy méret:

Tehát érdemes a tetra pelenkákat használni, sokoldalúak, nem drágák, de annál hasznosabbak!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.