Főoldal Baba a házbanPelenkázás Gyapjú pelenka

Gyapjú pelenka

Mosás - lanolinozás

by mamadmin

Csontos Lea - Marcipánfotó

Gyapjúból is készülhet a pelenka, méghozzá nem is akármilyen! Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, a gyapjú külsők (ami a pelenka nedvességzáró része, azaz a gumibugyi sokkal emberbarátabb változata) a leginkább baba- és környezetbarát pelenkakülső fajták. Természetesen szellőzik, semmi műanyag nincs benne, puha és nem is bonyolult.

A gyapjú pelenkakülsőktől mégis sokan tartanak először (jómagam is ebbe a csoportba tartozom), mert kézzel kell mosni és lanolinozni is kell a többségét. Később azonban a legtöbbünknél szerelem lesz belőle. A gyapjú természetes, jól szellőzik, télen melegít, nyáron a szellőzése miatt kellemesebb viselet. Pelenkához azt a legfinomabb gyapjúszálat használják, amit alsó ruházathoz is, merino gyapjú, közvetlen a bőrön hordva sem szúr.

Nagy előnye a gyapjú pelenkáknak, hogy viszonylag ritkán is kell őket mosni és így lanolinozni is! Ez furcsán hangozhat elsőre, de ha megértjük miért, már nem tűnik olyan merésznek. A lanolintartalma a gyapjúnak egy védőréteget képez a szálon, így maga a nedvesség nem szívódik olyan könnyen bele az anyagba. Mivel újra és újra lanolinozzuk őket, ha pisis lesz a külső, elegendő csak szellőztetni, elpárolog róla.

Hogyan is néz ki ez a gyapjú pelenka?

Minden esetben van egy rétegünk, amibe pisil a gyerek. Ez a pelenka belső, ami felszívja a nedvességet, viseli a nagyobb dolgokat is. Erre jön rá a nedvesség záró réteg, ami nem engedi ki a nedvességet a ruhára. Ez lehet gyapjú, PUL anyag is. A gyapjúról írunk most.

Most, hogy már tudjuk, miért jó a gyapjú, mint alapanyag pelenkakülsőnek is, lássuk hogyan kell kezelni, mi az ami miatt tartunk tőle, és hogyan csináljuk egyszerűen.

Alapvetően két típus van, a kötött és a nemezelt változat. Mindkettő egyformán jó, azonban vannak különbségek. Például:

  • Ha a tépőzáras verziót szereted, amivel sima tetra vagy prefold pelenkát is használhatsz akár téglalapra hajtogatva is, akkor a nemezelt gyapjú pelenkakülső jöhet szóba. Ilyenek: Disana tépőzáras, Popolini tépőzáras gyapjúkülső, vagy a Lenya is.
  • Ha kötött pelenkakülsőt használunk, olyan belsőt kell választanunk, ami önmagában is megáll a babán, tehát pelenkanadrágot, megkötős pelenkát, vagy snappi csat segítségével össze kell fognunk a tetrát, prefoldot vagy frottír pelenkát.
  • A nemezelt külső már alapból is egy tömörített anyag, ezáltal még lanolin nélkül is nehezebben ereszti át a nedvességet. Így van aki nem is lanolinozza, főleg akik EC módszerrel élnek (pelenkanélküliség finomabb formája) biztonsági pelenkát használva.
  • A kötött gyapjúkülsőnek kell egy-két mosás és lanolinos kezelés, hogy tuti biztos legyen, itt is tömörödik az anyag mosással.
  • A felvétel módja más, a kötött gatyó szerű külsőt úgy adjuk a babára, mint egy nadrágot, a nemezelt változatot pedig mint akár egy eldobhatót, csak beletéve a betétet.
Manymonths shorties gyapjú pelusok

Vásárlás előtt tehát ezt érdemes először végiggondolni, melyik a szimpatikusabb. Mindkettő szuper, preferencia kérdése, vagy hogy milyen belsőkkel szeretnél mosizni.
Ha ez megvan, és kézbe veheted először a gyönyörű új gyapjú külsőt, jöhet az első mosás és kezelés. Figyelem! Nem varázslat! 🙂

MOSÁS
Szükséges hozzá: gyapjú mosószer, langyos víz, lanolin ápoló (gyógyszertári vagy Disana) és egy kis babasampon.

  1. Tölts meg egy nagy edényt kézmeleg vízzel. Keverj bele egy kis gyapjúmosószert.
  2. Tedd bele a gyapjú pelenkakülsőket, és mosd ki. A gyapjú külsőket finoman nyomkodva kell mosni, nem szabad nagyon dörzsölni, mert megnyúlhatnak. Gyapjú programmal mosógépben is moshatók a legtöbb márka esetében. Ellenőrizd a cimkén! A lanolinos kezelés előtt nem kell megszárítani a pelenkakülsőket.
  3. Óvatosan nyomkodd ki a vizet a gyapjú külsőből.
  4. Lanolinozás a vízhatlanság elérése érdekében.

A gyapjú pelenka külsők esetében ahhoz, hogy vízhatlanok maradjanak, a lanolintartalmát vissza kell adjuk mosás után. Azaz lanolinoznunk kell. De hogyan?

LANOLINOZÁS

Kis vízben feloldunk egy kisebb diónyi lanolint, majd kis melegítést követően a lanolin megolvad (mikrohullámú sütőben, vagy meleg vízben is feloldható). A víz tetején fog úszni a lanolin, nem kell tőle megijedni :). Pár csepp babasampont teszünk bele, összekeverjük és kapunk egy opálos folyadékot.

Ezt öntjük bele egy nagyobb áztató vízbe (mosdó, lavor). Beletesszük kifordítva a kimosott gyapjúkülsőt, és ebben ázhatnak egy éjszakát. Néhányszor jó átnyomkodni közben, vagy ha éjjelre tetted oda ázni, akkor reggel még pár órát maradhat és nyomkodd meg időnként.

Ha Disana kész lanolin keveréket használunk, akkor ezt a testápoló állagú lanolint tegyük a langyos vízbe, keverjük el, és ebben áztassuk a pelenkát. Ez egy kicsit egyszerűbb megoldás.

Ha eddig eljutottunk, nyomkodjuk ki kézzel és törölközőbe is, majd terítve száradhat is!

Első lanolinozásnál színeket külön áztassátok, ha esetleg engedné a színét!

Ha mégsem érzed elegendőnek, érdemes időnként kis gyógyszertári lanolint a kezünkbe elkenni és ezzel bemasszírozni a frissen mosott gyapjúkülső belső részét, jól átnyomkodni és utána szárítani.

Még ha bonyolultnak hangzik is, a gyakorlatban nem az!

Gyapjú pelenkakülsőink a Mamamiboltban: ITT

Gyapjú barátkozós csomag alkalmas arra, hogy kipróbáljátok!

Kapcsolódó cikkek