Főoldal Baba a házbanPelenkázás Babák pelenka nélkül

Babák pelenka nélkül

by mamadmin

Egy nagyon érdekes és új téma ez a pelenkátlan csecsemőkor a mai modern társadalomban, amiről 2008 körül kezdtünk beszélgetni a mamami fórumon. Igen, léteznek itthon is babák (azóta egyre többen), akiknek popsiját sosem csomagolják pelusba, vagy ha mégis, nem sok minden érkezik bele. A természetes csecsemőhigiénia, avagy EC (Elimination Communication) első hallásra furcsának tűnik, pedig nem újkeletű dolog.

Mit is jelent ez pontosan?

Már egy kisbaba is képes arra, hogy érezze és jelezze ürítési ingerét. Nem tévesztendő össze a szobatisztasághoz szükséges visszatartási képességgel. Célja nem a korai szobatisztaság, bár valóban egy kellemes velejárója. Itt a kulcs a ráhangolódás, az együttműködés a babával, a megfigyelés és a megfelelő reakció a jelekre. Egy eszköz arra, hogy kapcsolat édesanya és babája között még mélyebb legyen. Ehhez nem kell a nap huszonnégy órájában árgus szemekkel lesni kisbabánk jelzéseit. Elég, ha megfigyeljük a ritmusát.

Nagyon hasznos az első napokban, amikor végre otthon, kicsit megpihenve, élvezve a gyermekágy áldását van időnk megfigyelni a kisbabánkat, az ágyra teríteni egy vízhatlan lepedőt, jól befűteni ha hideg van, és pelenka nélkül hagyni kisbabánkat és csak figyelni, nézni, gyönyörködni benne. Pelenkában soha nem láthatjuk a pontos jelzést és az azt követő reakciót együtt. Közben összebújni, szopizni és figyelni a picit.

Rengeteget tanulhatunk így róluk, megismerhetjük őket és közelebb kerülhetünk egymáshoz. A jelzések a pisilésre – kakilásra minden babánál egyedi. Egyes babák például szinte lemerevednek, távolba révednek, netán grimaszolnak, mikor „akcióra” készülnek. Más babák nyöszögnek, tekeregnek. Általános tapasztalat, hogy az anyukák egy idő után pedig egyszerűen megérzik, mikor kell a babának pisilni.

Természetes higiéniának is nevezik a szakkönyvek ezt a gyengéd módszert. Nem csak újszülött korban kezdhető, és vannak fokozatai: adhatunk „biztonsági” pelust a babára, hiszen nem minden élethelyzet engedi meg a teljes odafigyelést, éjszakára maradhat a pelenka, esetleg csak a nap egy szakában tudunk erre figyelni. Amit nyerhetünk vele, az nem csupán a szabadon lélegző babapopsi, a tisztább érzet, és a pelenkán megspórolt pénz, sokkal inkább egy még szorosabb baba-mama kapcsolat.

Még több infó a mamai fórumon itt és itt valamint öltöztetési praktikákról itt beszélgethettek.

A mamamibolt hasznos segédeszközöket kínál a pelenkanélküliség kivitelezéséhez.

Ázsiai bili, amit újszülött kortól használhatunk, nagyon hasznos kis darab!

Kapcsolódó cikkek