Főoldal Baba a házbanPelenkázás Az eldobható pelenka veszélyei

Az eldobható pelenka veszélyei

by mamadmin

A babák sokat kakilnak. Általában 6-8 pelenkát használunk el naponta. Hacsak nem EC-zünk (csecsemőkori természetes higiénia), hozzávetőlegesen 6500-10000 pelenkát használunk el, mire gyermekünk kb. 2,5 évesen eléri a bilis kort. Ha eldobható pelenkát és eldobható törlőkendőt használunk, akkor kb. 25000 Ft-ot költünk havonta, ez azt jelenti, hogy gyermekünk szobatisztaságáig, közel 750.000 Ft-ot költünk csak pelenkázásra.

Egy 2010-es tanulmány alapján, az amerikai (Egyesült Államok) anyukák 1/3-a az alapszükségletek (mint étel, rezsi, egészségügy) költségén próbál spórolni, annak érdekében, hogy pelenkát tudjon venni. Az eldobható pelenkák használatát nem csak az egyes családok sínylik meg, hanem Földünk is.

Íme néhány gondolatébresztő tény, amiket jó ha tudunk az eldobható pelenkáról:

Eldobható Nemzet

Az amerikai babák kb. 90-95%-a 27,4 milliárd egyszer használatos, eldobható, műanyag pelenkát használnak el évente. Ez 3,4 millió tonna szemetet jelent minden évben. Ez a pelenkamennyiség elég lenne ahhoz, hogy 15-ször megtöltse a Yankee Stadiont vagy ha egymás mellé tennénk őket, elérnénk a Holdra és vissza, 9-szer. Minden évben.

Az eldobható pelenka a 3. legnagyobb fogyasztói cikk a szemétlerakókban, a biológialig nem lebomló hulladékok 30%-át teszi ki. Csupán három olyan termék van, amelyek túltesznek az eldobható pelenkán, az újságpapír, az italos üvegek és az ételtárolók.

Habár úgy tűnhet, hogy egy gyermek pelenkahasználata nem járul negatívan hozzá ezekhez az adatokhoz, érdemes számba venni, hogy egyetlen baba 2 év alatt elhasznált pelenkamennyisége, közel 1 tonna szemetet tesz ki.

(Bizony, ez szó szerint egy tonna környezetszennyező hulladék. El tudod képzelni, hogy ezt a mennyiséget elégeted az udvarodon?)

Az eldobható pelenka lebomlási ideje, abban az esetben, ha ki van téve közvetlen napfénynek és levegő éri, több száz év. Mivel a használt pelenkák szemétlerakókban hánykolódnak, anélkül, hogy fény és levegő érné őket, ki tudja hány 100 évig (vagy hány 1000 évig) nem bomlanak le.

Közvetlen napfény és levegő nélkül, még az úgynevezett “környezettudatos” pelenkák, amelyek lebomlónak vannak titulálva, sem bomlanak le a szemétlerakókban és legalább annyi problémát okoznak, mint hagyományos társaik.

Az alatt az 5 perc alatt, míg elolvasod ezt a cikket, újabb 200.000 eldobható pelenka kerül különböző szeméttárolókba az USA-ban, ahol még legalább 500 évig nem fognak lebomlani.

Magyarul, ha Christopher Columbus Pampers-t hordott volna, a kakija még ma is érintetlenül heverne egy szemétlerakóban.

Ha a szükségtelenül kidobott eldobható pelenkák ára nem lett volna elég, gondoljunk bele, hogy szeméttárolóink 5 tonna kezeletlen hulladékot tartalmaznak, ami a talajvizünket is szennyező betegségek, kórokozók melegágya. Az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) szerint: “az évente szemétlerakókba dobott eldobható pelenkák jelentős része nem lebomló, örökké tartósított emberi hulladék”.

Ha most beledobsz 1 db eldobható pelenkát a kukába, te is hozzáteszel ahhoz a 38 ezer tonnányi kezeletlen ürülékhez, amely minden évben szennyezi környezetünket. Mind az Amerikai Gyermekorvosok Társasága, mind az Amerikai Közegészségügy azt tanácsolja, hogy a babák ürülékét és vizeletét ne a sima szemetesbe dobják, ugyanis szennyezi a talajvizet és terjeszti a betegségeket.

Valójában, minden eldobható pelenka csomagolásán szerepel az az instrukció, hogy kidobás előtt öblítsék le a pelenkát és a fekáliát húzzák le a WC-n!

Láttál már valaha bárkit is kiöblíteni egy eldobható pelenkát?
Én sem.
Az eldobható pelenkák az üzemanyag árát is növelik

https://www.smallfootprintfamily.com/wp-content/uploads/cloth-vs-disposable-diapers-350x229.png

(Mi, nemzetként, igen borsos árat fizetünk az eldobható pelenkákért.)

A következőkben összehasonlítjuk az eldobható pelenkát, mosható társával. Még ha figyelembe is vesszük a mosható pelenka előállításához szükséges vízmennyiséget és energiát, a gazdaságokból indulva, gyárakon át míg a boltba nem ér, az eldobható pelenka, a moshatóhoz képest:

  • 2,3-szor több vízveszteséget termel
  • 3,5-ször több energia szükséges az előállításához
  • 8,3-szor több nem-megújuló nyersanyagból (mint olaj vagy ásványok) és 90-szer több megújuló nyersanyagból (mint pamut) állítják elő
  • 30-szor nagyobb területre van szükség az előállításához (nyersanyagok kinyerése, termelése).

Nézzük tovább…

Még ha figyelembe is vesszük a mosható pelenka előállításához szükséges vízmennyiséget és energiát, az eldobható pelenka a moshatóhoz képest 2,3-szor több vízveszteséget termel és 3,5-ször több energia szükséges az előállításához.

Az eldobható pelenka gyakorlatilag tocsog az olajban. Az olaj az eldobható pelenkában használt polietilén műanyag nyersanyaga, kb. egy csészényi finomítatlan olajra van szükség a pelenka előállításához. Vagyis, feltételezve, hogy minimum 6500 pelenkát elhasználsz, ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 1600 liter olaj szükségeltetik ahhoz, hogy bepelenkázd a csöppségedet 2,5 éven keresztül, nem számolva a pelenkák gyártását és szállítását.

Több olajra van szükség ahhoz, hogy szárazon tartsd gyermekedet 2, 5 évig, mint olajjal feltölteni az összes valaha volt és lesz autódat.

Nemzetközi szinten, ez azt jelenti, hogy több, mint 250.000 fát pusztítanak el és több, mint 13 milliárd liter olajat használnak fel minden egyes évben, azért, hogy eldobható pelenkákat gyártsanak az USA-ban. Ennyi olaj több, mint 5.222.000 autónak lenne elég.

Pelenkáink megválasztásakor fontos figyelembe vennünk azt is, hogy muszáj csökkentenünk a fosszilis tüzelőanyagokoz való függésünket. Talán az eldobható vizes palackok gyártása mellett, a világ legbutább dolga az, hogy eldobható pelenkák előállítására használjuk fel a Földön megmaradt, kevéske olajat.

Az olaj ezen meggondolatlan pazarlása nem csak környezetünk biztonságát, hanem gazdasági és szülőföldi biztonságunkat is veszélyezteti. Miután elfecseréltük az összes, könnyen és olcsón kinyerhető olajunkat olyan haszontalan kényelmi cikkekre, mint az eldobható pelenka, vagy a műanyag palack, muszáj lesz támaszkodnunk azon olajforrásainkra, amelyek sokkal nehezebben és drágábban nyerhetőek ki az óceán mélyéről, a Közép-Keletről vagy Venezuelából. Ezáltal megszenvedve az olaj kinyerésének szörnyen magas költségeit, természeti katasztrófákat és az ezzel járó félelmetes politikát.

Ha a szennyező hulladék és az olajjal való visszaélés nem lenne elég, az eldobható pelenkák veszélyt jelenthetnek a te babádra is.

Babáink kevéssé fejlett külső bőrrétege 50 féle különböző kemikáliát szív fel, ha eldobható pelenkát, törlőkendőt és szokványos baba termékeket használsz. Ezt nagyon könnyen csökkentheted, ha mosható pelenkára váltasz és természetes baba termékeket választasz.

Nátrium-Poliakrilát

Az egyik legnagyobb veszélye az eldobható pelenkáknak, hogy kivétel nélkül mind tartalmaz nátrium-poliakrilátot. A “környezetbarát” pelenka is tartalmazza ezt a kemikáliát. Ezt a kémiai anyagot használják a pelenka belsejének elkészítéséhez, ettől lesz szuper-nedvszívó.

Amikor a por a pelenkában nedves lesz, géllé alakul át, ami:

  • képes felszívni saját súlyának 100-szorosát,
  • hozzáragadhat a babák bőréhez és allergiás reakciót válthat ki,
  • bőr irritációt, lázat, hányást okozhat a babáknál,
  • 1985-ben a tamponok készítésénél betiltották a TSS miatt,
  • patkányokba fecskendezve belső vérzést, kardiovaszkuláris rendellenességet, majd halált okozott,
  • gyermekeknél már 5 gramm lenyelése is halált okozhat.

Az eredeti cikk itt található: https://www.smallfootprintfamily.com/dangers-of-disposable-diapers

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.