Főoldal Baba a házbanPelenkázás A pelenka rétegrendje – Pelexikon II.

A pelenka rétegrendje – Pelexikon II.

Darabjaira szedtük nektek a mosipelus típusokat

by maja
mosható pelenka rétegek

A mamami fórumon beszélgető anyukák tollából született a PELEXIKON, vagy ahogy egymás között viccelődtek, a Wikipelenka. Olyan gazdag infótára ez a mosható pelenkázásnak, hogy kivonatolva és kiegészítve összefoglaltuk a fontosabb információkat, tapasztalatokat, ajánlásokat.

A pelenka rétegrendje címet olvasva támadhat olyan érzésünk, mintha a földrajzkönyvet olvasnánk a föld rétegeiről, azonban aggodalomra semmi ok, nagyon egyszerű és jól átlátható a pelenka felépítése, ha pedig elolvassuk, sokkal érthetőbbé válik a mosható pelenkázás.

A pelenka rétegrendje kívülről a popóirányába haladva:

Első réteg, a pelenkakülső:

Vízhatlan réteg: PUL/TPU/PUR laminált textil, polár, vagy gyapjú anyagú szőtt/kötött kelme

PUL (Polyurethane laminate) laminált vízzáró anyagréteg, ez a pelenka külső vízzáró anyaga, melyet tetszőleges textil anyagokra ragasztanak. Bizonyos mértékű szellőzést ez az anyag is biztosít. Vastagsága általában 1mm, néhány külső esetében 2mm. A PUL mosipelus külsőket ne szárítsuk forró fűtőtesten, és erős napsütésnek se tegyük ki hosszan. PUL pelenkakülsők: Bambinomio, Popolini, Petit Lulu, ImseVimse, Blümchen, Ellas house

TPU (thermoplastic polyurethane) valamivel vastagabb lélegző anyag, mint a PUL, de lényegében azonos funkciót lát el. Előállítása környezetbarátabb, vegyi anyagok nélkül, hőeljárással készül. Tapintásra a TPU puhább, mint a PUL és rugalmasabb is. Környezetbarátabb megoldás, lebomlási ideje kb 4 év. Magas hőmérsékletre érzékenyebb, ezért figyelni kell a mosásnál, hogy betartsuk a gyártó kezelési utasításait. Példák mosipelusok közül: GroVia, Pop-in (100% újrahasznosított műanyaggal dolgoznak)

ÚJ bio laminát TPU, amely 20-30% megújuló növényi összetevőket tartalmaz. Ezzel csökkentve az értékes nem megújuló energiáink megőrzését és csökkenti az üvegházhatást. Ilyen pelenkakülső a Pop-in puffin.

Close, Pop-in, Newborn pieluszka wielorazowa, Blue
Bio laminált pelenka életciklusa – Pop-in

PUR vastagabb, elsősorban matracok, orvosi lepedők gyártásánál használt anyag, műbőrszerű tapintással. Korábban használták mosható pelenkához is, de ma már nem jellemző.

GYAPJÚ: lanolinozva (gyapjúzsírral kenve) víztaszító, illetve igen nagy százalékban elnyeli a belekerülő nedvességet, ezért a természetes lélegzésű külső pelenkának talán ez a legalkalmasabb alapanyaga.
A gyapjú pelenka külsőknek anyaguk szerint több típusa van:

gyapjúfilc alatt az nemezelt gyapjúszövetet értjük, ahol a szőtt rész feletti szálakat felfésülik és ez kissé filces hatású lesz. Rugalmatlan anyag. Méretes, tépőzáras külsőt gyártanak belőle, általában gyári lanolinos impregnálással. Nagyon jól szellőzik, kevesebb lanolinozást igényel, önmagában is vízzáró bizonyos fokig. Természetes antibakteriális tulajdonságai miatt mosása ritkán szükséges, szellőztetni kell. A nemezelt gyapjúkülsők lanolin kezeléséről is olvashattok a mamamin. Nemezelt gyapi külsők: Disana, Lenya, Popolini, Popolini csónakos pelenkakülső
gyapjúszövet, kevéssé rugalmas, többnyire négyzetrácsos szövésű szövetanyag, olyasmi mint a vászon, amiből inget varrnak pl. Függőleges-vízszintes száliránnyal, ezért nem nyúlik.
gyapjú jersey, ipari eljárással kötött anyag, polók, pulcsik, melegítők rugalmas anyaga pamutból is. Vékony, puha anyag, ami több rétegben lehet összevarrt peluskülső alapanyag. (ilyen a Disana kötött kétrétegű gyapjúkülső, vagy a Popolini)

Disana Wool Diaper Cover - Disana Wool Canada - Disana Woollen Overpants -  Lagoon Baby
Disana kötött gyapjú pelenkakülső

POLÁR (angolban fleece): műanyag hulladék flakonokból ipari eljárással vékony szálból szőtt textília, melyet egy géppel filcesítenek (műgyapjú), így egy víztaszító és a gyapjúhoz hasonlatos műanyag szövet jön létre (innét az angol elnevezése fleece). Lélegző tulajdonsága korlátozott, de sokkal intenzívebb, mint a TPU/PUL anyagoké! Egyik oldala erősen víztaszító (az amelyiket felbolyhosítják), másik elszívja a nedvességet.
Van olyan poláranyag, amelyik mindkét oldalán „víznyelő”, ezeket szárazontartó rétegnek használják (pl. zsebes pelenkába), és nem alkalmas pelenka külsőnek. Vízhatlansága korlátozott, de puhasága kellemes viseletet biztosít. (pl. Petit Lulu).

Második réteg, a pelenka belső:

Nedvszívó réteg: Ez lehet prefold/tetra textil hajtogatva, vagy belső kontúr pelenka (nadrágpelenka), vagy nedvszívó betét (műszálas, bambusz viszkóz, kender-pamut vegyes szálas…stb), vagy egy a pelenkakülsőbe varrt betét (például az AIO típusú pelenkáknál). Pelenka belsők

Prefi vagy prefold pelenka: több rétegű vékony anyagból összevarrt, három részbe hajtható „flat” típusú pelenkabelső. Egyszerű és gazdaságos módja a pelenkázásnak. Prefold
Tetra pelenka: legtöbbünket még ebbe pelenkáztak, un. cseh pelenka, vékony, egyrétegű, géz jellegű, kétdimenziós anyag. Jellemzően 70×70 vagy 80x80cm méretű. Újszülött pelenkázásához ma is sokat használjuk, könnyen szárad, gazdaságos.
Nadrágpelenka: Az igazi nadrágpelenka belső, egy komplett pelenka csak nincs beépített nedvességzáró réteg. Tudod önmagában rögzíteni, gumírozása van deréknál és combnál, a pelenkabelsők non-plus-ultrája.

Harmadik réteg, a plusz betétek:

Booster – avagy turbóbetét: Nedvszívás fokozó, azaz nedvesség tároló képességet növelő réteg
Önmagukban kisebb méretük miatt általában nem használhatóak, de kiválóan lehet velük más betéteket, AIO pelenkákat felturbózni, a nedvszívást növelni. A pelenka nedvesség tároló képességét 1-2 órával képes meghosszabbítani. Opcionális. Nagyon kedvelt a kender vagy bambusz tartalmú anyagból készültek, pl. Ella’s house, és a Blümchen pelenkabetétei.

Negyedik réteg (opcionális):

Szárazontartó réteg: selyembetét, szárazon tartó betét és/vagy székletfogó papír

Selyembetét: A nyers selyemből készült Bourette selyembetét elősegíti a baba érzékeny bőrének gyógyulását és regenerálódását. Pelenka-dermatitisz és a popsi kipirosodása esetén segítség lehet. Hűvös, kellemes érzés és szárazon tartó rétegként is funkcionál. Gyulladásgátló hatása miatt bármilyen érzékeny bőrre használható! Disana Bourette selyembetét
Szárazontartó betétek: Általában polár vagy vékony műszálas anyag, amely jó nedvességelvezető, így a bőrtől távol tartja a nedvességet.
Papírbetét: Általában biológiailag lebomlanak, némelyik többször is mosható ergo többször használható. Felfogják a szilárdabb „dolgokat”, így könnyebbé válik a pelenka tisztítása. Sokféle méret közül lehet válogatni, illetve készül anyatejes és „normál” melléktermékhez is. Papírbetétek választéka
Pelenkabetétek

A Mamami fórum anyukáinak ajánlói által. Ha szeretnél még többet olvasni a témában, gyere a mamami fórumra.


Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.