Főoldal Baba a házbanPelenkázás A nagy PELENKAKÉRDÉS

A nagy PELENKAKÉRDÉS

by mamadmin

Egyre többet hallunk a modern textilpelenkákról, mosható pelenkák renesszánszáról, de valójában mik is azok az érvek, amik miatt győzedelmeskedik a textilpelus a lustaságunk, eldobható pelenkás kényelmünk felett? Csak egy új divat?

Semmiképpen. Ha mélyebben belenézünk a témába, szinte minden érv a mosható, textilből készült pelenka mellett szól. Nézzük melyek ezek:

1. A baba bőre szellőzik a pelenkában

Ellentétben az eldobhatóval, a textilben szellőzik a baba bőre. Hűvösebb is van benne 1-2 Celsius fokkal. Kisfiúknál ez különösen fontos a későbbi nemzőképesség tekintetében. A pelenkakiütés is ritkábban fordul elő, sok baba bőre pedig egyáltalán nem bírja az eldobhatóban levő vegyszereket.

2. Több százezer forintot spórolhatunk vele

A megsprórolt összeget akár egy nyaralásra is költheti a család. Egy baba pelenkázási költsége 3-500ezer forint a szobatisztaság eléréséig! Átlagosan. Az átlag pelenkás korszak ma 28 hónap, de nem ritka a 3-4 évesek pelenkázása sem. Ez köszönhető szintén az eldobhatónak.  Egy hároméves gyermek pelenkázása esetén a ráfordított pénzösszeg még súlyosabb. Érdemes kiszámolni!

3. Környezetünk védelme

Bizony, egy gyermek egy tonnányi eldobható pelust termel átlagosan, mely 50-100 év alatt bomlik le. Ezt a borzalmas tömegű szemetet is a gyermekeinkre hagyjuk. Gondold el, ha a házad udvarán gyűlne a szemét, két év alatt kisebb parasztház méretű szemétdombod lenne csak pelenkából! Nem túl vonzó elképzelés. A mosható pelenkák mosása jelent ugyan környezeti megterhelést, de az eldobható gyártásánál felhasznált vízmennyiség sokszorosa ennek, így ez az érv is a textil mellett szól.

4. Hamarabb szobatiszták lehetnek a gyerekek

Ez elég nyomós érv, ugyanis nem mindegy, hogy másfél-két évig pelenkázod a gyermeket, vagy három-négy évig. Sajnos az eldobhatóknak köszönhetően eszméletlenül kitolódott a pelenkázási kor vége. Nem ritka a 4 éves gyerek pelenkával a popsiján. A textilben érzi a nedvességet, a szülők is hamarabb le merik venni róla, mert sok múlik ám a szülőkön is. 30-40 éve még majd minden gyerek szobatiszta volt másfél-két éves kora körül. Ma sajnos az átlag is két és fél – három év. Ami kis többletmunkát fordítasz a mosásra, kb. 20-30 perc kétnaponta, azt bőven megspórolod, ha egy-két évvel rövidebb a pelenkázási kor. És mennyivel kellemesebb a bilizés után tisztogatni a gyereket, mint pelenkából kipucolni. Természetesen ez nem törvényszerű, de a tapasztalatok ezt mutatják.

5. Szebbek is, de ez már többnyire csak nekünk Nőknek fontos ☺

Öröm ráadni a babákra, vigyázz fertőz a mosipelus láz!!!

A témában még itt és itt tovább beszélgethetsz a mamami fórumon.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.