Főoldal Baba a házbanJátékok Természetes játékok – melyiket válasszam?

Természetes játékok – melyiket válasszam?

by ekesnoemi
Sophie zsiráf

Természetes játékok – Melyiket válasszam?
A zero waste és minimalista forradalom robbanása gyökeres változásokat hozott a szülők játékválasztási szokásaiban is.  Egyre többeket érdekelnek a természetes anyagokból készült játékok. Ezek a termékek sokszor gyökeresen eltérőek azoktól, amelyeket eddig láthattak a boltok polcain, így sokszor nemcsak a szülők, a nagyszülők is ferde szemmel tekintenek az egyszerű, letisztult open-ended játékokra, el sem tudják képzelni, mit lehet ezekkel kezdeni. Mások teljes átállásban gondolkoznak – elajándékozzák a meglévő készletet, szelektálnak, és új készlet kiépítésébe kezdenek. De hogyan induljunk el ebben a világban? Mivel játszik szívesen egy 1-2 éves, és mit szeretnek a nagyobbak? Szétnéztünk a polcainkon, és hoztunk nektek egy kis ajánlót.

A kezdetek

Akinek van gyereke, pontosan tudja, hogy minden baba minimalistának születik. 🙂 Nem igényelnek nagy játékkészleteket, sőt, eleinte igen kevés tárgyra van szükségük. Gyakori igény azonban az új családtag érkezésekor, hogy az őt látogatók meglephessék valamivel. Szeretjük a hosszútávú megoldásokat ezen a téren is, így leggyakrabban az Adamo hinta és a Sophie zsiráf kerül elő nálunk, ha újszülöttnek szeretne valaki ajándékot választani.

Az Adamo hinta a babák első “lakhelye”. Sokak nélkülözhetetlen babakellékévé vált ez a gyönyörű és praktikus magyar termék az évek során. Lágy ringatásával megnyugtatja a babákat, a nehezebben alvó picik is hamar álomba merülnek benne. Később pedig a baba első hintájává avanzsálódik.

Ismerkedés a játékokkal

Hogyan és mikortól érdemes több játékot adni a babák kezébe…? Ahány ház, annyi szokás. Sokak gyakori tapasztalata, hogy a gyerekek legjobb szórakozása mindig az, amit a szülőknél látnak, így nincs is igazán szükségük külön nekik vásárolt játékokra. Mások azt mondják, hogy kijár a babának néhány saját eszköz, amikor már aktívabban tölti a napjait, forgolódik, mozgolódik.
Ezen időszak népszerű játékai mostanában a fa csörgők, rágókák, morzsolgatók is, a Grimm’s szivárvány színű játéka például szintén nagy babaszív-rabló, hosszasan bele tudnak feledkezni az apró kezek.

1-2 éves kor

Talán azt mondhatjuk, hogy kettő és négy éves kor körül jön el az idő, amikor a gyerekek figyelme ki tud teljesedni a konkrét játékokban, és már igénylik is azokat. A legelső kedvencek közé tartoznak a húzogatós játékok, Ottó, az elefánt például biztosan nagyon jó  barátságba fog keveredni totyogóddal. 🙂 Nézzétek, milyen bájos! A húzogatós játékokkal semmiképpen nem tudtok mellélőni egy járni tanuló gyereknél: legyen az a PlanToys évtizedek óta körülrajongott aligátora, Ottó, vagy éppen egy menő autó – a siker garantált!

Ugyanilyen klasszikus játék a montesszori torony, és a különböző rakosgatók is.

Az első építkezések ideje is erre a korszakra esik, a gyerekkezek ügyesednek, a fókusz is egyre tovább tartható fenn. Ilyenkor érdemes beruházni az első építőkocka készletre. Azt tapasztaltuk, hogy érdemes a legkevésbé strukturálttól a speciálisabb elemek felé haladni. A másfél-két éves gyerekek leginkább a funkcióöröm miatt építenek – egymásra rakom, jé, megáll! – ebben az időszakban tökéletesen kielégítik őket az alapépítők. Később, 3 éves kor után már egyre izgalmasabb  építkezések indulnak, ekkor kiegészíthető a készlet a speciálisabb elemekkel is. Még nagyobbak számára az abszolút magyar gyártmány Logi-Vár adhat szuperjó időtöltésre lehetőséget.

Mit ajánlunk az első építőkészletbe?

Érdemes minél natúrabb, fából készült szettet választani a klasszikus építőkockákból, ezek fogják ugyanis a legprofibb módon támogatni az eleinte bizonytalan építkezéseket. A lakkozatlan, természetes tapintású faanyag ugyanis nem csúszkál, könnyedén illeszthetőek egymásra az elemek.
És a szivárvány…?

No igen, a szivárvány… Itt érdemes szót ejtenünk róla is, talán azért, mert teljesen kortalan játék. Sokszor már egy-másfél éves korú gyerekkel is szuperül lehet vele játszani, mások később, két éves kor körül kezdik használni. Ő az építőjátékok egyik fejedelme, ez vitathatatlan, a montesszori játékok koronázatlan királynője, sok évtizedes múlttal. A kis  méretű szivárvány már a legminibb kezekben is sikerrel járhat, kétévesednél a közepes és a nagy is egyformán bevethető.


Az ovis kor játékai

A kirakók

A kirakók a Grimm’s játékok esetében például kétféle formát öltenek: vagy fa keretben  érkeznek hozzátok, vagy mágneses táblára kerülnek a fa kirakódarabok. A gyártó ez utóbbihoz szuper ötleteket is ad, így képekről is dolgozhattok, de természetesen szabadjára engedheti fantáziáját gyermeked, és bármit varázsolhat az elemekből. A fa keretbe tervezett képkirakók pedig természetesen önállóan, építőjátékokként is használhatóak.

A születésnapi gyűrűk 

Nevükkel ellentétben nemcsak születésnapokhoz, hanem meseszövéshez, az év ritmusával való ismerkedéshez is szuperek. Nálunk a gyerekek például örömmel alkotnak történeteket a dekorációs figurák segítségével. De méhviasz gyertyákkal persze a családi ünnepeket is végigkísérhetik.

Játszóselymek
Szerepjátékhoz, mesés helyszínek megelevenítéséhez ajánljuk a Sarah’s Silk kivételes finomságú, 100% selyemből készült kiegészítőit. Nem is lehet leírni azt, hogy mennyire finom anyagokról van szó, tényleg csodaszép háttereket lehet alkotni velük a játékokhoz. Tündérekké-királyokká lehet változni általuk, igazi varázscuccok. 🙂 

Az talán ennyiből is látszik, hogy a tudatosan felépített játékkészlet az idő előrehaladtával tulajdonképpen életre kel. Ezért is bátorítunk benneteket arra, hogy ha még pici is babátok, gondolkozzatok előre, tudva, hogy a játéknál nincsen komolyabb dolog egy kisgyermek életében.  Az ehhez biztosított eszközök rengeteget adhatnak neki, formálják, tanítják, miközben használja őket.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.