Főoldal Baba a házbanJátékok Mit tanultam a Grimm’s játékoktól? – III.

Mit tanultam a Grimm’s játékoktól? – III.

Fenntarthatóság a játékok világában

by ekesnoemi

Van köztük montesszori és waldorf, nyílt végű és rajzfilmfigurás, logikai és társas, színes és csillogós, natúr és élénk. Van fa és műanyag is. Legyen szó bármelyikről, én abban hiszek, hogy a gyermekek játéka hatalmas jelentőségű: ezen keresztül kezdi látni és érzékelni a világot, a játéktevékenysége közben dolgozza fel a mindennapok feszültségét, ez az eszköze a kikapcsolódásra, de a tanulásra és a fejlődésre is. Hogy mit adok a kezükbe ehhez az időtöltéshez, az legalább olyan fontos, mint maga a tevékenység – hiszen a játék üzenetet hordoz, tanít és formál.

2020-ban a Föld már óriási kihívásokkal néz szembe. A koronavírus árnyékában talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni a bolygót fenyegető veszélyek mértékről, pedig a problémák egyre nagyobbak és nagyobbak. Szülőként hatalmas felelősségünk van abban, hogy a gyermekeink már egy olyan felnövekvő nemzedék tagjai legyenek, akik számára alapvető jelentősséggel bír, hogy a fenntartható életmód mellett köteleződjenek el.

A Grimm’s játékok ezen a téren is különlegesek még a fajátékok között is. Európában kis üzemekben készülnek, kézzel festett, gondossággal készített szépségek. Még magyar üzemekben is készül néhány darab!

Mit tesz a Grimm’s a Földért?

A fa, amelyeket használunk a fajátékokhoz, szintén értékes, nem mindegy milyen mennyiségben és hogyan gazdálkodunk vele. A Grimm’s játékokhoz juhar, éger, hárs és bükkfát használnak, természetesen mind FSC szabvány minősítéssel, ami azt jelenti, hogy európai fenntartható fakitermelésből származik. A festékekre szintén ez vonatkozik, bababarát, EN71 minősítésűek.

Gyönyörű szivárvány színek

A Sunset szivárványok 2019-ben léptek be a Grimm’s termékeinek sorába. A gyártó azért vezette be ezt a 10 ívből álló terméket, hogy a legnagyobb sztárnak számító szivárványok gyártását a lehető legfenntarthatóbbá tegye. Ebben a formában ugyanis a szivárvány hulladék nélkül állítható elő egyetlen faszelet felhasználásával. Ez azonban mindössze egy a zseniális ötletek sorából, amelyekkel nap mint nap azért igyekeznek tenni, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után a játékok. 2020-ban termékeik csomagolásánál is minimalizálták a műanyag felhasználását, hogy a gyártástól a játékok használatba vételéig a lehető legkörnyezetbarátabb módon mehessen végbe a teljes gyártási és értékesítési folyamat.

Mamami Bolt - a kötődő nevelés boltja: Mi kerüljön a fa alá? - Játékötletek
A Sunset szivárvány – Grimms fajáték

A klasszikus környezetvédelmi intézkedéseken túl azonban nagyon fontos tényező a fenntarthatóság mellett, hogy egy játék ezer arcát képes megmutatni. A kockákból épülhet golyópálya, autóút, kastély is – így egyetlen termék sok másikat helyettesíthet. Ráadásul a fajátékok élettartama is jelentősen felülmúlja a műanyag játékokét. Strapabírásuk miatt sokkal nagyobb eséllyel szolgálnak ki több gyermeket is akár, sőt – én az unokáimnak is félretettem már néhány darabot.

Fenntarthatóság, kreativitás és tolerancia

Ezeket tanultuk mi a Grimm’s meseszép, különleges játékainak használata közben. Ezek azok az értékek is egyben, amelyeket mindenképpen fontosnak tartok átadni a gyermekeimnek akkor, amikor anyjukként a saját önálló döntéseik meghozatalára, és az életre készítem fel őket. Bátran vessétek bele magatokat ti is a fajátékok varázslatos, különleges világába – nem fogjátok megbánni!

A sorozatunk előző részeit itt és itt éred el.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.