Főoldal Baba a házbanJátékok Játékötletek nyárra

Játékötletek nyárra

3+1 bevált szórakozás az ovisoknak a nyári szünetre

by maja

Elárulom, mely játékok a mi nagy kedvenceink, amiket nem lehet megunni, az egészen minik is élvezik és a nagyobb tesó is élvezettel bekapcsolódik.

1, Tipp: Rajzoljon a család!

Egy ovis korú gyereket fektessetek le egy postai csomagolópapírra (tudjátok az a barna, több ívet lehet belőle kapni a papírboltban). Rajzolja körbe szülő vagy nagytesó. Lényeges a póz is, hiszen minél érdekesebb, annál látványosabb lesz a mű. Nálunk már volt felhúzott lábú balerina és labdát rúgó focista beállítás is. 😉

Utána pedig jöhet a rajzolás, színezés, festés az egész családnak. Lehet ötletelni, milyen legyen a ruhája, nem kell a valósághoz ragaszkodni, sőt! Az ovis berajzolhatja a szemet, szájat, fület, körmöket, ujjakat. Mehet rá cipő, szoknya, bármi, leginkább a fantáziára és a vágyakra szabva. Bármilyen technikával dolgozhattok, ami épp ügyesen megy, kedvenc, vagy amit gyakorolni szeretnétek, lehet vegyesen is.

Ha többen is részt vesznek a munkában, hogy ne legyen belőle vita, mi ki szoktuk jelölni, hogy ki melyik részét készíti el. A kisebbeknek jól kézre áll a marokkréta, a nagyobbak már festhetik is (mi általában nagy flakonos temperát használunk, választanak 3 színt, abból kinyomok egy régi fagyis vagy vajas tetőre, és mehet a festés, ez erősebb színeket ad és hamarabbi sikerélményt, mint a klasszikus korongos vízfesték.) El ne felejtsetek fotót csinálni a végén a körberajzolttal és a végeredménnyel közösen. 🙂

2. Tipp: Jegeljetek!

Biztosan vannak nálatok is kis mütyür műanyag vackok, lehet ez kinder tojásból, vagy ha azt nem fogyasztotok, akkor bármi, pl. kislabda, kiskatona, vagy amit találtok a lakásban. Szükségetek lesz még néhány kisebb műanyag dobozra (pl. joghurtos, fagyis, vajas), a lényeg hogy ne legyen túl nagy a térfogata. Ezekbe válogassatok 5-6 kis apróságot! (Nálunk a kinder figurás dobozból önmagában ez a program is kitesz fél órát.)

Utána a gyerekek tegyék bele a saját dobozkájukba, öntsenek rá annyi vizet, hogy ellepje és tegyétek be a fagyasztóba. Ha még izgalmasabbá akarjátok tenni a játékot, csöppentsetek bele egy kis ételfestéket is. Várjatok 1 napot! (Mivel ez a legnehezebb része, én többször a játék előtti este készítettem össze néhány tállal, hogy másnap már egyből játszani tudjunk vele, ha úgy alakul. Ha pedig éppen jól eljátszottak, akkor csak 1-2 nap múlva vettem ki a fagyasztóból.) És jöhet az olvasztás.

Ezt érdemes a fürdőszobában vagy kint az erkélyen, kertben csinálni. Vagy feltöritek a jeget: (játék)kalapáccsal, bottal, kővel, vagy ami nálunk még nagyobb kedvenc: sózzátok, vagy locsolgassátok pl. vízipisztollyal. A sózás nyilván sokkal lassabb folyamat, mert a só lassan megolvasztja a jeget, de sokkal izgibb. Ilyenkor is mértéket kell szabni (tapasztalat), egy kis tálkába tegyetek ki sót és kiskanalat, ezt kell beosztani és lehet a kanállal folyamatosan szórni a jeget. Szuper játék bentre is a legnagyobb melegek idejére.

3. Tipp: Hajóúsztatás

Hajtogassatok kishajót papírból. Ez a legyező után az első amit egy kisovis is megtanul hajtogatni, szóval hamar ráérez majd a lurkó is. Készítsetek minél több kishajót, majd engedjetek vizet egy lavórba vagy kismedencébe és mehet is a móka. A hajók versenyezhetnek, fújhatjátok vagy tehettek bele kisfigurát, aki hajózik, ebből szuper szerepjáték kerekedhet. Mi ezt odáig fejlesztettük, hogy tavaszi/őszi nagy esőzések után a pocsolyákba is úsztatunk hajókat.

+1 Tipp: Krétázzatok!

Ez azért lett a plusz 1, mert az előző 3 játékhoz teljesen mindegy, hogy éppen bent vagy kint vagytok. Sokszor a napokig tartó hőség miatt a nap nagy részére bent rekedünk, és amikor már elfáradtatok a meseolvasásban és benti játékokban, akkor kell egy kis változatosságot csempésznünk a mindennapokba. Ilyenkor jól jön, hogy a fürdőszobában vizeskedünk vagy a konyhapadlón festünk.

A krétázáshoz sem kell azért kertes ház, mert ki lehet menni az utcára, a játszóra vagy a parkokba is krétával. A nagyobbak már szívesen rajzolnak maguknak, a kicsiknek pedig mi rajzoljunk olyanokat, amiket már ismernek és könnyen felismernek: napot, csigát, autót, virágot, ő pedig „kiszínezi”. Adjatok a kicsik kezébe is nyugodtan krétát! Ha már nagyobbak, rajzoljatok ugróiskolát, szivárványt, vagy játékos feladatokat, pl. szlalom pályát, vagy motorversenyhez rajtot és célt, hogy a szomszéd gyerekekkel tudjanak versenyezni. Vagy köröket célbadobóshoz, aztán dobjatok célba kaviccsal vagy fadarabbal.

ökonorm stoepkrijt (7 kleuren) - Fairplace

Szép és játékos nyarat kívánok! (Osszátok meg ti is a kedvenc játékaitokat a mamami fórumán!)

Dezső Kinga (emmama) játéktippjei

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.