Főoldal Baba a házbanJátékok Gyermeknapi meglepetés tippek

Gyermeknapi meglepetés tippek

A mamamiboltból

by maja

„Egy rendkívüli gyereknap, az mindenkinek jó
És akár minden évszakban több is tarható
Egy rendkívüli gyereknap, az bármikor lehet
A lényeg az, hogy tudjon róla minél több gyerek”

Még nem szülőként, hanem rendezvényszervezőként, nálunk Debrecenben a gyereknapot mindig Halász Judittal ünnepeltük, így éveken keresztül sokszor hallgattam ezeket a sorokat. Imádtam nézni azt a sok-sok pirospozsgás arcocskát, ahogy a színpad elé gyűlve ugrabugrálnak és vidáman énekelnek. Már akkor sokat álmodoztam arról, hogy vajon milyen lesz, amikor majd én is hozom a sajátjaim.

Azóta eltelt pár év és immáron két gyerkőmmel valahogy úgy vagyok vele most is, hogy a gyereknapnak erről kellene szólni, az élményekről, vagy ami még jobb lenne, ha minden napunk egy pici részébe lehetőség szerint gyereknapot tudnánk csenni.

Vekerdytől olvastam egyszer, hogy nem kell túlbonyolítani az együtt töltött időt. Elég annyi, ha például apa megérkezik a munkából és hátára pattanhat a gyerkőce egy kicsit lovacskázni, az már neki hatalmas élmény, hiszen apa csak rá figyel. Tudom, rengeteg teher van ma a szülőkön, sok-sok kihívásnak kell megfelelni nap mint nap és nehéz ebből a zakatolásból egy gombnyomásra dolgozó emberből anyukává és apukává varázsolódni. A receptet még én sem találtam meg, de igyekszem grabancánál megragadni az időt és ha nem is tökéletesen, de valahogy jól megélni a gyermekeimmel.

A közös „nem sietünk sehova” sétáinkban, beszélgetéseinkben vagy erdőjátékainkban érzem, hogy jól tudok adni magamból, ezeket igyekszem sűrűn becsempészni az mindennapjainkba. Ahogy Halász Judit is énekli, évente nem csak egy nap lehet gyermeknap, hanem akár minden évszakban több is tartható. (Elvégre Findusznak is háromszor van születésnapja egy évben :)) Számomra a legértékesebb, ha jól tudok figyelni rájuk, de vitathatatlan, hogy a gyerekek nagyon de nagyon szeretnek ajándékokat is kapni.

Idáig nálunk nem volt gyermeknapon szokás a nagy tárgyi ajándékozás, és mikro családunkban nem is fog ez teret kapni. Viszont nagyszülő oldalról felmerült az igény, hogy miután most nem tudnak találkozni az unokákkal, szeretnék meglepni őket, hogy valamilyen formában kapcsolódni tudjanak hozzájuk. Sokat gondolkodtam ezen, mert alapvetően inkább csökkenteném a játékkészletünket, de a nagymamai kérést sem hagyhatom figyelmen kívül. Így az fogalmazódott meg bennem, hogy rendben van, nézzünk közösen játékokat, viszont a jelenlegiek közül pár darabot összeszedek és továbbadok olyan helyre, ahol örömmel fogadják.

A Mamami webshopban meg is találtam azokat, amikkel meglephetik a nagyszülők a gyerkőket. Olyan sok kincsre bukkantam, hogy teljesen még nem sikerült szűkítenem a kört, de a következők közül fogom véglegesíteni a rendelést.:-)

Kis felfedezőknek

Ha esik, ha fúj, amikor csak tehetjük, sokat vagyunk a szabadban. Hálás vagyok, mert olyan helyen élünk, ahol minden nap lehetünk pár órát az erdőben. Barangolásaink közben, a nagyobbik fiamnak egyre több kérdése van az állatok- és növények világával kapcsolatban. A napokban meg is beszéltük, hogy amikor lesz rá alkalom, veszünk egy mikroszkópot, hogy apróbb részleteiben is ismerkedjünk az élővilággal. Meg is néztem a Mamami webshopban és nagyon örültem, mert találtam nagyon izgalmas készleteteket.

Rábukkantam például egy bogár-vizsgáló készletre. A gömbcsukló alkalmazása lehetővé teszi a tartályba helyezett mikroszkóp 360°-os elforgatását, és a begyűjtött bogár mozgásának követését, megfigyelését.

De nagyon klassz lehet a természetfelfedező szett is, ami a természet csodáit segíti megismertetni a gyermekekkel. A csomag tartalmaz egy 3 nézetű „Tripla” bogár vizsgálót, egy Zoomscope mikroszkópot és egy Megalens dupla nagyítót.

Nagyon nehéz a választás, mert barátnőm javaslatára megtaláltam a Zöld tudomány játékok sorozat házilag elkészíthető időjárás megfigyelő állomását is, ami szintén nagyon izgalmas játéknak tűnik. A készlettel megfigyelhetjük az időjárási jelenségeket és megtanulhatjuk, milyen hatással vannak a környezetre és a növényekre. Egy műanyag palackra kell rácsavarni a szerkezetet és máris mérhetjük  a szélirányt és sebességet, mutatja a hőmérsékletet és a csapadék mennyiségét is. Nagyon jól hangzik, hogy a palackba egy miniatűr üvegházat is ki lehet alakítani, amivel tanulmányozhatjuk az üvegház hatást. A készlet tartalmaz egy hőmérőt, csapadékmennyiség-mérőt, a szélvizsgálót is.

Ha apróbb ajándékokkal szeretnénk meglepni gyermekeinket, nagyon édes a csigás mérőszalag, amit azért kerestem, mert a kicsi egy polc összerakása közben megszerette a mérőszalagot így most mindenfélét méregetünk. De a természetjárás során megtaníthatjuk kis felfedezőinknek a tájékozódáshoz szükséges alapokat ezzel az aranyos katicás iránytűvel.

Egy kis matematika

Az élővilág izgalma mellett fogékonyságot és kíváncsiságot tapasztalok nála a matematika iránt is. Ennek persze a matematika tanár nagymama és programozó matematikus nagypapa nagyon örül, szóval általuk remek ajándék lehet ez a Grimm’s kártyacsomag, amivel játékosan tudnak kapcsolódni ehhez a tudományhoz.

Ez a mesebeli hangulatú, aranyos mesefigurákkal megrajzolt kártyapakli segít a gyermekeknek a számokkal megismerkedni, az alapvető matematikai ismereteket gyakorolni és bővíteni. A pakliban számos kártyát találunk, amiken kedves állatok szerepelnek. Matematikai jelek is vannak, hogy az alapműveletekkel ismerkedjünk.

Apróbbaknak

A kisebbik fiamnál pedig mostanában a rajzolás megy folyamatosan. Már korábban beszereztem a Stockhmar marokkréta készletet, de a sok csigabiga és „vauvau” rajzolás közben erősen megcsappant a készlet, szóval ideje is pótolni a kedvenc színeket. A méhviasz kréta természetes anyagokból készül, és beleillik a kis kezekbe, így már a legkisebbek is használhatják, és próbálkozhatnak a firkálással, ismerkedhetnek a színekkel. Szerencsére van olyan opció, hogy színenként választhatunk, nem kell mindig az egész dobozt megvásárolni.

Közös ajándék

Gondolkodtam közös ajándékban is. A könyv számomra örökösen jó ajándék, azt hiszem, ezek segítségével tudok legjobban kapcsolódni. Egy „olvasni jó” csoportban találkoztam a Pepe és a zene könyvekkel. A könyv felfedezése közben, különböző helyszínek, történetek által különböző stílusú zenékkel ismerkedhetünk. Már az apróbbam is nagyon szereti a kis ujjacskáival nyomkodni a jelöléseket. Nekünk a Pepe és Vivaldi van meg, de nagyon klassznak tűnik a Pepe és barátja Bakari Afrikába utazik rész is. Izgalmasan hangzik, hogy miközben különleges hangszerekkel ismerkedünk, igazi afrikai feeling költözik a lakásunkba.

A könyv mellett jó közös ajándék lehet a Bauspiel sárkány család. Ezek az édes kis figurák önmagukban is tökéletes játékok, de egyéb építőjátékok jó kiegészítői is lehetnek. Itt szárnyalhat a fantázia, építhetünk várakat, kastélyokat, amit meg kell védenünk a sárkányoktól, de építhetünk akár egy nagy barlangot is, ahol kedvükre szundizhatnak mini figuráink. A Bauspiel fajátékok magas minőségét az garantálja, hogy manufaktúrában állítják elő, kézzel és odafigyeléssel készítenek minden darabot. A játékok anyagát Európában őshonos fafajták adják: bükk, éger és hársfa közül választják. A kidolgozás során minden fa építő elemet megszabadítanak az élektől és sarkoktól, így a kisebb gyermekeket is beleértve mindenki biztonságosan játszhat velük.

+1 Egy tartalmas gyereknap után az anyukáknak is kijár egy kis ajándék. A Dr. Hauschka tőzeg- levendula nyugtató fürdő esszenciája garantáltan ellazít és segít kipihenni a nap fáradalmait. 🙂

Bíró-Polgár Mariann (Majamami)

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.