Főoldal Baba a házbanJátékok ADVENTI KALENDÁRIUM – TIPPEK A MAMAMIBOLTBÓL

ADVENTI KALENDÁRIUM – TIPPEK A MAMAMIBOLTBÓL

by maja

Kicsit úgy érzem magam, mintha beszippantott volna Michael Ende Momo története, melyben az Idő csapdájába esnek az emberek. Vagy számomra túl gyors a világ forgása vagy tényleg van egy titkos időkapu, nem tudom, mindenesetre az biztos, hogy alig múlt el a „tavalyi hó”, újra itt kopogtat az ajtónkon a tél.

Kapkodom a fejem, hogy a bevásárlóközpontokban már most megtalálhatóak a mikulás csomagba szánt édességek és több oldalon is azt olvasom, hogy az anyukatársaim azon ötletelnek, milyen meglepetések lapuljanak az idei évben az adventi kalendáriumok titkos zsebeiben.

Bevallom engem is elkapott a készülődés izgalma. Keresztény emberként számomra az év legfontosabb időszaka, amikor belépünk a karácsonyi ünnepkör kapuján és elkezdjük készíteni a lelkünket a Fény megszületésére. A mézeskalács fűszeres illata, a forralt bor melegsége, a gyermekeinkkel, barátainkkal töltött meghitt pillanatok mellett szeretem megélni a csöndes várakozást, a befelé figyelést. Ahogyan kinn egyre csak növekszik a hideg és a sötétség, úgy a lelkünkben egyre erősebb a fény, amely karácsony estéjén lesz a legerősebb. 

Az ünnepi várakozás és készülődés része lehet az adventi kalendárium titkos ablakainak, ajtóinak nyitogatása. Izgalmas időszak veszi kezdetét.  Vannak, akik a szeretet ünnepének tartják a karácsonyt és vannak, akik Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Akárhogyan is gondoljuk, az adventi naptár segítségével játékos formában tudjuk megélhetővé tenni az ünnepre való hangolódást és átadni gyermekeinknek az ünnep misztériumát.

Ma már nagyon sokféle adventi kalendáriumot találhatunk, gyermekként először az iskolában találkoztam egy csokikkal megtöltött naptárral. Minden nap az osztályunk valamelyik tagja nyithatott ki egy ablakot. Emlékszem irtó izgatott voltam, hogy mikor kerül rám a sor és soha nem éreztem még olyan finomnak egy kocka csokit, mint amikor végre én következhettem.

Ma már úgy hiszem, csak a képzelet szabhat határt abban, hogy mi kerül a kis ablakokba, zsákokba, zsebekbe. A mi kalendáriumunkba az idei évben is biztosan lesznek mesék és élmény ajándékok is. Szeretem, amikor a hidegből megérkezve, összebújunk a melegben és egy nagy bögre habos kakaó mellett kalandozunk a mesék birodalmában. De jó élmény lehet a közös sütés, séta a sötétben, csillagszórózás a szabadban.

Többnyire azonban valami kis játék vagy finomság rejtőzik a kalendáriumban. Eltöltöttem pár órát a Mamami webboltjában és találtam sok nagyon édes apróságot, melyek biztosan gyorsan belopják majd magukat a gyerekek szívébe.

Apróbbak meglepetései
Pamut horgolt labdák

Nagyon szeretek a Mamamiboltban a játékok között nézelődni, mert a piciknek is találunk sok-sok édes meglepetést. Nagyon figyelnek arra, hogy a játékok természetes anyagokból készüljenek és esztétikailag se legyenek megterhelőek az apróságoknak. Rábukkantam például nagyon kedves, „Sophie” labdákra, amivel biztosan nagyon jókat lehet játszani. Az én totyogósomnál jelenleg a nagyobb tesó utánzása a menő, így a focizás is napi rutin nálunk. Örülök, hogy ezzel a labdával legalább nem rúgnak majd le semmit az asztalról…

Előbb vagy utóbb a gyerekek nagy részét utoléri a járgányok imádata. Elég csak arra gondolnunk mekkora érdeklődéssel figyelik az utukba kerülő építkezések munkagépeit vagy a kukásautókat, mentőautókat. Ha a gyermekünk is imádja ezeket, biztosan örömmel játszik majd a fából készült járgányokkal. Találunk itt mozdonyt, kukásautót, tűzoltóautót, markolót, darut.

Akár hideg van akár meleg, mi nagyon szeretünk az erdőben barangolni. Ilyenkor gondosan megvizsgáljuk a világot a kis felfedezőimmel. Tökéletes kiegészítője lesz ezeknek az utaknak a fából készült nagyító, mellyel kedvünkre ismerkedhetünk a világ legapróbb részleteivel.

Montessori torony

A téli napokon persze nem tudunk annyit kint lenni a szabadban, így egyre több benti elfoglaltságot igyekszünk kitalálni. Egyszerű és az egyik legjobb program a rajzolás, firkálás, színezés. A Stockmar marokkrétái mindig jól jönnek. Nálunk mostanában leginkább a piros és kék színek fogynak, mert állandóan tűz van, amit persze el kell oltani. A méhviasz kréta természetes anyagokból készül és beleillik már a legapróbbak kezébe is. Szebbnél szebb színek közül válogathatunk.

Ami a legnagyobb kedvencem lett, az a montessori karácsonyi építő. Annyira édes. Van belőle karácsonyfa, mikulás és hóember forma, ami a játékon túl még karácsonyi dekorációja is lehet a gyerekszobának. Nem tudtam még eldönteni melyikre essen a választás.

Nagyobbak apróságai

Megvallom annyi sok jó játékot találtam nagyobbaknak, hogy szinte az egész készletet felsorolnám, de igyekeztem mértéket tartani és pár kalendáriumba valót kiválasztani. A többi pedig jöhet majd karácsonykor. 😉

A Maileg egérkéi közül valaki biztosan megbújik majd a titkos zsebekben. Annyira bájos játékok, hogy ha csak egy ajándékot kellene választanom, biztosan ezek a tündéri kedves kis tenyérbevalók közül lenne valamelyik. Ezek az apróságok jól illenek a kicsik kezébe és zsebébe. Fiúknak és lányoknak is választhatunk a kedves kis egerek közül, akik biztosan hűséges pajtásukká válnak gyermekeinknek. A szívmelengető egyéniségük miatt kedvelt Maileg játékok minden részletében játékosságot és bájt mutatnak. Az övék egy időtlen világ, tele gyönyörű kiegészítőkkel, nagyon tetszik, hogy akár generációkon át megoszthatjuk barátokkal és családjainkkal.

Maileg egérke gyufásdobozban

Ha valaki a könyv ajándékot szereti, úgy hiszem nagyon fogja szeretni Agócs Írisz legújabb „krumplirajzolós” könyvét. Tavaly a facebook oldalán követve mi már megrajzoltuk a saját „krumplibetlehemünket”, mégis könyv formájában is jól jöhet a hónap elején, így az adventi napokon közös program lehet a pásztorok, bárányok, Mária, József és Jézus életre keltése a papírlapjainkon.

De a nagyobbak kedvence lehet az adventi kalendárium ablakaiból előbukkanó GOKI kaleidoszkóp is.

Közös titkok

Amikor több gyermek is van egy családban, okozhat némi fejtörést, hogy hogyan is alakuljon a kalendáriumunk ablakainak, ajtóinak nyitogatása. Összegyűjtöttem pár ötletet erre az esetre is, mert van sok-sok olyan izgalmas meglepetésnek való, amivel közösen is tudnak játszani.

Rögtön az első adventi napon elrejthetjük például a Bauspiel csillámköveit a kalendáriumba, akár játékkal egybekötve úgy, hogy az első csillámkő a kalendáriumban, az összes többi pedig elrejtve a lakásban és már indulhat is a kincskeresés. A gyerkőcök nagyon szeretnek szerepjátékokat játszani, ezek az apró kis kövecskék biztosan jó kiegészítői lehetnek bármelyik kalandjuknak.

Szeretem a Mamami Boltban azt is, hogy vannak nagyon egyszerű játékok is. Telitalálat lehet, ha minden nap egy-egy fából készült figura lapul a kalendáriumban. Választhatunk kutyust, cicát, birkát, elefántot na és persze dinót is. Az adventi időszak végére egy egész állatfarmot gyűjthetünk össze.

Személyes kedvencem a varázsdió meglepetés ásvánnyal. Amióta felfedeztem várom az alkalmat, hogy mikor lephetem meg vele a fiamimat. Az adventi kalendárium tökéletes alkalom lesz. Az ásványok önmagukban is remek tölteléke a zsákocskáknak. Imádják gyűjtögetni és a kis kincsesládájukba rakosgatni. A varázsdió azért különleges, mert nem csak egyszerű dió, hanem ha kinyitjuk, két meglepetés ásványt találunk benne. Na de hogy került a dióba az ásvány? A történetet mi magunk alkothatjuk, gyermekeinkkel együtt.

Varázsdió meglepetés ásvánnyal

Az adventi kalendáriumunkba rejthetünk olyan ajándékokat is, melyek a játék mellett, dekorációs elemként is használhatók az ünnepi időszakban. Nagyon bájos dísze lehet a kis szobáknak például a Goki babacsalád figurái. A pásztor, a kutyus és a pihe-puha birkák gyorsan belopják magukat a kicsik szívébe. De dekorációs elemként akár karácsonyfadísz is lehet ajándéka egy napnak.

A matrica mindig jó választás. Aranyos meglepetés lehet például a DJECO pufi, anyák és gyerekek matricái, mellyel könnyedén megismerkedhetünk a vadállatokkal, klassz kiegészítői lehetnek egy-egy mesének, segíthet megtanulni a felnőtt-kölyök kapcsolatot.

Klippan nemezelt karácsonyi dísz

Karácsonyhoz közeledve pedig akár egy-egy karácsonyfadísz is megbújhat az adventi kalendáriumban. Nagyon aranyosak például a Klippan nemezből készült díszei. Nem törékenyek, így a kicsik is segíthetnek a fa dekorálásában. Időtálló, szép alkotások, melyek végigkísérhetik nem csak a gyermekkor karácsonyait.

Sokszor okoz kérdést, hogy a séta mellett mit is lehet még csinálni gyerkőinkkel a fagyban. Több lehetőséget magában rejtő ajándék a szappanbuborék fújó is. Már maguk a sima buborékok is varázsosan hatnak, de klassz program lehet a fagyban is kísérletezni a buborékfújással, ahol az apró jégbuborékok biztosan ámulatba ejtik majd gyerkőinket. Erről ITT írtunk nektek.

+1 keksz recept a Mamami Fórum anyukáitól

Gyermekeinknek az édesség is nagy kedvence (ahogy nekünk is). Érthető, ha nem szeretnénk 24 napon keresztül csokival ajándékozni, viszont, hogy ne maradjon ki a meglepetések sorából az édesség, hoztam egy könnyen, gyerkőkkel is elkészíthető karácsonyi süti receptet a Mamami fórumról.

PUDINGOS KEKSZ

Hozzávalók : 25 dkg puha margarin, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg pudingpor tetszés szerint ( vanília, csokoládé , puncs )

Elkészítés: A margarint keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, a lisztet szitáljuk hozzá, és dolgozzuk össze a masszát. Osszuk el annyi felé ahány ízű, színű kekszet szeretnénk készíteni, és gyúrjuk bele a pudingporokat. (Ha egy fajtát készítünk 10 dkg pudingpor kell, ha két fajtát akkor kétszer 5 dkg)

Ezután gyúrjunk kicsi gombócokat a tenyerünkben, tegyük őket sütőpapíros tepsire, és kissé lapítsuk meg. Villával vagy kisebb formákkal nyomjunk mintát a golyók tetejére.180 fokon 15 perc alatt elkészül. Figyeljük, hogy ne piruljon meg túlzottam, mert kiszáradhat.

Itt találjátok a teljes Adventi ajánlót még több ötlettel kicsiknek és nagyoknak!

Majamami

Kapcsolódó cikkek